Včasih je veljalo, da pikapolonice prinašajo srečo, danes pa je drugače. Pikapolonice, ki v zadnjem času precej množično lezejo po Pomurju, veljajo za vsiljivke, ki lahko povzročajo tudi škodo.

Pikapolonice imajo rade predvsem toploto, ki je imajo spomladi in poleti v izobilju. Ko se pa zunaj shladi, se pikapolonice pripravljajo na zimsko spanje, zato se skozi priprta okna, vrata ali druge odprtine rade izmuznejo v notranjost zgradb.

Pikapolonice, ki jih zadnje čase lahko opazimo tudi prinas so nenavadno obarvane. Gre namreč za harlekinske pikapolonice, invazivno vrsto iz Azije.

»V sončnih popoldnevih, ki smo jih deležni v zadnjih dneh, so harlekinske polonice v številnih krajih zasedle marsikatero hišo, omet svetle barve, okenski okvir ali špranje hiš, predvsem na južni in jugozahodni strani. To so azijske polonice, uvrščamo jih med invazivne vrste,« so ob tem zapisali pri Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Lahko povzročajo škodo

Harlekinske polonice prezimujejo kot odrasle živali in v tem času iščejo zatočišča. Na prezimovališčih se zbirajo v velikem številu. Razmnožitev je po vsej verjetnosti posledica uporabe harlekinske polonice v rastlinjakih za biološko kontrolo uši. Nato so ušle iz rastlinjakov ter verjetno s sadjem in zelenjavo prišle v Evropo.

Zelo so požrešne in izločajo smrdljiv izloček. V hiši ne naredijo škode, ampak želijo zgolj prezimiti. 

»Pri prisilnem odstranjevanju smrdeč izloček lahko umaže stene, pohištvo in oblačila. Iz istega razloga so potencialno škodljive v sadjarstvu in vinogradništvu, saj polonice, ki se zadržujejo na grozdih in sadežih, lahko stisnemo skupaj s plodovi, pri čemer alkaloidi v njihovih obrambnih izločkih pokvarijo okus. Mnogo večja težava lahko postane vpliv na avtohtono favno. Ker so zelo požrešne in odžirajo hrano avtohtonim polonicam, s tem manjšajo populacijo slednjih. Jajčec ne odležejo v notranjosti hiš, ampak spomladi zunaj, na drevju in rastlinah z ušmi,« pojasnjujejo na Agenciji Republike Slovenije za okolje.

Nevarne avtohtonim vrstam

Azijske pikapolonice pa niso le nadležne, pač pa so tudi nevarne avtohtonim vrstam. Poleg tega, da z domorodnimi pikapolonicami in drugimi plenilci tekmujejo za hrano, harlekinske pikapolonice tudi plenijo domorodne pikapolonice in s tem dolgoročno ogrožajo njihovo populacijo.

Zaradi njihovega vpliva na okolje so tujerodne vsiljivke uvrščene med sto najresnejših groženj evropski biotski raznovrstnosti. 

Dobro so prilagojene na preživetje pri nižjih temperaturah, prilagodile so se na prezimovanje v človeških bivališčih, v velikem številu oblikujejo gručo. V stanovanjih so polonice varne pred mrazom in plenilci. Pikapolonice ob previsoki temperaturi preidejo v stanje mirovanja, zato v okolju, kjer je visoka stalna temperatura zraka, ne preživijo, zato se niso razširile na območjih s tropskim in sušnim podnebjem.

Kako se zavarovati?

Pred njihovim vdorom v stanovanje se zavarujete tako, da zamašite vse odprtine ali pa na njih namestite mreže. Če se kljub zaščiti pojavijo v notranjosti hiše jih mehansko odstranite, najbolj priporočljiva je uporaba sesalca.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Maske gor! Pikapolonice so smrtno nevarne, če jih poješ več tisoč! Zato maske gor, da slučajno ne bi prišlo do tega primera!

vbcnmx (nepreverjen)

Članarino stranki rezimske rtv plačujemo tudi nečlani. V tej stranke pravijo maske dol, vec tisoc vas bo kuznih, da dlje traja epidemija, vec dodatkov dobimo za izredne razmere.

cuki (nepreverjen)

Jp, tudi beli človek je nekoč bil invazivna vrsta v nešternih delih Afrike....pa se živi dalje...zakon močnejšega.

mag. (nepreverjen)

napačna slika! to so domače, ne pa invazivne harlekinske pikapolonice - zakaj ne date ustrezen slike???

Karl Marx (nepreverjen)

tole pa zadane biatvo, pa ni moje. povzeto.
Če Krek tanka brez maske, je to breaking news na POP TV,, RTV, Delo, Dnevnik, Večer, Mladina. Če Damjan primerja Aleksandro Pivec s kurbo, je to samo na NovaTV. Kdo že obvladuje medije?

echarelek (nepreverjen)

rdeča gnojnica

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

ta rdeča golazen dela samo škodo državi

A (nepreverjen)

To je napačna fotofrafija! To so naše pokapolomice, ne pa tejerodne harlekinske. Menjajte fotografijo.

PikaPolon (nepreverjen)

Ti pa se nauci normalno pisat, ker zgleda, da si tudi invazivna vrsta!!

In reply to by A (nepreverjen)

Starejše novice