Za cepljenje proti gripi naj se prebivalci naročijo pri osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) po prvem tednu cepljenja proti sezonski gripi ugotavljajo, da je letos interes za cepljenje zelo velik. Zato ima večina ambulant NIJZ na devetih območnih enotah NIJZ zapolnjene termine cepljenja vsaj do konca meseca novembra 2020, posamezne pa tudi že v mesecu decembru.

Naročilo pri zdravniku ali v zdravstvenem domu

Prebivalce, ki bi se želeli cepiti proti sezonski gripi, pozivajo, da se za cepljenje proti gripi naročijo pri izbranih osebnih zdravnikih ali v najbližjem zdravstvenem domu. Z vidika zaščite proti gripi je namreč pomembno, da se cepljenje opravi čim prej, da se čim prej vzpostavi tudi zaščita pred sezonsko gripo.

Zato bo tudi NIJZ del cepiva, ki so ga načrtovali za izvajanje cepljenja v ambulantah NIJZ, odstopil drugim izvajalcem, ki bodo lahko hitreje izvedli cepljenje proti gripi. Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za skupine z večjim tveganjem za težji potek ali zaplete gripe:

  • za kronične bolnike,
  • osebe, stare 65 let in več,
  • majhne otroke (od 6 mesecev do 23 mesecev starosti),
  • nosečnice
  • ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40).

Slovenija je letos za sezonsko gripo naročila 270.000 odmerkov cepiva, kar je skoraj 100.000 več kot leto prej. Cepivo proti gripi se naroča pol leta pred začetkom cepljenja.

Za osebe z zmanjšano pokretnostjo cepljenje na domu

Cepljenje na domu je namenjeno vsem odraslim osebam z zmanjšano pokretnostjo, ki zaradi zdravstvenega stanja ali drugih ovir ne morejo priti v ambulanto izbranega osebnega zdravnika ali cepilno ambulanto. Cepljenje izvede medicinska sestra v patronažnem varstvu po nalogu izbranega osebnega zdravnika pacienta.

Za zagotavljanje varnega in enotnega izvajanja cepljenja na domu z vključitvijo patronažne službe so na NIJZ pripravili Navodilo za izvedbo cepljenja pacientov z zmanjšano pokretnostjo na domu z vključitvijo patronažne službe

Osebe, ki so upravičene do cepljenja proti gripi na domu, in njihovi svojci se lahko za dodatne informacije povežejo z ambulanto svojega izbranega osebnega zdravnika ali patronažno službo zdravstvenega doma, na območju katerega imajo stalno ali začasno bivališče. Seznam patronažnih služb v Sloveniji je dostopen na naslednji povezavi.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Večina starih nad 65 let kateri živijo sami in v bedi, njim naj drzava pomaga z finančno injekcijo in bi že bilo dovolj za skrb naših starosnikov... Namesto cepljenj jin omogočite dostojanstveno starost da normalno preživijo mesec v mesec, če pa vi reptili tako rad zelite cepit te ljudi, cepite kot prvo politike in njihove otroke..!

cepljeni NOT (nepreverjen)

Humanitarne in nevladne organizacije, ki jih ne financirajo korporacije, že desetletja opozarjajo, da so največje potrebe tako imenovanih držav Tretjega sveta: kanalizacija, pitna voda in kakovostna hrana. Farmacevtske multinacionalke pa s pomočjo plačanih oglasov in marketinških strategij ter umazanih humanitarnih akcij poudarjajo, da so cepiva »odrešitev« za celotne generacije, ki nato životarijo v obupnih razmerah. Stoletno izkoriščanje afriških držav želijo »urediti« s pomočjo nasilnih cepilnih kampanj, ki imajo nemalokrat usodne posledice, za že tako izčrpano prebivalstvo.

Združeni narodi so bili prisiljeni priznati, da je velika mednarodna pobuda cepljenja dejansko povzročila smrtonosni izbruh bolezni, ki naj bi jo odpravila. Medtem ko se bodo mednarodne organizacije, kot je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), redno hvalile z »izkoreninjenjem otroške paralize« s cepivi – je realnost drugačna. Cepiva so povzročila smrt številnih mladih ljudi, ki živijo v Afriki. Zdaj so zdravstveni uslužbenci priznali, da njihov načrt za zaustavitev »divje« otroške paralize zaostaja, saj številne otroke paralizira smrtonosni sev patogena, pridobljenega iz živega cepiva, zaradi česar se širi otroška paraliza.

Kot piše 21 Centuru Wire, je zadnja pandemija, ki jo je povzročila farmacija v Čadu in Sudanu. Vzrok za izbruh bolezni je virus otroške paralize iz cepiva. Zdaj se bojijo, da bi ta novi nevarni sev lahko kmalu povzročil nadaljnje smrtonosne izbruhe po vsem svetu.
.
..... in te pride korona in takoj vsi kričijo kak se je poptrebno cepiti. Malo morgen!

tttt (nepreverjen)

vupan ka si ne zmožen razmoževati. groza kakšni osebki lezejo med nami.

In reply to by cepljeni NOT (nepreverjen)

Ce.piva (nepreverjen)

so nevarna ...

nithdil (nepreverjen)

fejsbuk šenkrejt-doktor članki so nevarni

In reply to by Ce.piva (nepreverjen)

Mirnirtu (nepreverjen)

Cepiva so strupi dokazano samo za keš se ide ni šans ka mo se cepili.

tu (nepreverjen)

butalec :) strup prej. Mogoče maš prav, ka je zaradi cepiv preveč lidij na svete.

In reply to by Mirnirtu (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥40). KOLIKO TO POMENI V KILOGRAMIH ?????

Salafist (nepreverjen)

Maš google pa si zračunaj bedak

In reply to by nevenneven (nepreverjen)

jozkoser (nepreverjen)

Cepljenje proti gripi povzroči pri starejših ljudeh hude motnje imunskega sistema.

Starejše novice