Na družbenem omrežju Facebook smo zasledili že skoraj viralni zapis Sibile Unuk, zdravnice v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, v katerem iz prve roke predstavlja resnično stanje, ki zaradi koronavirusa vlada v mariborski bolnišnici.

Sibila Unuk je zdravnica s specializacijo iz infektologije na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, ki se trenutno dnevno srečuje s pacienti obolelimi z novim koronavirusom. 

Njen zapis odraža dejstva, resnico, s katero so soočeni zdravstveni delavci v teh »covid« časih, kot jih sama poimenuje. Zanj se je odločila zaradi številnih razprav, ki jim je bila priča, in zaradi številnih komentarjev, ki se sprašujejo o resnosti epidemije in njenih posledicah za prebivalstvo.

Pa tudi zaradi tega, ker je bila v zadnjih dneh soočena s komentarji znancev, da so ukrepi vlade pri obvladovanju epidemije pretirani, nerazumno neodgovorni in neuvidevni do večine prebivalstva in da je nošnja mask kratenje osebne svobode.

Za zagotavljanje popolne transparentnosti njen zapis objavljamo v celoti.

Zapis Sibile Unuk ...

»V teh »covid« časih, ko je toliko razprav glede ukrepov za preprečevanje okužbe s SARS-CoV-2 in smo vsakodnevno soočeni s številkami obolelih, ki v vsakem od nas vzbudijo svoje mnenje o resnosti epidemije in njenih posledicah za prebivalstvo, če želiš mir, mogoče ni najbolj modro podajati svojega pogleda. Občutek imam namreč, da si je že vsak zase ustvaril svojo resnico. Težava pa je, da v današnjem času lažnih novic za namen manipulacije, ne veš več, komu verjeti, in »ne imeti opranih možganov« je trenutno zelo trendi, zato ljudje zlahka izgubimo kompas oziroma zdravo pamet.

Ne glede na vse, sem se odločila, da zapišem nekaj besed, to se mi zdi kot zdravnici s specializacijo iz infektologije, ki se trenutno srečuje s covid bolniki v UKC Maribor, tudi moja dolžnost. Pišem tudi, ker sem bila v zadnjih dneh soočena s komentarji znancev, da so ukrepi naše vlade pri obvladovanju epidemije pretirani, nerazumno neodgovorni in neuvidevni do večine (zdravega) prebivalstva ter da je nošnja mask kratenje osebne svobode. Pa še bi lahko naštevala. Podam lahko le svoj pogled na situacijo, res je, da nisem pravnica in ne morem presojati ustavnosti sprejetih ukrepov in tudi nisem ostala brez dela. Vedite pa, da sem v globokem sočutju do vseh oškodovanih v tej epidemiji, to je do šolarjev, učiteljev, kulturnikov, gostincev, odpuščenih delavcev, bolnikov, ki so jim zaradi epidemije okrnjene ali preložene zdravstvene storitve ...

Sporočiti želim, da je situacija resna in da je vsak posameznik pomemben pri obvladovanju epidemije. Zakaj vas pozivam k upoštevanju navodil? V naši bolnišnici zdravimo bolnike z najtežjo obliko covid-19, ki potrebujejo zaradi pljučnice kisik ali podporo dihanja. Spoštljivo verjemite zgodbam hospitaliziranih bolnikov, ki so obolenje preboleli! Ne želite biti v njihovi koži. Se vam morda zdijo številke hospitaliziranih in umrlih banalno nizke? Sploh v primerjavi z gripo, na primer? Oddelek za infekcijske bolezni v UKC Maribor šteje 34 postelj za odrasle bolnike in v »normalnih časih« smo zdravili bolnike z različnimi (!) nalezljivimi boleznimi, kot so okužbe sečil, pljučnice, okužbe kože, vnetje srčnih zaklopk, borelioza, meningitis. ..

Danes (22. 10.) pa obravnavamo na »navadnem« covid oddelku 41 bolnikov, VSI imajo torej samo eno infekcijsko obolenje - covid-19 in večina (približno 90 odstotkov) jih je tako bolnih, da potrebujejo dodatek kisika! Najtežji bolniki, ki potrebujejo podporo dihanja, se obravnavajo na Oddelku za covid intenzivno terapijo in zaradi tega je zelo zelo okrnjeno delo v vsej bolnišnici, predvsem operativni program, saj morajo zdravniki intenzivisti sedaj zdraviti covid bolnike z odpovedjo dihanja. Zaradi porasta števila obolelih se mora večati tudi kapaciteta postelj, kadri in število postelj so omejeni. O težkih pogojih dela zaradi posebnih izolacijskih ukrepov, v katerih dela zdravstveno osebje, in preobremenitvah ne bom pisala, tudi o stresu in stiskah zaradi žalostnih osebnih zgodb bolnikov ne.

Novice iz evropskih držav so zastrašujoče (in resnične), napovedi slovenskih strokovnjakov skrb vzbujajoče. Mariborska bolnišnica se z vso resnostjo in odgovornostjo pripravlja na najbolj »črn« scenarij. Srčno upam, da se ne uresniči!

Covid-19 je obolenje, ki se je dotaknilo vseh, bolnih in zdravih. Pozivam vas, da za varovanje svojega zdravja in iz solidarnosti do drugih nosimo maske in upoštevamo navodila za preprečevanje okužbe, tudi če se nam ne zdijo razumska. Vprašanje je, kako zreli smo kot ljudje, koliko smo sočutni, spoštljivi in strpni.

Epidemija bo z vsemi svojimi posledicami nekoč tudi izzvenela, kakšen priokus bo pustila, pa je odvisno tudi od nas.«

S spleta

Komentarji (31)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Banda. . (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Z temi prekletimi maskami spravljate ljudi v obup, po vsej sili iščete neke krivce da potem lažje skrivate lastno nesposobnost.
PA KAKO , ZABOGA, SE LAHKO OKUŽI ZDRAVSTVENO OSEBJE, SAJ SO PA OBLEČENI V PRAVE VESOLJCE NE SAMO MASKE, lepo vas prosim, tu pač ni logike ....

sobočanec123 (nepreverjen)

Seveda je logika. Osebje naredi eno majhno napakico pa se lahko okuži. Samo, da pravilno ne razkuži opreme, rok in je konec. Mogoče zaščitni skafander ne tesni zadosti, itd. V sobah kjer so Covid pacienti je virusa v obliki aerosola ogromno, kar vemo že iz analiz iz Bergama.

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

mag. (nepreverjen)

kak si lejko tak omejeni...?

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

KAJ PIŠEŠ BED… (nepreverjen)

KDO JE TEBE PUSTIL ZA PLEME, VSAK KMET JE VEDEL DA ZA PLEME MORAŠ PUSTITI ZMERAJ NAJBOLJŠO PRASICO IN TELICO PRI ČLOVEŠTVU PA TO NE VELJA, REZULTAT SI PA TI IN ŠE NEKAJ TEBI PODOBNIH.

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Si se ti ka pito, pitala kak je ten liden v tej skafandraj. Da jin je vroče, jin po čeli teče, pa si nitik z robcon nemre čela zbrisati, nesmi biti žeden, nesmi ga pritisnoti, bog ne daj ka bi mou sračko. Trbej se na hitro sleči, ponovno oblečti, stušejrati. Ka misliš ka tou roboti odijo okoli betežnikof. Nej tou so lidge šteri majo glij tak familije, glij tak delajo napake pa se lejko okužijo. Samo ka či van tou nišče nemre dopovedati, ges ti tüj znankar nemo, Nigdar ne boš razmo, razmila, gda pa boš, eh, kda boš jih v skafandri vidla, vido okoli sebe. Pa samo tak dali, tiraj po sfojon.

In reply to by Banda. . (nepreverjen)

Kilo (nepreverjen)

Ne glumite!!! ene pa iste posnetke objavlate že od marca. Pa plešete po bolnicah. Pa te ka vij delate? Nej na pamet

mag. (nepreverjen)

še en omejenec....

In reply to by Kilo (nepreverjen)

EVO ŠE ENEGA (nepreverjen)

EVO ŠE EDEN KA NE BI SMEL OSTATI ZA PLEME

In reply to by Kilo (nepreverjen)

Svečarstvo (nepreverjen)

Gda šten takšne in podobne samospeve naših doktorov man občutek, kak da tej doktori do zdaj nebi nigdar meli stika s kakšno bole resno obolelo osebo. Pizda vej pa zato ste v šoule odli in za to ste plačani. Gda avtomehanik dobi totalno sklumpani avto na popravilo ne đouče v medijaj kak je preobremenjeni in ka njemi naj ne vozijo več takšnih avtojov na servis, naj rajši prepovejo vožnjo z avtomobili in doj zaprejo ceste. Takšni občutek man pri teh doktoraj. Me zanima ka bi na takšno đoukanje pravli Doktori brez meja, keri prostovoljno odijo po sveti v žarišča najbole smrtnonosnih bolezni in delajo v pogojin keri ne dosegajo 10% pogojov kere majo naši v bolnicaj. Pred leti san delo kak prostovolec za UNICEF in san meo priložnost spoznati par teh doktorov od kerih san čuo grozne zgodbe gda so se v Afriki spopadali z Ebolo. Ali niti eden je nej đouko kak njemi je bilo težko pa v kašnih pogojaj so delali. Vsi so bili ponosni na svoje delo. Pri nas pa iz bolnic čujemo zadnje čase samo đoč in pritoževanje kak so bougi pa preobremenjeni. Čez dva tedna man v bolnici en pregled pa se vse bojin ta iti, ka slučajno nemo keroga doktora preobremenil z mojin obiskon.

mag. (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kak si lejko tak omejeni...?

In reply to by Svečarstvo (nepreverjen)

high five (nepreverjen)

tij si pravi biser v svojon razmišljanje

In reply to by Svečarstvo (nepreverjen)

gostja 426 (nepreverjen)

Svečarstvo, točno tak, se strinjan. Tudi zdaj kup doktorov ide na krompirjeve počitnice, nas pa zapirajo dol, ka je zdravstvo kao preobremenjeno. Ka so do zdaj naredili, ka bi usposobili več lidi za delo so covid pacienti? Nič. So gda štrajkali za boukše delovne pogoje, nej. Samo svoje plače vidijo.

In reply to by Svečarstvo (nepreverjen)

anti... (nepreverjen)

Dajte zdravstveni delavci odjebite s tejmi zgodbicami, pa začajte delati posel, za keroga ste se izučili!!!

mag. (nepreverjen)

zakoj sploj kaj pišeše, omejeni v razmišlanji...?

In reply to by anti... (nepreverjen)

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Samo oni delajo, drugi nihče! Bolnice pa prazne! Lastna hvala, cena....

daefrre (nepreverjen)

Gli gnes san se pelo v avstrijo pa vse boute hoteli terme gostilne se puno lidij brez mask mij se pa tu neka idemo lockdown pa neka fuj svinje političare pa mediji ka tou umobolnico podpejrate da vas ni sram ali šiba ma dva kona banda podkuplena pokvarjena

100-100 (nepreverjen)

Zakoj se pa te ta prej ne preseliš. Samo ga ne sračkaj, mi se tüj prej vozimo pa znamo kak je v istini.

In reply to by daefrre (nepreverjen)

Nevtralen (nepreverjen)

Zdravstveni delavci so na robu obupa,preobremenjeni,izcrpani,medicinske sestre od izcrpanosti padajo v nezavest....Ko se pogovarjam z nekaterimi od njih jim je to mrdijsko hujskanje smesno...Ko poslusam to jokanje imam obcutek da morajo paciente na rokah prenasati po bolnici...

100-100 (nepreverjen)

Vidin da dobivaš preci komentarof, znankar si še sploj nej biu v bolnici, ka norosti pišeš. Mo se fokusejro na zadnji stavek, morejo bolnike (pacijent je še nej bolnik-nafči se razliko, tou loči dosta zdravstvenij delafcof) na rokaj nositi. Pa še kaj jih morejo nositi, ešče posebi stare pa onemogle. Morejo jih prekladati z postele na banjice za kopanje, na vozičke , strečere ptd. Zdaj si pa zamisli, ka mata dve srednjivi sestri fkuper 80 kil , betežnik pa 80-100 lejko tüj več ali menje. Bi tebe ges rad vido.

In reply to by Nevtralen (nepreverjen)

normalen (nepreverjen)

dr. Reiner Fuellmich ima komentar na youtube glede smisla in ko boste ga videli boste verjetno tudi dojeli kaj dogaja. Po obisku v avstriji in drugje nisem imel maske ne na kavi ne na sestanku razen v trgovini. STRAH JE VELIK MAJSTER.

Herman (nepreverjen)

Propagandni članek z lažnim pismom, namenjen tistim, ki ste začeli dvomiti v vlado in medije.
Prav zanimvo je kako vsi levičarski mediji stojijo na strani Janševe vlade in teh sociopatov Beović&co.
Le zakaj? Ker jim je zatiranje osebne svobode in posameznika domače. Bodo pri tem tudi Janšo podprli, na koncu pa spet napadli.

Domoljub1234 (nepreverjen)

Da bi le vij ka ne vörvlete vsi zboleli pa tou v najhujśi obliki virusa

12 (nepreverjen)

Naj vse cimprej mine.

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Koliko letno preplačamo zdravstvo, potem pa še doktorju nemremo. Banda!

Veseljak (nepreverjen)

Mene samo zanima kak je lejko na tisoče zdravstvenih delavcev v samoizolaciji zaradi rizičnih stikov. To mi nede nikoli jasno in upam da s prikritimi metodami pride nešče tomi do dna.

pakazaj

Preobremenjeni so zato ka je premalo zaposlenih, zdaj jih pa se ta korona izloca. Doktorov pa sester je zadosta samo nejso vsi zaposleni ka jih to prevec kosta.

normalen (nepreverjen)

ZDRAVA KMEČKA PAMET je bogastvo samo dandanes jo je težko vnovčit.
Dandanes je očitno nova logika NAJPREJ ZRASTE JABOLKO IN POTEM DREVO zato pa smo tam kjer smo.
Vsi komentarji se nanašajo kje je kdo kaj in kje kdo kaj ni bi nas pa moralo skrbeti razmišlanje o prihodnosti za katero si bomo sami ustvarili. Mnogo je družin ki nimajo za kruha kateri si niso sami krivi in mnogo je podjetnikov , ki razmišljajo kako bojo preživeli in ohranili večletno garanje in dali plače dobrim in strpnim delavcem za preživetje svojih družin. Vsem podjetnikom želim, da ohranijo in preživijo to daljšo krizo kot je bila predhodna.

Lucifuge Rofocale (nepreverjen)

Sakše kere je najprlej prestoupo iz OŠ v srednjo zdravstveno bi se mogo najprlej fejst pijtate, če je on sploj za takšno delo. Nej ka se najprlej samo na blef vpiše ka de on 4 lejta ta sfüčko z pušenjon trave pa pijančevanjon a po diplome, če jo naprave seveda pa mori pa obremenjuje teško bolane paciente po domovaj pa po bolnicaj z svojime osebnime pa družinskime težavame pa znaša srd pa jezo na njih. V ton je problem lidgej drage. Več kak dobra polovica medicinskih sester je po domače povejdano za pizdo materno. Ološ. Odpad. Mentalno vničene pa napol mrtve že odijo iz porujšenih familij pa slabo situejraneh socialneh položajov. Ja kak de pa te nače na dele??!

gostja 426 (nepreverjen)

Manjšina, kera dela s covid pacienti, so preobremenjeni, večina pa nej. So slabo organizejrani, nega medsebojne solidarnosti med zdravstvenin osebjon, ka bi si pomagalo, eni zdaj fajn idejo na krompirjeve počitnice, pa jin je fseeno za paciente. Lažje je nas dol zapreti.

tutu (nepreverjen)

Nemo šau v detajle, ker san nej informejrani. Ampak ka nekomi očitaš, ka ide na dopust, pa je malo sporno. Sama verjetno skačeš od veselja, kda ideš zadnji deloven den pred dopuston domov, doktor ali sestra pa nesmita iti in moreta delati do grenkoga konca... Betežno... Što dela, si zasluži dopust. Pika. Ja, seveda, lejko komentejraš, kak je zdaj COVID itd. itd., ampak kda je te meja dosežena? Naj nešče leto pa pol nejde na dopust pa dela, ker je covid? Neje krivo osebje, ker je preobremenjeno. Krivi so tisti, šteri zadevo organizejrajo. Torej politika, ministrstvo in šefi bolnic. Šest mesecov je, odkar so letala kak na ruski vojaški proslavi lejtala, ker je konec epidemije. Drugi val se napoveduje vse od aprila, a vidimo, ka se v bolnicaj neje nika spremenilo. Nič. Število osebja za paciente s korono se verjetno neje spremenilo, so enako obremenjeni kak marca... V glavnon, organizacijska katastrofa!

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

100-100 (nepreverjen)

Beseda leta 2020 bo zagotovo zloženka koronavirus. V času epidemije koronavirusne bolezni, ki je zajela svet in marsikomu prekrižala dopustniške načrte, smo jezikoslovci natančno spremljali vnos novih besed v besedišče slovenskega jezika in spreminjanje pomena že obstoječih.

V novicah smo lahko pogosto zasledili izraza:

bolnik s covidom-19 in
pacient s covidom-19.

Če ste zdaj zamahnili z roko, misleč »eh, pa saj to je isto«, potem morate obvezno prebrati današnji članek – od pike do pike, od začetka do konca!

Kdo je bolnik in kdo pacient?

Da bi lahko razpravljali o možni zamenljivosti izrazov bolnik in pacient na podlagi njunega pomena, ju moramo najprej natančno pomensko »testirati«. Test opravimo na portalu Fran.

Bolnik je bolan človek.
Pacient je človek (bolan ali zdrav), deležen zdravstvenega varstva ali zdravstvene oskrbe.

Nič lažjega, kajne? Današnja jezikovna dilema ni tako zelo lahko rešljiva, kot se zdi na prvi pogled.

Preverimo, kaj se skriva še v samem jedru zdravstvene jezikovne zadrege.

Bolnik je pacient, pacient pa ni nujno bolnik

Da bi dosledno upoštevali terminologijo na področju zdravstva in zdravstvenih storitev, moramo za znane pojme uporabljati uveljavljena poimenovanja – tista, ki jih določa posamezna stroka.

Zakon o pacientovih pravicah (2008) termina bolnik in pacient izenači v pomenu; pacient – 'bolnik ali drug uporabnik zdravstvenih storitev v odnosu do zdravstvenih delavcev ali izvajalcev zdravstvenih storitev ne glede na svoje zdravstveno stanje'.

Strokovnjaki z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (zagotovo najpogosteje omenjena institucija v letu 2020) pa so razmerje med bolnikom in pacientom opisali nekako takole:

»Jure zboli za virozo, ne obišče zdravnika in počiva doma. Jure je v tem primeru bolnik, vendar ne pacient. Če bi Jure zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja obiskal zdravnika, bi bil bolnik in pacient.«
»Da bi Jure lahko podaljšal veljavnost svojega vozniškega dovoljenja, mora opraviti zdravstveni pregled. Jure je v tem primeru pacient, vendar ni bolnik.«

Strokovna literatura, slovarji in pravni dokumenti s področja zdravstva tako jasno razločujejo med terminoma bolnik in pacient, pri čemer pa je ustrezen angleški prevod za oba izraza eden – patient.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice