Po ocenah vodje oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaža Jereba je v Sloveniji s koroanvirusom okuženih že med 15 in 20 tisoč državljani.

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb in Maja Bratuša, namestnica vladnega govorca Jelka Kacina. 

Bratuša je uvodoma predstavila nove podatke obolelosti z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu smo ob 6215 testih potrdili 1663 novih okužb, delež pozitivnih je največji do sedaj, in sicer 26,76-odstoten. V bolnišnicah je zaradi koronavirusa trenutno hospitaliziranih 357 pacientov, 62 jih je na intenzivni enoti. Iz bolnišnice je bilo včeraj odpuščenih 32 oseb, pet oseb pa je zaradi bolezni umrlo. 

Največje število okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14. dnevih ima še vedno Gorenjska regija, in sicer 759, sledita Koroška s 560 in Osrednjeslovenska regija s 505 okuženimi na 100.000 prebivalcev. Število okužb se veča tudi v obalno-kraški regiji, ki pa je še edina oranžna regija v Sloveniji.

Okuženih približno 15 do 20 tisoč Slovencev

Vodja oddelka Intenzivne terapije Infekcijske klinike Matjaž Jereb pravi, da se epidemiološke razmere, vezane na covid, v Sloveniji dramatično slabšajo. Vsak dan se namreč veča število okuženih, pri čemer ocenjuje, da je v naši populaciji okuženih približno 15 do 20 tisoč državljanov. To se pozna tudi pri številu sprejetih bolnikov v bolnišnicah in številu bolnikov, ki potrebujejo intenzivno terapijo.

»V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno. Imamo sicer v načrtu nekaj rezervnih načrtov za povečanje navadnih in intenzivnih postelj, a upam, da to ne bo potrebno,« pravi Jereb.

Dodaten problem je seveda tudi ta, da zboleva tudi zdravstveno osebje. Po zadnjih podatkih, ki jih je predstavil Jereb, je v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev. »To je sicer v razmerju s številom vseh zaposlenih na UKC primerljiv odstotek z okuženimi v populaciji, a stanje je kljub temu zaskrbljujoče,« zatrjuje Jereb.

Edina rešitev 'lockdown'

Na intenzivnih oddelkih po Sloveniji imamo 62 kritično bolnih, starostno razmerje teh pa ostaja enako kot prejšnje dni. Najstarejši je 85 let star bolnik, najmlajši pa 42 let. Na ljubljanski Infekcijski kliniki zdravijo tudi tri s koronavirusom obolele otroke, a nobeden od njih ni v ogroženem stanju in so na oddelku zaradi oskrbe druge bolezni v času okužbe.

Pri tem Jereb zatrjuje, da se virus nemoteno širi predvsem zaradi neupoštevanja sprejetih ukrepov. Prav zato, tako kot minister za zdravje Tomaž Gantar, zatrjuje, da je skoraj edina trenutna rešitev popoln 'lockdown' oziroma zaprtje države.

»Upam, da se vsak prebivalec Slovenije zaveda, da je vsak stik s komerkoli lahko rizičen, in se temu primerno tudi vede. Ne podcenjujmo izziva koronavirusa,« meni Jereb in dodaja, da imajo na intenzivnem oddelku paciente, ki zaradi koronavirusa že mesec dni potrebujejo mehansko predihavanje.

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Miki007 (nepreverjen)

Nateg stoletja polni bolnice, kako je to možno?

Butec (nepreverjen)

Prtegnjene se tij. Kako to ?

In reply to by Miki007 (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Čas je da odstopi. ja, pa ministrica tudi. Mislim, ker če od junija so imeli čas, da stvar porihtajo, pa niso. Pa ne, da ni tehnološko mogoče. Ali mogoče ni? Kaj se pa potem spravljajo na pouk na daljavo? Naj pošljejo naloge po pošti, pa bo. Ampak, glavno je da se tu cuza davkoplačevalski denar, naredi pa bore malo učinkovitega. To je sramota, kako je funkcioniralo. Pregovorno neučinkovit slovenski javni sektor

In reply to by Butec (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Koncno da so nasli resitev,

Majster 1 (nepreverjen)

Dokler ga ne dobiš si frajer in je fejk,ko ga boš dobil pa boš vido kje ma bik piz....

majster 2 (nepreverjen)

Ges san ga doubo, oziroma san biu pozitiven na testu. Nič od nič san nej meo, niti minute san se nej slabo počuto. Od mene se je nišče v moji družini nej nalezo pa nas je 5 v gospodinjstvi. Niti je nišče od mojih 11 sodelavcov, keri so se šli testejrat gda san biu pozitiven nej biu pozitiven. Poznan še par takših osebno. Poznan sicer tudi enoga ka ga je otla vrgo tej virus, ampak tudi on je nikoga drugoga nej okužo, niti doma niti v službi.

In reply to by Majster 1 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Čudovita razlaga na primeru. Zakaj je pa potem tolko ljudi hin?

In reply to by majster 2 (nepreverjen)

majster 2 (nepreverjen)

Neman pojma, meni je doktor pravo ka pač tak je. Sakšo tejlo se drugače odziva in tudi, če nemaš nikših drugih pridruženih bolezni lejko fašeš težko obliko toga virusa. Ge sicer ne pravin ka je tou nikaj nej zato ka je meni nikaj nej bilou, ene lidij rejdno včesne in dosta jih tudi merje kak zdaj vidimo. Samo ges se na svojon primeri pitan kak te tou ka, če je tou tak kužno in prenosljivo, san ges nej nikoga okužo. Niti gda san biu doma na bolniškon so bili moji domači normalno z menov ka vedno prlej pa nišče neje biu pozitiven. Niti nišče od mojih sodelavcov s kerimi san biu sakši den v stiki. Niti domači od sodelavcov niti sodelavci od moje žene in sošolci in učiteli dece nejso bili pozitivni pa kelko san čuo se jih je dosta šlo testejrat gda so čuli ka san ge pozitiven. Zdaj glede na tou ka je zadnjič ova doktorca pravla pri Odmevih ka lejko test pokaže napačno in nej mus ka si okuženi in prenašalec, če si pozitiven na testi, ge celou mislin ka san sploj nej biu okuženi ampak samo netočno pozitiven na testi. Sploj več ne ven ka si naj mislin o ton.

In reply to by . (nepreverjen)

Sosedadanica (nepreverjen)

Tele nepismeno. Keko lidi pa letno vmerje za gripo? Letos nisce ali? Malo se zamisli ovca blesava

In reply to by . (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

a si ti vedno tak fuknjeni ali samo takrat ko te naguzi striček iz Velike nedelje

In reply to by Sosedadanica (nepreverjen)

2

Ni mi vseeno za gospodarstvo samo mislim da je zadnji čas za lockdown... glede na to da še vedno narašča trend okuženosti... ("če že ni prepozno")

Machiavelli

Vsi so upostevali omejitve pomladi..pa ste prisli vi iz vlade z boni in morjem in sjebali vse do amena. Zdaj pa drkate k...od zivcnosti in iscete resitve. Poglejte datume od kako se je vse zacelo..dobesedno zacetek septembra in vse jovo na novo. Na datum se je virus "zbudil" od mrtvih. Da ne boste mislili da so ti ukrepi zato ker jih skrbi za vas..to delajo zato da skrenejo pozornost opoziciji ki jim ze dodobra diha za ovratnik. Perverzno je to..da predsednik vlade..ki je bil pravnomocno obsojen soli pamet v stilu "streznite se" ljudem ki nimajo kartoteke kriminalca.

selolo (nepreverjen)

boni so resili in se vec kot to turisticno sezono in veliko delovnih mest. To je bila dalec najboljsa poteza te vlade. Virus somprinesli ljudje ki ne morejo na dopust v sloveniji, amoka moraj se preseravati v tujini in pa juzni, ki hodijo mesecno v bosno in srbijo na feste. Pol ljubjane in Kranja je iz ex srboslavije.

In reply to by Machiavelli

solelo (nepreverjen)

Tu misliš verjetno na Kacina in ostale naše politike iz trenutne vladne garniture kateri majo vikende na hrvaškem in člane SDS, ki so hodili v bosno celo poletje na inštrukcije k Snežiču.

In reply to by selolo (nepreverjen)

Machiavelli

Dečko moj, pojma nimaš kako so boni zašuštrali zadevo, rešili turizem? Uničili ljudstvo raje

In reply to by selolo (nepreverjen)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Kelko ge vijden se vsi držijo ukrepov, pa li gučijo ka smo mij krive! Une so tiste štere se ne držijo njuveh ukrepov! Zaoj pa ščejo vse doj zaprejte budale ene pa tiste kao takšne bedarije podperate!

ĐejĐejOkoča (nepreverjen)

Ena kura je na fb napisala ka 2 dni mela vročine 37,4 in nej mogla preživete. Te pa gor pišejo ka one rodijo, moški pa pri 37,5 đaoče. Plačano dobila, seveda!

Hit.er 🤚 (nepreverjen)

Zakaj pa te tekme dale špilajo..?

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice