V bolnišnicah je že 333 ljudi, med njimi so tudi otroci. Kacin zato opozarja, da je skrajni čas, da pozive in svarila zdravstvene stroke in epidemiologov vsi vzamejo resno.

V Sloveniji so v torek, 20. oktobra, opravili 5891 testiranj na koronavirus in potrdili 1503 novih okužb, delež pozitivnih je bil 25,5 odstoten.

Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da virus ne izbira: »Skrajni čas je, da pozive in svarila zdravstvene stroke in epidemiologov vsi vzamejo resno.« Zaradi velikega porasta okužb in hitrega povečevanja števila oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se hitro povečuje tudi zasedenost bolnišnic.

»Danes se v bolnišnicah zdravi že 333 bolnikov, med njimi tudi 5 otrok,« je povedal vladni govorec.

V tem trenutku ni države v Evropi, ki se ne bi soočala s podobnim prirastom, je dodal minister za zdravje Tomaž Gantar. Kar nas lahko po besedah Gantarja najbolj skrbi, je visok delež pozitivnih, ki znaša že okoli 25 odstotkov in še raste. Kot je dejal, se nedosledno držimo navodil, ki lahko pomagajo pri ustavljanju širjenja virusa. Opozarja, da nas nespoštovanje ukrepov vodi v večje težave v zdravstvenem sistemu.

Koliko postelj je na voljo? 

Gantar je povedal, da je v tem trenutku zasedenih 333 postelj. V slovenskem zdravstvu imamo na razpolago 7522 postelj. »Lahko ste prepričani, da od teh 7522 postelj ne bo večjega problema zagotoviti vsaj 10 odstotkov, pomeni 700 postelj ali pa tudi še kaj več.« Vendar po mnenju Gantarja, postelj ni dobro pripravljati »na zalogo«. 

»Prava pot je sproti zagotavljati postelje za covid bolnike, zdraviti pa tudi vse ostale bolnike,« poudarja Gantar in dodaja, da virus zdaj bolje poznamo kot spomladi in lahko drugače odreagiramo, kot takrat, ko se je zdravstvo ustavilo. Zdaj želijo ohranjati postelje tudi za druge bolnike. 

»Vsak bi se moral obnašati, kot da je okužen«

Gantar se je danes oglasil na Twitterju, kjer je sporočil, da bi morali čim prej zaustaviti javno življenje. »'Lockdown' je moje osebno mnenje,« zdaj pojasnjuje Gantar. Kot pravi so mnenja različna, je pa stroka nagnjena k bolj restriktivnim ukrepom.

Kot je še dejal, se je z novim koronavirusom do zdaj okužilo že prek 1000 zdravstvenih delavcev, samo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana v zadnjem mesecu 150.

Način izvajanja pouka se zaenkrat ne spreminja

Ministrica za šolstvo in šport Simona Kustec je dejala, da bo pouk še naprej potekal tako kot zdaj. Konec naslednjega tedna, ko so šolske počitnice, pa se bodo glede na epidemiološko stanje odločili, kako naprej.

Ministrica dodaja, da je pomembno, da se šolski proces ni ustavil in obžaluje težave Arnesa: »Smo se sestali s predstavniki Arnesa, ponudili smo pomoč in prenesli pričakovanja, da mora biti sistem, ki omogoča izobraževanje na daljavo, stabilen.

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Karl Marx (nepreverjen)

Kacin, SHUT THE *žaljiva vsebina je bila odstranjena* UP !!!

trač (nepreverjen)

GROZNO!
A si lahko predstavljate da bi bili otroci hospitalizirani pri povsem nedolžni bolezni kot je gripa/pljučnica?

Ali pa da bi povsem zdravi 35letniki umirali za povsem nedolžno boleznijo kot je gripa?

gustavo lima (nepreverjen)

Predlani, če se prav spoumnin je bilo na enkrat v UKC 700 bolnikov z gripo, celo na hodnikaj so jih meli ka je nej bilo mesta. Med njimi tudi deca in ostali mlajši. Mrlo jih je več kak letos v celon leti od korone. Ja, korona je malo drugačne in se malo hitrj širi ampak tudi druge bolezni so v preteklosti jemale srtni davek. Najbole smjšno mi je pa gda janči guči o ton ka je zdravje državljanov na prvon mesti, po drugi strani pa so v prosti prodaji cigareti keri letno povzročijo več tisoč smrti samo v Sloveniji. Pa nikomi ništa!

Gorickii (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Henjate z to gripo, neje to gripa dokazano ze sto krat. Nevej ka mrjsate gripo.

Nan trbej se ena gripa poleg vsega je vprašanje?

dottore (nepreverjen)

Ne skrbi, letos sezone gripe ne bo. Vsakogar s simptomi bodo testirali s preobčutljivim PCR testom, kateri bo delček genoma covid19 zaznal že v primeru da je testiranec bil kadarkoli letos v stiku s koronavirusom.

In veselo ga bodo zabeležili pod koronastatistiko.

In reply to by Gorickii (nepreverjen)

grof sobočki (nepreverjen)

BRAVOOOO, Končno eden pameten! Vse ka ste steknoli v ton obdobje, de na testi pokazalo pozitivno; vejpa nej trbej biti doktor ka tou razmiš...no, če si ovca, te te je pa lejko straj.

In reply to by dottore (nepreverjen)

Reden grof si ti (nepreverjen)

Cuj ti meni povej. Vutro mores iti delat. Zbidis se z vrocino. Ker si pameten ides normalno delat. V sluzbi te kuja nekaj, boli te vse ali si misliš ka je itak samo prehlad ka je taksi cas, ka nebos nikomi guco pa zazavo ka nede panika zarad korone pa ka nebos spadno ger v statistiko kao okuzenih, ker ti itak nejsi. Ides naslednji den, se izda betezen delat. Itak ka ti si doktor, nebos drugoga doktora zval. Pa to se malo tak vrti, dokec ena sodelavka, 35 let stara z mozon v 40-ih (oba delata v istoj firmi kak ti) pa mata 2 dice (6 let pa 12) ne gratata betezniva. Ker mata oba vrocino, malo deco, pa logicno premislavleta (tvoje besede:ovce) pozoveta k doktori keri jiva da na bris in sta pozitivniva. Moreta v karanteno samo se mami stanje poslabsa zato ide v bolnico. 2 tedna je notri, tepa zaradi zapletov mrje. Oca se zdravi v bolnici samo prezivi.. Ti keri si pa tak pameten pa si raztroso nesnago si pa tak najbokse skozi priso... Pa si tudi cedno tiho... Moz je zgubo zeno, deca pa mamo, samo zaradi idiotizma keroga si ti naredo. Ker si pameten in nejsi ovca. Krivdo za smrt nosis ti, nej doktori in nej testi za korono, nego samo TI.

In reply to by grof sobočki (nepreverjen)

izizi (nepreverjen)

Takšni primeri so se skoz dogajali za časa viroz, gripnih obolenj, pljučnic itd...

Neven zakoj so njihove smrti bile manjvredne, ka se neje tak senzacionalistično poročalo pa zaperalo države

In reply to by Reden grof si ti (nepreverjen)

Gorickii (nepreverjen)

Pa vidis ka to jih pol ne razme. One razmijo samo, kak se sinfa, sto je lejvi pa sto je desni, pa vsi so doktore, po gostilnaj se pogucavlejo kak pa kak se jin krivica godij.

In reply to by Reden grof si ti (nepreverjen)

Smesniste (nepreverjen)

Bolezen covid 19 kero povzroca virus sarscov19 je drugo kaj gripa. Tudi letos do se zdravili lidje z gripo, kak vsako leto, samo de malo vrag ce steknes oboje. Sicer pa je to pandemija. To je nacik definerano kak recimo gripa, ospice, vodene koze, aids ipd.. Nemres metati zdaj gripe pa covida v isti kos, ker ceprav oboje deluje podobno je nej isto. To je kak ce bi pravo ka so kokosje bilice pa gosje iste. Oboje majo zucak pa belak pa oboje lejko gejs. Se pa strinjan z cikami, ceglih sama tuj kadin. Samo poleg cikov se kole dosta drugih stvari, alkohol, droge, slaba prehrana, najbole pa lidje, ka sami sebi v skledo pluvamo pa se ne zavedamo ka ka zdaj delamo s planeton do cutile generacije za nami. Mogoce za 500 let vec clovestvo nede obstajalo ka mo iztrebili vse vire, ozracja pa posteno niksoga nede.

Lidje dragi. Ka ce bi namesto ka se bunite pa za vsako stvar najdete izgovor pa kontra repliko rajsi kaj cednejsoga naredili? Ite nekaj delat, z familijo bojte pa tak.

Hermann G. (nepreverjen)

Pred približno 75 leti je Hermann Goering na sodišču v Nürnbergu pričal, nato pa so ga vprašali:
"Kako ste prepričali Nemce, da so vse to sprejeli?"
Odgovoril je:
"Bilo je enostavno, to ni imelo nič skupnega z nacizmom, to je povezano s človeško naravo.
To lahko storite v nacističnem režimu, v socialističnem, v komunističnem, v monarhiji in v demokraciji.
Edino kar morate narediti, da ljudi naredite za sužnje je, da jih prestrašite.
Če najdeš način, kako prestrašiti ljudi, jih lahko prisiliš, da delajo, kar hočeš. "

Gost lipa (nepreverjen)

Zdaj smo ps tam 333

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice