Tudi po 13. februarju glede vstopa v Republiko Slovenijo v praksi ni bistvene razlike pri pogojih vstopa za osebe, ki ne prihajajo iz držav na rdečem seznamu.

Zanje velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo koronavirusom, zato lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa na prisotnost koronavirusa. 

Osebe, ki prihajajo iz držav na rdečem seznamu, pa se skladno napoti v karanteno. Zanje še vedno veljajo določene izjeme, in sicer, če predložijo negativni izvid testa na prisotnost virusa koronavirusa, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa. Štejejo PCR testi, ki so opravljeni v državi članici EU ali Schengenskega območja ali pri organizaciji oziroma pri posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala kot ustrezne in verodostojne ter so navedeni v seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. 

Priznavajo se tudi hitri antigenski testi (HAGT), če so opravljeni v državi članici Evropske unije ali schengenskega območja. Seznam je objavljen tukaj.

Kontrola na zunanji schengenski meji

Mejna kontrola potnikov ob vstopu še vedno poteka na zunanji schengenski meji, torej meji z Republiko Hrvaško, na mejnih prehodih in na kontrolnih točkah na zračnih mejah (letališča Brnik, Maribor in Portorož)  ter morskih mejah v Kopru in Piranu. 

"Res pa je, da je Vlada RS s spremembo odloka 13. februarja ukinila vse kontrolne točke na notranjih mejah z Italijo, Avstrijo in Madžarsko. Ne glede na to pa Policija izvaja občasno kontrolo na cestnih komunikacijah na notranji meji in z občasnimi nadzori še naprej izvaja ukrepe po odloku, napotitve v karanteno in izravnalne ukrepe," so zapisali na PU Murska Sobota. 

Zaradi velikega števila aktivnih okužb je sedaj odgovornost na vsakem posamezniku, da se obnaša na način, da čim bolj zmanjša tveganje za prenos okužb in dosledno spoštuje navodila. 

"V kolikor torej oseba pride iz navedenih držav v Slovenijo in ni bila ustavljena ter kontrolirana s strani policije pa bi morala biti v skladu z navodili NIJZ odrejena karantena in želi uveljavljati svoje pravice, lahko vedno pokliče na policijsko enoto, da ji na enoti izda ustrezno potrdilo o napotitvi v karanteno. Lahko pa tudi izpiše potrdilo na portalu eUprave".

Komentarji (2)

slvkos (ni preverjeno)

torej v Avstrijo Italijo in Madžarsko lahko greš brez omejitev na Hrvaško pa ne a je na hrvaškem boljša situacija kor pri drugih sosedih. Skrajni čas je da SLO in HR dogovorita normalen prehod meje saj smo prej bili ena država in imamo drugačne vezi, veliko jih ima lastnino na hrvaškem in morajo le to vzdrževati itd.

Kikinomarski (ni preverjeno)

Respekt za komentar. Težko pa to razložiš polpismenim na obeh straneh in z isto ideologijo. Desno namreč.

In reply to by slvkos (ni preverjeno)

Starejše novice