Bojana Beović, infektologinja in vodja strokovne svetovalne skupine, ki v sklopu ministrstva snuje, usmerja in narekuje zaščitne ukrepe za obvladovanje širjenja covid-19, je bila tokratna gostja v oddaji Dora - nedeljski pogovori.

Bojana Beović je kot mlada zdravnica začela s specializacijo anestezije, a se nato preusmerila na infektologijo, saj kot pravi sama, je študirala zato, da bo v stiku z bolnikom, česar je v večji meri deležna kot infektologinja. Na infekcijski kliniki v Ljubljani je zaposlena že deset let, letos pa je prevzela tudi funkcijo vodenja strokovne skupine v boju s koronavirusom. 

»Že preden se nam je bližala situacija s covidom, smo komunicirali z različnimi deležniki v vladi in jih opozarjali, da se bo nekaj zgodilo. Mi smo vso dogajanje v tujini spremljali in bili prepričani, da je treba nekaj narediti. Potem me je poklical predsednik vlade, če bi prevzela to vlogo.«

V samem začetku si je Beovićeva oblikovala manjšo skupino, ki je bila pripravljena hitro se organizirati, pripraviti ter oblikovati stališča, ki bodo v oporo odločevalcem. 

»Samo nekaj dni smo bili skupina pri vladi, ko je cela vlada delovala kot neke vrste krizni štab, potem pa so se oblikovala ministrstva, začelo se je delo in od takrat smo svetovalna skupina pri ministrstvu. Smo se pa razširili, tako da nas je 15 v celoti, ki cele dneve sodelujemo. Neprestano si dopisujemo, predebatiramo čisto vsako stvar, potem imamo sestanke preko Zooma, nekaj stvari preberemo po e-pošti. Vsi smo zaposleni s svojimi osnovnimi poklici, tako da nam ti različni elektronski mediji zelo pomagajo, da se lahko uskladimo, odgovarjamo na vprašanja ter se do neke mere ves čas pogovarjamo, kaj bodo naslednji koraki v določeni situaciji.«

Neodgovorno ravnanje influencerjev

Beovićeva je v intervjuju spregovorila tudi o influencerjih, ki so v zadnjih mesecih stopili v ospredje z nasprotovanjem strokovnemu mnenju glede bolezni covid-19. 

»To je nekaj podobnega, kot če bi živeli v stolpnici v 20. nadstropju, pa bi to stolpnico projektiral nekdo, ki je 14 dni bral o tem, kako se stolpnica projektira. Na tem nivoju so ti influencerji. Jaz bi si celo upala trditi, da je to, kar se zdaj dogaja s tem naraščanjem števila primerov, posledica takega neodgovornega ravnanja. Med zdravniki smo vendarle izobraženi ljudje in bi moralo obstajati spoštovanje do stroke nekoga drugega.«

Odpovedi pacientov na zdravniške preglede in obravnave

Na račun koronavirusa je že pred začetkom epidemije prihajalo do odpovedi bolnikov, ki so bili naročeni na zdravniške obravnave. Do tega prihaja predvsem med starejšo populacijo in to predvsem iz strahu pred okužbo s covid-19. 

»Na kliničnem centru smo imeli ogromno odpovedi s strani naročenih bolnikov. Enostavno niso prišli, ker so iz strahu odpovedali, in to že v situaciji, ko je mogoče bila epidemija pri nas na najnižjem delu. Mi bomo dolgoročno videli to škodo, ker tukaj ni neposrednega vpliva, ampak preživetje enega takega bolnika je pa slabše. To je preživetje, ki se bo štelo čez ene pet let, ker je bil prepozno obravnavan. Mi smo sicer, na eni strani prihranili 1000 smrti bolnikov s covid-19, ampak na drugi strani se je tudi to zgodilo.«

Po mnenju Beovićeve situaciji, kot smo je bili deležni v času epidemije, tokrat ne bomo več priča, saj le-to ne bi bilo možno tako iz gospodarskega kot iz družbenega razloga. 

»Moja ideja, ko smo se pogovarjali s kolegi, je bila, da bi morda bila smiselna policijska ura, ki bi pa pomenila, da smemo iz svojih prebivališč, samo z določenimi nameni (to se pravi v službo, v šolo, v šoli samo nujne dejavnosti, sprehod, rekreacija). Pa moram reči, da so bili moji kolegi proti, ker bi tako povzročila prevelik odpor, in tisto, kar še imamo, ne bi bilo upoštevano. Bolnik namreč ne bo sledil terapiji, ki bo preveč neprijetna.«

S spleta

Komentarji (16)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
koertds (nepreverjen)

Že dolgo govorim da so dr podkupljeni od Farmacije

Risto Kubura (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ti nisi Risto, to sem jaz in pišem v čisti slovenščini. Ti pa v neki čudni zadevi!!!!!

In reply to by koertds (nepreverjen)

JanezJanša (nepreverjen)

A resno, kura??

Risto Kubura (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kura ti je mama

In reply to by JanezJanša (nepreverjen)

odpor12 (nepreverjen)

Odpor pri ljudeh povzročajo takšni od politike nastavleni in nesposobni lidje, keri sejbe imenujejo strokovnjaki. V bistvi pa nemajo pojma o kon se ide in se iz dneva v den lovijo v lastne zanke in sprejemajo kontradiktrne ukrepe, kere vedno znova popravljajo in pri sakšon ukrepi navedejo en kup izjem, da določenim olajšajo življenje, drugim jim pa ga do konca zakomplicirajo. Zadnjič smo zelo dobro videli ovoga Kreka v Tarči kak se je zapleto in neje mogo enoga pametnoga stavka iz sebe spraviti. In te se čudijo ka narod ne spoštuje ukrepov. Če je pa večina ukrepov skreganih z logiko in kak že povedano valajo za 80% prebivalcov Slovenije, ostalih 20% pa jih zaradi olajšav in raznih izgovorov sploh ne opazi. Tak ka ja, draga Beovičova samooklicana strokovnjakinja na področju epidemij in virusov, dobro je ka se bojiš naroda. Odpora de vedno več in ti se zelo dobro zavedaš ka tvojih 5 minut ide počasi h konci.

12 (nepreverjen)

Tocno tako

In reply to by odpor12 (nepreverjen)

Risto Kubura (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

tebi je sigurno bik v glavo prdnil

In reply to by 12 (nepreverjen)

metalotehna (nepreverjen)

tak je...guči zlajnano eno in isto-kak pravljice za lahko noč

In reply to by odpor12 (nepreverjen)

JanezJanša (nepreverjen)

Of od športnoga učitelja sin, more masko nositi, ka nos skrije..

Dummi (nepreverjen)

Se je tau vredek, lejko debatejrajo preko Zooma ali Teamsa ali zaradi mene si lejko dimne signale pošilajo. Samo te se cvetober ministrof šejče ob Kolpi - brez mask, skuper stisnjeni kak birke.

Te pa ministrica, verjetno prvič na gala večerđe, lipau brez maske. Seveda šolari si zamaskani, una pa frajla brez. Na konci pa Olimpijski komite krif.

Tau naj blagovoli Beovička še izpostaviti, samo še tau mi falij do sreče.

Pa ne me j (nepreverjen)

Pa kakšna pilicijska ura? Najprej naredite red med svojimi! Cela ulica posluša galamo iz ene hiše, kljub opozorilom, da zmanjšajo glasbo, drenje, petje..., da imamo male otroke v soseščini. Nič od tega, mislijo, da lahko delajo vse, kršijo vse odloke, ker imajo v družbi enega policajcka. Žalostno, najprej razčistitie v svojih vrstah, potem manipulirajte z nami.

pa da te j (nepreverjen)

Tou te mouti samo zdaj med korono ali si tudi vačik takšen težak?

In reply to by Pa ne me j (nepreverjen)

brezi maske (nepreverjen)

Dora za kaj Beovičeve nisi vprašal za kaj je Slovenija leta 218 kupovala cepivo proti covid 19 ?Kako so takrat vedeli ,da bo leta 2020 epidemija ?

Lažnivi Janez (nepreverjen)

Ta ženska je ortodoksna pripadnica SDS in od nje drugo kak laganje, strašenje, manipuleranje, grožnje, poneverjanje.... sploh neje za pričakovati.

Erazem (nepreverjen)

Sebe naj zaprejo bebci, mene ne bojo.

Influencer (nepreverjen)

Vehementni napihnjeni kvazistrokovnjaki, ki se gredo stroko, tako "kvalitetno" da jim lahko argumentirano ugovarja vsak "influencer". Če prava stroka za argumenti zida stolpnico, običajno tudi ljudje iz drugih strok opazijo, ali ima temelje ali ne in o tem ni treba debatirat. Če je vaša stolpnica to, kar kažete v javnost, potem vam lahko povemo, da temelje in gradbeno konstrukcijo iz bambusa povezano s špagami delajo nekje drugje, sploh pa ne recimo v Evropi, ki ji tako radi lezete v rit. Gospa ić kar v Srbijo, tam so dovzetni na takele diktatorčke vašega tipa, z idejami o policijskih urah, ki blejite dokler še teče teh vaših 5 minut, ki se vam nepreklicno iztekajo. In ja, diskreditacije, diskvalifikacije so odmev iz nekih starih časov, ko so se izvajale tudi likvidacije. Fuj

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice