Novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19. Minister Janez Cigler Kralj predstavil podrobnosti petega protikorona paketa.

Kot pravi minister Janez Cigler Kralj, se predvideva podaljšanje ukrepa čakanja na delu doma do konca leta za vse panoge, pri čemer bodo do ukrepa upravičeni tisti delodajalci, ki izkazujejo upad prihodkov za vsaj 30 odstotkov glede na leto 2019.

Višje nadomestilo za odsotnost z dela

V pol leta je bilo sprejetih veliko ukrepov za omilitev posledic in preprečevanje širjenja okužb. Covid-19 je pustil in še vedno pušča posledice na vseh področjih, zato je ključno, da se na te posledice odzivamo učinkovito in pravočasno.

S socialnim partnerji so uskladili 4/5 ukrepov na področju dela, socialnega varstva, zdravstva, gospodarstva, vzgoje in izobraževanja, izvrševanja kazenskih sankcij in pravosodja, kmetijstva in prehrane ter infrastrukture.

Od 1. septembra dalje pa bo mogoče uveljavljati 80 odstotkov nadomestilo (prej 50 odstotkov) v primer odsotnosti z dela zaradi varstva otroka zaradi višje sile (karantena otroka).

Oprostitev plačila za vrtec

Za samozaposlene in mikropodjetja se uvajajo začasni ukrepi za v obliki mesečnega temeljnega dohodka in delno povrnjen izgubljen dohodek.

V domovih za starejše in ostalih izvajalcih socialnovarstvenih storitev in zdravstvenih dejavnosti PKP5 omogoča začasno razporeditev zaposlenih. Uvajajo se dodatek za neposredno delo z uporabniki v sivih in rdečih conah.

Za zagotavljanje finančne vzdržnosti domov za starejše PKP5 uvaja ukrepe financiranja zaščitne opreme za izvajanje ukrepov omejevanja okužbe s covid-19, kritje stroška izpada prihodkov zaradi nezasedenih kapacitet itd.

PKP5 zagotavlja financiranje zaščitne opreme in sredstev za dezinfekcijo prostorov, oprostitev plačila za vrtec v primeru odrejene karantene, ureditev vzgojno izobraževalnega dela na daljavo itd.

Uvaja se možnosti koriščenja odsotnosti od dela do treh delovnih dni zaradi bolezni, brez potrdila osebnega zdravnika.

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Risto Kubura (nepreverjen)

Čakalne vrste se daljašjo !!!!!!! IN kaj dela minister za zdravje ????
UKvarja se s svojo politično stranko DeSUS in s predsednico.
Narod ga plačuje, da se ukvarja s svojo politično stranko in predsednico.
Res super vlada. Sedaj samo še ustanovijo Urad za demografijo, kjer bo sedelo stotine njihovih ljudi. Rodbina, prijatelji, znanci.
In kdo je najbolj zagret za ta urad? Spet DeSUS !!! Seveda, ker hočejo mastno plačane službe za svoje ljudi.
Pa koga briga za narod in bolnike!

čikapajo (nepreverjen)

O teh nadomestilih in otrok v karanteni se lahko pogovarjajo samo v JS.
Pri zasebniku te vpraša, če hočeš delat ali ne in knjižica pod nos.

Starejše novice