Fotografija je simbolična
S Policijske uprave Maribor poročajo o sprovajanju nelegalnih migrantov čez hrvaško-slovensko mejo.

Minuli petek sta hrvaška državljana, stara 17 in 27 let, z najetima osebnima avtomobiloma znamke Renault Twingo zagrebškega registrskega območja na območju Policijske postaje Gorišnica po lokalni cesti, ki vodi čez državno mejo iz Hrvaške v Slovenijo, nedovoljeno in na mestu, kjer ni mejnega prehoda, spravila skupno šest tujcev. Šlo je za štiri državljane Irana in dva državljana Iraka.

V Twingotih tihotapila tujce

Nihče od njih, vključno z voznikoma, ni imel ustreznega dovoljenja za prestop državne meje na tem mestu. Voznika sta prevažala vsak po tri potnike, ti pa niso imeli pogojev za vstop ali prebivanje v Sloveniji.

»Nedovoljen prehod državne meje so zaznali policisti, ki su ju želeli ustaviti, vendar se voznika na znake policistov nista ozirala. Z nevarno vožnjo sta se želela izogniti policijski patrulji in pobegniti, s svojo vožnjo pa sta ogrožala življenje in zdravje tako tujcev, njunih potnikov kot drugih udeležencev v cestnem prometu.

Med begom pred policisti sta vozila tudi po nasprotnem smernem vozišču, spreminjala smeri vožnje, ne da bi vključila smerne kazalce, se nepravilno razvrščala pred križišči in še nadalje nista ustavila na znake policistov, ki so ju ustavljali,« so povedali na Policijski upravi Maribor.

Sprovajalca je ustavila šele slepa ulica

Med begom sta voznika zapeljala v slepo ulico, tam ustavila vozili in zbežala iz njiju. Iz vozil so zbežali tudi ostali tujci.
Oba voznika in ostalih šest tujcev so policisti kmalu dohiteli in prijeli. Po prijetju so policisti ugotovili, da ne en ne drugi voznik nimata vozniškega dovoljenja. Obema so zato vozili, čeprav najeti, zasegli.

Nadaljnji postopek so prevzeli mariborski kriminalisti, ki so ugotovili, da sta oba voznika dejanje storila kot člana hudodelske združbe, ki se ukvarja s tem, da tujce, ki ne izpolnjujejo pogojev za vstop v Slovenijo ali pogojev za prebivanje v njej, za plačilo spravlja čez državno mejo.

Zaradi utemeljenega suma, da sta izvršila kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države, so ju privedli na zaslišanje k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča na Ptuju.

Kakšna kazen čaka sprovajalce?

Po zaslišanju je preiskovalna sodnica zoper polnoletnega osumljenca odredila pripor, mladoletnega osumljenca pa izpustila in ga predala Centru za socialno delo Spodnje Podravje.

Med pridržanjem so policisti zoper oba, zaradi opisanih kršitev cestno prometnih predpisov in zaradi nedovoljenega prehoda državne meje, sestavili in podali tudi obdolžilni predlog na Okrajno sodišče v Ormožu. Sodišče ju je spoznalo za odgovorna storitve vseh očitanih jima prekrškov. Zaseženi vozili je sodišče vrnilo lastniku vozil (Rent-a-car).

Za kaznivo dejanje prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države je predpisano, da se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in denarno kaznijo. 

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
VojkoZMajolko (nepreverjen)

"Po prijetju so policisti ugotovili, da ne en ne drugi voznik nimata vozniškega dovoljenja." Bi bilo potrebno preveriti še pri rentacarju na katera imena so bila vozila najeta. Ker ob najemu moraš vedno pokazati tudi veljavno vozniško dovoljenje.

ena huda teta (nepreverjen)

Ehh, saj policaji niso tako pametni, da bi se kaj takega spomnili. Sicer pa je lahko ne rantacarju kdo pokazal ponarejeno in tam ne preverjajo pristnosti.

In reply to by VojkoZMajolko (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Kaj si bili policaji s konjsko vprego, da niso mogli ujeti enega Twinga? Pa klasično naptevanje, kakšne vse prekrške je voznik naredil. Da bodo več lahko zraven zapisali za sodnika, ki pa bo ugotovil, da itak noben nima denarja, da bi plačal kazen.
In potem jih bo še država futrala v zaporu. Takoj izgon !!!

pozorni (nepreverjen)

15 let delovnega zapora za sakšega, brez možnoste pomilostitve, te pa trajne izgon iz države. Avtoje zaplenite, ka nemreš samo tak nekome brez vozniškoga pa ešče mladoletnome date avtoja, preverite pa lastnka rentacarja, če slučajno tudi on nej je zraven pri šverce.

12 (nepreverjen)

Pravilno

In reply to by pozorni (nepreverjen)

Janosbaci (nepreverjen)

Maske so meli?

nevenneven (nepreverjen)

če bi bil policaj (pa nisem) bi za avtom, ki mi pobegne streljal in bi drugi šverceri malo mislili, če se ustavijo ali ne. Ali naša policija nima stingere.

Starejše novice