Fotografija je simbolična
Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec, Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev in psihologinja Andreja Poljanec.

Pet regij je glede na včerajšnje podatke črnih. Med črnimi regijami je opaziti pozitivni trend pri Posavski, Zasavski in pri regiji Jugovzhodna Slovenija. Medtem ko je pri Goriški in Obalno-kraški opazen trend poslabševanja epidemioloških razmer.

Sedem regij je glede na včerajšnje podatke rdečih, in sicer Osrednjeslovenska, Podravska, Savinjska, Gorenjska, Pomurska, Primorsko-notranjska in Koroška. Med njimi je negativni trend opaziti v Savinjski in Gorenjski regiji.

Začetek vračanja v normalnost

Ministrica Simona Kustec je uvodoma dejala, da so današnji dan vsi nestrpno pričakovali. “Upam, da je današnji dan prvi znak vračanja v normalnost.” Kustečeva dodaja, da so vzgojno-izobraževalni zavodi na nadaljevanje šolskega leta v vrtcih in šolah dobro pripravljeni. 

“Prav tako lahko v devetih statističnih regijah od danes naprej ponovno potekajo laboratorijske vaje za študentke in študente višjih in visokih šol.”

Ministrica poziva vse, da se skupaj potrudimo, da se prvi triadi čim prej pridružijo tudi vrstniki, ki zdaj šolo še vedno opravljajo na daljavo. Predvsem pa, da se združijo moči, da se uspešno zaključi še eno šolsko leto.

“Od vseh nas je odvisno, kdaj bodo prostori vseh vrtcev, šol in fakultet zopet zadihali s polnimi pljuči. Le z upoštevanjem vseh ukrepov lahko ustavimo širjenje virusa. Poskrbimo za naše zdravje in zdravje bližnjih.”

Glede na to, da se je nekaj regij vrnilo nazaj v črno območje je ministrica pojasnila, da bodo na tedenski ravni spremljali dogajanje in se potem tako tudi odločali. Sledili bodo postopnemu sproščanju ukrepov. Ministrica je še pojasnila, da v primeru, da “odkrijejo” pozitivnega učenca, da se ga izloči iz pouka in se odredi karantena za vse, ki so bili v stiku z njim. Pouk se za te učence prestavi na daljavo, za ostale poteka normalno.

Visoke kazni za šolnike?

Na novinarski konferenci je ministrico bilo zastavljeno vprašanje, ali drži, da je bila po po šolah poslana s strani ministrstva poslana okrožnica, da tiste zaposlene v šolstvu, ki se ne želijo testirati, lahko doleti kazen med 400 in 4000 evrov. 

Ministrica te informacije ni ne zanikala ne potrdila, dejala je, da je bil odstotek tistih šolnikov, ki so se odločili testirati izjemno visok, število pozitivnih med testiranimi pa je bilo zelo nizko. Prav tako je bil nizek odstotek tistih, ki se niso želeli testirati.

Tisti zaposleni, ki se ne želijo testirati, bodo morali opraviti pogovor s svojimi nadrejenimi. V primeru, da testa ne bodo naredili, bodo morali svoje delo opravljati izven prostorov šol oziroma vrtcev.

Glede sankcij pa je ministrica dejala, da je prva in glavna sankcija lastna moralna odgovornost in vest. “Vse ostalo pa bodo določile inšpekcijske službe, če bo treba”.

Učenci prihajajo v varno okolje

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev je zadovoljen, da učence po treh mesecih šolanja na daljavo učence spet šolajo v živo. Pomemben je zelo dober odziv učiteljev na testiranje pred odpiranjem šol.

To je pomembno sporočilo staršem, da učenci prihajajo v varno okolje, dodatno k temu prispeva tudi podatek, da je bil odstotek okuženih nizek. To pritrjuje tudi posebno poročilu, da šole in vrtci niso bili generatorji okužb v nobeni državi. Zato upajo, da bodo šole in vrtce lahko obdržali odprte in da se epidemiološka slika ne bo poslabšala v regijah, ki so na meji. 

“Z rednim izvajanjem testom je možno dobro spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi, kar je najpomembnejše za odprtost šol in vrtcev.”

To bi po besedah Pečana lahko pozitivno vplivalo tudi na odprtje ostale družbe, dobro je tudi za gospodarstvo, saj se starši lahko vrnejo v službe.

Prilagodili pravilnike ocenjevanja

Pečan pravi, da bi rad zagotovil vsem učencem in staršem, da je skrb glede preverjanj znanja odveč, saj bodo učitelji k temu pristopili z veliko mero empatije in razumevanja, da so bili učenci dolgo izpostavljeni tegobam šolanja na daljavo.

“Tudi zaradi tega je prišlo do prilagoditev pravilnikov ocenjevanja. Zaupajte strokovnosti učiteljev in vodstva šol, videli boste, da bo vse potekalo gladko.”

Na vprašanje, kaj lahko dela tisti učitelj, ki se ni želel testirati in ne more poučevati, Pečan odgovarja, da podrobna pojasnila še čakajo. Po njegovem mnenju je najboljše, da se takim učiteljem odredi čakanjem na delo, saj mu ne morejo odrediti dela od doma, če so učenci v šoli. 

Komentarji (20)

Avto (ni preverjeno)

V Pomurju so se testirali vsi učitelji! Bravo, hvala vam

sunce van... (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Moralna odgovornost? Če bi jo učitelji imeli, bi bili osem ur na šihtu in se ne bi pritoževali, navkljub vsem ugodnostim, ki jih imajo!

Flok ... (ni preverjeno)

Zakaj pa ti nisi učitelj? Še vedno imaš možnost :) pa boš tudi ti užival kot praviš da se uživa ... ali so te samo besede?

In reply to by sunce van... (ni preverjeno)

??? (ni preverjeno)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Od kje jim izbira?? Potem pa prepoved opravljanja dela! Vsi se testiramo na delovnem mestu (zdravstvo), torej??

! (ni preverjeno)

Vsi so se testirali, Jajo trosi laži zopet.

In reply to by ??? (ni preverjeno)

keramichar (ni preverjeno)

objava je bila včeraj ob 17.00, ja gnes so se pa vsi testejrali še starši

In reply to by ! (ni preverjeno)

Juzu (ni preverjeno)

Vijdin,ka jansevci na sobota info brijsejo komentare!

black panter

90%uciteljev je levakov.....

In reply to by Juzu (ni preverjeno)

gostja (ni preverjeno)

Čaka šolnike, ki se ??
šolniki se ne rabijo testirati, le dokazati morajo, da niso okuženi, podobno kot učenci dokažejo znanje !!

gosraja1 (ni preverjeno)

ta je zireh iz fakultete. Kako dokazes da nisi kuzen, ce ne preko testa? razen ce solnika zaprejo za 2 tedna v samico, potem pride ven cist.

In reply to by gostja (ni preverjeno)

Forint (ni preverjeno)

Če ne kašlaš, smrkaš pa kihaš si nej kužen. Ka ti trebej še dokazati. To ka more puklavi opravičiti svojo nesposobnost in zdaj buzerera narod je pa za drujge inštitucije.

In reply to by gosraja1 (ni preverjeno)

nithdil (ni preverjeno)

Či bi jes bul urednik, nebi dovolo naslovov v vprašalnoj oblike.. To je tak rumeno ka bolij

. (ni preverjeno)

tako ja vsem bojo petke dali, tak da se deca ne sekirajo, zato pa niti ne delajo nič več.

ropcepor (ni preverjeno)

kaksan kazen, takoj odpoved delovnega razmerja. Noben, se najmanj solnik, ce ne dokaze, da ni kuzen preden vstopi v solo, nima pravice ogrozati zdravja nasih otrok v razredu.

Forint (ni preverjeno)

Prle ti dokaži ka si nej kužen pa tvoja deca pa rodbina pa te pelaj deco v šolo.

In reply to by ropcepor (ni preverjeno)

brakak (ni preverjeno)

a otroci pa lahko? gled ena to ka ne rabijo nositi maske... kaj so oni odporni na virus? malo morgen? pol pa oni okužijo učitelje, ki so starejši in imajo lahko večje probleme, kot če bi bil froc betežen. tudi top ni prav, je povsem zgrešeno. saj pa so otroci isto tak ljudje in dovzetni na virus in ima da tud oni nosijo maske ali pa naj nihče in pika. po tvoje če morajo za to dobiti učitelji odpoved, potem tudi staršem naj vzamejo otroke keri okužijo učitelje. to je nekak tak, jebat ga!

In reply to by ropcepor (ni preverjeno)

Forint (ni preverjeno)

Marx-DF ti si vrejden manj kak 1 HUF.

KUL-ovci (ni preverjeno)

Vprašanje v Švico in odgovor iz prve roke: "Če zdravstveni delavec, vzgojitelj ali učitelj odkloni testiranje.
ali cepljenje, MU SLEDI PREPOVED OPRAVLJANJA NADALJNJEGA DELA " (pa lahko gre v 3 ...), pri nas pa
lahko modruje, obtožuje, upira , štrajka, grozi vsak trotl po svoje.

brakak (ni preverjeno)

400 evrov za učitelja je itak pičkin dim. naj jih kar kaznujejo.

Prdoslav (ni preverjeno)

Pojma nimaš, kar nekaj bluziš. Hudobija res zamegli um.

In reply to by brakak (ni preverjeno)

Starejše novice