Foto: AV servis Evropske komisije (Etienne Ansotte)
Danes je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen opravila svoj prvi govor o stanju v Uniji in pri tem izpostavila številne izzive s katerimi se bo Evropska unija soočila v prihodnje.

V govoru je pozvala k vzpostavitvi močne evropske zdravstvene unije in pri tem omenila ustanovitev nove agencije za biomedicinske raziskave ter krepitev evropske agencije za zdravila. Pričakuje, da bo okviru procesa Konference o prihodnosti Evrope del pozornosti namenjen razpravi o pristojnostih EU na področju zdravja. Za prihodnje leto je napovedala globalni zdravstveni vrh v Italiji ter pri razvoju cepiva proti Covid-19 zatrdila, da na tem področju ni prostora za nacionalizem.

Evropski zeleni dogovor in digitalna prihodnost

Napovedala je tudi zakonodajni predlog za skupen evropski okvir za minimalno plačo, ki naj bi vsem zagotovil dostojno delo ter obnovo štirih svoboščin notranjega trga EU (pretok blaga, storitev, kapitala in oseb). Evropska komisija bo med drugim predlagala novo strategijo za prihodnost schengenskega območja, kjer smo od začetka migrantske krize priča vzpostavitvi kontrol na notranjih mejah.

Veliko pozornosti je von der Leynova namenila dvema že dobro znanima prioritetama, in sicer evropskemu zelenemu dogovoru ter digitalni prihodnosti EU. 

»Pri soočanju s podnebnimi spremembami oziroma poti k izgradnji Evrope kot podnebno nevtralne celine, je predsednica izpostavila, da ne gre zgolj za okoljski ali gospodarski projekt, temveč tudi kulturni projekt. Močno odmeva tudi njeno sporočilo, da je treba bistveno okrepiti cilj za zmanjšanje izpustov do leta 2030 - na najmanj 55 odstotkov. Digitalno prihodnost je poimenovala kar digitalno desetletje. Gre za izjemno široko področje in Evropska unija gre po poti vlaganj na področjih povezljivosti/infrastrukture, digitalnih veščin, kibernetske varnosti in varnosti podatkov ter umetne inteligence,« so nam med drugim sporočili z Informacijske točke Europe Direct Pomurje.

Ob koncu nagovora v Evropskem parlamentu je Ursula von der Leyen opozorila Rusijo, da EU ne more sprejeti dejanj, kot je bil nazadnje primer Navalni. V odnosu do ZDA je dejala, da bo EU vedno cenila transatlantsko zavezništvo ter tudi željo po sodelovanju s Kitajsko. Združeno kraljestvo je v luči Brexita opozorila na pomen spoštovanja mednarodnih sporazumov. 

Prav tako bo Evropska unija še naprej krepila partnerstvo z Afriško unijo in spodbujala evropsko pot Zahodnega Balkana.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Simon J (nepreverjen)

Pravilno. EU je nedokoncan projekt, ki potrebuje vec integracije. Potrebujemo tudi svojo vojsko, ki bo scitila meje Evrope.

EU.exit (nepreverjen)

Spet bi z medicinsko mafijo unicevala revne in prikrajsane, bolne in invalide. Konec z lazno EU.

In reply to by Simon J (nepreverjen)

tuncika

EU je umetna, ampak odlična zveza različnih držav (vzhod, zahod). Za kvalitetno upravljanje pa je potrebno ukiniti vse EU institucije (spominjajo na naš BG ali LJ) in vodijo jo predsedniki vlad EU-ja s konsenzom.

Simon J (nepreverjen)

...tuncika z vsem spostovanjem Vam povem, da se korenito motite. Bom zacel z prakticnim primerom. Vceraj govoril z kolegico iz Bosne (ni del EU birokracije), ki migrirala v Nemcijo ker kot dipl.ing. veterine lahko doseze vec v zivljenju. Ker niso del EU ji ne priznajo diplome, mora pol izpitov ponovno polagat pri svojih 30letih. Dela kot veterinarski pomocnik, in vsaj 2 leti bo rabila za kvalifikacijo, ki jo ze ima iz BiH. Ker je iz BiH, ni del poenotenega EU trga, kjer prost pretok kapitala, dela in blaga mora vsako leto urejat papirje za bivanje. Mi prebivalci EU teh komplikacij in stroskov nimamo.

Zdaj si pa zamisli podjetje, ki potrebuje zaposlene in jih ne dobi v regiji. Zdaj si pa zamisli, da bi vsaka drzava po svoje mesetarila z zakoni, sama urejala bilateralne razgovore, uvajale carine , itd. Za vso standardizacijo in lazje mednarodno poslovanje SLO v EU gre zahvala Evropskim institucijam. Moras bit zelo kratkogleda, ko zagovarjas razpust intranacionalnih institucij EU, ob dejstvu, da je Slovenija neto izvoznik v EU. Je tebi jasno koliko lazje podjetnik iz MS opravi posel v EU, ker smo del EU administracije. Malo premisli, preden kritiziras brezveze.

In reply to by tuncika

tuncika

Spoštovani Simon. Ravno danes je vlada RS predstavila program o debirokratizaciji, pa si poglejte koliko nesmislov in neumnosti želijo ukiniti zaradi neživljenjskih "rabot" uradnikov. Pojte si urejati gradbeno dovoljenje, pa boste videli koliko pečatov potrebujete (seveda mislim na uradnike, ki vam dajejo soglasje), izračunajte si "čas pridobitve dovoljenja" in lahko boste ugotovili, da danes nima smisla graditi, razen če imate 1 milijon evrov v žepku in čas do penzije.
Ponavljam : institucije EU je potrebno nujno ukiniti zaradi birokratizacije in lobistov.
Pa vsaj ima vsaka državica v EU svoje zakone s katerimi hitreje prihajate do svojih pravic.

Simon J (nepreverjen)

...za to, da gradbeno dovoljenje cakamo do penzije ni krivda EU niti njenih institucij. Spomnimo se primera pivovarne Bevog, ki bi mogla stat v Slo. Radgoni in placevat davke v Slo. ampak temu ni tako. Bevog stoji v Aut, ker so tam bolj ucinkoviti v javni upravi. Verjetno imajo lokalni uradniki v Aut. vec pristojnosti kot pri nas. Kar v Slo. trajalo leta, v Aut. reseno v 3mesecih.

POZOR: Obe zgoraj omenjeni drzavi, SLO in AUT sta v EU, kako lahko potem krivis EU institucije za neucinkovito SLO javno upravo. Iz tega vidika si zakrivas oci, ko isces zunanjega sovraznika v EU administracijii. Problemi so doma, samo priznat si jih moramo in ukrepat. Verjamem, da EU nadzor ne ustreza lokalnim mesetarjem v SLO. Dejstvo je, da EU opozarja SLO o problemih v javni upravi SLO. EU nadzor moti lokalne veljake, ki bi nas radi vrnili 30 let nazaj v preteklost. Prosim ne zavajaj ljudi. To namrec pocnes, ko krivis EU za stvari, ki jih nasi vrli politiki nocejo ali ne vedo resit. Lep dan.

In reply to by tuncika

tuncika

Spoštovani Simon !
Tvoje sporočilo : Verjetno imajo lokalni uradniki v Aut. vec pristojnosti kot pri nas. Kar v Slo. trajalo leta, v Aut. reseno v 3mesecih.
Moje sporočilo : Pa vsaj ima vsaka državica v EU svoje zakone s katerimi hitreje prihajate do svojih pravic.
Če hočemo, da zadeve "tečejo" brez birokracije, ne potrebujemo institucij, ki to ovirajo. Še manj potrebujemo "nekoga", da nas bo nadziral ali pozicioniral po nalogu (nemško-francoski dvojec).
800 poslancev v EU je samo z plačami mesečno za 8 milijonov stroškov, vse ostalo prištej, potem pa se povprašaj po učinkovitosti, kjer bo vsaka državica imela svoje blagostanje med ljudmi.
EU institucije je potrebno nujno ukiniti.
Ti Simon pa vpiši kakšen tečaj iz : ekonomije, gospodarstva, logike, globalne politike, pa potem petlaj svoj jezik.

Simon J (nepreverjen)

...draga tuncika smešiš se. Pojdi na izlet v BiH, kjer boš videla kaj se zgodi z urbanizmom kjer so institucije odpovedale in poteka gradbena anarhija. Dijaspora že z 20000 EUR praviloma brez gradbenega dovoljenja gradi 3 nadstropne gradove, potem ena vas pa bizarnejša od druge. Ker nimajo dovoljenj, je tako nepremičnino težje prodati, ekonomija propada, posledično več zapuščenih hiš, ko se generacija menja, na dolgi rok vse stagnira saj kupec nima zaščite v sivi coni, ko institucije nefunkcionalne. Brez ustreznih institucij prosperira samo ilegala, in to očitno zagovarjaš.

Vsekakor delaš napačne zaključke in slabo povezuješ podatke, potem pa širiš polresnice ali laži. Pa še to, ne rabiš dvomit v moje osnove za tole debato z tabo, saj delam v privatnem sektorju že 20 let, imam pa tudi izkušenje iz mednarodnega trgovine. Na faksu sem študiral zelo napredne ekonomske koncepte, za katere si mogoče že slišala, kot npr. koncept vrednotenja opcij po Black&Scholsu, ali pa optimizacija naložbenega portfelja po Markowitzu, itn, kar je materija postdiplomske ekonomije.

Saj si po svoje zanimiva, samo ne razmem zakaj rušiš Evropsko idejo, njene institucije, kar je zadnjih nekaj desetletij osnova za mir in blagostanje na stari celini. Najbrž imaš lastne interese in želiš preusmerit odgovornost na EU, namesto na lokalne mešetarje.

In reply to by tuncika

tuncika

Simon....pleteš, pleteš in pleteš...…….., ker pač ne poznaš globalizma in globalno državo ter institucije. Kaj mi motaš države ? levo, desno....so pač toliko uspešne kot njeni državniki.Si si naredil stroškovnik institucij EU in ogledal bedastoče (nemško-francoske naveze). Kaj tam dela Soros, LGBT ideologija, pedofilija in idejni marksizem ????????????
EU institucije je potrebno ukiniti zaradi birokratizma, nesodelovanja med državami EU in prevelikih stroškov.

Simon J (nepreverjen)

...ja seveda. Najbrz si z svincnikom na papirju zracunal, da se ne splaca ohranjat ustroj EU. Po tvoji logiki bi drzave EU, vsaka zase, loceno, bile na boljsem globalno v pogajanjih z ZDA, Kitajsko, itn. Ti kar sanjaj naprej. Mogoce se pa kdaj prebudis in zaves svojih iluzij.

In reply to by tuncika

tuncika

Tvoje sporočilo : Verjetno imajo lokalni uradniki v Aut. vec pristojnosti kot pri nas. Kar v Slo. trajalo leta, v Aut. reseno v 3mesecih. EU napram ostalemu svetu sploh ne funkcionira, saj je to dokazala Corona, ko smo delovali vsak zase !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tovariš Simon : GB je izstopila iz EU, zakaj ?
Slovenija je izstopila iz YU, zakaj ?
SLO bo izstopila iz republike LJ, zakaj ?
Prosim uporabi nekaj malo ZKP (zdrave kmečke pameti ) in mi zelo preprosto odgovori na ta vprašanja, saj si "zelo umen tovariš".
In ker delaš v privat sektorju, povprašaj šefa koliko birokratov bo zaposlil in za kakšno ceno ?
Si navaden debil, ki podpira idejni marksizem, kljub svoji izobrazbi, domoljubju, rodni grudi in vso svojo pamet zapravlja za institucije, ki tebi (meni) odžirajo plačo, penzijo, dopust in delovno dobo s odmero pokojnine kot jo imajo na NL.
Vrži si ga na roke in lepo spančkaj, tovariš Simon.

Starejše novice