Od prejšnjega četrtka po vesolju kroži manj kot štiri kilograme lahek nanosatelit Trisat, ki je plod dela mariborskih raziskovalcev. Preverite, katere so bile prve aktivnosti satelita v vesolju.

Po tem, ko je bil satelit TRISAT v četrtek, 3. septembra, ob približno 5:30 uri ločen od nosilne rakete VEGA, se je na njem najprej vključil 30 minutni mehanizem odštevanja, ki je ob približno 6.00 uri zagnal napajalni podsistem satelita.

Napajalni podsistem satelita je naprej izvedel proceduro izmeta sončnih panelov in nadalje izmet antenskega sistema. 

Po uspešno izvedenih izmetih se je vključil še osnovni komunikacijski podsistem, ki je pričel oddajati osnovno telemetrijo v obliki svetilnega signala. Ob približno tej uri istega dne je bil signal iz satelita TRISAT tudi prvič sprejet na Zemlji z zemeljsko postajo v ZDA s strani člana Zveze radioamaterjev Slovenije.

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko so ob jutranjem in opoldanskem preletu sprejeli telemetrijo in opravili analizo stanja. Satelit je bil v nekoliko hladnem stanju, vendar še vedno v normalnem področju delovanja. Baterija se je zaradi postopkov izmeta izpraznila na okvirno 70 odstotkov kapacitete.

Satelit je kazal stanje manjše rotacije in posledično so ob večernem preletu še istega dne iz laboratorija na fakulteti vključili podsistem za zaznavo in nadzor orientacije. Ta je na osnovi magnetnih senzorjev in magnetnih navornikov pričel s stabilizacijo satelita.

Naslednje dni so stanje satelita budno spremljali ob vsakem preletu in beležili telemetrijo. Stanje je pokazalo pozitiven odziv in tako so 8. 9. 2020 ob opoldanskem preletu vključili način sledenja soncu, pri katerem se za stabilizacijo in usmerjanje satelita proti soncu uporabljajo sončni senzorji in triosni vztrajniki. Sledijo faze vklopa računalnika na krovu.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Francccccc (nepreverjen)

Bravo bravo! Zadeva je lahko zelo koristna. Tisti bolj izobrazeni bodo razumeli, enim pa je itak vse brezveze.

ZA Francccccc (nepreverjen)

Zadeva je lahko zelo koristna, za koga te sprašujem, sigurno ne za državljane ampak državo, da bo lažje obvladala nadzorovala državljane, ne bodi no tako naiven, če se ne spoznaš na te zadeve.

In reply to by Francccccc (nepreverjen)

* (nepreverjen)

Neprecenljive izkušnje za ekipo.👍

Karl Marx (nepreverjen)

S ten sateliton nas mediji rejdno futrajo pa nategavlejo. Tou nan odavajo kak neka blazno pomembnoga, ne povejo pa, ka je bilou istočasno z našun sateliton (šteri btw vaga samo 4 kile) , v vesolje lansejranih še 13 drüjgih, pa ka je v vesolji trenutno 9000 satelitov, pa ka majo svoje satelite v vesolji že vse evropske države plus 105 drüjgih držav, med njimi takšne velesile kak Gvineja Bisao, Burundi, Vietnam, Šri Lanka, Togo, Etiopija, Bangladeš, Laos, Butan. Tou faking lansejranje slovenskoga satelita je za svetovno vesoljsko industrijo priblijžno tak pomembno, kak je za svetovni nogomet pomemen naslov prvaka veteranske ekipe Šalamenec v veteranskoj ligi maloga nogometa občine Püconci.

Minusica (nepreverjen)

Saj nas ti tuj nategavleš s svojimi nepomembnimi in nezanimivimi komentari!!!!!!!!!!!!!!!

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

mamo ti nategavlem

In reply to by Minusica (nepreverjen)

Minusica (nepreverjen)

To je vse, kar zmores, psiho?

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Bindi (nepreverjen)

Če satelit vaga štiri kile, te neje vredi? Mogouce preveč gledaš hollywoodske filme, ge leteči krožnik zakrije cejlo nebo in te misliš, ka je tou več vredno. Simpatično otroško premislavanje. :-)

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Bučkoe (nepreverjen)

Enkrat virus,zdaj satelit - vedno vas nekaj moti. Mislim,da ste že čepirani,pa vam zdaj od daleč dajejo ukaze,hi,hi,hi.

Gost1 (nepreverjen)

Eni majo čepe v riti, ja. Pa še itak driskajo. 😄

In reply to by Bučkoe (nepreverjen)

Gost1423 (nepreverjen)

Prvo je prešto in javo Kacini število okuženih v Sloveniji. Te še pa na Hrvaškon.

Majovas (nepreverjen)

Mi lejko nešče razloži ge majo te satelite prvezane.. ka ne odijdejo po svoje..

fizik (nepreverjen)

Gravitacija

In reply to by Majovas (nepreverjen)

Alenka Buzerantovšek (nepreverjen)

tak satelit je tudi moj ded ki se je oženil z menoj samo zato da je dobil državljanstvo EU
DRUGAČE BI ŠE VEDNO ČEPEL TAM V NJIHOVI VUKOJEBINI, TAK ŠA LAHKO HODI PO EU

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice