*Fotografija je simbolična
Na temo trenutnega epidemiološkega stanja v Sloveniji je danes spregovorila epidemiologinja Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Od zadnjih 29 primerov je v osmih primerih šlo za importirane primere, tri so bile lokalno pridobljene okužbe, tri okužbe so bile povezane z importiranimi, pri šestih vir okužbe ni znan, ostali primeri pa so še v epidemiološki preiskavi.

Okuženi večinoma mlajši moški

Današnji primeri so bili potrjeni v vseh slovenskih regijah razen v pomurski. Pri okuženih osebah gre večinoma za mlajše osebe moškega spola, kar 20 od 29 jih je bilo namreč mlajših od 30 let, pri mlajših pa gre v večini primerov za lažji potek koronavirusne bolezni.

V Sloveniji je 14-dnevna kumulativna incidenca na 100.000 prebivalcev še vedno pod 10 na 100 tisoč prebivalcev, se pa hitro povečuje in to predvsem na račun visokih številk v zadnjih dveh dneh, je dejala epidemiologinja.

"Če smo pred tedni govorili, da je več lokalnih primerov kot importiranih, se je zadnji teden delež importiranih povečal. Več kot dvakrat toliko je namreč importiranih kot lokalnega prenosa, v zadnjem tednu je tako bilo 33 importanitranih, od tega kar 27 s Hrvaške," je pojasnila Grgič Vitkova. 

Foto: Bobo

Glede Hrvaške bo odločila vlada

Vir okužb so predvsem zabave na obalnih področjih, zato na NIJZ pozivajo mlade, ki se teh zabav udeležujejo, da se ob vrnitvi domov izogibajo stikom s starejšimi ali kronično bolnimi. Ko se pojavijo simptomi, je potreben takojšen posvet s svojim osebnim zdravnikom za nadaljnje ukrepanje, poudarja epidemiologinja.

Glede uvrstitve Hrvaške na rdeči seznam Grgič Vitkova priznava, da je število vnešenih primerov iz Hrvaške problematično, a da je težko govoriti o Hrvaški kot celoti.

"Če gledamo njihove številke, te obalne županije nimajo tako visokih številk, trenutno ima največ Splitsko-dalmatinska, ampak to ni tista, s katere dobivamo največ vnešenih primerov," je dejala in dodala, da je uvrsitev Hrvaške na rdeči seznam v domeni vlade. "Je pa problem, če se vsak dan vrača toliko okuženih oseb iz Hrvaške," je še opozorila. Dopustovanja na Hrvaškem ne odsvetuje, svetuje pa izogibanje množičnim zabavam in upoštevanje priporočil.

Na kritični točki

V zadnjih dveh dneh smo v Sloveniji zabeležili 60 novih primerov in po besedah epidemiologinje nacionalnega inštituta je podoben trend pričakovati tudi v naslednjih dneh.

"Glede na razpršenost okužb je pričakovati tudi lokalni prenos, odvisno je od tega, kako hitro okužena oseba sporoči simptome, da se lahko širjenje zajezi," je dejala in potrdila, da so trenutne številke zelo visoke, problem pa je predvsem to, da epidemiologi ne bodo več uspeli obravnavati vseh obolelih. "To so kritične številke, s katerimi bi težko shajali," še ocenjuje Grgič Vitkova. 

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Svašta1 (nepreverjen)

Trenutno je problem Hrvaška... prejšnje tedne so bili problem mladi in zabave, predtem lokali, itd... Kaj bo krivo drugi teden? Odjebite vi vsi kvazi infektologi, epidemiologi skupaj s Kacinom za vedno nekam, da vas več ne gledamo, še manj poslušamo. In manipulirajte ter strašite se tam med sabo!

Karl Marx (nepreverjen)

Kacin - profesionalni lažnivec. Lažnivec stoletja. Nišče v Sloveniji ne vej tak dobro lagati kak Kacin, zatou ga raznorazne vlade sigdar ponücajo, gda trbej državljanon nasramno lagati. Leta 1992 nan je lago glede poteka slovenske sedendvevne vojne, zdaj nan laže glede koronavirusa. Njegova tahnika laganja je sicer za poznavalca dokaj prozorna pa primitivna, ali na žalost večijna lidij spadne na finto. Evo, recimo cejli čas gučij, ka Hrvati ne obvladajo dobro viruss, istočasno pa njegov Janša ne uvrsti Hrvaške na rdejči seznam. Naloga vlade je nej tou, ka šimfa metode Hrvatov, liki ka ukrepa. Aki vlada v resnici nešče ukreoati, zatou ka so Hrvati plačali Janši, Kacini pa ostalin, ka njin naj pošijlajo slovenske turiste na jadran. Stavin vse ka man, ka je Plenković podküjpo Janšo. Pa ne pravin, ka bi bilou potrebno zaprejti mejo s Hrvaško, nasprotno, tüdi ge san na morji na Hrvaškon. Samo te nan naj ne lažejo, ka smo nej vsi idioti.

NOVALJA - ZRČE (nepreverjen)

Zdravo Karl Marx jutri se vračam iz Paga Novalja v Zrčah smo tak žurali 1 teden to ne moreš verjeti ajde da se dobiva, sigurno ti lahko predan virus ne se bati saj ti temu tak ne verjameš, ajde kje se najdeva ???? da te izljubim.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Biograd (nepreverjen)

Lep pozdrav s Hrvaske obale. V sredo priden domov. Ce sto scej ka njemi tej izmisljeni virus prinesen naj mi javi do torka.

FAKE NEWS (nepreverjen)

Kak lažejo pa lažejo, grintee od politikof in medijof :D

Karl Marx (nepreverjen)

Kacin - profesionalni lažnivec. Lažnivec stoletja. Nišče v Sloveniji ne vej tak dobro lagati kak Kacin, zatou ga raznorazne vlade sigdar ponücajo, gda trbej državljanon nasramno lagati. Leta 1991 nan je lago glede poteka slovenske sedendvevne "vojne" , zdaj nan laže glede koronavirusa. Njegova tahnika laganja je sicer za poznavalca dokaj prozorna pa primitivna, ali na žalost večijna lidij spadne na finto. Evo, recimo cejli čas gučij, ka Hrvati ne obvladajo dobro viruss, istočasno pa njegov Janša ne uvrsti Hrvaške na rdejči seznam. Naloga vlade je nej tou, ka šimfa metode Hrvatov, liki ka ukrepa. Ali vlada v resnici nešče ukreoati, zatou ka so Hrvati plačali Janši, Kacini pa ostalin, ka njin naj pošijlajo slovenske turiste na jadran. Stavin vse ka man, ka je Plenković podküjpo Janšo. Pa ne pravin, ka bi bilou potrebno zaprejti mejo s Hrvaško, nasprotno, tüdi ge san trenutno na morji v Dalmaciji. Ali jebiga, če bi Hrvaška bijla na rdejčon seznami, te nebi mogo iti. Samo te nan naj ne lažejo, ka smo nej vsi idioti. Z ene stranij Janša, Kacin, Logarova, Beovičova pa Krek sakši den troubijo, ka je virus smrtonosen, z drüjge pa merno glejdajo kak Slovenci masovno odimo na Hrvaško "zdravi", nazaj pa "betežni". Te se pa čüdijo, ka toga virusa nišče več ne jebe pet posto.

Karl Marx - … (nepreverjen)

Karl Marx - JAVI SE

Iden na Rvačko... (nepreverjen)

Rvačka gor ali dol... zaradi mene lejko hrćeki tudi crknejo. Ali dovoliti našim oblastnikom (ka se razmimo, Kacin in Beovič ne odločata!) ka dovolijo narodi dopust na Rvačkom (čeprav znajo, ka hrčeki lažejo in je tan bar 10x več "zaraženih") - ej, pošleš jih ta, odkec so prišli! Oblastnike in tudi dopustnike!
Zdaj pa: ker so oni in stotinetisoči dopustniških kretenof prišli z Rvačke - zdaj do oni zganjali teror pri nas.... jebem vam tisto, štera vas rodila! Pa ne objavljate več teh številk. Itak so brezvezne, ker se laže! Pa navalite z minusi, oboževalci klap in Zečića!

Margejca (nepreverjen)

Pašteta turisti se vračajo...

Xd (nepreverjen)

Kritično je edino stanje v lobanji korona vernikov

Starejše novice