Na Mestni občini Maribor so potrdili, da je fotografija informativne table s sliko Adolfa Hitlerja, ki je zaokrožila po družbenih omrežjih, lažna.

Sporno fotografijo je v Facebook skupini Moj Maribor delil Janez Jemec, mariborski političar iz vrst SLS, ki je mimogrede na zadnjih lokalnih volitvah napovedal kandidaturo za župana v Mariboru, nato pa od nje odstopil. 

»Niso kamna spucali., ampak info table namestili, za turiste in mladinoi: Kdo je ta in ta ... Za čas do javnega razpisa za izvedbo čiščenja pa .... pa ...« je zapisal ob fotografiji, ki pa je lažna.

Slednje je za Mariborinfo potrdila Mestna občina Maribor. Kot so nam dejali, so zadevo že preverili na lokaciji, in kot ugotavljajo, gre za dober fotošop. 

So pa na mariborski občini za Mariborinfo še potrdili, da bodo grafite na sveže prenovljenem Glavnem trgu, ki Hitlerja primerjajo z Janezom Janšo, odstranili še ta teden.

Mariborčani ogorčeni, občina včeraj popoldne podala prijavo na policijo

Napisi so se čez noč pojavili tudi na kamnitih klopeh na Glavnem trgu, kjer te dni zaključujejo celovito prenovo. 

Predvsem Mariborčani, ki so preživeli čas druge svetovne vojne, do tistih časov nikakor ne gojijo nostalgije. Hitler je ob obisku leta 1941 takratni nemški mestni oblasti dal jasno navodilo. »Da naj to deželo naredi spet nemško, tako kot je ostala Štajerska,« nam je povedala Mira Grašič iz Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Nacisti so Hitlerjevo željo vzeli zelo resno in dobesedno iztrebljali slovenstvo. »Ukinili so vsa slovenska društva, vse slovenske politične organizacije, zaprli slovenske šole in uničili ogromno slovenskih knjig,« pravi sodelavka Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Pri iskanju avtorjev spornih napisov na Glavnem trgu in Trgu svobode bodo pomagale tudi varnostne kamere. 

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
prekmurec75 (nepreverjen)

STAREJSI mARIBORCANI SO BILI VEDNO ZA TA DEL STAJERSKE DA SE PRILLUCI K aVSTRIJI IN SE DANDANES BI SE NAJRAJE PRIKLUCILI K aVSTRIJI

prekmurec75 (nepreverjen)

STAREJSI mARIBORCANI SO BILI VEDNO ZA TA DEL STAJERSKE DA SE PRILLUCI K aVSTRIJI IN SE DANDANES BI SE NAJRAJE PRIKLUCILI K aVSTRIJI

čukundeda (nepreverjen)

In kaj bi jim manjkalo, če bi bili del Avstrije? Samo vprašam in prosim brez nekih neumnih komentarjev.
Nekoč smo bili del Avstrijskega cesarstva in takrat so se v Sloveniji delale prve železnice. Dunaj je veliko vlagal v infrastrukturo, ki je osnova za razvoj vsake dežele in vsakega gospodarstva.
Tudi šolstvo so razvijali, ker so vedeli, da je pomembno, da so ljudje izobraženi.

tanja flaškon (nepreverjen)

jaz sem takoj za prikjučitev k Avstriji

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

dejan svinskoglavi (nepreverjen)

jaz pa ne

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

Starejše novice