FOTO: Bralec
Promet po krožišču pri podvozu na Lendavski ulici teče že deset let in nekaterim voznikom še vedno povzroča preglavice. Mogoče tudi zaradi talnih označb, ki že od odprtja niso narisane pravilno.

Murska Sobota je prvo dvopasovno krožišče dobila pred desetimi leti. Ob odprtju je voznikom zaradi novosti povzročalo kar nekaj težav, nekateri se v krožišču še vedno ne znajdejo.

V krožišču napačno označene puščice

Za pravi kaos v krožišču na Lendavski pa so poskrbele ovire, ki onemogočajo vožnjo po delu, ki so ga prej prepovedovale zarisane črte.

A največji lapsus v krožišču so talne označbe, ki so - saj ne boste verjeli, že od vsega začetka, torej deset let napačno zarisane.
 

FOTO: Bralec
FOTO: Bralec

Kot je razvidno iz fotografije, so puščice na obeh pasovih enake in označujejo, da je treba pri prvem izvozu zapeljati iz krožišča. Kar pomeni, da če upoštevamo narisane označbe, ni mogoče peljati dlje kot do prvega izvoza.

In kako je pravilno?

Puščica na notranjem pasu bi poleg puščice v desno morala imeti še vsaj ravno puščico in puščico v levo, ki označujeta vožnjo skozi krožišče oziroma vožnjo do naslednjih izvozov, nam je pojasnil Jože Veren, vodja šole vožnje Busko.

Na spodnji fotografiji pravilne oznake v krožišču proti Rakičanu.

Primer pravilnih označb (FOTO: wiz.si)
Primer pravilnih označb (FOTO: wiz.si)

Kako pravilno zapustiti krožišče?

Ker vožnja v krožišču nekaterim še vedno povzroča težave, so že ob otvoritvi v Avtošoli Busko pojasnili, kako pravilno zapustiti krožišče, predvsem na izvozu proti BTC-ju. (Takrat še ni bilo fizičnih ovir).

V dvopasovnem krožnem križišču sta na izvozu v smeri BTC-ja, prometna pasova med sabo ločena s polno črto. V takem primeru smemo, izjemoma zapustiti krožno križišče tudi z notranjega prometnega pasu. Vozil na zunanjem prometnem pasu ne bomo ovirali, saj ne smejo nadaljevati vožnje v krožišču, ker jim to prepoveduje polna črta. Tem vozilom, ki so na zunanjem (desnem) prometnem pasu in zavijejo iz krožišča v smeri BTC-ja, se prometni pas kmalu zaključi. Vozniki na levem prometnem pasu, ki vodi naprej, so dolžni spuščati voznike z desnega prometnega pasu predse, po sistemu zadrge, torej izmenično. Le ti pa naj ne bi prezgodaj rinili na levi prometni pas in ga s tem še dodatno skrajševali.

Ker gre za državno cesto, smo se z vprašanji, ali oziroma kdaj bodo popravili napačne označbe, smo se obrnili tudi na Direkcijo Republike Slovenije za ceste, vendar njihova pojasnila še čakamo. 

Komentarji (39)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ena pač (nepreverjen)

Se dobro, da ni v teh nasih ljubih kroziscih se vec kaosa

Cpp (nepreverjen)

Kaos je zato ka lidje ne poznajo cestno prometnih predpisov. Niti se 2/3 lidij ne vej z avtojon voziti. Nej pa zaradi ene puscice na cesti.

In reply to by Ena pač (nepreverjen)

Mhm2020 (nepreverjen)

Vrag je kda se kolesar pred teof not v krožnoga pela čepraf ma stezo fraj!

In reply to by Ena pač (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Jeb... te kolesar, kot da je sedaj o njih govora.
Zanimivo... da se je tole komaj sedaj ugotovilo? Morda je vodja šole že prej kje urgiral... pa so ga ignorirali? Kot bo izgleda tudi v primeru Gregorčičeve po zgraditvi krožišča?

In reply to by Mhm2020 (nepreverjen)

ŠtihecMajster (nepreverjen)

Ja Truplo, to se je ugotovilo že na začetki in ja, ignorejralo se je. Znamo pa što je te biu šef ka bi mogo tou popraviti, oziroma zapovedati ka se popravi.

In reply to by Truplo

afaon (nepreverjen)

ni rondo za vsakega bedaka ki ima izpt za avto, tudi brez talnih oznak, bi se folk moral vedeti vozit skozi rondo.

dr. STROKOVNJAKI (nepreverjen)

Pa kelko znan imate za promet v soboški občini zaposlenega velikega strokovnjaka z dr. nazivom pa ka je dr. samo v pisarni na terenu pa pojma nima, glede kake odločitve ste sprejemali v zadnjem času (Noršinska cesta itd)

ŠtihecMajster (nepreverjen)

To so napravili strokovnjaki enoga drugoga majstra gda se tou delalo. Najležej je kriviti tistoga ka je sploj nikaj nej kriv, namesto tistoga keri je tou neumnost napravo. Pri vas janšistaj maloumnih je to itak dnevna praksa.

In reply to by dr. STROKOVNJAKI (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Maloumen si po mojem kar ti? Vseeno vprašaj, čeprav direkt žališ ljudi z določeno politično usmeritvijo, pa ni bilo potrebe.
Kolikor vem... eno so načrti, sama zasnova krožišča nikogar ni in ne moti? Torej so problem talne oznake in te bi se lahko že davno popravile... Verjetno o tem ne odloča ne eden ali drugi župan... ampak neka stroka? Če ena zataji, bi morala stopiti v ospredje druga pod drugim županom?

In reply to by ŠtihecMajster (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Ne zanima me noven župan. Samo to bi ti rad povedal, da pojma nimaš kako so pristojnosti razdeljene.
Gre za regionalno cesto in občina nima s tem popolnoma nič.
Glavna je DRSI, ki se je prej imenovala DRSC.
In kot vedno se tudi tukaj lepo vidi, da enostavno v LJubljani odgovornim dol visi za Pomurje !!!!!!
Pa so lahko tako levi kot desni na oblasti. Džavni uradniki so vedno isti in jih ne premakneš za nič na svetu !!!!!!!

In reply to by ŠtihecMajster (nepreverjen)

ZA Štihec majster (nepreverjen)

JEBALA TE POLITIKA BEDAK, PA KA RES NE MOREŠ BREZ TE POLITIKE NOREC.

In reply to by ŠtihecMajster (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Pustite politiko... če je to in izgleda da je državna cesta... potem verjetno občina s tem nima nič? Razen, da se malo fotografirajo ob otvoritvi, izvedejo kakšen govor, uredijo obložene kruhke in nekaj vinčeka za prisotne?

In reply to by ZA Štihec majster (nepreverjen)

mojemnenje (nepreverjen)

Kelko znan je tou državna cesta in nema veze z občino in občinskimi strokovnjaki ali 'strokovnjaki'...

In reply to by dr. STROKOVNJAKI (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Strokovnjaki na delu, tipicno za danasnji cas. Pa tudi sam nagib v kriziscu je zabaven, sploh ce kaksen traktorist z polno nalozeno prikolico malce neprevidno zavija proti industrijski ulici. Da ne omenjam posrecenih mini krozisc, dosti zabave nam dajo, imam pa vprasanje, ker se mi obeta izguba sluzbe zaradi posledic korona evforije, bi me zanimalo delo nacrtovalca krozisc, nimam pojma o tem, tak da imam vsaj eno potrebno kvalifikacijo

mojemnenje (nepreverjen)

Saj to se ve že od prvega dneva, od kar je odprto to krožišče, da so te oznake napačne. To je jasno vsakemu, ki se je kdajkoli peljal v kakšnem dvojnem krožišču. Narisali so jih pa verjetno na tak način zato, da bi jih upoštevali tisti, ki so ob dokončanju krožišča v vstopu v krožišče nekaj dni zavijali levo! v napačno smer, saj so bili vajeni, da je začasno, med izgradnjo promet bil nekaj tednov speljan tako - da se je zavijalo levo, v nasprotni smeri, kot se vozi v krožišču. Je pa res čudo, da nobeden od 'prometnih strokovnjakov' na to ni do sedaj še opozoril. Tako, kot bi isti strokovnjaki morali opozoriti na popolnoma neustreznega 'ležečega policaja' v ulici Staneta Rozmana. Za njihov izgled je zadolžen poseben predpis https://www.gov.si/assets/organi-v-sestavi/DRSI/Dokumenti-DRSI/Tehnicne….
Ajde Sobotainfo, na straneh 13/14 je predpisano, kakšne dolžine in strmine mora imeti taka grbina - izkažite se in izmerite to grbino - je po tredpisu? V Puconcih se je pred leti po eni taki laični preverbi doseglo, da je morala biti taka grbina po nekaj tednih odstranjena in popravljena.

nithdil (nepreverjen)

ena špura krožni bi bul čista vredi, itak ovi semafori pri btcji oba krožniva zjebeta. Pa san nej nekše stručnjak....

Piki3 (nepreverjen)

nemaš pojma

In reply to by nithdil (nepreverjen)

Maiki (nepreverjen)

Se vidi da nisi, logicno, kak so negda pravili, z zdravo kmecko pametjo razmisljas

Karlijyy (nepreverjen)

San si skopejro izjavo avto šole busko😎na takšno razlago bi mogel biti oproščen prometne nesreče o katera se že vleče 3leta
Saj je oseba na moji leve istočasno zavila v mojo desni stran v krožišče .Tako da pomeni da je in bo vedno da gdo odpelje istočasno v krožišče zapusti krožišče tisti ki je na zunanji strani oz prvi na desni in ne sme istočastno zapusti krožišče z eni pasom .Veljalo bi če bi bila dva pasa izvozna . 🥳🥳🥳🥳

Hmmmmmm (nepreverjen)

Itak. V krožišči nikdar nesmiš križati pasov. Sigdar, tudi če si na notranjon pasi pa maš samo en izvozen pas (kak recimo če zavijaš od strani BTCja proti Industrijski ulici), bi mogo po pravilaj en izvoz prlej iti na zunanji pas, in te komaj doj v izvoz. In če pač nemreš zavinoti na zunanji pas, ker tan nešče je, te moreš pač dodaten krog pelati. Če bi bila dva izvozna pasa, toga seveda nebi trbelo, ker zunanji pas pela na desni izvozni pas, notranji pa na levoga. Vsaj tak so me včili pred 10 leti v avtošoli na točno ton krožišči...

In reply to by Karlijyy (nepreverjen)

Karl Marx (nepreverjen)

Edijna norost oa kretenizem so tiste ovire štere onemogoučajo zavijanje na desno prouti Lidli. Zdaj se pa sakši šteri ščej zavijati prouti Lidli, najprlej nore rijvati na sredinski pas, te pa nazaj na desni pas. Idiotizem. Tej ovire je baje postavo Štajner.

šoferđija (nepreverjen)

Daj malo vklopi tou pamet. Včasik dobre stvari pišeš tu gor, samo zdaj si redno mimo vrezo. Tej ovire so čista pravilno tan. Spomni se na začetki gda jih je nej bilo kak so se tukli med sebov z avtojami. Ovi na lejvno pasi na pune ravno za Lidl, ovi z desnoga pasa pa na lejvoga brez gledanja po navadi tudi na pune. Mislin ka je to čistak vrejdi rešitev, glede na to ka je biu cejli tej rondo že na začetki zgrešeno napravleni.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

šoferđija (nepreverjen)

Še tou san pozabo. Če bi se narod znao z avtojami voziti, pa bi znao ka je to zadrga v prometi - vključevanje na en pas, bi tan promet bole tekoče funkcionejro. Ali gda vidiš ka se babe na telefoni ali pa gorički frajeris sfrizejranimi avtojami ovomi spredaj na rit lepijo pa zanalaš ne pistijo ove z lejvoga pasa pred sejbe, te znaš ka je nej samo rondo kriv.

In reply to by Karl Marx (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

ŠTIHEC NITI KROŽIŠČA NEJ ZNAL NAPRAVITE! ŠANJI ZRIKTAJ!

mojemnenje (nepreverjen)

To nema veze s Štihcon, nej Šanjijon... Cesta je državna, nej občinska...

In reply to by Slom (nepreverjen)

mužikaš (nepreverjen)

Slom .................... Vij goreči privrženci Jevšeka lahko njemi samo rit lijžete nič drűjgo

In reply to by Slom (nepreverjen)

prekmurec75 (nepreverjen)

glavno da imas v Sloveniji doktorat na papirju a v glavi nimas nic in taki so zaposleni na vseh obcinah v Sloveniji da nebi se kaj drugega zapisal

Veleum (nepreverjen)

Naboljsi primer dela teh strokovnjakov je krozisce na lendavski ulici, pri vagi, na enormno velikem prostoru so uspeli narediti mini krozisce, z nepotrebnim, glede na promet, izvozom iz partizanske. Tak je bolj popularno se voziti po ulici ob progi, ki je urejena ze za enosmerni promet, vsaj glede na sirino cestisca, ter nevarnega izvoza ., ter riniti nasproti vozece voznike na visoke robnike in izbijati ogledala, hec pac mora bit.

čukundeda (nepreverjen)

In kje so bili vsa ta leta policaji ????? Glede na to, da bi naj skrbeli za varnost bi tako nepravilnost morali ugotoviti in poskrbeti, da se stanje uredi.
Več kot očitno je, da jim je prioriteta KASIRANJE in NE varnost.
Zanimivo, da tudi pri tehničnem prevzemu nihče ni opazil, da je kaj narobe.
Očitno so VSE službe pri nas zato, da imajo uslužbenci plačo !!!!
Učinkovitost je postranska zadeva.

šofer (nepreverjen)

Ne ven, što je v Soboti zaduženi za promet, ampak pogrno je na cejli črti. Krožišče na Lendavski, izvoz za Lidl, tako zvani stručko je uspel napraviti gužvo v Soboti, kda prometa sploj nega, ka niti ne omenjan v zadnjon časi popularnih mini krožnih, ge se lejko pelaš samo z biciklinon, pa še te moreš dobro paziti ka zvoziš (v Polani pri Lovenjaki, na Trstenjakovi pri dijaškon domi, pri stari Tobačni,...) Odlično projekteranje na papere, v resnici pa se ne zda zvoziti.

Habbaa (nepreverjen)

Saj za brisanje komentarov ste pa sposobni toga delaa 🤣🤣🤣 luzerski portal. V mb prle napravijo skup članke iz naše regije kak pa vii sobotainfo. Žalostno je to ka kopirate članke iz naše regije :(

sultan (nepreverjen)

Res ne razumem ,da na MOMS imamo neke pametnjake z županom na čelu in nišče od njih ni ugotovil napake in ,da je nekdo po deseteh letih ugotovil ,da so krožišče oziroma oznake narobe narisali deset let nikomur nič. Seveda ,ker je državna cesta so krivi v Ljubljani .Verjetno so mislili ,kot vedno za Prekmurce je to dobro .Čudno je ,da nišče ne sme ,ali noče preiskovati ,kje je končal ,denar namenjen za odstavne pase ,katere niso nikoli naredili .

Busybee (nepreverjen)

treba je jebat DRSI direkcijo slovenije za infrastrukturo

tanja flaškon (nepreverjen)

zakaj bi jih mogli jebat
če je pa to občinska cesta

In reply to by Busybee (nepreverjen)

mojemnenje (nepreverjen)

Ne, to je državna cesta...

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

BB

Mene pa zanijma zkoj sta se zaprla "z barikadami" pasa keriva sta omogočala hitrejše obvoženje krožišča?

Če je odgovor ka zato ka se ljudje ne vejo razvrščati na pravilen pas v križišču vam pravim ka to neje odgovor, ke če je že što zlüfto ma par metrov dale krožišče pa se lejko obrnej pa proba znouva...

Vajz (nepreverjen)

Mijmo ste vrezali 100/h. Talne označbe so čista v redi. Oba pasa sta NAMENJENA ZAVIJANJU NA DESNO. Označbe veljajo za UVOZ v krožišče, in ne za izvoz. Krožišče je teoretično ravna prednostna cesta, štera pač ide v ovijnek. Talne označbe nemrejo valati za naslednje, ampak samo za prvo križišče. In prvo križišče v ton primeri je uvoz na prednostno cesto - krožišče. Izvoz iz krožišča je že naslednje križišče. Čista ajnfok, samo mozek trbej šaltati....

mojemnenje (nepreverjen)

Hahahahaha. dobra fora. Se prave -t rbej zamenjati oznake na vseh drugih krožiščih, hahahaha.

Lowflyer (nepreverjen)

Busko...vsiljujejo se pa v smeri BTC ja prek polne črte nepravilno med drugimi tudi šoferji AP MS...malo jih poučite ste si blizu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice