Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sta sodelovala Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana in vladni govorec Jelko Kacin.

Vladni govorec Jelko Kacin je na začetku poudaril, da je epidemiološka slika zaradi koronavirusa v Sloveniji relativno stabilna, trendi so relativno ugodni.

»Vse to nas morda lahko navdaja z upanjem, da vračanje z dopustov ne bo prispevalo k prevelikemu številu dodatnih vnosov okužb in posledično širjenju virusa,« pravi Kacin. 

Podatki o novo okuženih v prejšnjem tednu in čez vikend so pozitivni: sreda 18, četrtek 15, petek deset, v soboto le dva novo okužena, v nedeljo šest, včeraj 17. Vendar pa so se v zadnjih dneh iztekla štiri življenja stanovalcev v domovih starejših.

Hrvaška na rdeči seznam?

Kljub temu so glavni viri okužb slabo nadzorovani, veliko primerov je tako vnesenih iz drugih držav. Od včerajšnjih 17 primerov je vnesenih kar osem. Sedem jih prihaja iz Hrvaške, en primer pa iz Bosne in Hercegovine.

Kacin pravi, da prihaja do govoric, da bi lahko Hrvaška s 15. avgustom prešla na rdeči seznam držav, vendar dodaja, da gre samo za govorice in ne potrjene informacije.

»Tako se moramo pripraviti na razmere, kjer zdravila in cepiva še nekaj časa ne bo. Cepivo je v tem trenutku prej privid kot golob na strehi,« pravi Kacin. Ko pa bo ta na voljo, pa Kacin pravi, da se bodo v začetni fazi številke pri nas gibale okoli 200.000 odmerkov cepiva.

Kacin je na kratko spregovoril tudi o aplikaciji za sledenje stikov okuženih s koronavirusom. Ta bo, če bo vse potekalo, tako kot bi moralo, za Android mobilne telefone na voljo 19. avgusta, za iOS pa do konca avgusta.

Koronavirus nevaren tudi po tem, ko ga prebolimo

Situacija okužb s koronavirusom je z velikimi napori epidemioloških služb pod kontrolo, pa na drugi strani poudarja Mateja Logar s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.

»A vsak večji izbruh lahko to hitro spremeni. Zato še vedno pozivamo k odgovornemu vedenju, da ne prenesemo okužbe na ranljive skupine,« dodaja Logarjeva.

Tudi sama se je dotaknila razvoja cepiva. Pravi, da se veliko govori o cepivu in da je ta v fazi raziskav in preizkušanja. Po svetu je tako veliko razvijalcev cepiv, kjer pa Logarjeva dodaja, da morda nobeno od razvitih cepiv ne bo ustrezno in varno.

V Sloveniji tako uporabljamo stvari in pristope, ki jih imamo na volje. Gre za zdravljenje s kisikom, podporno zdravljenje, ena izmed možnosti pa je tudi zdravljenje s prebolevniško plazmo, ki je zelo učinkovito tudi pri posameznikih s težkim potekom bolezni novega koronavirusa.

Gre za to, da imajo posamezniki, ki so koronavirus preboleli, v krvi protitelesa. Tem posameznikom se odvzame krvna plazma oziroma celice, nato pa se na podlagi koncentracije protiteles ta plazma uporabi za zdravljenje obolelih s koronavirusom.

Logarjeva še dodaja, da bolezen ni težavna samo v akutni fazi, temveč tudi po tem, ko jo prebolimo. Nekdo, ki je koronavirus prebolel, lahko ima v naslednjih tednih in mesecih težave s spominom, koncentracijo, utrujenostjo in izgubo mišične mase, otekanje sklepov. Povečano je tudi tveganje za nastanek možganske kapi, tudi med mladimi.

S spleta

Komentarji (29)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pajčolan (nepreverjen)

Zdaj ko so lopovi prišli iz dopustov iz Hrvaške zdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu do sedaj pa nikomur nič .Seveda Slovenija mora reševati Hrvaško turistično sezono .Najhujši so Slovenski paštetarji ,ki rinejo k Hrvatekom domov pa okužini .

prekmurec75 (nepreverjen)

jansa prodal Slovenijo ustasem dol z janso dovolj je dobil denarja od ustasem ko jim je preprodaval orozje sedaj pa ga isilujejo

Pika na I (nepreverjen)

Sedaj jim vrača dolg.

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Se sreča ka z Ustaši in nej partizani!!!

In reply to by prekmurec75 (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Uffff, kako sem ga pogrešal. Kacina namreč. Sem vsak dan razmišljal, le kje je ta človek. Po navadi nam je letos spomladi vsak dan polepšal dan, ko je dramatiziral o virusu. Dnevno smo spremljali njegovo tragikomedijo.
No, tako mi je sedaj spet lepše, ko vidim Kacina. Očitno je imel dolge počitnice od prenapornega govorjenja spomladi.
Le kaj bi mi brez Kacina? Smo čisto izgubljeni in ne vemo nič o virusu.
On nam vsaj pravočasno pove, če je že kje v bližini, da se še pravočasno poskrijemo, da nas virus ne ujame.
Živel Kacin !!!!!

Hmmmm (nepreverjen)

Hrvaaka de na rdecon seznami negi septembra. Kda patrioti v vladi in druga raja pride od tistec z dopusta

Gost1424 (nepreverjen)

lopovi so končali počitnice, zaj do pa "reševali življenja", do zdaj pa brez posluha. MRŠŠŠŠŠŠ GOLAZENNNNNNN VSI NA ULICE V PETEK!!!

Maiki (nepreverjen)

Kelko skode pa se napravi gospodarstvu, trgovini, turizmu, brezposelnost raste. Mislim da je istina zadnji cas da se pametni , razumni ljudje poiscejo, ter se napravijo ukrepi ki bodo ustrezni, po tolikem casu je ta virus ze toliko spoznan da to nebi smelo biti tezko Najhujse pa je to prepustiti samo cisti stroki, potrebni so kompromisi. Zamislite si ka bi bilo ce bi zadolzili samo prometne strokovnjake za ukrepe ker na slovenskih cestah letno umre skoraj 200 ljudi. Pa na ceste nebi smeli, mogoce edino z oklepniki. Kak zanimivo, se nedolgo nazaj so medijsko lincali direktorja ljutomerskega doma za ostarele, 2 meseca po tem pa so pozabili na vse varnostne ukrepe in sedaj imamo po celi sl okuzene oskrbovance in zaposlene, koga pa se sedaj krivi? Pac usoda. Ko se tak neucakano pise o zaprtju mej , se mora misliti tudi kolko skode se naredi ljudem ki se tezko prezivljajo. Konec koncev pa smo v EU, le ta bi morala koncno sprejemati enotne ukrepe,

bolimejoint3 (nepreverjen)

Boli me joint za vaše izmišljene informacije.

jao mene (nepreverjen)

je bilo za pričakovato to....slovenska smetana pride iz dopustov - Hrvaške, pa se začnejo ultimati za nas navadne smrtnike

Smetana (nepreverjen)

Ne bluzi, nej smo se vsi prisli. Eno komaj zdaj idemo.

In reply to by jao mene (nepreverjen)

Pohvalno! (nepreverjen)

V davnih časih so bile pravljice namenjene samo otrokom, v novodobnem času so pa namenjene tudi odraslim in razlika je v tem da jih odrasli poslušajo v malem številu čeprav so zelo duhovite.

Opala!!! (nepreverjen)

Vladni lažnivec se je po dugon časi vrno. San mislo ka se ga je Janša znebil po tiston kak je izjavo ka je nošenje mask v Sloveniji nej predlagala stroka, ampak je bila to politična odločitev pa ka de enkrat povedo što pa zakoj nas sili nositi tej skodljive in nekoristne maske.

zoro55 (nepreverjen)

Samo pozabili ste pripisati ka gre za izredno novico pa tri klicaje ... zgleda ka se vam mudilo pri čečkanju nepreverjenih informacij....

inokss (nepreverjen)

SOBOTAINFO, VSAKA KUR**** OBJAVA SE NASLOV KONCA S VPRASAJEM?
PA KA SE BEDAKI?
NAPISITE KAK JE ALI PA NE BLUZITEV TRI PM!!!
KLIK KLIK

xavier (nepreverjen)

Jap, bedaki so!

In reply to by inokss (nepreverjen)

Svetovni Nateg (nepreverjen)

Komentar :

Kot sem pod to temo v zadnjih mesecih zapisal že večkrat: da bi kdo, ki zganja paniko zaradi virusa s smrtnostjo 0,xx % in čigar žrtve so povprečne starosti, ki je višja od pričakovane starosti prebivalstva, razumel dejansko nevarnost tega virusa, sem že zdavnaj obupal.

Mediji in politiki so vas sprali kot tazadnje ovce, kar dejansko v svojih relacijah tudi ste. Tepčki brez lastne volje in uvida v propagando, ki se vam vozi pred očmi. Reagirate popolnoma iracionalno, recimo eno nevarnost bi zbijali z drugo, veliko večjo, in ste za zaščito nekaj starčkov na smrtni postelji pripravljeni v revščino, bedo, lakoto in mizerijo poslati cele generacije otrok gre jim uničiti življenje, še preden so ga dobro začeli. Da bi tako preprečili 0,xx % smrti, ste v smrt pripravljeni poslati konkreten, nekajkrat višji odstotek mlajših ljudi, ki so imeli še vse življenje pred seboj. Pa naj kdo reče, da to ni bolestno iracionalno.

Tukaj smo vam lepili povezave do izjav vrhunskih svetovnih znanstvenikov, ki se z epidemijami ukvarjajo že vse življenje, med njimi Nobelovih nagrajencev, ki z vso težo svoje strokovne kariere zatrjujejo, da so ukrepi, ki se jih gremo, pretirani, nori, neučinkoviti in uničujejo našo družbo. Pa vas sploh ne zanima vse skupaj! Ni to fascinantno? :D Verjamete šarlatanom ala Krek in Beović, ki nimajo pojma o teh stroki in jih je nastavila politika, saj so bili edini, ki so vam pripravljeni prodajati te zgodbice, noben resen znanstvenik pa si ne bo mazal rok in si uničil kariere s tem mazaštvom.

Veš kaj pa je največja ironija? Da sami zase mislite, da rešujete svet. Modrujete tukaj po forumih, solite pamet ljudem, ki smo si vzeli na stotine ur in pregledali študije ter si ustvarili lastno mnenje, nismo ga dobili od par novinarjev, par nestrokovnih šarlatanov in par politikov z agendo. Ustvarili smo si ga iz informacij iz prve roke, iz originalnih virov, se zažrli v podatke in jih presojali, na stotine njih.

Ampak ne. Vi norčki bi človeštvo reševali z nekaj umazanimi cunjicami čez obraze. Kakšba high-tech rešitev v današnjem visoko-tehnološkem svetu! Visoko virulenten virus, ki je bojda največja nevarnost kar jih je to človeštvo kdaj videlo, bomo zaustavili s krpicami cez obraze?! Ti mater no, groza me je, da ima nekdo, ki je sposoben kaj takšnega verjeti, volilno pravico.

V resnici niste nič drugega kot ubožci, prestrašeni v dno dna svoje duše. Pa ne zaradi virusa, tega se v resnici sploh ne bojite. Bojite pa se avtoritete. To je vaša ahilova tetiva. Bojite se spoznanja, da avtoriteta ne dela v vaše dobro. Da tukaj ni zato, da boste vi varni. Da ni vaša mamica, ki vas bo ujčkala skozi življenje. Dejansko niste nikoli odrasli, zato vedno v vsem početju iščete očetovske in materinske figure. Čutite in slutite, da se nekaj dogaja, da vam ta avtoriteta grobo posega v življenje, da vam jemlje svobodo in vam zateguje vrat, a to vas zgolj spodbudi, da se še globje zakopljete v njeno nedrje. Groza vas je pomisliti, da bi morali v življenju skrbeti sami zase, da nad vami ne bi bilo nikogar, ki bi vas usmerjal skozi življenje, zato preprosto zavračate vse v nebo vpijujoče dokaze, da nas nategujejo na veliko. Raje ste nategnjeni podolgem in počez, kot da bi morali sprejeti dejstvo, da ste na tem ogromnem svetu in še večjem vesolju čisto sami samcati in nikomur ni mar za vas razen vam samim.

Busybee (nepreverjen)

Koronavirus v napadu, v bolnici pa samo 14 ljudi. Moreš pa res biti udarjen v glavo, če verjameš da moraš nositi masko. To je samo Kacin, Krek Beović bluzenje.

In reply to by Svetovni Nateg (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Že zdavnaj bi morali biti na rdečem seznamu, ker prikrivajo okužbe zaradi turizma. Na Zrču je pa tak razvrat, da bo počasi pol Evrope okužene samo zaradi Zrč

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Hrib, okužena ti je mater sajava, bedak!

In reply to by Hrib (nepreverjen)

Luksib (nepreverjen)

Ajde daj se.en dober komentar na sardelicno plazo od Ankarana do Lucije ... Vse po crki zakona? Vse razdalje pa take pa to? Seveda ker so usrani boni v akciji ...

In reply to by Hrib (nepreverjen)

Djego (nepreverjen)

Ka bluzitie,san bil pred dva tednoma v zrcaj,smo festali,pili se druzili z nemcami,anglezi skratka z vsemi ka so bili tam,festali cele noci se fanj meli. In nej san betezen,nejsan niksoga virusa dobo,nisce od mojih,tak ka ne bluzite pa ne sagajte naroda,ka vec nedo vupali v cerkev iti

Azazel (nepreverjen)

Namibija pa Balearski otoki na rdeči seznam seveda, ker teh turistov je pri nas naj več. Hrvate pa morejo še porinote prejk stotke betežneh na den pa prijdejo nazaj na zelejnoga...tak kak pri nas v Prekmurje, babo zmlateš pa se fčase žene z tebof....more bite vojna...

Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

REJSNO VUPAN KA SO SE ENI ZBUJDILI IN VIDIJO KA NAM DELA POLITIKA IN POLITIČNI IZDAJALCI, LJUDJE NE POUABIT TO KA NAM VSE DELAJO... CE VAN SE ZDAJ NEJ BILO JASNO, TE VAN NIKOLI NEDE IN REJSAN VUPAN KA VSE TO NE BOSTE POZABILI IN KO BOJO NAS PA VLEKLI KA NAJ IDEMO JIH VOLIT POTEM JIMA MOREMO SPOROČIT DA SE NAJ MED SEBOJ VOLIJO KER MI NA NJIHOVE LAŽNE VOLITVE VEC NIKOLI NE IDEMO, SEVEDA RAZEN ENIH OVC KERE BI NAJRAJŠI NA GOBEC KER NE VEDO KA DELAJO IN ŽAL POZABLJAJO KA SO NAMA VSE NAPRAVILI... LJUDJE NE POZABIT KA SO NAMA OVI DELALI, NE POZABITE TOTE IZDAJALCE IN SERITE SE NA NJIHOVE VOLITVE KATERE SO ZE ODLOČENE OD NJIHOVOGA FÜRERJA, "MALOGA KUČKOJA"!

df (nepreverjen)

Realni DF ka škali v prizadeti glavi

In reply to by Gcdrjjuresvxvz (nepreverjen)

Hrib (nepreverjen)

Bojkot Hrvatskog turizma

Polno (nepreverjen)

Nehajte, neeeehaaaajte, NEEEEEHAAAAAJTEEEE!!!!!

Jelko (nepreverjen)

Ko pa pridejo turisti iz drugih drzav k nam v Slovenijo denar zapravljat pa ni nobenega problema glede okuzb pa korone... samo da denar prinesejo mi pa drugam naj nebi sli denar zapravljat... oni pa k nam lahko pridejo samo da denar prinesejo... ti ko imajo denar nio ukozeni verjetno

Tioo (nepreverjen)

Šlo je tudi brez njega

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice