Bralka presenečena nad videnim.

V uredništvo Sobotainfo smo prejeli fotografije, ki nam jih je poslala bralka in pripisala, da so pred mesecem dni nastale na dvorišču Osnovne šole Šalovci.

Na fotografijah so kupi knjig in slikanic, ki so končale v zabojniku.

Bralka se sprašuje, zakaj niso vprašali, ali bi kdo te stvari imel, preden so jih vrgli v koš. Pripisala je še, da je zelo razočarana.

Mi smo se z vprašanj, zakaj so knjige končale v smeteh, obrnili na vodstvo šole, vendar na njihove odgovore še čakamo.

S spleta

Komentarji (33)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
GinkoG (nepreverjen)

Sama z veseljem posvojim kakšno staro knjigo in prepričana sem, da nas je več takih. Sramota za eno izobraževalno ustanovo, da se vede tako neekološko, neekonomično in predvsem nima spoštovanja do kulture. Kakšen zgled so mladim? Lahko bi podarili ali pa (vsaj) knjige morda dali na bolšji sejem in za 1 simbolični euro po kosu prodajali zarvržene knjige in s tem morda kakšnemu otroku iz revnejše družine plačali obvezno (a plačljivo!!!) šolo v naravi, to pa jim ne pade na njihovo sila učeno pamet.
Bravo, bralka, ki je to poslikala, nekdo vseeno še kaže neko spoštovanje in zdravo kmečko pamet - knjig in hrane se ne meče v koš!

čakalinko (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Jao kak pa eni moralizejrajte. Mogoče so knjige uničene, manjka kakšna stran ali ka drugoga pa so več nej dobre za uporabo. Vidin tudi ka so v smeti vrgli knjigo o koncentracijskon taborišči Buchenwald.... glede na to ka trenutna oblast revidira zgodovino in so po novoj interpretaciji zmagovalci druge svetovne vojne domobranci z nemci na čeli in glede na to ka se holokvast po novon negira, je verjetno prišla komanda ka trbej takšne knjige odstraniti. Knjig in hrane se ne meče v koš. Od ge ti tou? Rad bi ti prišo domov poglednit v smetnjak za biološke odpadke pa bi te vido, če boš še dale tak pametna.

In reply to by GinkoG (nepreverjen)

Tunč (nepreverjen)

To je to, pasejo se iz državnih jasli. Nikoli ne bodo vedeli kaj je delo, oziroma kako se treba na trgu boriti za delo in za kruh. Sram jih bilo, sicer pa to nima veze s politiko "Buchenwald". Živijo v nekem namišljenem svetu_ večvrednih.

In reply to by čakalinko (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

@GinkoG
Tebi se vidi, da nimaš pojma, kak šole funkcionirajo. Šole vsako leto odpišejo iz svojega fonda odslužene in poškodovane knjige, ki gredo v stari papir, preko katerega šola dejansko dobi denar za sofinanciranje šole v naravi in podobne stvari. Pa še glede tega, da se hrane ne meče v koš - pojdi na katero koli osnovno šolo, ti garantiram, da boš zgrožena, koliko hrane zavržejo naši vrli otroci. Potem pa poslušamo populistične zgodbe o tem, kako so slovenski šolarji lačni...

In reply to by GinkoG (nepreverjen)

Tunč (nepreverjen)

Šole trenutno funkcionirajo kot javno zdravstvo, izplačujejo si plače in dodatke delajo pa en kur.,,c...od ovce

In reply to by pomurc (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Zal je bolj kot ne tako
Sedaj so itak na dopustih

In reply to by Tunč (nepreverjen)

Pax (nepreverjen)

Sramota! Na žalost niso edini...

Bistvo (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

kaj se ima baba za pizdit
ali so bile to njene knjige
niso
pa kaj se pizdi smrdljiva prešvicana babura
Takšnim knjigam je mesto med starim papirom
in ne v šolski knjižnici

In reply to by Pax (nepreverjen)

pomurc (nepreverjen)

Spet se dela dramo, tam kjer je ni. Poglejte malo slike, kakšno je stanje teh igrač in knjig. Normalno, da gre v odpis. Pa prosim ne moralizirati o tem, kak bi lahko te stvari komu podarili. Otroci majo danes puno rit vsega, zadnje stvari, ki bi jo želeli meti, je neka odslužena knjiga ali igrača. Nekateri ljudje imajo očitno preveč časa...

Bistvo (nepreverjen)

pomurc tu se pa popolnoma strinjam s teboj

In reply to by pomurc (nepreverjen)

ZA POMURC (nepreverjen)

Poslušaj tip, ko bo se v Sloveniji javni sektor komplet ne samo šolstvo, naučil kako se kruh služi in gospodari potem bomo mi normalna država, ker če enkrat ne bomo začeli v tej državi za 50 % zmanjševati javni sektor potem smo gotovi. Glej pomurc v času digitalizacije, ko lahko večino stvari opraviš z računalnikom od doma, se povečuje javni sektor, ja kaj pa delajo za miloga boga, razen da dvigujejo plačo in to dobro, ker drugače se oglasi oni košavi Kučanov zet in z pomočjo večine medijev v Sloveniji začne organizirati štrajke, JEBENTI PA TAKO DRŽAVO.

In reply to by pomurc (nepreverjen)

Bistvo (nepreverjen)

a si ti gnes malo fuknjen

In reply to by ZA POMURC (nepreverjen)

GHB (nepreverjen)

Pri tebi je javni sektor očitno v celoti zatajil..... od šolstva, prek splošnoga zdravstva, pa do mentalnih inštitucij.... edino če to zdaj pišeš iz zaprtoga oddelka kakšne psiho ustanove, potem je še upanje za naš javni sektor.

In reply to by ZA POMURC (nepreverjen)

ZA ZA POMURC (… (nepreverjen)

čuj kdo je košavi kučanov ZET, stvarno ne vem prosim napiši.

In reply to by ZA POMURC (nepreverjen)

Slabich original (nepreverjen)

tebi se vidi da ti je striček iz Čakovca bil na obiski
in da si ga celo noč cuzal ko majmun banano

In reply to by ZA ZA POMURC (… (nepreverjen)

AAAAAAAAA (nepreverjen)

Eni pa rejsan ne vejo drugo kak šinfati. Vej pa tej igrače so za smetij, ka se pa knjig tijče či bi jih ščeli podariti pa bi eni šinfali kak stare knjige kere so za nikoj ščejo podariti. Ge san par lejt nazaj šparo odličen nej stari trosed ka do ga eni meli, ja seveda či bi jin ga domou prpelo, tou je čakalo pou leta te pa na odpad. Ka ge ne nucan ide direkt na odpad m eje nafčilo.

Bistvo (nepreverjen)

pametno
fukni dobrino direktno na odpad
kot da jo še kuči voziš brezposelni budali

In reply to by AAAAAAAAA (nepreverjen)

če ge va ra (nepreverjen)

Res ne vem zakaj spet delati iz muhe slona ???
Že po izgledu se vidi, da so knjige dotrajane in uničene. Šola nima toliko prostora, da bi še to nekje hranili. Treba je nabaviti nove.
Problem pa je tudi, da otroci zadnje čase zelo, zelo malo berejo knjige. Večina vissi na telefonih.
In teg ni kriva šola ampak starši, ker so popustljivi in ne naredijo reda doma.
Vsaka šola letno odpiše določene knjige in nabavi nove. Poznam primer iz ene šole in so odpisane dali na hodnik in zrven obvestilo, d si vsak lahko vzame, kar želi. Več kot polovica jih je ostala.
Otroci imajo na žalost raje telefone v roki.

Bindi (nepreverjen)

No, ampak polovico knjig je nekdo vzel, torej se je šoli poštenost splačal a. Bralno kulturo spodbujaš tako, ne z uničevanjem knjig.

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Tumpek (nepreverjen)

Marsikateri komentator bi moral vzeti vsaj eno teh knjig, ker po pisanju in razumevanju sodeč ni prišel dlje od učbenikov OŠ.

sinek martinek (nepreverjen)

se ti vidi da ti je bil striček Mato
iz Čakovca na obiski
in da si ga cuzal celo noč

In reply to by Tumpek (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

SOBOTAINFO, KDO JE TA ZGROZENA BRALKA?!
PO RESNICI NAPISITE, DA PO KOSAR ROVLJETE ZA PISANJE FAKE CLANKOV.

Bindi (nepreverjen)

Pri nas je prisotna potrošniška miselnost, da je za odpad vse, kar ni brezhibno. Spodbujati pa bi se morala ponovna uporaba in s tem odgovornost do okolja, ne pa, da se prideluje gore odpadkov po nepotrebnem ... Drugje imajo antikvariate, knjigobežnice in podobne projekte, pri nas pa nič. Bralno kulturo se lahko spodbuja samo z ohranjanjem knjig, ne z uničevanjem ... Res smo se daleč od kakšne razvite družbe ...

Slabich original (nepreverjen)

je bil striček iz Čakovca
in si ga celo noč vlekel
ja ja se to takoj vidi

In reply to by Bindi (nepreverjen)

ličinka (nepreverjen)

Nekateri pa res zbirate vsako sranje. Tako vsaj malo zasluži tudi komunala.

Vili76 (nepreverjen)

Šalovci? Pa tan so samo nepismeni kmeti, šterin je bralna sposobnost to, ka prečitajo naslove člankov v Slovenskij novicaj.

Komentator1 (nepreverjen)

Lepo prosim, da kmetov ne žališ. Če kmetov ne bo boš verjetno lačen. Pa tudi marsikdo od kmetov bolje živi od "mestnih" srajc, kateri ob nedeljah radi gredo na sprehod po trgovinah.

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Pera (nepreverjen)

Čeprav dan danes pri nekaterih knjige nimajo več velike vrednosti ker starši otrokom v roke raje potisnejo mobitele ali tablice so meni take knjige vredne zlata... Se mi zdi da imajo dušo.. Glih zaradi tega kako izgledajo... Kako so polepljene z lepilnim trakom... Da je barva zbledela! Jaz bi z veseljem posvojila ali kupila kakšno takšno knjigico za moja dva otroka in za sebe... Na lepe spomine na otroške dni

dromedar (nepreverjen)

Pa bakterije se te veselijo. Dobiš velik cmok.

In reply to by Pera (nepreverjen)

Primi piatti (nepreverjen)

Lani praznovali 100 obletnico zdruzitve Prekmurja z maticno Slovenijo in govorili o narodni zavesti in indetiteti. Zdaj pa slovenska kultura v zabojniku. Kam to pelje?

Primer dobre prakse (nepreverjen)

Škoda je, da so se vse te knjige znašle v smeteh. Prav gotovo bi bil kdo vesel katere od njih. Naša šolska knjižničarka vedno takšne knjige ponudi otrokom in ima s tem zelo pozitivne izkušnje. Otroci so knjig zelo veseli in so navdušeni, da si jih lahko odnesejo domov.

Busybee (nepreverjen)

lažeš ko pes
sereš ko svinja

In reply to by Primer dobre prakse (nepreverjen)

Kageste (nepreverjen)

DESUS so upokojenci in upokojenci bi radi še ŽIVELI
To jim garantira JANŠA
levaki ki ga serejo na biciklih in prenašajo korona virus
delajo na tem da čim več starih ljudi umre

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice