V sredo prihodnji teden je mednarodni dan mladih, poglejte, kako drastično se poslabšujejo razmere za samostojnost mladih.

Statistični urad Republike Slovenije je objavil podatke o mladih v Sloveniji.

Ti podatki so zastrašujoči:

- Medtem ko je leta 1991 le 20 odstotkov mladih živelo še vedno pri svoji družini, jih je leta 2018 kar polovica.

- Največ mladih je leta 2018 opravljalo storitvene poklice oziroma so delali kot prodajalci.

- Pri starosti 29 let je bilo zaposlenih 81 odstotkov generacije.

- Zaposleni 29-letniki s terciarno izobrazbo so imeli za 28 odstotkov višje dohodke od tistih s srednješolsko izobrazbo.

- V začetku leta 2020 je bilo v Sloveniji 310.000 mladih, to je tistih, ki so bili stari od 15 do 29 let. Oseb, starih 29 let, je bilo za 29 odstotkov več kot oseb, starih 15 let. Ob osamosvojitvi Slovenije pa je bilo mladih 430.000 (22,5 odstotka), največja relativna razlika med posameznima generacijama pa ni presegla 15 odstotkov.

- Glede na najnovejše projekcije prebivalstva naj bi bilo število mladih v Sloveniji najmanjše po letu 2080, ko naj bi jih bilo okrog 280.000.

Doktorat znanosti je v začetku leta 2018 imelo 100 prebivalcev, starih 29 let. Je to še vstopnica v boljše življenje?

Na kateri točki v življenju so sedaj tisti, ki so bili v 2011 stari 22 let?

Od generacije, ki je ob popisu prebivalstva leta 2011 štela 22 let (26.516 oseb), jih je sedem let kasneje v Slovenji živelo še 24.764 oziroma nekaj več kot 93 odstotkov. Umrlo je 85 prebivalcev, 1667 se jih je odselilo v tujino.

Več kot polovica odseljenih so bili v letu 2011 študenti. V države nekdanje Jugoslavije so se v večji meri odseljevali tisti, ki so bili zaposleni, v države Evropske unije (brez Hrvaške) ter v druge države sveta pa študenti.

Največ takratnih dvaindvajsetletnikov danes živi v Avstriji, Nemčiji, Švici ter Bosni in Hercegovini - skupaj v teh štirih državah pa polovica vseh odseljenih.

Skoraj vsak peti zaposlen mladi je v začetku leta 2018 opravljal delo strokovnjaka ali je delal kot prodajalec.

Večina generacije 22-letnikov (58 odstotkov) so bili v letu 2011 študenti in prav prehod iz ene izobrazbene ravni v drugo v teh sedmih letih v povezavi s statusom aktivnosti v začetku leta 2018 nam kaže zanimivo sliko mladih na pragu odraslosti:

- Vsak tretji študent do začetka leta 2018 (še) ni dosegel vsaj višješolske izobrazbe, tudi njihova stopnja brezposelnosti je bila višja - 9,7 odstotka v primerjavi z 8,7 odstotka celotne generacije študentov iz leta 2011.

- Od 8800 študentov s srednjo izobrazbo v letu 2011 jih je največ pridobilo izobrazbo prve bolonjske stopnje (76 odstotkov), izobrazbo 2. in 3. bolonjske stopnje pa 16 odstotkov. 500 študentov, ki so že imeli vsaj višješolsko izobrazbo, pa si jo je še izboljšalo, medtem ko 220 njihovim vrstnikom v tem času to (še) ni uspelo.

- Doktorat znanosti je v začetku leta 2018 imelo sto prebivalcev, starih 29 let.

Povprečni letni bruto dohodek na zaposlenega 29-letnika je v letu 2018 znašal 17.400 evrov.

Mladi na pragu odraslosti in njihov dohodkovni položaj

Dohodkovni položaj mladih na pragu odraslosti je primerljiv s položajem nekaj let starejših generacij. Mediana letnega bruto dohodka, ki vključuje obdavčljive in neobdavčene dohodke (iz zaposlitve oziroma samozaposlitve, nadomestila za brezposelnost, družinske in socialne prejemke, štipendije, obresti), je v letu 2018 za 29-letne znašala 14.800 evrov, za 34-letne pa 15.700 evrov.

Ker glavnino dohodkov v Sloveniji predstavljajo dohodki iz dela (več kot dve tretjini), je bila mediana letnega bruto dohodka za 24-letne precej nižja (9200 evrov). Zaposlenost te generacije je bila namreč manj kot polovična (47 odstotkov).

S spleta

Komentarji (36)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Slabich (nepreverjen)

Dajmo se se naprej pretvarjat, ka so 29letniki mamini sincki in pickice in omenjeno stanje nema nika opraviti z neoliberalni kapitalisticnin sistemon vedno vecje neenkosti, plac, kere so tak nizke, ka komaj prezivis, cen najemnin, kere so brutalno visike itd. Naj zivi meritokracija! Kao..

prekmurec75 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

pa mamini sincki ste hoteli imeti ameriski kapitalizem sedaj pa se zizate mamino mleko

In reply to by Slabich (nepreverjen)

sizif (nepreverjen)

Vsake toliko časa nekdo plača novinarjem in medijem, da objavljajo takšne članke z namenom povečanja povpraševanja po stanovanjih in gradnji le teh. Samo poglejte oglase, ki "skačejo" ob straneh. Ne dajte se ovčke, kdor lahko naj čim dlje živi pri starših, če se z njimi razume, to je namreč danes umetnost in dodana vrednost: RAZUMETI SE.

In reply to by Slabich (nepreverjen)

Lahko so neodvisne (nepreverjen)

Karanje Org

In reply to by Slabich (nepreverjen)

Polanski gazda (nepreverjen)

Z minimalno plačo ali pa malo več pa lejko idejo na svoje. Ja pri 40 mogoče.

borja (nepreverjen)

Žal večkrat še takrat ne... Služb ni, če že so, so večinoma za določen čas - v tem primeru lahko le sanjaš o kreditu - plače so sramotno nizke, vsaj v gospodarstvu in pri zasebnikih, najemnine astronomsko visoke, da o cenah stanovanj ne govorimo... Kam naj tak človek gre? Če hoče, ali ne, mora ostati pri starših, večkrat tudi takrat, ko si že ustvari družino, čeprav bi rad-i zaživel-i na svojem.

In reply to by Polanski gazda (nepreverjen)

kmetavzr (nepreverjen)

Aroganten članek, spisan s strani samovščečnih sobotainfo večnih študentov, ki si v vsej veličini svoje mizerne plače lahko privoščijo zatohlo garsonjerico v katerem izmed soboških razpadajočih socialističnih blokov.

Procent (nepreverjen)

Clanek je skopiran.

In reply to by kmetavzr (nepreverjen)

Slom (nepreverjen)

Pa pravijo kako je bilo slabo v komunizmu!

Hmmm (nepreverjen)

Slovensko podeželje je nej isto proti keromi primerjate tele mamime sinčke, pravzaprav bi jih morali vzpodbujati da NE gredo v velika mesta iskat "bolje plačano" delo ali pa celo v tuji - če pa so v tujini pa vaša statistika avtomatično več NI primerljiva in je ta članek brezpredmeten. Občutek imam da nekdo tu napada to generacijo ki je še ostala v domači sloveniji...

tuncika

Kaj pa mamine pupe, a te ne obstajajo ????????????

inokss (nepreverjen)

CAKAJTE MALO, KAJ JE TE NAROBE DA ZIVIS DOMA, SI PREUREDIS DEL HISE ZA SEBE, TER PO SMRTI STARSEV TAM DALJE ZIVIS S SVOJO DRUZINO??!

ANALIZE NAREJENE S STRANI NORCEV KATERI S TAKIM NEDELOM OPRAVICUJEJO SVOJ STOLCEK!!
SOBOTAINFO PA ITAK SAMO ZA HUJSKANJE IN KLIKE:)

čukundeda (nepreverjen)

četrta komunistična zapoved
,,,, UBIJ OČETA IN MATER
DA BOŠ DOBIL STANOVANJE
peta komunistična zapoved
KRADI NA VELIKO
KER TAKRAT SI FRAJER IN NE LOPOV
šesta komunistična zapoved
ŽELI SI SVOJEGA BLIŽNJEGA ŽENO
SPLOH ČE JE FARMACEVTKA

In reply to by inokss (nepreverjen)

porno zapoved (nepreverjen)

njena svet24 si/clanek/svet-slavnih/5f2d04d2f2d55/drzna-masterchefovka-kaja-jurac-si-bo-povecala-prsi

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Kshatrian (nepreverjen)

Torej ideja komunistov oz komunističnih "medijev" je, da se mladi izselijo na svoje, v bedo... Namesto, da se družina oplemeniti, da se stroški zmanjšajo, da se prišpara, da se družine oz generacije med sabo razumejo, da se družijo, kot npr. Italijani... Ta "ideja" komunistične "revolucije", ki se danes po vsej sili hoče skopirati od Švedistana (islamske anarho-islamistične/arabske kvazi "države") naj bi bila "vodilo" ali kaj? Če nebi živel pri starših pri 30. letu, si npr. nebi mogel privoščiti marsičesa. Na srečo se s starši razumemo, kot tudi moja družina, zato ne razumem zakaj bi jaz naj šel iz hiše, ki bo itak postala nekoč moja... WTF idiotski "novinar", za sebe se brigaj MRŠ

Mörski (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Ja, pa nej samo tou, več kak polovica jih nema dneva delovne dobe,.... Majo pa visike šoule pa hotel mama brez obveznosti! Pa rijti si ne vejo zbrisati!

gost23 (nepreverjen)

Fala tebi bumer, ka si jij pa tak gor nafčo.

In reply to by Mörski (nepreverjen)

... za u Srbijo (nepreverjen)

Gay-serbia RS s.p.

In reply to by Mörski (nepreverjen)

...... (nepreverjen)

Ce se razmijo zakoj pa nej, ka vas boli k..... ge sto zive. Po drujgo strani de pa pa clanek ka hise samevajo

neimenovan254 (nepreverjen)

Ko ni drugih novic,se pa statistika ven potegne,pa malo razvlečeš članek pa že dobiš nekšno zgodbo.Kdo si pa lahko v Soboti privošči eno normalno stanovanje??Gradijo se pa itak draga stanovanja kera še gnes nejso zasedena!!

Mama mia (nepreverjen)

Nej smo vsi Milan Kučan z nezasluženo veliko penzijo,in še njegovi kompanjoni,ki so nam lagali in škodovali od osamosvojitve naprej naredili za slovenski narod nič,poglejmo samo nataliteto slovencev od osamosvojitve pa do sedaj,kje smo?.Sram vas je lahko barabe komunajzaste,lažnive.Potem pa se še med sabo izvolijo za naj občane. Mladi v Sloveniji nimajo prihodnosti,plače so majhne in z davki obremenjene.Firme so propadle ostali so pa le privatniki,kateri poleg države ropajo delavce z načinom,da jim ne dajo poštenega plačila,za delo ki ga opravljajo.

gnusovija (nepreverjen)

In što je tomi kriv? Milan Kučan mogoče? Komunisti mogoče? Komunisti ne podpejrajo izkoriščevalskoga kapitalizma. Ali zarukani janšisti toga nigdar nete razmili. Što navija za privatizacijo, za kratenje delavskih pravic, za izkoriščevalske kapitaliste...... desnica !!! Plače so majhne zakoj? Gda je Levica v parlamenti zahtevala zvišanje minimalne plače je cela desnica v zrak skočila. Kapitalisti so s pomočjo desnih strank dosegnoli minimlano povišanje plač in to je vse. Janša je celi čas v opoziciji kričo kak so naše plače preveč obdavčene .... niti enkrat san še nej čuo ka bi mali kakšen namen to spremeniti. In što ne da delavcon plačilo za delo kakšnoga si zaslužijo? Komunisti ali kapitalisti? Mladi v Sloveniji nimajo prihdnosti samo in edino zaradi trenutne maloumne populistične politike in zarukanih zabitih primitivcov ka si ti, kero to podpejrate.

In reply to by Mama mia (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

Polovica 29-letnikov še vedno živi doma !
Kam pa naj gredo !!!!

Bistvo (nepreverjen)

Tudi tej eni forumasi pa stenkari zivijo doma... Hahah

čukundeda (nepreverjen)

za sex tak niso sposobni
pravijo dekline
da so do kurca
samo tv bi gledali
in gledali kaj bo mama dala na mizo

keeway (nepreverjen)

Pa kaj je zdaj tu narobe?

tanja flaškon (nepreverjen)

fukat ne morejo

In reply to by keeway (nepreverjen)

Busybee (nepreverjen)

Jaja Df pa slosiben za sex ja celo on..on pa njegvo stanovanje po jazbinškovem zakonu dobljeno😂😂😂da grem trikrat bruhat in vmes dvakrat srat😂😂😂toliko laži na kupu da bi detektor laži počo😂😂tanja flaškon pa baje njegova kurbica😁😁

tanja flaškon (nepreverjen)

ali mi lahko kdo predstavi Df ali df
kaj jaz vem kakšno zmešnjavo
imate tukaj na tem portalu

In reply to by Busybee (nepreverjen)

df (nepreverjen)

Realni DF zmešnjavo maš tij v prizadeti glavi. Tele mamino ka si san s seuf pijšeš bod 100 različnimi nickami.

In reply to by tanja flaškon (nepreverjen)

tanja flaškon (nepreverjen)

pa kaj je z vami
ali imate morda popadke

In reply to by df (nepreverjen)

Tumpek (nepreverjen)

Hja, kogar je pač strah življenja, se bo držal mamike za krilo, ateka pa za roko, in se zgovarjal na plačo, službo, sistem, vremenske razmere ...

Hmmm (nepreverjen)

Kaj pa tisti, ki so še ostali v SLO,npa nimajo dneva delovne dobe? Imajo pa svojo hišo? Kdo je pa njim "cecek" če ne mamike pa ateteki, lastniki firm pa politiki? A oni ne štejejo?

tanja flaškon (nepreverjen)

najbolj mi gredo na kuac
slabo dofukane babe
in poženščeni beta dedci
kaj naj naredim
prosim za nasvet

sizif (nepreverjen)

Vsake toliko časa nekdo plača novinarjem in medijem, da objavljajo takšne članke z namenom povečanja povpraševanja po stanovanjih in gradnji le teh. Samo poglejte oglase, ki "skačejo" ob straneh. Ne dajte se ovčke, kdor lahko naj čim dlje živi pri starših, če se z njimi razume, to je namreč danes umetnost in dodana vrednost: RAZUMETI SE.

Znanstvenik (nepreverjen)

Dejstvo je da se levica zavzema za boljso stanovanjsko politiko, visje osnovne place itd.... Vendar takrat vsi trobezljate, da so casi komunizma mimo.... Zdaj vam pa spet ne pase ker mladi ne morejo na svoje... Dajte se odlociti ali vam paseho stranke ki podpirajo kapital in bogatijo pescice ljudi ali pa neke normalne kefe se zavzemajo za delavski narod, ki je v vecini....

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice