Možje v modrem pred tem koncem tedna, ko na Mariborskem Pohorju gostijo dirko za državno prvenstvo v gorskem kolesarjenju v spustu, opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju.

Kolesarski turizem cveti. Na Pohorju pa še ena realnost. Bodeča žica napeta med dvema drevesoma in to preko priljubljene gozdne pešpoti.

»Vsi se lahko zavedamo, kar bi to lahko pomenilo, če bi kdo se zaletel v njo, tam se namreč vozijo tako kolesarji, hodijo pohodniki, tekajo tekači, posledice bi lahko bile res usodne,« opozarja Miran Šadl, predstavnik za odnose z javnostmi Policijske uprave Maribor.

Izkazalo se je, da za nevarnim početjem stoji 50-letni domačin. Bodeče žice ni več, a domačin je dostop do poti, ki vodi skozi njegov gozd, zdaj omejil z več različnimi mrežami. Nastavljanje ograj in žic je samo eden od načinov nasilja nad gorskimi kolesarji in tudi pohodniki, pravijo v Bike parku Pohorje. 

»Ogromno je tudi verbalnega nasilja, zmerjanja ali še česar drugačnega. Mislim, da to lahko pripisujemo nizki ravni neke medsebojne kulture,« dodaja Iztok Kvas iz Bike parka Pohorje.

Obračunavanje z gorskimi kolesarji, ki jih je vse več, saj prodaja gorskih koles letos podira rekorde, ni redkost.

Policisti preverjajo, ali je osumljenec nemara vpleten tudi v druga podobna, na Pohorju že obravnavana, kazniva dejanja. Ne gre namreč za prvi primer nastavljene bodeče žice, ampak v zadnjem obdobju vsaj tretjega.

»V temu primeru je sicer bila tudi ta gradbena mreža, v prejšnjih primerih, ki smo jih obravnavali pa je bila samo bodeča žica. In bi lahko bilo še toliko huje,« še dodaja Šadl. 

Policisti opozarjajo na primer ogrožanja življenja pohodnikov, tekačev in kolesarjev nedaleč stran, na Ruškem Pohorju. V začetku julija so tam odkrili nov primer bodeče žice napeljane med drevesoma.

Gorski kolesarji v luči vse večje priljubljenosti športa in zadnjega incidenta pozivajo oblasti naj vendarle čim prej uredijo dovolj varne infrastrukture za urejeno gibanje v naravnem okolju.

»Zagotovo je to eno sprevrženo dejanje, ki verjetno ne ogroža samo kolesarjev, ampak tudi kakšnega pešca, pohodnika, nenazadnje tudi gozdne živali,« pa opozarja Kvas. 

Rušanu zdaj grozi do pet let zapora za kaznivo dejanje povzročitve splošne nevarnosti. 

S spleta

Komentarji (12)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čukundeda (nepreverjen)

Zaradi takih ljudi, kot je ta tip so potem po svetu vojne, nasilje in vse sorte raznih hudih stvari. Če bi ljudje bili blj človeški vsega hudega ne bi bilo. Saj, če bi tip sam imel kaj zraven in od tega korist, sigurno ne bi nagajal. Še gume bi jim pumpal, če bi bilo treba. Za denar pač vse.
Najhuje pa je, da so najhujši tisti, ki so kakšen kos gozda dobili v denacionalizaciji po kakšnem pra pra predniku in sedaj so polni sebe.
Obdavčit ga je treba, da bo takoj gozd prodajal !!!!!!!!!!!
Da bi nekoč v bivši državi to kdo naredil bi ga miličniki stepli iz hlač !!!!!!

tanja flaškon (nepreverjen)

asi ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat
ko ti pride striček iz Čakovca na obisk
in ti da poten po risanki v gobček Banano

in ti rečeš
ŠEeeeeeeeeeeeeeeee

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

a si mogoče peder
ali si samo nagravžna pederčina

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

PRIVAT LASTNINA (nepreverjen)

To je PRIVAT lastnina in kot taka je nedokljiva, ne vem ka bi vij napravili da se nekdo vozi čez vaše dvorišče?

Gost5 (nepreverjen)

Točno tako. Naslov je napačen, mora bi biti Pohodniki, gorski kolesarji, motoristi vršijo nasilje nad lastniki gozdov.

In reply to by PRIVAT LASTNINA (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Gozdne ceste so verjetno res del gozda privatnega lastnika, kateri plačuje tudi neki prispevek za urejanje teh cest. Vseeno pa so to ene vrste poti, katere lahko po mojem vsak uporablja, če ni izrecno prepovedano, kar za vožnje z motornimi kolesi prav tako mislim, da je? Saj tudi za uporabo cest vsi lasniki avtov, motorjev plačujemo, pa jih koristijo vsi, od tujcev, do kolesarjev...
Seveda pa v gozdovih mislim tiste prave gozdne ceste in ne peš potke preko parcel, kjer se po mojem kolesarji ne bi smeli voziti. Pa se velikokrat... ne zavedajoč se, da se vozijo res strogo po privatni lastnini in po poteh, katere so si več ali manj lastniki sami uredili.
V vsakem primeru je konkretni primer res ogrožanje varnosti ljudi. Če bi bilo tu kolesarjenje izrecno prepovedano, proti zakonu... bi se sigurno dalo ubrati drugačno pot lastnika, ne pa, da napenja preko bodečo žico?

In reply to by PRIVAT LASTNINA (nepreverjen)

čukundeda (nepreverjen)

Se vidi, da nimaš pojma, akko sploh stvari delujejo in zakonov tudi ne poznaš.
Bolje, da si tiho.
Aja, pa še pisati se nauči.

In reply to by PRIVAT LASTNINA (nepreverjen)

čikapajo (nepreverjen)

asi ti vedno tak fuknjeni
ali samo takrat
ko ti pride striček iz Čakovca na obisk
in ti da poten po risanki v gobček Banano

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

df (nepreverjen)

a si morda peder
ali si obična pederčina
Napiši javno da si peder
in se ti pol oprosti

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

Magyar Bacsi (nepreverjen)

Končna faza to je narava in to je grob poseg v naravo divjanje teh kolesarjev - divjakov nemalokrat pa tudi razni z motorji. To v tujini ni dovoljeno. Ne odobravam pa tudi nasilja nad njimi. Naj bi narava ostala narava ne pa poligon za razne divjake. Žal je tako......

abcdf (nepreverjen)

Nemaš pojma, v tujini majo fejst dobro zrihtane te zadeve, samo prinas smo še za leseno žlico, na žalost.

In reply to by Magyar Bacsi (nepreverjen)

Janez 78 (nepreverjen)

Ka boš ti BAČI gučal, ka kda peški odeš kapleš celi invaliden že, nej ka bi se pelo po šumi 🤭

In reply to by Magyar Bacsi (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice