Minuli torek je v reki Soči pri Solkanu prišlo do utopitve 10-letnega dečka. Zdaj sta se z javnim pismom odzvala starša dečka, ki sta  kritična do ravnanj pristojnih.

Starša sta v pismu zapisala, da pri nesreči nista bila prisotna in, da so jo pristojni o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku.  Kot sta zapisala v pismu, so njuni trije sinovi, stari šest, deset in dvanajst let, preživljali počitnice pri starih starših, onadva pa sta z najmlajšim sinom bila doma v Ljubljani. 
V pismu sta kritična do ravnanj pristojnih.

STA piše, da so na PU Nova Gorica pojasnili, da je do poznega obveščanja staršev prišlo zaradi tega, ker so postopki iskanja, oživljanja in ugotavljanja identitete trajali dlje časa. Postopke ravnanja v primeru smrti določa pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe, še piše STA.

Nista mogla stopiti v stik z otrokoma

Sinova, ki sta bila prisotna na kraju nesreče in sta nesrečo videla, sta že takoj po nesreči prosila prisotne, naj pokličejo starše, vendar prisotni policist in delavke centra za socialno delo tega kljub prošnjam niso storili, opozarjata starša. Tudi, ko sta izvedela za nesrečo, nista mogla stopiti v stik z otrokoma in starimi starši.

STA še poroča, da so glede tega na PU Nova Gorica pojasnili, da je bila otrokom in odraslim osebam na kraju dogodka preko uslužbencev Centra za socialno delo Severna Primorska zagotovljena psihosocialna pomoč. 

Ponesrečenega otroka nista videla

V odzivu na pismo staršev so v CSD Severna Primorska izpostavili, da so strokovne delavke centra ravnale po navodilih policije in nudile psihološko oporo sorojencema pogrešanega dečka in starim staršem, ki so bili v veliki stiski in šoku. Dve strokovni delavki sta ostali z družino vse do prihoda staršev, ki sta želela takoj videti tudi ponesrečenega sina. Delavki sta jima na podlagi informacije policije povedali, da so otroka peljali v šempetrsko bolnišnico. Vendar tam ni bilo dežurnega patologa, zato so dečka odpeljali neposredno v Ljubljano na Inštitut za sodno medicino, še piše STA.

Od sina sta se poslovila šele dan po nesreči

Znova se je zapletlo tudi na inštitutu in na Žalah, kjer sta si starša šele po nekaj ostrih besedah izborila, da sta se od sina lahko poslovila dan po dogodku. Birokratski mlin bi jima to omogočil šele dan kasneje, torej tretji dan po nesreči.  "Dogodek je za naju izjemno tragičen, grozljiv in ga še vedno ne moreva razumeti, kaj šele sprejeti, zato nama je toliko bolj nerazumljivo, kako so se stvari odvijale na tak način, in namesto, da bi nam vsi organi nudili pomoč, so nama in sinovoma na vsakem koraku povzročali nove in nove težave in dodatne bolečine," sta zapisala.
 
Starša sta kritična tudi do ureditve občinskega kopališča v Solkanu. Na policiji so glede tega pojasnili, da območje kopalnih voda ureja uredba o upravljanju kakovosti kopalnih voda. Sicer pa novogoriški kriminalisti v zvezi s tragičnim dogodkom še dodatno zbirajo obvestila in bodo po zaključeni preiskavi o vseh okoliščinah obvestili okrožno državno tožilstvo, še poroča STA.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost lipa (nepreverjen)

Sožalje družini, groza...

če ge va ra (nepreverjen)

Kaj lahko drugo pričakuješ od CSD, Policije in medijev ????
NIČ !!!!
Naj sedaj prideta pred javnost ministra Cigler Kralj in Hojs. Saj se še poznata od prej, ko sta bila oba člana iste stranke.
Če ne drugo, lahko odredita notranjo kontrolo in ugotovita, če je res bilo vse tako, kot je treba.

...... (nepreverjen)

Ja pa ka je z vame, ka do zaj drujgi krijve pa se je dejte vtopilo? Na velko tulite ka ne nucamo policije,...naj bi stariva starsa obvescala, pa nej zaj pa modruvate ka sta nej mogla, ka vsaka oseba zaj ze ma mobitel.

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

nevenneven (nepreverjen)

ne vem, ka ma socialna delavka komando držati (me zanima, če bi to bilo cigansko dete, če bi te vüpala tak delati) in ne dovoli pozvati starše pa še policija joj jojjjj .... otrok se je vtoupo oni so pa odkrili toplo vodo .... zdaj je obdukcija tak brez veze, dobro to je po zakonu ali to ka družino ne obvestijo to je pa višek no ja, to je SLO .... sožalje svojcem.

...... (nepreverjen)

Panetnjakovic, vsak ma zaj ze telefon, nej mi pravte ka stari starsi nejso mele...ne razmin pa tejh starsov ka zaj neksa pisma za javnost pijsejo pa se se dodatno izpostavlajo...ce bi to moje dejte bilo bi se v meri poslovo od njega pa zaluval brez cirkusof in obvescanja javnosi.

In reply to by nevenneven (nepreverjen)

reži (nepreverjen)

Komentarji pod tragedijo je nemoralno dejanje, nikoli ne veš kaj te čaka za ovinkom, sožalje v tragični situaciji vsem dobro slečim otrok pa naj počiva v miru.mi

Lara Ra (nepreverjen)

Bravo!

In reply to by reži (nepreverjen)

Haja (nepreverjen)

Dokler so prišli iz CSD bi starša mogu obvestiti dedek, ki je bil baje zraven. Sigurno niso bili uslužbenci skriti v grmu in čakali, da vsem poberejo telefone. Če pa dedek ni imel telefona, ga je sigurno imel kdo od kopalcev. Ta zgodba mi je malo čudna. Dedka je bilo sigurno strah poklicati starše, ker ni dovolj pazil na vnuke in je to raje prepustil policiji. Slike od otroka in staršev na televiziji niso ravno primerne.

čarni vrag (nepreverjen)

Izgleda, da so ti delavci CSD zaplenili otroka 6 in 12 let. Njihova dolžnost, je bila da čimprej obvestijo starše, ne pa po 6 urah.

df (nepreverjen)

v Ameriki leiko greš za tak primer
če zapleniš otroka na Električni stol

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Komentiranje takih tem ni nikoli preprosto. Nikoli vsega ne vemo in tudi nismo v "koži" vpletenih, še posebej pa tako prizadeti, kakor sta bratca, stari starši in seveda starši.
O tem dogodku je bilo veliko prikazanega na televiziji. Včeraj se tudi resorni minister ni hotel opredeliti "o neki resnici" (je oče štirih otrok), kajti sam ve, kako kočljiva je ta zadeva.
Povedano je bilo, da je bil dedek zelo pretresen, v šoku... Kako naj ta telefonira svojemu otroku in mu pove, da se je morda utopil njegov otrok (seveda v prvem trenutku in tudi precej časa pozneje ni nihče vedel za smrt, le, da je voda nesrečnega otroka odnesla). Ponesrečenca niso našli takoj, pa tudi nekdo mora službeno smrt potrditi. Prošnji otroka, naj se pokliče njegovo mater je seveda normalna reakcija otroka, kateri je nekako hotel zaščito svojih staršev, slišati njihov glas... čeprav na daljavo. Ampak, take reči povedati po telefonu, ko je možnost, da se to pove fizično oz. je celo tak predpis? To sploh ni enostavno, bi zmogel/li mi? Kolikor je bilo povedano, v takih primerih se starše obišče in se jim v oči pač pove... tisto grozno novico.
Zadevo bodo seveda preiskali, popravili morda kakšen postopek, vendar tu vsaj jaz ne krivim nikogar: ne CSD, ne policije. Morda imamo res tak zakrneli sistem... pa ni drugače šlo? Kar je bilo narobe je bilo, da ni nihče obvestil tistih delavk CSD-ja, da ponesrečeni otrok ni v bolnišnici v Šempetru, ampak je bil odpeljan v Ljubljano. Vse ostalo, vsaj zame... ni za sedaj za nobeno obtoževanje. Otrok je umrl in samo tako kazati s prstom v nekoga? Vsem je težko!
Ker sem bil pred kratkim v Solkanu (pa pustite vsaj sedaj nesramne komentarje na to temo), sem videl, koliko vode je npr. v ranem popoldnevu in koliko zvečer. Razlika je enormna... Zvečer si pri brzicah ali malce višje ne bi upal v vodo, to kot pribito. Moti me, pa seveda marsikoga: zakaj ni bolj opaznega obveščanja, morda kakšne zvočne sirene, ko spustijo višek vode izza tistega jeza? Že, da so tiste opozorilne table... po mojem to ni dovolj? In tudi nenazadnje: otroci so bili tam s starimi starši, kateri verjetno živijo ob Soči. Kako, da niso vedeli... kako srhljivo nevarna je lahko Soča na večer, ponoči... ob močno povečanem dotoku vode?

Starejše novice