V Lendavi so zaključili s sanacijo zaledne brežine pri novem centru za zaščito in reševanje, ki sameva že od otvoritve lanskega junija.

Spomnimo, skoraj 1,5 milijona evrov težka investicija lendavske občine, nov Center za zaščito in reševanje Lendava, je bil dokončan že lanskega maja, a po svečani junijski otvoritvi, je bilo ugotovljeno, da objekt ni varen za uporabo. Da je objekt potrebno zavarovati s podpornim zidom ali z mrežo, je bilo sedanje občinsko vodstvo obveščeno šele po pridobitvi uporabnega dovoljenja in otvoritvi objekta. Naročeno je bilo geomehansko poročilo, iz katerega je izhajalo, da je bil objekt potencialno nevaren za uporabo.

Gasilci, civilna zaščita in Rdeči križ se tako niso morali preseliti v nov, sodoben objekt, dokler to ni bilo urejeno.

Odgovornost za pomanjkanje podpornega zidu oziroma zavarovanja plazovite brežine v okolici objekta, pa ni želel prevzeti nihče. Tako graditelj stavbe, Legartis, kakor nadzornik, Jernej Smrekar, in projektant, Atrij, niso priznali krivde. Lendavski župan Janez Magyar, je za Sobotainfo že lani dejal, da so na občini zaupali strokovnjakom in bi tako morala posredovati projektant in izvajalec. 

»Odgovornost bo nekdo moral prevzeti, saj so strokovnjaki na tem področju in so točno vedeli, da se ne bi smelo graditi brez podpornega zidu,« in priznava, da bo občina poskrbela za zid: »Za zid bomo morali najti finančna sredstva, koliko bo nas stal še ne vemo, najprej je potrebno to sedaj sprojektirati in bomo potem videli.« 

Janez Magyar (FOTO: Mediaspeed)

Bo prišlo do poravnave?

Lendavska občina je sedaj zavarovala brežino in to bistveno ugodneje kot sprva načrtovano, saj so namesto podpornega zidu, izvedli mreženje plazovitega območja, kar jih je stalo okoli 33 tisočakov. To so uredili z 3D-polipropilensko mrežo, sidrano z geomehanskimi sidri ter z brizganjem biotorkreta in z zasaditvijo plezalk, kar je izvedlo podjetje Pavčnik.

Občina sicer še zmeraj terja odgovornost od krivcev za 'lapsus' ob gradnji. Kot nam je zaupal Magyar, so vsem akterjem ponudili možnost izvensodne poravnane, saj se ne bi želeli 'tožariti', ampak, da je "odgovornost na drugi strani". 

Po napovedi lendavskega župana, se bodo lendavski gasilci, civilna zaščita in Rdeči križ lahko že septembra preselili v nov objekt.

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost30 (nepreverjen)

Ta mreža de kaj stavila, pa vij ste smejšni. Narava de nesla tau mrežo pa objekt pa vse skup, keri pametnjakovič je to dal tu postavit.

goostt (nepreverjen)

Glavno je ", a odgovornost se še išče" če se bo našla je drugo vprašanje ?!

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

Sobočanec Pišt… (nepreverjen)

Kjer ima Atrij prste vmes gre vse narobe ...

Ste (nepreverjen)

Tele

In reply to by Sobočanec Pišt… (nepreverjen)

AAAAAAAA (nepreverjen)

Nej trbej biti strokovnjak ka vijdiš ka je pod brejgon zijdati nej varno.

Ljubljančan (nepreverjen)

Kaki butlji ste v prekmurju. Sezidate objekt potem pa ugotovite, da ni postalvjen na varni lokaciji! Takih butljev ni nikjer v Sloveniji!

~~~~ (nepreverjen)

Ljubljančan ................ Daj napiši iz katere zaostale vasi izhajaš v Pomurju saj te ne poznamo .Edino ,kar je ,da v Ljubljani prkaš lakoto in se prebijaš iz meseca v mesec .Tisoče vas je takšnij kak tij ka prihajate domov po meso in vse ostalo ,ker še dan danes morejo vam starši pomagati .Vekšij butlov nega nikjer ,kak v žabariji .Rekla kvak,kvak in odšla kvak kvak .Seronja si nič drugo

In reply to by Ljubljančan (nepreverjen)

Ljubljančan (nepreverjen)

Nej kapiram kva si hotu povedat. Mogoče pa sem res butelj. Sam če res navijem tisto mašinco na podstrešju skelpam, da hočeš reči, da sem butelj, ker delam v Ljubljani namesto, da bi delal v Avstriji. Mogoče sem res butelj samo delam v rodni državi in ne za tujce. Ali to nič ne pomeni?! Kaj čem če imamo mačevohsko državo. Za to nisem jaz kriv!

In reply to by ~~~~ (nepreverjen)

Prekmurec3 (nepreverjen)

Hehehe, kda je šče pa Atrij kaj kriv bül... Grešk pa kar nekaj, pa nej za male pejneze. ;)

drava cigaretlin (nepreverjen)

Slej ali prej se nas boste rešili žabari. Premurska gamad pa naj kar ostane pri vas!

In reply to by Prekmurec3 (nepreverjen)

Ljubljančan (nepreverjen)

Kam boste pa šli? Avstrijci ne bodo hoteli takih butljev. Mogoče edino Madžari samo potem boste vozili se okoli s trabanti, katrcami,...

In reply to by drava cigaretlin (nepreverjen)

Starejše novice