Mestna občina Murska Sobota je pričela z izvajanjem investicije urejanja mestnih ulic in vodovodnega omrežja, ki je bila predvidena v letošnjem proračunu.

Za obnovo cest in cestno infrastrukturo je v letošnjem proračunu soboške občine, ki je težak 27,9 milijona evrov,  rezerviranih skoraj 2 milijona evrov.

V teh dneh se je pričela investicija, ki zajema ureditev dveh krakov Južne ulice, preplastitev Vrazove in Aškerčeve ulice ter obnovo vodovodnih omrežij v Vrazovi, Aškerčevi, Razlagovi ulici ter ulici Štefana Kuharja.

Aškerčeva ulica je kategorizirana javna pot JP 769730, z asfaltnim cestiščem širokim 5,20 metrov (med cestnimi robniki), ki vključuje tudi obojestransko koritnici širine 2 x 0,40 metra. Ulica ima obojestransko urejena pločnika, širine 1,5 do 2,50 metra. Dolžina ceste, ki je predmet sanacije s preplastitvijo zanaša 142 metrov.

Asfaltno cestišče je v zelo slabem gradbeno tehničnem stanju – na cestišču so vidne številne razpoke (linijske in mrežaste) ter številne krpe, kot posledica polaganja razne infrastrukture v preteklosti (plinovod, telekomunikacije). Ulica ima urejen mešan sistem kanalizacije. Meteorne vode so v kanalizacijo speljane preko koritnic in vtočnih požiralnikov s peskolovi.

V ulici je dotrajano vodovodno omrežje, zato je predmet investicije obnova celotnega vodovodnega omrežja in dokončna sanacija cestišča, vključno z zamenjavo poškodovanih cestnih robnikov in zamenjavo asfaltnega sloja na pločniku, v delu, kjer je obstoječi asfalt deformiran, oziroma poškodovan – ob križišču z ulico Šolsko naselje (posedki, mrežaste razpoke, prekopi).
 

Investicija je skupno težka 229.901 evrov, soboška občina bo od tega prispevala 55.467 evrov, država pa 174.434 evrov. Dela, ki jih izvaja Pomgrad, podizvajalec pa je Komunala Murska Sobota, bodo predvidoma zaključena do konca oktobra.

Vrazova ulica je kategorizirana javna pot JP 769030, z asfaltnim cestiščem širokim 5,20 metra (med cestnimi robniki), ki vključuje tudi obojestransko koritnici širine 2 x 0,25 metra. Ulica ima obojestransko urejena pločnika, širine 1,5 do 2,00 metra. Dolžina ceste, ki je predvidena za sanacijo in preplastitev znaša 225 metrov.

Asfaltno cestišče je v zelo slabem gradbeno tehničnem stanju – na cestišču so vidne številne razpoke (linijske in mrežaste) ter številne krpe, kot posledica polaganja razne infrastrukture v preteklosti (plinovod, telekomunikacije, NNO). Ulica ima urejen mešan sistem kanalizacije. Meteorne vode so v kanalizacijo speljane preko koritnic in vtočnih požiralnikov s peskolovi.

V ulici je dotrajano vodovodno omrežje, zato je predmet investicije, kakor že pri Aškerčevi, obnova celotnega vodovodnega omrežja in dokončna sanacija cestišča, vključno z zamenjavo poškodovanih cestnih robnikov in zamenjava asfaltnega sloja na pločniku, v delu, kjer je obstoječi asfalt deformiran, oziroma poškodovan (posedki, mrežaste razpoke, prekopi).

V sklopu dokončne sanacije cestišča, ki se bo izvedla sočasno oziroma po obnovi vodovodnega omrežja, bodo sanirane mrežaste razpoke in posedki, izvedla se bo višinska prilagoditev pokrovov raznih jaškov ter preplastitev celotnega cestišča z ureditvijo –asfaltiranjem novih koritnic.

Cilj investicije, tako pri Aškerčevi kot pri Vrazovi, je povečanje vrednosti cestne infrastrukture in zagotovitev varnejšega odvijanja prometa, kakor tudi odprava zastajanje meteornih voda na cestišču ter zmanjševanje ropota, ki ga za tam živeče občane povzroča promet (zaradi številnih prekopov in neravnin), navajajo v objavljeni dokumentaciji na občinski spletni strani. 

Vir: MOMS
Vir: MOMS

Ceste terjajo dosti denarja

Soboška občina ima sicer okoli 150 kilometrov cest, obnove teh pa so kar velik zalogaj za občinski proračun, saj obnova kilometra ceste stane okoli 300.000 evrov, je bilo slišati iz ust uslužbencev občinske uprave in župana na seji, ko se je sprejemal proračun.

Kot izhaja iz polletnega poročilo o realizaciji proračuna za leto 2020, so bila na področju cestnega prometa do polletja  realizirana in poplačana investicijska vzdrževalna dela na cestah v višini 189.950 evrov, v okviru obnov  pa so zaključena in poplačana dela na obnovi mestne tržnice (109.806,34 evrov).

Ob tem je bilo do desetega julija potrebno plačati preko 550.000 evrov zapadlih mesečnih investicijskih gradbenih situacij (ureditev mestnega središča, ureditev SOIC, vodovod sistem B, sanacija občinskih cest, in drugo), so med drugim zapisali v poročilu.

S spleta

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost30 (nepreverjen)

300.000 za en kilometer - ja, če prvo izbereš izvajalca keri ma 1 zaposlenoga. Aja, veze.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Poleg tega še skorumpirana menjava vodovoda, ki jo izvaja komunala MS. En mesec dela za 100m vodovoda za kar nobeno normalno gradbeno podjetje ne rabi več kot 2 dni.

In reply to by Gost30 (nepreverjen)

Končno... (nepreverjen)

Noršinsko ulico pa, ko jo jebe.

Slom (nepreverjen)

Bravo Šanji! Razvoj občine je enormen, proti 10-im letom pod Štihcem, ki ni naredil nič!

~~~~ (nepreverjen)

Slom .......... Torej še eden od tistih ,ki ste z nosom in gezikom šerifi tam spodaj

In reply to by Slom (nepreverjen)

pl (nepreverjen)

Drűjgo tű gor več nega ,kak samo PREVERITE

čarni vrag (nepreverjen)

Ja tej delavce so resan prave od 7 do 10 stroje skup vozijo te se naslanjajo do 11 te idejo gest pa ob 1 koplejo pa ob 3 se pakivajo domo taka resan nemrejo nič naredite v enon dnevi tak se njin jebe ta od prvoga do zadnjoga..

čarni vrag (nepreverjen)

Si ti kakšo cecatno tele, ka imena nemaš. Ali zato pišeš pod mojim imenom. Ti je še nej zadosta?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Politika00 (nepreverjen)

Občina murska sobota čestitam van lani ste dali vlečte po razlagovi nove asfalt letos pa že gor trgate čestitan 👏👏👏

Starejše novice