Mestna občina Murska Sobota praznuje.

Mestna občina Murska Sobota praznuje svoj praznik 16. julija in je povezan z datumom listine iz leta 1348, v kateri se prvič omenja kraj z imenom Muraszombatha. Kraj se v listini omenja dvakrat, in sicer v zvezi z župnikom Jakobom iz Murske Sobote in v zvezi z državno cesto, ki povezuje mesto Radgono z Mursko Soboto.

Praznik občine so minuli petek že obeležili s slavnostno sejo, na kateri so bila podeljena najvišja občinska priznanja. 

Od danes naprej pa bo na Drevoredu Martina Luthra v središču mesta na ogled ulična razstava z naslovom: Murska Sobota skozi objektiv Jožeta Kološe-Kološa. Ob 19. uri bo voden ogleda in pogovor ob izbranih fotografijah stare Sobote. Vodenje oziroma pogovor bo izvedla avtorica razstave Tamara Andrejek.

S spleta

Komentarji (5)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
pajani krűj (nepreverjen)

672 o prvi omembi kraja ? Alo kaj je to mesecev ,ali let ali kaj ?

Ofeden (nepreverjen)

aja Muraszombatha? kak te tou? nej je tou slovensko že par 100 lejt? prlej je Prekmurje madžarsko kak pa slovensko samo vi eni tou neščete razmite...

NI RES - SRAMOTA (nepreverjen)

NI RES KAR NAVAJATE IN SRAMOTA DA NE POZNATE ZGODOVINE - Murazombatha se prvič omenja točno 16. julija 1348. Uradni dokumenti dosegljivi na spletu pravijo takole kopiram:
"Prvo naselje je nastalo v okolici cerkve. Cerkev je bila prvič omenjena leta 1297, zrasla pa je sredi ozemlja Belmura, z njo pa srednjeveška naselbina, ki se z imenom Murazombatha prvič omenja 16. julija 1348. Na lokaciji današnjega gradu se je v 13. st. razvil dvor in sedež zemljiškega gospostva Belmura. Kot mesto pa je bila Murska Sobota omenjena leta 1366, vendar je po svojem izgledu ostala podeželski trg vse do konca 19. stoletja."
Zdi se mi smešno in hkrati žalostno da MO Sobota ne pozna svoje zgodovine, pa kaj to za ljudi imate na tej občini.

lpčp (nepreverjen)

Murska sobota še v 18 stoljetju je bila veliko manjša kot katerakoli vas v okolici oz. v prekmurju.

fonzekk (nepreverjen)

Bo prišel tov. Kučan na proslavo? Je zaslužen za to.

Starejše novice