V hotelu Zvezda v Murski Soboti je potekala spominska slovesnost ob 100. obletnici rojstva glasbenika, cimbalista Miška Baranje.

Miško Baranja je pustil velik pečat v popularni glasbi na Slovenskem v drugi polovici 20. stoletja in ogromno prispeval k popularizaciji cimbal v folklori. Ob stoletnici njegovega rojstva so v Zvezdi nastopili Vlado Kreslin, Marko banda, Andi Sobočan in njegovi učenci ter romska skupina Romano Glauso.

Miško Baranja se je rodil 10.4.1920 v Vanči vasi, banda Miške Baranje pa je kot ansambel poklicnih glasbenikov po drugi svetovni vojni nastopala po vsej Sloveniji. Člani so bili sezonsko zaposleni v hotelu Golf na Bledu, kavarni Central v Murski Soboti, toplicah Dobrna, kavarni Astoria v Mariboru in v hotelu Diana v Murski Soboti.

Konec šestdesetih let se je Baranja pridružil bandi Kociper-Baranja, leta 1983 pa so se preimenovali v Beltinško bando. Leta 1993 se jim je pridružil še Vlado Kreslin, s katerim so nastopili na zimski olimpijadi v Albertvillu in posneli albuma Spominčice ter Najlepša leta našega življenja. Slednjega so ob izdaji posvetili Mišku Baranji, ki je leta 1993 umrl v Murski Soboti.

Soboška občina mu je leta 1988 podelila priznanje, od leta 2008 pa imamo v Murski Soboti tudi ulico, ki nosi njegovo ime. 

Baranja je tekom svoje kariere tudi poučeval mlade naslednike, violiniste in cimbaliste, med njimi je tudi Andi Sobočan, ki ravno tako nadaljuje s poučevanjem in vzgajanjem naslednikov, saj je edini v Sloveniji, ki poučuje igranje na cimbale.

Današnjo slovesnost sta pripravili Zveza Romov Slovenije in Romsko društvo Romani union, spregovorila pa je tudi direktorica ZKTŠ Murska Sobota Brigita Perhavec.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Lolika (nepreverjen)

Pa vsi brez mask, razdalja pa manj kot priporočena.

čarni vrag (nepreverjen)

sereš

In reply to by Lolika (nepreverjen)

ToneB (nepreverjen)

Gospod M. BARANJA je legenda, kaj te tu išče to strašilo z klobukom V. Kreslin? Ker Bog te posluša norčeka?

Starejše novice