Vlada je na današnji dopisni seji odločila, da sta s 7. julijem na zelenem seznamu ponovno Francija in Češka, češka administrativna enota Moravsko-šlezijska pa ostaja na rumenem seznamu.

Vlada Republike Slovenije je po seznanitvi z oceno epidemiološke situacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje odločila, da se na seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav v skladu s tretjim odstavkom 9. člena Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije s 7. julijem 2020 ponovno uvrstita Francija in Češka. 

Osebe, ki imajo stalno ali začasno prebivališče v državi na zelenem seznamu držav in prihajajo iz teh držav, lahko v Slovenijo vstopijo brez omejitev in karantene.

S seznama epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav pa je vlada črtala češko administrativno enoto Moravsko-šlezijsko, ta ostaja na rumenem seznamu. Na slednjem je od sobote naprej tudi Hrvaška.

Hrvaška od sobote na rumenem seznamu. Kaj to pomeni?

Kaj pomeni rumeni seznam? Iz držav ali administrativnih enot držav na rumenem seznamu lahko brez karantene vstopijo v Slovenijo državljani Slovenije in tujci s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, če prihajajo iz držav članic EU oziroma schengenskega območja, če predložijo dokazilo o lastništvu nepremičnine ali plovila, na katerem je bival v času bivanja, ali originalni račun za plačilo nastanitve v teh državah, ali uradni seznam posadke v primeru najema plovila. 

Sicer se šteje, kot da prihaja iz države z epidemiološko visokim tveganjem za okužbo z nalezljivo boleznijo COVID-19. Za druge osebe je ob vstopu obvezna 14-dnevna karantena.

Obstajajo pa seveda tudi države na rdečem seznamu. Obvezna 14-dnevna karantena se odredi vsem osebam, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah s poslabšano epidemiološko situacijo in so na rdečem seznamu, in vsem osebam (ne glede na državljanstvo ali državo bivanja), ki prihajajo v Slovenijo iz teh držav.

Zeleni seznam držav (vstop brez karantene) od 7. julija 2020

1. Madžarska
2. Avstrija
3. Ciper
4. Češka (brez Moravsko-šlezijske administrativne enote Češke)
5. Estonija
6. Finska
7. Nemčija
8. Grčija
9. Islandija
10. Latvija
11. Litva
12. Lihtenštajn
13. Norveška
14. Slovaška
15. Švica
16. Italija
17. Danska
18. Irska
19. Malta
20. Španija
21. Belgija
22. Nizozemska
23. Francija

Rdeči seznam držav

1. Katar
2. Bahrajn
3. Čile
4. Kuvajt
5. Peru
6. Armenija
7. Džibuti
8. Oman
9. Brazilija
10. Panama
11. Belorusija
12. Andora
13. Singapur
14. Švedska
15. Maldivi
16. Sao Tome in Principe
17. Združeni arabski emirati
18. Združene države Amerike
19. Savdska Arabija
20. Rusija
21. Moldavija
22. Gibraltar
23. Bolivija
24. Portoriko
25. Gabon
26. Kajmanski otoki
27. Dominikanska republika
28. Republika Južna Afrika
29. Iran
30. Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske
31. Severna Makedonija
32. Bosna in Hercegovina
33. Srbija
34. Kosovo
35. Portugalska
36. Albanija 

S spleta

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čudno, (nepreverjen)

Pravo sliko posledic kao korone bomo videli šele takrat ko bo ljudem vse skup dokurčilo in potem bomo videli gdo bo za vse skup odgovarjal?

tutankamon1234 (nepreverjen)

Kak nalejci lidje nasedamo kvazi strokovnjakon in pokvarjenin politikon. Tak nan pa trbej, čisto sami smo si krivi ka nas tak na süjo nategavlejo.

Starejše novice