Ajvar je stalnica piknikov. Njegovo priljubljenost dokazuje bogata ponudba na trgovskih policah.

Skoraj vsak proizvajalec ponuja vsaj dve vrsti ajvarja: pekočo in nepekočo ali blago različico. Slednjo so v okviru tokratnega ocenjevala vzeli pod drobnogled na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave. V primerjalno ocenjevanje so vključili 22 izdelkov.

Vsi izbrani izdelki nosijo napis ajvar, a se po sestavi, ceni in prehranskem profilu lahko močno razlikujejo. Za kilogram ajvarja so odšteli do 1,96 do 15,30 evra, pri večini sta glavni sestavini res paprika in jajčevec, šest vzorcev vsebuje pečeno papriko. 

Pri oceni prehranskega profila so največ pozornosti namenili vsebnosti soli, sladkorja, maščob in nasičenih maščobnih kislin. Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, kljub temu je sladkor dodan kar petnajstim izdelkom.

Vsi izdelki so na voljo v stekleni embalaži, zato so oceno embalaže iz tokratnega primerjalnega ocenjevanja izpustili.

Velike razlike pri hranilni vrednosti

Podobno kot pri recepturi so razlike med izbranimi vzorci velike tudi pri hranilni vrednosti. 

»V povprečju imajo izdelki s pečeno papriko (brez jajčevcev ali z njimi) višjo energijsko vrednost, predvsem zaradi večje vsebnosti maščob, saj vsebujejo tudi do 12 gramov maščobe v 100 gramih. Ajvarji iz surovih paprik v 100 gramih vsebujejo le od 2,6 do 8,1 grama maščobe in sorazmerno manj nasičenih maščobnih kislin,« je povzela rezultate Nika Kremić iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodala: »Pri nasičenih maščobnih kislinah polovici izdelkov zasveti zelena, ostalim, ki vsebujejo več kot en gram nasičene maščobe pa oranžna luč.«

Nič nenavadnega ni, da je v ajvarju tudi sladkor, saj je naravno prisoten v zelenjavi, v sveži rdeči papriki ga je približno štiri grame na 100 gramov. Kljub temu je sladkor dodan petnajstim izdelkom, kar je slabša izbira, saj saharoza ali namizni sladkor spadata med proste sladkorje, opozarjajo na Mednarodnem institutu za potrošniške raziskave. 

Zelena luč za sladkor zasveti le pri vzorcih brez dodanega sladkorja, vsebujejo ga od 1,0 do 4,4 grama na 100 gramov.

Sol je priljubljen dodatek, ki poleg konzerviranja poudari okus izdelka. »Izdelki, ki smo jih vključili v tržni pregled, vsebujejo od 1,0 do 1,9 grama soli na 100 gramov izdelka, skoraj polovici (10 izdelkov) za vsebnost soli na semaforju zasveti rdeča luč, zato moramo biti pri uživanju teh izdelkov še posebej zmerni. Raje izberimo tiste z manj soli,« svetuje Kremićeva.

Nepotrebne arome

Trditev 'brez konzervansov' je navedena kar pri dvanajstih izdelkih, čeprav konzervansov - snovi, ki podaljšujejo obstojnost živil - ni v prav nobenem od pregledanih ajvarjev, zato je po mnenju strokovnjakov Mednarodnega instituta za potrošniške raziskave takšna trditev povsem nepotrebna. 

Še zlasti, ker jo potrošniki pogosto zamenjujejo s trditvijo brez aditivov. A brez konzervansov ni enako kot brez aditivov. »Kar 14 izdelkov je popolnoma brez aditivov, kar je vsekakor pohvalno,« ocenjuje Kremićeva.

Vir: Potrošnikov zoom

Kaj svetujejo?

  • Izberite ajvar brez dodanega sladkorja in z manj soli ter se izognite dodanim aromam, saj je ajvar že sam po sebi dovolj aromatičen.
  • Izdelki s pečeno papriko so bolj mastni, zaradi samega postopka pečenja pa lahko nastanejo rakotvorni policiklični aromatski ogljikovodiki, zato z uživanjem ne pretiravajte.
  • Čeprav je ajvar označen kot nepekoč ali blagi, lahko vsebuje feferone ali pekočo papriko, zato pred nakupom preverite seznam sestavin.
  • Če ne načrtujete piknika za več oseb, raje izberite manjše pakiranje, saj je ajvar treba porabiti v treh do 14 dneh.
  • Če na izdelku ni navedeno drugače, odprt kozarec hranite v hladilniku na temperaturi do štiri stopinje Celzija.

Rezultati ocenjevanja, ki ga je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so v celoti prosto dostopni na tej povezavi.

S spleta

Komentarji (8)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Če napišejo da je brez konzervansov ljudje bolj kupijo tak izdelek, v zvezi potrošnikov se ne razmijo na ekonomijo, zakaj bi bilo to nepotrebno? Večina stvari ima kemikalije, če kaj nima pa se naj napiše.

LG f st jj (nepreverjen)

Nekše kemikalije mora vsebovat toti ajvarji jaz od njih serjen kak Tigriš.

Margejca (nepreverjen)

Ajvar delam doma... Jem domače, v gostilne če se le da ne hodimo jest, ker nabavljajo najbolj poceni oz. škrt robo... Eni pa tako veselo slikajo za fb, kako jejo v gostilnah....🐒

inokss (nepreverjen)

ajvar jem parkrat na leto. Jem domacega, kupljenega poceni, dragega in tistega v gostilni katerega sploj ne vem od kod so privlekli. Do sedaj mi se ni bilo nic!

SOBOTAINFO FAKE CLANEK ZA KLIKE

Jahh (nepreverjen)

Dober članek!

kruhek (nepreverjen)

Se strinjam. Glede na kvaliteto povprečnih člankov na tem portalu je tole nadpovprečen članek.

In reply to by Jahh (nepreverjen)

Banda.... (nepreverjen)

Mogoče napolitanke tudi vsebujejo sladkor, preverite......

čukundeda (nepreverjen)

Spet za ZPS nekaj serjejo in "sobotamedij" "copipasta". Jasno, da napišejo, da je brez konzervansov, ker navadna raja itak ne ve, kaj so konzervansi in kaj ne in jim je treba to na izdelek napisati. Nekoč je bilo vse OK. Sedaj pa narod čedalje bolj glup. Kot je že Plemeniti ugotovil. Podobno, kot Amerikanci. Tam se še hujše napiše. Recimo, da embalaža ni užitna. Ali, da naj steklenice ne pojejo ampak samo vsebino.
Drugače pa rezultati, da te kap. Očitno ZPS favorizira Spar in Podravko.
Kania ajvar, ki ga prodaja Lidl je najcenejši med vsemi in daleč najboljši. Preverjeno !!!!
Slabšo oceno je dobil očitno zaradi 7% skupnega sladkorja. Ampak dodanega je samo 2 % !!!! Nekoč smo okrog 2 % dajali v sve domače stvari, ker je sladkor kot naravni konzervans. Enako kot sol, kis, olje in podobne stvari. DVA odstotka ne predstavljata nobenega tveganja za zdravje. Sicer novodobne dame v Ljubljani itak pojma nimajo, kako sso naše babice konzervirale vse od mesa, zelenjave, sadja in še kaj. In so tudi živele 80+ let.

Starejše novice