FOTO: Dars
V nedeljo popoldne bodo stekla pripravljalna dela za obnovo 11,2 kilometra smernih vozišč pomurske avtoceste na odseku med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci.

Štirimesečna gradbena dela bodo stekla v ponedeljek, zaporo pa bodo murskosoboški vzdrževalci družbe Dars postavljali v nedeljo, ko je zaradi prepovedi vožnje tovornjakov manj prometa.

V prvi fazi zaprta prehitevalna pasova

V prvi fazi, ki bo trajala predvidoma en mesec, bosta zaprta samo prehitevalna pasova. Promet bo v obe smeri vožnje še vedno potekal po obeh smernih voziščih, a le po voznih pasovih širine 3,25 metra

Takšna ureditev je potrebna zaradi rekonstrukcije srednjega ločilnega pasu med smernima voziščema avtoceste v t. i. nezeleno oziroma asfaltno površino ter ureditve službenih prehodov za preusmeritev prometa z ene polovice avtoceste na drugo. Z ureditvijo sredine v asfaltni izvedbi in postavitvijo obojestranske betonske varovalne ograje med smernima voziščema avtoceste bo Dars zagotovil dodatno povozno površino, s katero bo v času morebitne intervencije na razpolago več prostora za prehod intervencijskih služb po sredini vozišča - po umiku vozil na skrajni levi in desni rob.

Večjih zastojev ni pričakovati

Zaradi obnove 5,6 kilometrov vozišča se nato predvidoma 5. avgusta zapre polovica avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru). 

Promet bo poldrugi mesec urejen po drugi polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. Sledi obnova druge polovice avtoceste (smerno vozišče proti Lendavi), ko bo promet prav tako poldrugi mesec urejen dvosmerno po takrat že obnovljeni polovici avtoceste.

Večjih vplivov na potek prometa v območju izvajanja del in ožji okolici ni pričakovati, saj ne gre za prometno zelo obremenjen avtocestni odsek. Možni so občasni, manjši in kratkotrajni zastoji pred območjem zožitve oziroma prehoda na drugo polovico avtoceste (predvsem v posameznih koničnih urah).

FOTO: Dars
FOTO: Dars

Priključek Lipovci proti Mariboru (uvoz na avtocesto ter izvoz z nje v tej smeri) bo zaprt predvidoma med 5. in 25. avgustom 2020, obvoz bo urejen čez priključek Murska Sobota.

Priključek Murska Sobota proti Mariboru bo zaprt predvidoma med 25. avgustom in 14. septembrom 2020, obvoz bo urejen čez priključek Lipovci. V tem času bo zaprto tudi avtocestno počivališče Murska Sobota sever (proti Mariboru).

Priključek Lipovci proti Lendava bo zaprt predvidoma med 20. septembrom in 10. oktobrom 2020, obvoz bo voden čez priključek Murska Sobota.

Priključek Murska Sobota proti Lendavi pa bo zaprt predvidoma med 10. in 30. oktobrom 2020, obvoz bo voden čez priključek Lipovci. V tem času bo zaprto tudi počivališče Murska Sobota jug (proti Lendavi).

Obnova potrebna za bolj varen in tekoč promet

Obnova cestišča in objektov je potrebna zaradi zagotovitve boljših pogojev za varen in tekoč promet ter zaradi zaustavitve propadanja voziščne konstrukcije in podaljšanja njene življenjske dobe. V večjem delu bo izvedena nadgradnja zgornjih obrabnih plasti asfalta.

Prav tako bo izboljšan in preurejen sistem odvodnjavanja, urejene bodo bankine, obnovljena bo prometna signalizacija in zamenjane varnostne ograje. Na območjih, kjer nadgradnja obstoječega vozišča ni možna, bo potrebna menjava obstoječe asfaltne plasti z novimi.

Pri objektih gre povečini za podvoze, prepuste in mostove, na katerih bo izvedena zamenjava asfaltov in hidroizolacije, dilatacij ter jeklene varnostne ograje, sanacija poškodb betona zaradi zamakanja in preprečitve nadaljnjega zamakanja, sanacija vseh večjih poškodb nosilne konstrukcije ter popravilo oziroma ureditev brežin (obloga na območjih z večjim nagibom).

Bistvenega pomena za povečanje prometne varnosti so:

  • ureditev sredinskega ločilnega pasu med smernima voziščema avtoceste iz t. i. zelene v asfaltno površino (ukrep je pomemben za zagotavljanje intervencij po sredini vozišča, saj bo na širini vsakega smernega vozišča pridobljenih približno 70 cm asfaltne površine za lažje zagotavljanje vožnje intervencijskih vozil v primeru nesreč);
  • ločitev smernih vozišč avtoceste z betonsko varnostno ograjo ki zagotavlja višjo raven varovanja (na sredini ločilnega pasu bo postavljena nova betonska varnostna ograja BVO 120 z nivojem zadrževanja H4b/W5, na območjih stebrov, nadvozov ter priključka Lipovci pa z dvakratnim enostranskim BVO 120 z nivojem zadrževanja H4b/W2);
  • ureditev novih odstavnih niš na trasi avtoceste in niš za izvajanje cestninskega nadzora na avtocestnih priključkih.

Izvajalca del je sta Pomgrad in VOC Celje. Vrednost 120-dnevnih pogodbenih del znaša pa dobrih 12,5 milijona evrov brez DDV.
 

Komentarji (9)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Uzmović Aleksander (nepreverjen)

To pa bo biznis
Bodo nekateri zaslužili
težke peneze

kanžor

Ne piše nič ,če bodo naredili tiste odstavne pase ,kateri so bili plačani in nikoli narejeni ? Je ,kdo sploh ,kdaj priiskoval kam je odšel denar ? Nikomur nič .Tudi sedaj bo spet nekdo zaslužil .Iz teh 12,5 miljona bo račun na koncu znašal 15 miljonov

inokss (nepreverjen)

najhujse pa to, ka do kvazi firme kak pomgrad masno zasluzili za mizerno opravljeno delo. Pomgrad asfaltejra tak, ka je nauvi pas valoviti in zmejs ruka. Primerjava flikanih cest med avstrijo in slo je kak nauc in den.

In reply to by kanžor

o770 (nepreverjen)

in potem samo sledis toku denarja in prides do politicne opcije kaviar socialistov. kot vedno v tej drzavi, ki so jo ukradli balkanci.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Trumpeta (nepreverjen)

Ka trupetaš? Ne piši gluposti.

In reply to by kanžor

sm (nepreverjen)

prvo kak prvo - to sploj avtocesta nej, drugo - kak so te to delali, ka je že potrebna prenova! mafija slujži, mi pa vinjete plačuvlemo...

Bvft (nepreverjen)

Odstavni pas pa so nekome v tosline naredili...

tünka (nepreverjen)

Naslov tega prispevka bi se moral glasiti: Kako bomo davkoplačevalci in uporabnik cest pomagal priviligiranim podjetjem v času po, pred in med pandemijo.

Alennn (nepreverjen)

So na Darsu sploh normalni ljudje? Ob gradnji niso razmišljali o prehodu reševalnih vozil!?!? Zdaj bodo 20 let urejali srednji ločilni pas na celem kraku potem pa ugotovili, da je potrebno zgraditi še odstavni pas. Banda pokvarjena.

Starejše novice