Za bančnim roparjem, ki je ropal na Cankovi in tragično končal, se je pogumno pognal občan Cankove in na koncu pristal v soboški bolnišnici.

Včerajšnji rop na Cankovi še zmeraj močno odmeva, še toliko bolj, ker se je izkazalo, da je bil bančni ropar, ki je umrl med begom, zaposlen na policiji. Direktor soboške policijske uprave je danes potrdil, da si je ropar, po fizičnem obračunu z enim od občanov, ki se je pognal za njim, sodil sam.

To je bil Bojan Baranja, ki je roparja preganjal približno en kilometer vse do neposredne bližine cankovskega igrišča. Baranja naj bi sicer od pregona odstopil šele, ko ga je storilec nekajkrat močno udaril po glavi in je začel močno krvaveti. Kmalu za tem, naj bi bilo moč slišati še četrti strel, ko si je ropar s službeno pištolo vzel življenje.

Šel je v trgovino, končal na lovu za roparjem

Baranja je zaradi svoje pogumne reakcije postal junak, cankovski župan Danilo Kacijan je že dejal, da se mu bo osebno zahvalil in ga predlagal za dodelitev občinskega priznanja. Njegovi svojci, partnerka Klavdija in dva sinova, so še zmeraj v šoku. Bojan je namreč šel v trgovino z orodjem, od koder ga nenavadno dolgo ni bilo nazaj domov. Kaj se je dejansko zgodilo, so domači izvedeli šele od soseda.

 "Šokirana sem, ne vem, kako je do tega prišlo. Nismo vedeli kje je, lahko bi se drugače končalo," pripoveduje Klavdija, ki še dodaja, da niso presenečeni nad Bojanovo reakcijo in so nanj ponosni.

Občinsko priznanje in hkrati opozorilo

Cankovski župan Danilo Kacijan je napovedal, da bo Baranjo predlagal za dodelitev občinskega priznanja, a hkrati opozarja, da bi se lahko končalo še bolj tragično.

"Apeliram ljudem, da naj v takšni situaciji ne ukrepajo na ta način, saj je njihovo življenje vredno več kot pa neka vsota denarja," poziva Kacijan in še poudarja, da naj ljudje zaradi enega posameznika ne izgubijo zaupanja v policijo.

Župan ob tem še pravi, da nikoli zares ne vemo, kaj se lahko zgodi. Posebej v tem času, ko posledice epidemije koronavirusa povzročajo marsikatero stisko, pa bomo morali biti še posebej pazljivi, strpni in drug drugemu v pomoč.

S spleta

Komentarji (2)

Za komentiranje se prijavite ali registrirajte.
Vipko
buldog

Župan ima seveda prav, a kljub temu je bilo dejanje tega občana, ki je preganjal oboroženega storilca, pogumno.

Po drugi strani pa: covid 19 in njegove posledice, karantena, izguba službe so prizadele mnogo ljudi! Toda vsi ti ljudje ne bodo šli ropat bank. Te stiske niso nobeno opravičilo. Tudi opravičevanje, da je imel storilec dolgove, da so ga v dejanje prisilile okoliščine.... na to se lahko vsak izgovarja.

Ropanje banke, kjer lahko pride do umorov je težko dejanje in to mora biti v človeku, da se tega loti. To niso odločitve od danes na jutri. Posamezniki imajo to tudi zakopano globoko v sebi, zato mu verjetno nihče ni mogel pomagati, ker ljudje okoli njega enostavno niso vedeli kaj pripravlja. Čustvena labilnost in druge težave, ki naj bi jih izkazoval, bi edino morale navesti policijo, da ga izključi iz svojih vrst. Vendar pa ljudje, ki imajo takšne in druge zdravstvene težave v ogromni večini ne gredo ropat bank. Ker takšne teževe ima lahko vsak od nas.

Njegovo dejanje je enostavno nedopustno in vredno vsega obsojanja; kar pa ne pomeni, da mi ga kot človeka ni žal. Še bolj pa mi je žal njegove družine, ki bo zaradi tega dejanja trpela, bo celo stigmatizirana.

Je pa to dejanje pokazalo še nekaj: vsi smo krvavi pod kožo, vsi smo lahko moralni ali malo manj moralni. In to ni odvisno od uniforme, ki jo nosimo, narodnosti, verske pripadnosti, telesnih znakov... velikokrat še od socialnih razmer ne. To je največkrat odvisno od elementarne vzgoje v družini.

prekmurski123

Zalostno

Starejše novice