Okoljski inšpektorji so v lanskih nadzorih dimnikarskih družb ugotovili bistveno manj kršitev kot predlani.

Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in prostor, ki opravlja nadzor nad izvajanjem predpisov s področja dimnikarske dejavnosti, je v letu 2019 opravil 450 nadzorov. Od tega so izdali 219 inšpekcijskih in 113 prekrškovni odločb, pri tem 13 plačilnih nalogov, 40 odločb o prekršku z izrekom globe in 60 opominov.

Zaradi nespoštovanja z odločbo odrejenih ukrepov inšpektorja je bila v 68 zadevah uvedena izvršba z denarno prisilitvijo.

Inšpektorji so v letu 2019 obravnavali in rešili skupaj 526 prijav s področja izvajanja dimnikarskih storitev, prejeli pa so jih 633. Inšpektorji so 99 prijav zaradi suma ogroženosti zdravja in življenja ljudi, obravnavali prioritetno.

Dimnikarske družbe so lani, v primerjavi z letom 2018, inšpektorjem posredovale za polovico manj prijav zaradi pomanjkljivosti, ki jih uporabnik dimnikarskih storitev ni odpravil v predlaganem roku.

Foto: Inšpektorat RS za okolje in prostor

Zaskrbljujoč pa je podatek, da dimnikarske storitve niso bile opravljene na vsaj 60 odstotkov malih kurilnih naprav oziroma niso bile izvedene v obsegu, kot to zahtevajo področni predpisi.

Lani so dimnikarji pregledali komaj 265.410 malih kurilnih naprav od 713.261, ki so evidentirane v uradnih evidencah, ki jih vodi ministrstvo za okolje in prostor. 

Največ rednih pregledov so opravili na kurilnih napravah na trdno gorivo, kar 156.249. To je tudi pričakovano glede na to, da predstavlja njihov delež več kot polovico vseh malih kurilnih naprav.

Še vedno pa ni bilo pregledanih, glede na podatke iz uradne evidence izvajanja dimnikarskih storitev, 60 odstotkov malih kurilnih naprav na trdno gorivo, 69 odstotkov malih kurilnih naprav na tekoče gorivo in 63 odstotkov malih kurilnih naprav na plinasto gorivo.

S spleta

Komentarji (4)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost7274 (nepreverjen)

Nadzor ja, prišel koronavirus sredi kurilne sezone, pa naenkrat nobenemu več no bilo potrebno čistit dimnika...

prekmurski123

Glavno ka nega več monopola. Delavci minimalne šefi pa vile

gostja 426 (nepreverjen)

Bravo inšpekcija. Če nočeš videti problema, ga pač ni, kaj? Jeseni pa se bo spet črno kadilo iz dimnikov, dimnikarske službe pa proti kršiteljem nočejo ukrepati, saj dimnikarji mižijo na obe očesi še bolj kot inšpekcija. Nekdo uradno kuri na olje, v resnici pa na mokra drva in plastiko, seznaniš jih s tem, naj prijavijo, ker ti ne moreš, ker bi ta oseba to takoj vedela, pa "nikome ništa". Operejo si roke in potisnejo reševanje problema na tebe, čeprav imaš zvezane roke. Nesramno. Ker tako delujejo institucije pri nas, ni čudno, da je država povsem neurejena.

Gost1 (nepreverjen)

Prav ugotavljaš . Državljani bi se morali spraševati zakaj imamo sploh inšpekcijo. Da dimnikarji stran gledajo in stranke ne opozarjajo je odgovorno okoljsko ministrstvo, ki je uvedlo nered na tem področju.

In reply to by gostja 426 (nepreverjen)

Starejše novice