Foto: Bobo
Nepričakovan odstop prvaka SD Dejana Židana, ki se je z vrha umaknil na šesto obletnico predsedovanja stranki in vodenje prepustil evropski poslanki Tanji Fajon, je presenetil tudi nekatere vidne regijske predstavnike Socialnih demokratov.

Nekdanji minister, predsednik državnega zbora in pomurski poslanec Dejan Židan, ki ga je v politiko pripeljal Borut Pahor, je bil na čelu Socialnih demokratov od maja 2014, ko je položaj prevzel kot začasni predsedujoči od Igorja Lukšiča po neuspehu na evropskih volitvah, januarja 2015 pa je ob podpori nekaterih vidnih članov vajeti v stranki prevzel s polnim mandatom.

Židan je takoj, ko je postal v.d. predsednik, stranko popeljal na predčasne državnozborske volitve 2014, kjer so Socialni demokrati prejeli dobrih 52 tisoč glasov in osvojili 6 poslanskih mandatov, na predčasnih volitvah leta 2018 pa je njegova stranka prejela dobrih 88 tisoč glasov in si zagotovila 10 mandatov v državnem zboru. 

Židan v družbi Aleksandra Jevška in Janka Kodile. Foto: Mediaspeed

52- letni Židan je sicer magister veterinarskih znanosti, svojo poklicno pot pa je začel kot pripravnik leta 1993 na takratnem Živinorejskem veterinarskem zavodu za Pomurje v Murski Soboti, za krajši čas je bil zaposlen tudi v veterinarski ambulanti Agromerkurja in pri Veterinarskem inženiringu Nabergoj. Javnosti je postal znan kot član vodstva KG Rakičan in kasneje kot predsednik uprave skupine Panvita, preden je iz gospodarstva presedlal na stolček kmetijskega ministra leta 2010. Resor, ki ga sicer razume kot prehranski in ne zgolj kmetijski. V državni zbor je bil kot poslanec trikrat izvoljen v osmi volilni enoti iz volilnega okraja Murska Sobota II. Pomurje sicer že od nekdaj velja za močno volilno bazo Socialnih demokratov, a dejstvo, da predsednik stranke izhaja iz Pomurja je nedvomno pripomoglo k boljšim rezultatom stranke v tej enoti. Leta 2014 so tako socialni demokrati v osmi volilni enoti prejeli dobrih 8 tisoč glasov, na parlamentarnih volitvah 2018 pa več kot 11 tisoč glasov. Celo nekaj več kot Lista Marjana Šarca.

Pomurje za SD močna baza

Prav gotovo je Židanov nenaden odstop presenetil politično javnost, a ob nenehnem pojavu tako imenovanih novih obrazov na levi sredini, se Socialni demokrati dejansko v tem času na državni ravni niso uspeli pozicionirati kot najmočnejša izbira na levem političnem polu, precej glasov pa jim je začela 'krasti' tudi Levica, ki je močno zakorakala v njihov politični prostor. Zaradi teh razlogov se je o morebitni zamenjavi na vrhu stranke šušljalo že nekaj časa.

Kar se tiče lokalne ravni, je SD v času Židanovega predsedovanja na lokalnih volitvah leta 2014 dobil 20 županov in 313 občinskih svetnikov, med drugim smo takrat tudi v Murski Soboti dobili župana iz njihovih vrst, na lokalnih volitvah leta 2018 pa je iz vrst SD bilo izvoljenih 16 županov, v občinskih in mestnih svetih pa so Socialni demokrati dobili 335 svetniških sedežev.

Na zadnjih lokalnih volitvah so pomurski volivci sicer izvolili enega socialdemokratskega župana, mandat je ponovno dobil Aleksander Jevšek v Murski Soboti, v aktualnem mandatu pa 48 svetnikov iz SD sedi v občinskih oziroma mestnih svetih v Pomurju.

Jevšek: Ne poznam liderja, ki bi bil na tak način sposoben presekati obstoječe stanje

Eden najtesnejših Židanovih podpornikov je zagotovo soboški župan Aleksander Jevšek, ki ocenjuje, da je njegov odstop bila zrela in dobro premišljena politična odločitev, "ki je bila sprejeta ob pravem času, v pravem trenutku in na pravi način". Jevšek je sicer tudi predsednik Območne organizacije SD Prekmurje in član predsedstva stranke, odstopljenemu predsedniku pa se je zahvalil za vse, kar je ta storil kot minister, predsednik državnega zbora in kot predsednik stranke za Pomurje in za Mursko Soboto.

"Veselim se dobrega sodelovanja z njim tudi v prihodnje, še posebej pa sem vesel, ker je bila v celotnem vodstvu stranke njegova poteza sprejeta kot pozitivno, kot poteza človeka, ki razmišlja zrelo kot politik. Ne pomnim politika in liderja političnega stranke, ki bi bil sposoben na tak način presekati neko obstoječe stanje," meni soboški župan, ki je tudi zadovoljen, da se je je Židan dogovoril s Tanjo Fajon, ki je postala vršilka dolžnosti do kongresa stranke, kjer bodo izvolili novega voditelja.

Obenem je Jevšek izrazil veselje, da bo Židan imel sedaj več časa za regijo in tudi za Mestno občino Murska Sobota, v kateri prebiva. Po njegovem odstopu je ravno Jevšek organiziral srečanje pomurskih poslancev, Židan pa je od poslanskega kolega Jožefa Horvata prevzel predsednikovanje Kluba pomurskih poslancev. Kot pravi Jevšek, je bilo govora o skupnih regijskih projektih, ki niso povezani s politično pripadnostjo, ampak s kakovostjo življenja celotnega Pomurja.

Židan in Jevšek na volišču ob lokalnih volitvah leta 2018

Po njegovem mnenju stranki v regiji kaže odlično in tega Židanov odstop ne bo spremenil. "Menim, da zaradi tega stranka ne bo nič izgubila, ampak kvečjemu pridobila, saj bomo skupaj z Dejanom imeli še več časa, da se pojavljamo v naši regiji in pridobivamo zaupanje volivcev," je še povedal Jevšek.

Je stranko možno voditi iz Bruslja?

Podobnega mnenja je tudi član predsedstva Alen Dominić, ki je sicer direktor zavoda Domanium. Dominić meni, da bo stranka zaradi odstopa lokalno celo pridobila, saj bo Živan "bolj terenski človek", poudarja pa še vpliv Aleksandra Jevška. Priznava pa, da odstopa niso pričakovali. "Odstop je presenečenje, saj nihče ni kaj takega planiral, vsaj ne pred kongresom. Vedno pa je dobro, ko pride nek nov in svež veter," pravi Dominić, ki še dodaja, da ima Tanja Fajon pogled na dogajanje v državi od zunaj in ni toliko okužena z notranjim političnim dogajanjem, kar je lahko za stranko zgolj pozitivno.

Alen Dominić, Foto: Twitter (osebni profil)

"Mislim sicer, da stranke dolgoročno ni možno voditi iz Bruslja, tak primer smo že imeli in izkazalo se je, da to ni najboljši recept. Ko bo prišlo do kongresa, se bo pokazalo, kako in kaj, bo pa to odločitev predsedstva stranke in tudi Tanje," nam je še povedal član predsedstva Območne organizacije SD Prekmurje, ki prihaja iz območja Lendave.

Kongres bo dal močno vodjo

Za mnenje smo povprašali še enega člana predsedstva regijske organizacije Socialnih demokratov, ki ga je Židanov odstop ravno tako presenetil. Sašo Koca, ki je sicer tudi podžupan Moravskih Toplic, meni da "je Dejan očitno ocenil, da je to pravi trenutek in prava poteza tako zanj kot za stranko".

Na regijsko moč stranke to ne bi smelo vplivati, po besedah Koce, saj Židan ostaja v politiki in se bo sedaj lahko še z večjo pozornostjo usmeril na lokalno problematiko.

Sašo Koca, podžupan Občine Moravske Toplice

Koca je še povedal, da verjame v nov zagon, ki ga bo dala Tanja Fajon, saj gre po njegovem za "izkušeno političarko z neobremenjenim pogledom na celotno politično situacijo v Sloveniji".

"Menim, da bo stranka na napovedanem kongresu izvolila močno vodjo s polnim predsedniškim mandatom;" pričakuje Koca.

Foto: Bobo

Pod do predsednice stranke

Neuradno sicer gre pričakovati, da bo Fajonova tudi uradno izvoljena za predsednico stranke na napovedanem kongresu, saj naj bi imela polno podporo predsedstva in ožjega vrha stranke. Odstopljeni Židan, ki jo je predlagal za svojo naslednico, je sicer dejal, da jo vidi kot bodočo premierko Slovenije, a pot do tja je še dolga.

Tudi do kongresa se zna marsikaj spremeniti in največ bo nedvomno odvisno od rezultatov javnomnenjskih raziskav, pravijo politični analitiki. Za zdaj je zgolj v.d. predsednice stranke, kar je po nekaterih očitkih priznala tudi sama.

S spleta

Komentarji (54)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
. (nepreverjen)

Če nete združili posamezne apetite v pameten cilj, van ostanejo drobtinice.

kuntakinte (nepreverjen)

... od Koudile več ednoga ocverka ne küjpin ...

In reply to by . (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

samo da se jebejo
sex je sex pa makar bolj slab

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

zidar (nepreverjen)

Zakoj je te odstoupo, ce je bilo vse tak dobro in super?

alolop (nepreverjen)

ker so mu drugi tisti pravi vodje tako rekli, da mora.

In reply to by zidar (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... čas de pokazau zakoj ... eli pa že zdaj lejko pijtate Jevšeka ... zaradi njegovij nasedlij projektof .. kak je drvarnica pri gramoznici ... in podobno ...

In reply to by zidar (nepreverjen)

Janša kriminalec (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Zatou, ka je verjetno vido, ka je lejko še baukše. Nej pa Janša kriminalec, ka že 30 lejt vodi koruptivno stranko SDS, kradne na velko, pa njeme še ene vedno vrvlete. Preprodaja orožja, Patria, maske,...ka sledi?

In reply to by zidar (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

kaj sledi se sprašuješ
predsednik ti bo sedaj prodal mamo šiptarjem
Dečko rabi peneze pa bo prodal tvojo mamo
po kilah,

In reply to by Janša kriminalec (nepreverjen)

fonzekk (nepreverjen)

Sami sebi lažejo!

ČISTOKRVNI SLOVENEC (nepreverjen)

Sobotainfo - prodane duše, boste že začeli enkrat objektivno poročati, non stop samo slikate in objavljate rdeče komuniste, pa zresnite se že enkrat, ali pa se preimenujte v rdeča sobotainfo pa potem se jim lahko v rit potegnete.

levi KOMUNIST (nepreverjen)

ne razumem zakaj nam pravijo smrdljivi komunajzerji

In reply to by ČISTOKRVNI SLOVENEC (nepreverjen)

goostt (nepreverjen)

ne razumem zakaj nam pravijo smrdljivi komunajzerji ?? Tudi jaz ne !!
kako njegov odstop komentirajo vidni pomurski člani stranke ! in
Kako odstop komentirajo NEVIDNI člani stranke ??

In reply to by levi KOMUNIST (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... nemreš razmiti ... ka si kratke pameti ...

In reply to by levi KOMUNIST (nepreverjen)

Janša kriminalec (nepreverjen)

Ne sekejraj se, vej kda jin mi pravimo fašisti, domobranci in janšisti, te so ožaljeni, :)

In reply to by levi KOMUNIST (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... kak ti neje jasno ... či pa se napajajo iz občinskoga budžeta ...

In reply to by ČISTOKRVNI SLOVENEC (nepreverjen)

micikaaa (nepreverjen)

Fajonova, migranti čakajo in ti nas boš vodila proti Švici.......

Kardeljedijov (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Migranti odijo k nan bole kak za časa drugih vladanj.. Janšo zanima samo keš

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

javno mnenje (nepreverjen)

"Ljubljana, 5. junija - Zadnja raziskava Slovensko javno mnenje je pokazala, da LMŠ podpira 14,5 odstotka vprašanih, SDS pa 14,4 odstotka. Sledijo SD z 8,9 odstotka podpore, Levica s 7,7 odstotka, DeSUS s 3,9 odstotka in NSi s 3,3 odstotka podpore."
.
Tak ka se vi eni samo blamejrajte še dale...... vej nete več dugo. Rejdno slabo van kaže.....

kuntakinte (nepreverjen)

... po raziskavaj javnoga mnenja Janši sigdar kaže okroug 15% ... gda se pa volijtve zgodijo ... te pa gvina z več kak 22% ... kak je li tou mogouče ...volilci ne lažejo ...

In reply to by javno mnenje (nepreverjen)

ČISTOKRVNI SLOVENEC (nepreverjen)

GE SI PA TI TO ANKETO VIDEL. SIGURNO NA ŠAREC TV ALI HANZI TV. EDINI URADNI PODATKI SO VOLITVE IN KAK JE TAM BILO SE ZNA, KO PA BODO NASLEDNJE SDS DALEČ NAPREJ POTEM PA DOLGO, DOLGO NIHČE KAPIRAŠ. KAK SP BILE ZADNJE URADNE VOLITVE TE PIJTAM ???

In reply to by javno mnenje (nepreverjen)

Kakič (nepreverjen)

Nesposoben, pa amen! Pa tudi njegovo diktatorsko ženo bi mogli šupnoti.

Kardeljedijov (nepreverjen)

https://www.sds.si/lokalni-odbori/murskasobota/vasi-predstavniki
Po komentarji s fb sodeč, najbolj žaljivo na sobotainfo komentira eden od podpredsednikov lokalnega odbira komunistične partije SDS in najbolj "priljubljen" vaščan, ki v odbor krajevne skupnosti, ni glasoval niti za sebe.

Pšemek (nepreverjen)

...Kok vsi politiki...enak,za sebej se je nabral zadosti,zdoj do se pa drugi nabirali,za narod je tak vseeno vsem....pa kaj je napravo za državo ali pomurje....NIKA.

Tumpek (nepreverjen)

Oh, kako me je sram, da sn levičar ...

boa (nepreverjen)

naj raje pove kolko miljonov je pokra

kuntakinte (nepreverjen)

... un je nej vkradno nikaj ... un je samo ouprau pejneze za drüjge ... šteri so ga pa nagradili ... zdaj samo spremlajte kakšo sanjsko slüjžbo de doubo ...

In reply to by boa (nepreverjen)

boa (nepreverjen)

naj raje pove kolko miljonov je pokra

Janša kriminalec (nepreverjen)

Ja glih Židan je kradno. Tip še vedno žive v Sobote pa voze se z Oplon. Janševi podrepniki ste brez sramu. Vaš diktator van 30 lejt kradne pred noson, še zdaj je nej dokazo zakoj mu domače bilance ne štimajo, obsojen kriminalec je sedo v zapore, dokazali so mu prejemanje podkupnine za Patrio, za preprodajo orožja Iranu, zdaj pa še 250 milijonov naših pejnez za maske, prek pajdaških firm. In zdaj ti gučiš ka je Židan kradno? Janšisti ste resno brez sramu.

In reply to by boa (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... tableto si zemi ... pa nej na sunce ... v pivnico se skrij ...

In reply to by Janša kriminalec (nepreverjen)

Ograček (nepreverjen)

Vej je pa tak nika nej za prekmurje naredo. Vse ka je v prekmurje probo je zapravo. Kmetijstvo,prašičerejo...

Kar (nepreverjen)

Roko na srce, Židan je v Prekmurje telko milijonov evrov v zadnjih lejtih zrihto, posebej za kmete, kmetijska gospodarstva, turistične kmetije, pa tudi za gospodarstvo, ka dvomen, ka mo v kratkon mele še koga, ka de imel to moč.

kuntakinte (nepreverjen)

... ge pa tij živeš? ... tou gledaš iz gorenske perspektive? ...

In reply to by Kar (nepreverjen)

ZA kar (nepreverjen)

Ja roko na srce, zrihtal je samo za komuniste in člane stranke in nobenemu drugemu HOČEŠ DOKAZE ???

In reply to by Kar (nepreverjen)

boa (nepreverjen)

za svoje prijatelje za kodilo milosevica ciguta polanica

In reply to by Kar (nepreverjen)

Ženska (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Meni se Tanja Fajon zdi sposobna, ka bi lejko spravila stvari v red in ima potencial. Židane pa tude poklon, ka je bil sposoben sestopete, kda je vido, ka nejde več, to ne zmore sakšne.

Ene komunisti se oblasti v strankaj držijo 30 let kak pravi diktatorji, te pa nej čuda ka se jih ftrgne, tak kak se Janše trenutno fuzla. Bi rad vido kda de jajček sposoben kaj takšnoga napravete. Oblast je za njega presladka, sakič, kda je gor spokradnne maksimalno - OROŽJE, PATRIA, MASKE,...ka sledi?

za ŽENSKA (nepreverjen)

Ka pa norije pišeš, mater ti milo, če nemaš pojma, Židana so po domače brsnoli v rit ker se povsod kje je bil od Nemščeka nadale je vse vrag vzel. Sicer pa komunizem, fašizem in nacizem so obsojene zločinske organizacije obsodila jih je cela Evropa razen Slovenije to so dejstva in za vsa klanja nedolžnih Slovencev bodo odgovarjali prej ali slej. Tako za komunizem in fajonko škoda besed.

In reply to by Ženska (nepreverjen)

Janša kriminalec (nepreverjen)

V SD kelko spremljam ni več nobenega komunista. Jih je pa dosta v SDS: Janez Janša, Vinko Gorenjak, Požar, Šircl, Zvonko Črnač,...vsi so imali komunistično izkaznico in se slikali s Titovimi, Kidričevimi slikami. Židan ni bil komunist, to je fama vas SDSovcov, ki bi si radi oprali krvave roke. Židan pa je kelko znan zapustil uspešno Panvito, uspešno je vodil Državni zbor in tudi SD kot kaže zgornji graf je pod njegovim vodstvom prišel iz 6% na 18%.

In reply to by za ŽENSKA (nepreverjen)

za Janša kriminalec (nepreverjen)

KAK SI LEJKO TAKŠI BUTL ovca rdeča nakrmljena, resnica je naslednja: Židan sam je razglasil da je SD naslednica KPS (komunistične partije Slovenije) podedovali so in še zdaj imajo v lasti v Ljubljani vse prostore nekdanje KPS. Židan je uspešno zapustil Panvito LAŽ NI RES ravno Židan je odgovoren, da je farmo Nemščak vrag vzel, to vsi vejo razen tebe, lahko ti tudi razložim kako.
TRETJA LAŽ: Stranka SD NIKOLI NI IMELA 18 % pod Židanovim vodstvom je gubila in je nekje med 6 - 8 % Kak si lejko takše tele, misliš, da smo vsi ostali nori ali kaj.

In reply to by Janša kriminalec (nepreverjen)

Geza iz Beltincev (nepreverjen)

raje tanjo 3 krat
kot zidana 1 krat

wewew (nepreverjen)

ker v SD itak ni spolov in ti je vseeno ali si musko ali zensko, ali traktor. odvisno kako se pocutis. Bolano.

In reply to by Geza iz Beltincev (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz bi pa raje zidana 3 krat
kot tanjo 1 krat

In reply to by wewew (nepreverjen)

Fkkkk (nepreverjen)

Koga briga mnenje od KOCE? Što je on

Naaa (nepreverjen)

Drhal desnicarska, nemate boksoga dela v soboto dopudne kak komentirat?

maaa. (nepreverjen)

spet kazes aktivisticno nestrpnost. Zakaj si sovrazno nastrojen, a hoces vojno? svoboda govora, se konca pri nestrpnosti do drugace mislecih.

In reply to by Naaa (nepreverjen)

neda

Glej, glej, kakšna politična romantika!

prekmurski123

Pa ka ga neje sran

administrator (nepreverjen)

ali je zidan oženjeni

In reply to by prekmurski123

Markod (nepreverjen)

Ha,ha,ha, samo Crnkoviči ostanejo, koje budale

prekmurski123

Naj ide nazaj pred kopanjo kama spada

+. (nepreverjen)

Svoboda govora ni isto kot pravica aktivističnih novinarjev, da držijo roke v naših denarnicah.

Gujdek (nepreverjen)

Židan je gujdek, Fajonova pa gujdekova žena, tako da spremembe za redeče n bo. Jevšek rdeč, Đurov mu je v Mb ušel, Karlovčec v Ljutomeru je pametno odstopil, Gujedekova klika torej ostaja sama.

SRAM NAJ JIH BO (nepreverjen)

Sram naj jih bo, da se slikajo v občini Sobota so samo uspešni privatniki, podjetniki ki so člani SD ( Kodila). NAŠTEJTE MI VSAJ ENEGA, KI JE USPEŠEN IN NI ČLAN SD. Zavca kak dolgo jebejo samo zato ker ni njihov BANDA POKVARJENA.

black panter

zdaj so še vekše sranje dobili,fajončka je migrantoljubka

Mokicq (nepreverjen)

Komentar na Zidarja, sprašuješ zakaj je odstopil ? Da ,zaradi afere katero bo zdaj ta vlada morala raziskat,tako da Židan ima veliko grehov in problemov, katera se morajo razčisti

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice