Foto: Bobo
Na meji z Avstrijo pri Gornji Radgoni je prišlo do zapletov pri vstopu avstrijskih državljanov v Slovenijo.

Slovenska vlada je v četrtek, potem ko je Avstrija odpravila zdravstveni nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami razen z Italijo, sklenila, da lahko državljani Avstrije od danes vstopajo v Slovenijo brez omejitev. Na seznamu držav, iz katerih je v Slovenijo mogoče vstopati brez omejitev, sta poleg Avstrije za zdaj le še Hrvaška in Madžarska.

Toda iz Gornje Radgone poročajo, da na meji na mostu obračajo avtomobile z avstrijskimi državljani. Jelko Kacin je pojasnil, da so policisti dobili navodilo, da se promet za avstrijske državljane sprošča šele opolnoči s petka na soboto, in ne v noči s četrtka na petek. 

"Jaz sem živel v prepričanju, da bi se to moralo zgoditi v noči iz četrtka na petek in zato so tudi mnogi avstrijski državljani krenili proti Sloveniji. V nadaljevanju sem dobil tudi ministra Aleša Hojsa, ki mi je potrdil, da je bila odločitev vlade taka. Domnevam, da je prišlo do šuma pri komuniciranju med vrhom ministrstva in slovensko policijo," je zaplet pojasnil vladni govorec in dodal, da pričakuje, da se bo to uredilo že danes.

Ob tem se je Kacin še opravičil avstrijskim državljanom, ki so imeli težave pri prehodu v Slovenijo.

Evropa meje odpira 15. junija

Kacin je danes glede odpiranja meja v Evropi potrdil, da je ciljni datum 15. junij, a je to odvisno od epidemiološke slike. Ob tem je izpostavil primer Severne Makedonije, kjer v zadnjih dneh beležijo zelo veliko število novih okužb.

Glede Italije je pojasnil, da so tam še štiri dežele, ki imajo precej veliko število okužb, a deželi Furlanija - Julijska krajina in Benečija, ki sta najbliže Sloveniji, nista problematični za sprostitev. Ker imajo Italijani v svojih potnih listih navedeno tudi regijo, iz katere prihajajo, naj bi bilo v soboto ob obisku italijanskega zunanjega ministra Luigija Di Maia v Ljubljani govora tudi o možnosti delne sprostitve za Italijo.

V zvezi z možnostjo avtobusnih prevozov slovenskih turistov na Hrvaško je Kacin povedal, da težav, kadar gre za prevoz na večdnevni dopust, ni, drugače je za enodnevne kopalne izlete. "Policiji se o tem dogovarjata in verjamem, da bo dogovor možen," je dejal.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
čarni vrag (nepreverjen)

Kaj, če bi ti Kacin šel lepo v penzijo.

Torca (nepreverjen)

V normalni drzavi bi bili vsi ti Kacini,Kreki,Pocivalski....ze nekaj casa bivsi! Toliko nejastnosti,cudnih odlocitev,medsebojnih nesporazumov lahko pričakuješ samo od ljudi,ki niso dorasli svojemu delu. Na žalost pa so zato se kako dobro placani...

p3p (nepreverjen)

Hojs ni mel časa izdati navodila policistom, ker se pripravlja na proteste na kongresnem trgu.

Vipko
Truplo

Pa kaj ima sedaj Hojs s tem? A on izdaja navodila državi Avstriji in avstrijskim državljanom, kdaj lahko grejo čez mejo? Ne mi še, da avstrijski državljani gledajo tiskovke iz Slovenije, kjer Kacin razlaga pravila? To, da je veliko avstrijskih državljanov prišlo do meje po mojem nakazuje, da so bili napačno obveščeni... od svoje vlade! Ta dobi uradna navodila... četudi je govornik povedal narobe, je tam verjetno pisalo drugače?

In reply to by p3p (nepreverjen)

oldgringos (nepreverjen)

Šarec in Dejan Židan so izdali narobe navodila !

In reply to by Truplo

Čudo (nepreverjen)

Napačno so bili obveščeni z naše strani. Zamočili pa so na našem notranjem ministrstvu, saj so poslali na mejo navodilo, da se meja odpre dan kasneje. Je Kacin lepo pojasnil.

In reply to by Truplo

bono1

Seveda, če pa naši vsakih pet minut spreminjajo, kar se dogovorijo, včeraj popoldne je lepo pisalo, da velja od danes naprej, da lahko Avstrijski državljani nemoteno prihaj
ajo k nam, danes pa da to velja od jutri naprej pa tu neveš, kdo pije in kdo plača.
Avstrijci so lepo odprli za Slovence včeraj in kakor so povedali tako je tudi bilo in tako se v normalni državi tudi dela ne pa vsakih pet minut drugače.....

Čudo (nepreverjen)

Tej naši vladi pogosto šumi.

prekmurski123

Kopanja je ista,samo svinje se menjajo.

Prekmurjejelepo

Najbrz so bili nasi palacaji vinjeni. Kot vedno

nevenneven (nepreverjen)

do šuma je prišlo v njihovih glavah.

nagicigan (nepreverjen)

do kakšnega šuma je prišlo .....ŠUM NA SRCU?

čikapajo (nepreverjen)

To ne moreš verjeti. Neki šumi v komunikaciji ? Haloooo ! Pa kaj policaji poslušajo Kacina?

Če vlada nekaj sprejme se to pošlje PISNO na vrh policije, ki potem posreduje ustrezna navodila PISNO naprej vsem enotam.

Jasno, ko beli dan!!!

Kakšni šalabajzarji ta država. Kot otroški vrtec!

Goričanec 2 (nepreverjen)

Šum majo uni v glavej!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice