Zavod RS za blagovne rezerve ne bo več odgovoren za nabavo zaščitne opreme, za nabavo bodo tako ponovne odgovorne posmezne bolnišnice, zdravstveni zavodi in druge zdravstvene institucije.

Z včerajšnjim dnem so Zavodu RS za blagovne rezerve (Zavod), ki je izvajalska institucija Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, prenehale pristojnosti za centralno nabavo zaščitne opreme. Nabava zaščitne opreme se tako vrača v prvotno stanje, ki je bilo pred razglasitvijo epidemije, so sporočili iz zavoda.

Vlada Republike Slovenije je dne 14. marca 2020, na podlagi Državnega načrta zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljivih bolezni pri ljudeh iz leta 2016, določila Zavod za centralno nabavo zaščitne opreme za celotno Slovenijo. DLC Roje pa je v dani situaciji iz centralnega skladišča zaščitne in reševalne opreme postal osrednji logistično-distribucijski center za zaščitna sredstva v državi. 

»Včerajšnji prelet reaktivnih in turbopropelerskih letal v formaciji simbolizira uradni zaključek epidemije. V tem vidim priložnost, da se zahvalim sodelavcem na Zavodu, osebju v zdravstvu, reševalcem, prostovoljcem in vsem drugim, ki so kakorkoli pomagali in doprinesli k temu, da smo skupaj premagali epidemiološko obdobje. Ni bilo enostavno, toda vesel sem, da smo to poglavje zaključili. Verjamem, da uspešno.« je povedal Tomi Rumpf, v.d. direktorja Zavoda.

Do danes 90 milijonov evrov, a vse ne bo realizirano

Zavod za blagovne rezerve RS se je sicer po odmevnem razkritju njihovega uslužbenca Ivana Galeta o domnevnih spornih nabavah zaščitne opreme in političnih pritiskih znašel pod plazom hudih kritik. Slovenija je preko Zavoda do 31.5.2020 dobavila zaščitno opremo v vrednosti 54.375.170,86 EUR (brez DDV). Vsa zaščitna oprema, ki jo je Zavod naročil, prevzel in predal Upravi RS za zaščito in reševanje, je bila strokovno preverjena in potrjena, poudarjajo v Zavodu.

V času od 14. marca do 31. maja 2020 je Zavod podpisal 64 pogodb v skupnem znesku 184.002.232,64 EUR (brez DDV), kar se nanaša na vse sklenjene pogodbe, tudi tiste, ki niso bile realizirane (stornirane).

Znesek aktualnih pogodb naročene zaščitne opreme na današnji dan pa znaša 89.003.939,85 EUR (brez DDV), pri čemer je potrebno upoštevati, da odprta naročila najverjetneje ne bodo realizirana v celoti. 

Do 31. decembra letos pa mora Zavod nadomestiti artikle varovalne opreme, ki jih je z namenom zaščite in preskrbe zdravstvenega in drugega osebja pri obvladovanju epidemije koronavirusa, sprostil iz blagovnih rezerv ob začetku epidemije. 

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
modri as (nepreverjen)

Glavno je da so se tisti ,ki so imeli posel okrog mask obogatili seveda z blagoslovom države .Kot smo videli je skoraj vsak ki je bil tam blizu korita lahko uvažal maske ter naprej prejel denar .Kam to vodi v državi kaj vse se dela za denar davkoplačevalcev ?

. (nepreverjen)

Blagoslov je bil lahko samo če je nekdo dobil kaj za to.

In reply to by modri as (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

In spet se bodo nekateri dalje bogatili, ker bo sedaj še huje. Vse bo, kot prej, ko se vse v zdravstvu močno PREPLAČA.

Starejše novice