*Fotografija je simbolična
Turistične bone naj bi bilo možno koristiti najpozneje od 15. junija naprej, vsa odprta vprašanja pa bodo urejena z uredbo, ki jo vlada še pripravlja.

Eden od nosilnih ukrepov tretjega protikorona paketa so poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa tudi turistični boni. Vsak prebivalec Slovenije bo prejel bon, polnoletni 200 evrov in mlajši 50 evrov, za plačilo nočitve ali nočitve z zajtrkom v slovenskih turističnih nastanitvah do konca tega leta. Po sprejetju v državnem zboru zakon že velja, ampak turističnih bonov za zdaj še ni mogoče koristiti. To bi naj bilo možno v roku dveh tednov, pripravlja pa se tudi uredba, ki bo uredila vse dodatne podrobnosti glede bonov. Posamezni bon bo sicer treba izkoristiti naenkrat, proračun pa bodo stali 345 milijonov evrov. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob predstavitvi ukrepa izrazil pričakovanje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Boni bodo tudi prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena. Bon pa se ne bo štel v dohodnino, ravno tako ne bo vplival na druge pravice iz javnih sredstev.

Vsak prebivalec bo obveščen, vse bo elektronsko

Kot je pojasnil na včerajšnji tiskovni konferenci vladni govorec Jelko Kacin, mora zdaj Furs vzpostaviti informacijski sistem in turistične bone naložiti na davčne številke prebivalcev Slovenije.

"Ko bo to opravljeno, bo vsak prejel sporočilo, vse pa bo potekalo v elektronski obliki," je pojasnil. Od takrat dalje bo mogoče opraviti rezervacijo.

Bone bo mogoče koristiti pri turističnih ponudnikih kot so hoteli, sobodajalci, počitniški domovi in druge nastanitve za krajši čas, ki so na dan 13. marca 2020 vpisane v poslovni register in register nastanitvenih obratov. Ponudnik bo sredstva iz unovčenih bonov prejel po 30 dneh s strani finančne uprave, na podlagi potrditve v elektronskem sistemu FURS oziroma na podlagi predložene pisne potrditve upravičenca in kopije njegove osebne izkaznice ali potnega lista.

Kazni rigorozne

Kot še izhaja iz zakona, pa so kazni za zlorabe bonov precej visoke. Obenem je kaznivo tudi zaračunavanje višjih zneskov ob koriščenju bonov, kar smo bili priča pred kratkim pri nekaterih ponudnikih. Glede na višine glob bodo tisti, ki bi se želeli na račun bonov na nepošten način okoristiti, dvakrat premislili, ali se dejansko izplača tvegati. 
 

  • Z globo od 3.000 do 40.000 eurov se za prekršek kaznuje ponudnik storitev, ki je pravna oseba, če unovči bon za neopravljeno storitev ali v primeru plačila storitve z bonom za istovrstno storitev upravičencu zaračuna višje cene, kot v primeru plačila z drugimi plačilnimi sredstvi.
  • Z globo od 1.500 do 20.000 eurov se za prekršek iz prejšnjega odstavka kaznuje samostojni podjetnik posameznik.
  • Z globo od 1.200 do 4.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • Z globo od 1. 200 eurov do 4.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba pravne osebe.
  • Z globo od 600 do 2.000 eurov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba samostojnega podjetnika posameznika.
  • Z globo od 400 do 1.800 eurov se za prekršek iz prvega odstavka kaznuje odgovorna oseba posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost.
  • Z globo od 200 do 600 eurov se za prekršek kaznuje upravičenec do bona, če ga prenese v nasprotju z zakonom
  • Za prekršek iz tega člena se sme v hitrem postopku izreči globa tudi v znesku, ki je višji od najnižje predpisane globe, določene s tem členom.

Nadzor bo sicer izvajal Tržni inšpektorat Republike Slovenije.

S spleta

Komentarji (21)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
encian (nepreverjen)

Vtaknite si te bone nekam....

noršinci (nepreverjen)

Naj kaznijo tudi tiste ,ki so dvignili storitve iz 50 € na 100 € na dan .To nikakor ni pošteno za to pa ne bom bonov koristil ,da me nekdo guli ne hvala

Vipko
Truplo

Težko jih lahko kdo kaznuje, razen turistov. Pač tja... ne grejo. Meni sicer ne odgovarja, da se lahko bon koristi samo na enem mestu, vendar tudi ne bom šel nikamor, kjer bodo cene zasoljene. Enostavno pogoltnosti ne bom podpiral. Tudi doma ni tako slabo!

In reply to by noršinci (nepreverjen)

maxxx30 (nepreverjen)

Točno tako!!! Prilagodili so cenike za ustvarjanje maximalnega zaslužka in natega uporabnikov. Vse se da kontrolirati ampak kot vidim niti državi ni v interesu. Take cenike kot bodo sedaj, naj imajo tudi drugo leto, torej leto ko ne bo bonov in to se da enostavno preveriti oziroma nadzorovati..... ampak normalno da tega ne bo. Spet se lepo vidi, kdo piše zakone... Posamezniki, ki živijo v paralelnem okolju, oziroma jih vi, volilci, ne zanimajo.

In reply to by noršinci (nepreverjen)

njiva

Budale
Nazadnje do še napisali,ka či ga ne boš skoristo še tij tudi globo plačaš
Ges ga tudi ne mo ga ne nucan

Vipko
Truplo

Neverjetno, kako čuden narod imamo v Sloveniji. Najprej ste se razpisali, da bodo vse mogoče prevare in okoriščanja, sedaj, ko so odgovorni spisali kazni za take nečedne reči, tudi ni v redu?

In reply to by njiva

čikapajo (nepreverjen)

To kar si omenil bi hitro bilo res. Od teh bedakov v LJubljani ne moreš kaj pametnega in človeškega pričakovati.

In reply to by njiva

dišsmo (nepreverjen)

njiva ............. To pri nas sploh ne bi bilo nič čűdnega .

In reply to by njiva

čikapajo (nepreverjen)

A je mogoče že kakšna stvar, ki so jo spisali Ljubljanski birokrati bila brez groženj z nečloveškimi kaznimi ???

Sedaj bodo inšpektorji strašili po turističnih krajih in delali zmedo.

Najprej je bilo povedano, da bo FURS povrnil v roku 8 dni. Sedaj so rok naredili na 30 dni.

Pravijo "Vse bo v elektronski obliki". Za starčke, ki še nikoli niso videli računalnika bo to res super?!

Lahko se prične z rezervacijami.

Kaj bom rezerviral, če se je sedaj pričelo delo, ker smo bili 2 meseca doma?

To si lahko omisli samo javni sektor !!!!

Nekateri ne morejo razmišlati o dopustu pred pozno jesenjo. In še takrat ne vedo, kdaj ga bodo lahko imeli.

To si lahko omisli samo javni sektor !!!

Veliko teh bonov ne bo izkoriščenih in država je točno zato tako naredila, da ne bo treba toliko plačati.

Naj si vlada, Kacin in inšpektorji te bone v rit porinejo !!!!!!!!!!!!!

Vipko
Truplo

Daj no... naštel si več ali manj vse primere kateri so res malo oteženi? Starčki: večina ne bodo šli na morje in turistične kmetije ne glede na te vavčarje, ampak jih bodo podarili mlajšim. A tudi ti še niso videli računalnika? Zakaj plačilo na 30 dni in ne več na 8? Ne vem, vendar nekomu, kateremu je grozil najbolj črni scenarij glede turizma, to niti ni tako pomembno. Glavno je, da se mu plača? To z dopusti je lahko problem,... se boš že znašel?
Tako, da optimistično naprej in pač to, kar si dobil, nekako izkoristi!

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

Marduk

To si lahko omisli samo javni sektor je napisal, hahaha.
Cez teden dni imam 2 tedna dopusta, potem pa do oktobra nimam moznosti koriscenja.
Napravi solo, pa odi v zdravstvo delat. Dobrodosel, nucamo vzdrzljive fizikalce!

čikapajo (nepreverjen)

Vidim, da so gor sami iz javnega sektorja in desnaki, ker delijo minuse.
Javni sektor že po "defoltu" zagovarja vse kar pride iz LJubljane, ker so tako naučeni, kot kužeki.
Tudi desnaki vneti zagovarjajo vse, kar ta vlada sprejme, četudi je lahko zelo butasto.
Vojaki SDS morajo branit ljubljenega vodjo.
Ovčice slovenske, ni vam pomoči!

dolfe struna (nepreverjen)

čikapajo ............... Ni komentara ,kjer ti ne bi pametoval .Za tebe konja so vsi levi in desni a pojma nimaš kateri so kateri .Kakor koli mogoče si še saroš in seronja pa se ne spomniš ko so zaprli vse štiri takrat je njim štirim stopila v bran celotna država .Sedaj pa protestirajo tisti žabašje keri so se nej dugo skotili in tij si zraven .Ka nejdeš v Ljubljano pa v Soboto k spomeniki in bi se vozo z ovimi desetimi teletami

In reply to by čikapajo (nepreverjen)

Cotas (nepreverjen)

turizem je vec kak spanje z zajtrkom, te vavcer bi moral biti unovcljiv tudi v restavracijah, za letno karto v kopaliscu, pa se puno toga se najde, ce ze ima vlada namen pomagati naj pomaga vsem ki delajo v turizmu.

če ge va ra (nepreverjen)

Tak kak si pravo. Točno tak. Tou ta vlada ne razmi. Nešče razmiti. Delajo samo za točno določene njihove ljudi.

In reply to by Cotas (nepreverjen)

Kkkkkkkk (nepreverjen)

Pa dobro , dobili ste bone zastonj , ka zdaj tu stunjate pa si non stop nekaj zmišljujete , enostavno je , če hočete jih izkoristite , če ne pa se jebite z tem vašim tarnjanjem in izmišljotinami , pa rajši skačite v prazen bazen , tak enostavno je to .

če ge va ra (nepreverjen)

Zapri gobec Janševo trobilo

In reply to by Kkkkkkkk (nepreverjen)

Kkkkkkkk (nepreverjen)

Čikapajo , vem , da ti je težko ob izgubi , epitaf si že napisal ?

moravčan (nepreverjen)

vej pa piše na 24 ur što dviguje cene naš najbole sposoben

muršič (nepreverjen)

Ne vem kak bo z obveščanji pri ljudeh ,ki so stari in nimajo računalnika niti se razmijo v računalnik .Fejst ste baka strelili glede obveščanja

sintesi (nepreverjen)

ZAKAJ SPLOH KAKŠNE OMEJITVE PRI KORIŠČENJU BONOV, ČE JE NAMEN POMAGATI TURIZMU???????? Kaj ima veze kdo koristi čigav bon, če je bil izdan zato, da se pokoristi!!!! Tisti bedak, ki se je to spomnil in v isti sapi razmišlja, kako bo iskal in kaznoval prekrškarje, ni imel poštenih namenov že v osnovi! Kot sem že nekje prebral - dali bi vrednostne bone, s katerim bi si ljudje kupili prehrambene izdelke, pridelanih na kmetijah slovenskih proizvajalcev! Kupujmo domače ali kako že! Dopust pa naj si vsak privošči v okviru svojih zmožnosti in želja!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice