Posamezniki s pravnimi težavami v Martjancih brezplačno poiščejo nasvete Društva za pomoč pri upokojevanju.

Društvo za pomoč pri upokojevanju nudi v Martjancih vsako sredo brezplačno pomoč in svetovanje pri upokojevanju. V sodelovanju z Lokalno razvojno fundacijo za Pomurje društvo pravno svetuje na področju pokojninskih dob, upokojevanja, delovnih dob in dela na kmetiji. Pomagajo pa tudi pri nejasnostih glede obligacij iz drugih civilnih področij. »Splošni namen svetovanja je v tem, da posamezniki dobijo tisto in toliko, kot jim pripada po zakonu, ne glede na njihov finančni ali družbeni status ter na področje, na katerem živijo,« je pojasnil Jože Jandl, predsednik Društva.

Največ težav s pokojninsko dobo

Po besedah Jandla je svetovanje koristno za posameznike pri uveljavljanju legitimnih pravic. »Največ težav je s pokojninsko dobo, saj nekateri delodajalci ne plačujejo pokojninskih prispevkov. Vendar za priznanje pokojninske dobe zadostuje, da je delodajalec obračunal prispevke za obvezno zavarovanje od plače, če tudi jih ni vplačal,« pravijo v Društvu o najbolj problematičnem pojavu pri upokojevanju. Vedno se pojavlja tudi vprašanje priznanja pokojninske dobe za vajeništvo. »Načelno se vajeništvo ne šteje v pokojninsko dobo, čeprav se je nekaterim ta čas vštel,« odgovarja predsednik Društva.

V Društvu se zavedajo težav posameznikov

V Društvu opozarjajo tudi, da še vedno obstaja možnost starostne pokojnine za ženske pri 61 letih - 20 let pokojninske dobe in 63 letih - 15 let pokojninske dobe. Pri moških pa obstaja ista možnost pri 63 letih in 65 letih. Še je vedno možno uveljaviti pokojninsko dobo tudi brez plačila prispevkov za čas od leta 1972 do 1983 za lastnike kmetije, prevzemnike ali le delavce na družinski kmetiji. Brezplačno svetovanje je po besedah Jandla potrebno, saj posameznik danes težko pride do denarja, ki ga je zaupal državnim organom. Poleg tega pa se v Društvu zavedajo danih obljub ob vstopu posameznikov v posel in kasnejše realizacije teh.

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Vipko
čevapčič na ražnje

.. koristno .. ;)

Daddy_Cool

Švedski premier že razmišlja o dvigu starostne meje za upokojevanje na 75 let, verjetno bo tudi pri nas prej ali slej treba razmišljati o dvigu. Potem bo vedno manj ljudi potrebovalo pravno svetovanje pri upokojevanju.

spyker123

ja saj, pokojnine niti ne boš mogel koristiti, ker boš prej pod rušo;)

Spy

Dvomin v tej podatek o upokojevanji na Švedskem.

Švedska - fleksibilna pokojitvena starost za oba spola od 61 leta dalje (do 67 leta možna zaposlitev brez soglasja delodajalca);

Med državami, kjer se v povprečju upokojijo najstarejši, so Švedska (63,8 leta), Ciper (63,5 leta), Nizozemska (63,2 leta) in Velika Britanija (63,1 leta).

Po drugi strani pa Švedska vela za eno najbole socialnih držav na svejti in majo tak visko starostno mejo za upokojitev. Prinas pa nesmijo zdignoti niti malenkost ka nebi posrani sindikati v luft leteli... Ženske se recimo leko recimo upokojijo že pri 57 letaj. Paradoks, glede na to ka v povprečji živijo 8 let več kak moški. Moški dejansko duže delajo za penzije žensk... Fejst smiselni zakon ja :)

pizdun

PIZDUN PA GRE DANES V POKOJ

crt (nepreverjen)

Če damo v google "sweden 75 years", kaj izvemo...

... da je leta 2007 neka 75-letna Švedinja imela najhitrejši internet priključek na svetu :)

http://www.techradar.com/news/video/hd-dvd/75-year-old-pensioner-has-fa…

Starejše novice