Fotografija je simbolična.
Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA bodo v ponedeljek, 1. junija, med 13.10 in 14.25 ob koncu epidemije covid-19 opravili skupen prelet nad Slovenijo.

V tem času bodo patrulje Policije v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Z akcijo se bodo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki so se vključili v sistem zaščite in reševanja ter vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi, so sporočili z Ministrstva za obrambo.

Epidemija koronavirusa, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca, se formalno končuje konec tega tedna. V Sloveniji smo v dobrih dveh mesecih izjemno uspešno zajezili širjenje virusa. Dobra epidemiološka slika je omogočila preklic splošne epidemije, pri čemer pa ostaja, da nekatere splošne preventivne higienske in druge ukrepe državljani izvajamo še naprej.

Najtežje breme v času epidemije je bilo predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah Univerzitetnih kliničnih centrov Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in Splošni bolnišnici Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, epidemiologih …

Njihove napore so v ozadju podpirali še številčnejši pripadniki Civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki so bili vključeni v sistem zaščite in reševanja ter vsi, ki so zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Vsem, ki so tako ali drugače sodelovali pri preprečevanju širjenja koronavirusa, se bodo skupaj zahvalili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka Vojnega letalstva ZDA, ki deluje iz vojaške baze v italijanskem Avianu.

Piloti obeh vojska bodo s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9 v ponedeljek, 1. junija, preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti bodo v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta.

Letala bodo Slovenijo preletela v dveh ešalonih, med katerima bo milja razmika, in sicer na višini približno 1200 metrov s povprečno hitrostjo 425 kilometrov na uro. V slovenski zračni prostor bodo ameriška letala vstopila ob 13.10.

Foto: Ministrstvo za obrambo.

Časovni načrt preleta:

 • Jesenice – 13.15
 • Golnik – 13.18
 • Kranj – 13.20
 • Ljubljana – 13.23
 • Celje – 13.3
 • Maribor – 13.39
 • Ptuj – 13.42
 • Šmarje pri Jelšah – 13.46
 • Brežice – 13.52
 • Metlika – 13.59
 • Črnomelj – 14.02
 • Kočevje – 14.05
 • Postojna – 14.16
 • Izola – 14.24
Preberite še

S spleta

Komentarji (18)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Bbb12345 (nepreverjen)

Ge pa te SBMS??

100-100 (nepreverjen)

Iz slike se vidi ka nas našo bolnico sploj nedo leteli. Ka so nas že odali Madžaron ! Nega nas pri turizmin nega nas niti pri preleti. Zdaj so točno vidi kak nas ignorejrajo. NS, SDS, DESUS, SMC, Sigurno vas nemo volo.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Ide se zaradi toga, ker je kraj preveč "blizu" Avstrije...Avstrija ni v NATU

In reply to by 100-100 (nepreverjen)

stric feri (nepreverjen)

Ne serji ! Poglej zemljevid in načrt letenja. Entry point in proti Jesenicam in naprej. Nekaj metrov od Avstrije. Tudi Maribor je blizu.

Problem je, ker za LJUBLJANO Pomurje ne obstaja. K znajo priti samo žret, pobirat davke in se mogoče malo okopat v kakšne terme.

Tudi Pomurskim poslancem očitno Pomurje dol visi, ker bi drugače kaj ukrenili.

Horvatov Tonin je obrambni minister ! Horvat, kako te ni sram, da si tak do sorojakov ????

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Antikomunjara (nepreverjen)

Gda nan pa tej pilatusi 10x na leto nad Sobotov lejčejo pa so nej blizu Avstrije? Če so se ovi šalabajzeri iz jna lejko nad Sobotov brez problema obračali z reaktivcami med vojno brez ka bi odleteli v Avstrijo se verjetno lejko tudi oh in sploh ameriški piloti obrnejo. Tak ka ne kokodajsaj neka brezveze pa hejnjaj že braniti sakšo sranje tej nove komunajzarske oblasti. Tak si zabiti ka ne vidiš ka serejo tudi po tebi.

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

sem.sitna (nepreverjen)

hvala bogu, da ne bodo tu letali! Sploh ne vem, zakaj naj bi onesnaževeli okolje. Kdo jih sploh rabi?!

Picekkk (nepreverjen)

Še en dokaz več, da nas je JJ dokončno prodal.
Prekmurje ni del Slovenije.
Nad Ptujem pa bodo leteli, čeprav niso hoteli sprejeti obolelih iz Ljutomera.
Sramota!

Saxon (nepreverjen)

Epidemije je v pondejlek konec, cela država de proslavljala z maskami na obrazi.... vseposejdi do proslavljali samo v Prekmurji nej. Ali je pri nas še nej konec epidemije ali pa ne spadamo v Slovenijo? Predlagan ka v znak protesta proti vedno bolj očitni ignoranci vlade do Prekmurja prenehamo nositi in uporabljati maske na vseh javnih mestih v Prekmurju.

grbanj (nepreverjen)

na protestaj proti toj vladi pa še itak nega kaj dosta lidij v Soboti žalostno pa v Ljutomeri ge so bili ajvekšo bitko z varovanci v domi tüdi nedo leteli dobro ka je Peter Podlunšek naš domačin pa nan od prikaže prelet z avioni nad Prekmurjon Horvata in ostale naše poslance pa trbej pitati kak je kaj s Prekmurjon

In reply to by Saxon (nepreverjen)

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Redno spremljam dogajanje v ZDA... Trump je ustanovil Space Force (zdaj tudi uradno), kot novo vejo ameriške vojske, za letalskimi silami, ki so bile ustanovljene leta 1947 (po Roswellu). Zakaj? V "back stage-u" Covida 19 so kitajske sile razvijale 5G, katerega bodo poslali v vesolje, vso to infrastrukturo v vesolju pa bodo pazile kitajske vesoljske sile; imajo že celotno floto, pripravljajo se da bodo šli tudi na Luno, kopat dragocene kovine in druge drage rudnine... Ko bodo tam, jih več ne bo ustavil nihče... Vaš Huawei (kopija ameriške propadle Motorole, katero je z znanjem vred kupila ravno kitajska obveščevalna agencija za nekaj dolarjev) je vohunski vir - "humint", vkljulno z vašimi biometričnimi podatki. V zahvalo vam bo Kitajska partija dala na voljo, da boste za 10 let lahko "brezplačno" napolnili vaš mobitel sredi gozda, preko indukcije (do njihovih satelitov)... Ne predstavljate si kaj bo kmalu prišlo vse na plano... vključno z nekatero tehnologijo, nekaterij "padlih vesoljskih ladij" (od "drugih")...

Svetlana Maka… (nepreverjen)

ptuja bi se morali izogniti, ker ptujska bolnišnica ni hotela sprejeti koronaše

Svetlana Maka… (nepreverjen)

in naša plitičarka Alenka debela pečenka bo stevardesa
ja ja bo stevardesa
NA BOMBNIKI

čarni vrag (nepreverjen)

a misliš na alenko pletenko

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

Kokout (nepreverjen)

1 vra letenja z F16 košta cca 22-23k$. Z vzleton in pristankon torej letijo v ponejlek cca eno pa pou vro. 6 avijonov.
Okoli 200.000$, samo za letala F16, dodajte še te ceno za slovensko letalstvo. Bi ble pomoje bolnice bole zadovoljne z donacijo.

Antikomunjara (nepreverjen)

Ne ven, če ste že čüli..... vlada zapira vojašnico v Murski Soboti. Slovenska vojska se umika iz Prekmurja.

Goričanec13 (nepreverjen)

To pa nas zelo veseli
bomo dedci vsaj mirno spali
v upanju da nam vojaki ne bodo nategovali punc
zadnji čas da zaprejo kasarno

In reply to by Antikomunjara (nepreverjen)

Jebach (nepreverjen)

Takše strahove imajo samo slabi jebachi z malimi pimpeki. Če spadaš med njih se opravičeno bojiš za svojo ženo.

In reply to by Goričanec13 (nepreverjen)

administrator (nepreverjen)

jaz sem pa imel med vojaki kar nekaj dobrih prijateljev
Najbolje je bilo ko smo se tuširal in je kateremu milo padlo na tla
škoda da odhajajo
bom moral na občini kaj najti za nadomestek

In reply to by Jebach (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice