Foto: Mediaspeed
Občinski svetniki so v Radencih potrdili preimenovanje, okoli katerega se je v zadnjem obdobju dvigovalo precej prahu.

Včeraj je potekala redna seja občinskega sveta občine Radenci, na kateri je vladalo napeto vzdušje. Razlog tiči v dnevnem redu, ki je zajemal poleg ukinitve javnega zavoda za šport in turizem in številnih kadrovskih zamenjav znotraj delovnih teles, še potrditev sklepa o preimenovanju ulice Titova cesta.

Župan Roman Leljak je uvodoma predstavil delovanje občine, ki je uspešno prestala preizkušnjo epidemije koronavirusa in jo odnesla brez ene same okužbe. Ob tem so bili na občini zelo aktivni pri zagotovitvi zaščitne opreme, saj so za zaščitne maske in ostalo opremo odšteli 12.000 evrov, naročevali pa so tudi direktno na Kitajskem. Kot ena izmed redkih občin so v Radencih v času prepovedi prehajanja med občinami izdajali dovolilnice, ki so jih izdali preko 100 za različne razloge, kot je dejal Leljak "tudi, da je nekdo šel po traktor v Novo Mesto", pomagali pa so tudi s hrano in osnovnimi živili.

Leljak je predstavil še nekatere ključne projekte, ki čakajo občino v naslednjih mesecih in pri tem izpostavil novo nogometno igrišče in telovadnico na Kapeli, ob tem pa se je tudi zahvalil 'mladincem' iz radenskega mladinskega društva Vrelec, da so pred kratkim pokosili park, ki je sicer v lasti Save Turizem. 

Očitki o politični čistki in ukinitev javnega zavoda

Že v prvih točkah dnevnega reda pa je bilo precej vroče krvi, saj so svetniki odločali o razrešitvi in zamenjavi članov občinskih odborov in komisij, do katere je prišlo na osnovi dogovorov nove koalicije znotraj občinskega sveta. Med glasnejšimi sta bila svetnika Toni Žitek in Norma Bale, županu pa je bilo moč slišati politično kadrovanje, čistke v občini in prevzemanje popolnega nadzora župana nad svetniki. Leljak je na te očitke odgovoril, da gre zgolj za koalicijski dogovor, hkrati pa naj bi nova razdelitev pomenila bolj enakomerno, pravično in pošteno razdelitev sedežev v občinskih delovnih telesih. 

Občinski svetniki so tudi ukinili javni zavod za turizem in šport, saj bo prišlo do reorganizacije in optimizacije širše občinske uprave in javnih služb. Občina je mnenja, da se dejavnost lahko opravlja v sklopu občinske uprave, kar je tudi finančno ugodneje. V ta namen bodo na občini zaposlili referenta za šport in turizem.

Leljak želi, da Radenci postanejo normalno evropsko mesto

Po štirinajstih dneh javnega posvetovanja so občinski svetniki z devetimi glasovi za, štirimi proti, dva sta pa bila vzdržana, odločili, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije.  Ta Leljakova namera je sprožila precej burne odzive tako znotraj občine Radenci, kakor tudi v širši slovenski javnosti. Minuli ponedeljek je celo skupina nasprotnikov županu predala peticijo z 501 podpisi oseb, ki preimenovanju nasprotujejo. Sprva je bila predlagano, da se ulica preimenuje v Cesto dr. Ante Šarića, ampak so se v Leljakovi koaliciji odločili, da se s preimenovanjem raje spomnijo na slovensko osamosvojitev, saj je med osamosvojitveno vojno ravno na tej ulici padel eden izmed krajanov.

Kot je dejal Leljak, s tem preimenovanjem le sledijo volji ljudstva, ki je bila večinsko izražena na plebiscitu, ob tem pa se zavezal, da ostalih 23 ulic, ki se posredno ali neposredno tičejo obdobja iz drugega svetovnega vojna, v tem mandatu ne bodo preimenovali.

V razpravi pred glasovanjem je bilo slišati očitke, da naj bi prišlo do procesnih napak pri poteku preimenovanja, saj je župan svojo namero najprej sporočil na družbenem omrežju, ob tem pa so bili še očitki glede nepotrebnosti preimenovanja, ideoloških razprtij, ki so vodile v sovražni govor na družbenih omrežjih in dodatnih stroških, ki jih preimenovanje prinaša za tam živeče občane. Svetnica Alja Domjan je pozvala k ohranitvi nivoja politične kulture in normalnosti ter izrazila podporo predlogu, saj naj bi ta izražal nasprotovanje vsem totalitarnim režimom, svetnika Norma Bale in Nikolaj Brus pa sta bila mnenja, da bi se o zadevi zaradi številnih občanov, ki so izrazili nasprotovanje preimenovanju, morali odločati na referendumu.

Leljak je dejal, da vse pravice občanov ostajajo na mestu, tudi glede referenduma, sam postopek pa da je tekel povsem po predpisih. "Če hočemo delati zgodbo Radencev, ne moremo to zgodbo delati na starih temeljih," je še povedal radenski župan in še navedel velik napredek avstrijske Radgone (Bad Radkersburg) na področju turizma v primerjavi s stagnacijo turizma v Radencih. "Želim, da postanemo normalno evropsko mesto," je še navedel Leljak.
 

S spleta

Komentarji (58)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ena pač (nepreverjen)

Leljak je car
In ode ona kurčeva ulica na smetišče zgodovine
bi pa kupila nekaj tabel in jih potem prodala zbiralcem odpadnih kovin

mošapijade židov (nepreverjen)

Treba je popolnoma spucati in dezinficirati Radence toga posranoga komunizma. T

In reply to by ena pač (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

samo zaradi imena titova
so objekti v tem delu Radenc manj vredni za 70 posto

In reply to by mošapijade židov (nepreverjen)

Ne laži (nepreverjen)

Teva dva svetnika keriva sts se vzdržala sta tan zaradi sejnine. Plačani so ka odloučajo nej pa ka so tan za vzorec. Ali za ali prouti nega nika.Nega odloučanja nega plačila tema dvema.

637 (nepreverjen)

Če so za tebe carji kriminalci to pove vse o tebi. Normalno evropsko mesto nima kriminalca (goljuf je premila beseda) za župana, ali "g." Leljak. Radenčani, pa valjda vam ne bo eden prišlek govoril kakšna imena bodo imele vaše ulice v katerih živite od nekdaj, ko se nikomur še sanjalo ni WTF is Leljak. Uprite se. Ne morete dopustiti, da nekdo s takšno milo rečeno dvomljivo moralno-etično držo, pometa z vami. Vsi na referendum!!

ena pač (nepreverjen)

lahko ga ti samo popušiš

In reply to by 637 (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Razumem te, težko se je spopadati s travmami iz otroštva. Raznorazne zlorabe pa vse kar spada zraven. Kaj, če bi si poiskala strokovno psihiatrično pomoč? Glej, ne gre še obupati, saj bo bolje.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

a ti teslo ne znaš brati
ti bom še enkrat napisala
Lahko ga ti samo popušiš
veš komu
ali ti moram še to napisati

In reply to by 637 (nepreverjen)

Olosh (nepreverjen)

To ka ste si zvolili zdaj mate.

Bodoči Vardist (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Županova preteklost res ni čista. Človeku je treba dati priložnost da se odkupi za svoje grehe. V Sloveniji bi morali preimenovati vse titove ceste v spomin na Slovensko osamosvojitev!

Hmmmmmmm (nepreverjen)

V tretji stavek se nemo spuščo. Ampak prva dva?!?! Nega nika bole žalostnoga, kda človeka s takšno preteklostjo kak je Leljak ljudstvo zvoli v bilokakšno funkcijo. Te se pa čudimo, zakoj so korupcija in drugi mutni posli tak razširjeni v toj državi: ker se takšne, šteri so dokazano delali takšne stvari vedno znova davle k koriti. Lidgej ala Jankovič se ne nameravajo odkupiti za svoje grehe. So mnenja, ka je njihov edini greh ta, ka so zadevo spelali nepravilno in so bili zgrableni... Ampak dobro, glavno, ka je na oblasti desni z mutno preteklostjo in nej kakšen levičar brez kriminalne akte. In obratno...

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Se strinjam, naj se odkupi. Torej naj takoj vrne naivnemu narodu 8 milj. evrov.

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Pa še nekaj. Če ne bi bilo tega "osovraženega" Tita se danes ne bi imeli kaj pogovarjati o preimenovanju ulice v Osamosvojitev Slovenije, ali kak že bluzite. To je itak samo ena izmed Leljakovih provokacij, da one, ki se s tem ne strinjajo ožigosa za sovražnike slovenskega naroda.

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

1000€ (nepreverjen)

Še vedno si bodoči vardist? Še si nej zadosta neumen ka bi te vključili? Vej bou, ne sekejraj se.... na dobri si pouti.

In reply to by Bodoči Vardist (nepreverjen)

Lelak (nepreverjen)

Lelak je pristaš ustaštva, zato ob obletnici bleiburga simbolično ruši TITOJA.

637 (nepreverjen)

Ne razumem zakaj dobivam minuse. Torej se ne strinjate, da vrne ljudem, ki jih je ogoljufal 8. miljonov evrov?

čarni vrag (nepreverjen)

tvoja majkača nek šoferom vrati peneze

In reply to by 637 (nepreverjen)

637 (nepreverjen)

Revček, smiliš se mi.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

saj nič čudnega iz kakšne familije izhajaš
Mati ti za denar nastavlja
otac ti je pijanica
ti pa na metadoni
..sam kanon futer
za prvo bojno linijo na fronti
Vaše familije pa res ne bi bilo škoda

In reply to by 637 (nepreverjen)

Špot pa sramota (nepreverjen)

Pa ka se ma te pritepeni goljuf, pristaš najbole čarnih koljačov na Balkanu vtikati v imena ulic v Radencaj. Mrš! Radenčani ite na referendum pa utišajte toga kriminalca.

Lol lol (nepreverjen)

Smrt komunizmu svoboda narodu !

bandit leljak (nepreverjen)

si mislil smrt fašizmu, svoboda narodu? al kradneš parole OF in nemaš kančka izvirnosti v sebi

In reply to by Lol lol (nepreverjen)

franciska

toto parolo so komunisti TIGR-ovcon vkrali btw

In reply to by bandit leljak (nepreverjen)

ena pač (nepreverjen)

komunisti kradejo ko stare kurbe

In reply to by franciska

1000€ (nepreverjen)

Maš prav.... vidimo kak kradnejo Janša, Grims, Hojs, Vizjak, Černač, Pojbič, Tanko, Zver..... vsi sami komunisti s partijskimi knjižicami KPJ. Kradejo kak stare kurbe.

In reply to by ena pač (nepreverjen)

bandit leljak (nepreverjen)

toj na leljakove leve pa je svetnica kera nema pojma o politiki in je naenkrat svetnica. baje še na sejaj vole prote leljkovih predlogih, če glih se že prle zgučijo kak trbej volite.

vidite lidje kakšne lidi je okole sebe nastavo. ne bi se čudo, če bi pri preimenovanje titove ceste glasuvala prote.

oguljufane družine (nepreverjen)

Sredi devetdesetih let je tako Leljak že lastnik treh podjetij:
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Avto ideala, tabloida As in podjetja za finance in inženiring ZAT. Mimogrede, tedaj je bil tudi pokrovitelj izbora za mis Slovenije. Na roki rolex, v rokah pa volan rumenega lamborghinija diabla. Jeseni leta 1996 se je Leljakov poslovni imperij začel rušiti.
Še danes v Mariboru in okolici blizu 500 opeharjenih kupcev čaka, da bodo videli za svoje naročene in nikoli izročene fiate vplačani denar. No, malo kasneje je Leljaku uspelo zlorabiti kartice Diners Club in naplahtati še dve avstrijski banki. Zato je moral leta 1999 sesti na zatožno klop. Po dveletnem sojenju je Leljak dobil tri leta in osem mesecev zapora. Sodbo je leta 2005 potrdilo višje sodišče. Po izmikanju je kazen v zaporu na Dobu začel služiti šele februarja 2008. Leljak je pristal v osebnem stečaju in je danes skupaj z obrestmi še zmeraj dolžan okoli osem milijonov evrov. Za nameček je prah že pred izvolitvijo v Radencih znova dvignil s svojo novo knjigo in filmom o ustaškem taborišču Jasenovcu. Tam govori o bistveno nižjem številu žrtev, kot so jih zgodovinarji našteli doslej. Knjigo je želel predstaviti tudi hrvaškim imigrantom v Avstraliji, vendar so ga avstralske oblasti ustavile že na letališču in poslale na levo krog nazaj, ker ni imel s seboj potrdila, da ni v kakšnih kazenskih postopkih.

Nekoč je baraba lažljiva tudi izjavil...
Za začetek, zakaj ne bo profesionalni župan: "Izvoljeni župan se lahko po svoji volji odloči za zaposlitev ali pa zgolj za nagrado. Neprofesionalni župan bom, ker nočem, da bi s plačo reševal svoje probleme iz preteklosti. Nagrada pa je večja od povprečne plače v Sloveniji. Z lahkoto bi jo podaril osnovnim šolam v občini. Ostal bom torej kulturni delavec, kjer sem v razvidu pisateljev, in se bom še naprej preživljal tako kot zadnjih 15 let, s pisanjem knjig in režiranjem filmov."
Radenčani ne se pustit barabi.

Czd (nepreverjen)

Naj s... nazaj v svojo vuko jebino hrvatsko... Kaj se tu v Sloveniji pametnega dela...

DC99 (nepreverjen)

Leljak to, Leljak tisto, Leljak levo, Leljak desno,... Spitavlen se što stoji tu od zadaj, ka čisto vsak njegov korak spremlja in vsako možno njegovo potezo po medijaj kritizera.

bandit leljak (nepreverjen)

ker je bandit. zato se kritizera. še slejpe bi vido njegova podla dejanja

In reply to by DC99 (nepreverjen)

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Glavno je, da vas seljak jeb.e!

Lol lol (nepreverjen)

Se klošare komunistične pozivam naj se obejsijo! Do največ napravli za Slovenijo!

če ge va ra (nepreverjen)

Edino v Sloveniji je možno, da za neko zakotno pisarniško službo rabiš potrdilo o nekaznovanju. Za župana pa lahko kandidiraš četudi si kriminalec in si uničil desetine družin in njihovo imetje.
Še posebej desnaki so veseli takih kandidatov. Drugih sposobnih nimajo. En in isti se vlačijo po občinskem svetu že leta in leta in nič ne naredijo.
Radenčarji, upam, da čez 2 leti stopite skupaj in NIKOLI več ne dovolite, da desnaki pridejo na oblast.
Kaj bo nek svetnik sedaj odločal, ki je takrat, ko so prebivalci Titove ulice to ulico gradili, še sral v hlače !!!!!
SMRT FAŠIZMU, SVOBODA NARODU !!!!!

franciska

Ta kriminalec je za razliko od ostalih svoje odsedel, produktivno odsedel. Najvecji fasizem izvajate potomci komunistov(pridne mamine in atijove ovcke), kateri se bojite Leljaka, njegovega odkrivanja resnice o povojnih pobojih, pri katerih so imeli prste vmes tudi mogoce vasi sorodniki in ostali kurcici ala cegevara, ki anarhijo enacite z komunizmom. Kaviar socialiste pa skrbi, da ne bo vec razmetavanja obcinskih sredstev za razne razstavice itd. Po moje sploh ne ves kaj je fasizem, to parolo si zasledil, da zadnje case krozi po netu in kot ovca delis dalje. Ti si kliše.

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

Czd (nepreverjen)

Po vojni vsi delajo čistke. Ne morem si predstavljati grozodejstva ki bi se izvajala če bi bil zmagovalec do drug...

In reply to by franciska

637 (nepreverjen)

Aja, odsedel je in to je po tvojem vse. Po tvoje zadosti za rehabilitacijo nekoga. Če bi ti bila med tistimi, ki jih je ogoljufal za 8. miljonov evrov bi tudi tako mislila? Ne bi rekel.

In reply to by franciska

čukundeda (nepreverjen)

To je mogoče samo v Sloveniji. Priletiš na letališče v Avstralijo in oblasti seveda za vsakega pogledajo v kartoteko. Ugotovijo, da je kartoteka zelo debela in človeka ne pustijo v državo. Na letališču počaka in ga vrnejo nazaj v Slovenijo.
V Sloveniji taka oseba lahko kandidira za župana in ( kaj naj rečem za ljudi, ki ga volijo, nimam izraza ) postane župan.
Sramota za Radence. SLOVENISTAN !!!!!

ena pač (nepreverjen)

tvoja majkača lahko kandidira za prvo pušačico na tovornjakarskem parkingu

In reply to by čukundeda (nepreverjen)

slatina (nepreverjen)

REFERENDUM BOOOOOOOOOOOOOO !!!!!!!!!

Vsi na referendum (nepreverjen)

To ne bo samo glasovanje o imenu ulice. To bo glasovanje o demokratičnosti, fašistofilstvu, o zavračanju mračnjaštva, diktatur in mračnjaštva. Radenčarji, pokažimo toj mračnjaški spregi, kaj si mislimo o njej. Nam ni treba kolesariti, mi imamo možnost krožiti!

franciska

Ne bluzi, ne ni vam potrebno kolseariti, ampak vseeno ste kolesarili! Credni nagon je realna zadeva. Kaksno diktaturo ti kje vidis? Ce bi ostajala kaksna diktatura potem ti ne bi oslarij mogel tu trosit. Glasovanje o demokraticnosti? Zupan je bil demokraticno izvoljen!

In reply to by Vsi na referendum (nepreverjen)

icnedar (nepreverjen)

Župan, ki bi naj bil demokratično izvoljen, ne razume demokracijo, ampak diktaturo.
To kar je naredil v četrtek na seji meji že na norost njegove ideološke blaznosti.
Okužen pa je skoraj celoten OS, posebej Toplak. Temu človeku ni več pomoči.

In reply to by franciska

637 (nepreverjen)

Toplak pa itak že od nekdaj neje bil preveč diht. Pa nočem nikogar žaliti ampak ka to vi v Radencih imate za nekše desne drhali. Človek skoraj ne more verjeti, da se jih znajde telko na kupu.

In reply to by icnedar (nepreverjen)

icnedar (nepreverjen)

Baje je pri Jageru in Zadrugi zmanjkalo vazelina, le zakaj in kdo ga je kupil ?

In reply to by 637 (nepreverjen)

franciska

Kolesarji so dol pokupili, ker so si ketne mazali!

In reply to by icnedar (nepreverjen)

icnedar (nepreverjen)

Ne bi rekel, vprašaj Toplaka, mogoče on ve kaj več o tem.

In reply to by franciska

če ge va ra (nepreverjen)

In bo na referendumu tudi demokratično odstavljen !!!!

Nikoli več desne golazni !

In reply to by franciska

franciska

In potem se zbudis z prstom v riti!

In reply to by če ge va ra (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Daj Gospod Leljak
skini že enkrat to kurčevo titovo ,, ali kak bi že poštenjaki rekli
Banditen strasse in bo mir , Pa saj en turistični kraj ne more imeti ulice s tako butastim imenom

Haso (nepreverjen)

Kako pa lahko en kulturni narod premore tako budalo kokr si ti?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Haso (nepreverjen)

Kako pa lahko en kulturni narod premore tako budalo kokr si ti?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

budala ti je mama
dole na tovornjakarskem parkingi
dela, dela in puši

In reply to by Haso (nepreverjen)

Šratofčar (nepreverjen)

Leljaka treba pitati,kelko mu je kapnilo v žep,ko bi naj kao daroval v Makedonijo gasilskemu društvu odsluženi gasilski avto GD Šratovci.To tudi ni bilo kak on pravi,z njim doli je tudi bil njegov podžupan,ki tudi ve kak je bilo s tem gasilskin avtom.

Šratofčar (nepreverjen)

Res smo dobli novi avto,ampak ono z darovanjem pa si je on zmislil,da bomo mi dobili novega,če smo starega pripravljeni darovati,zakaj ga ni dobilo kako GD v Sloveniji,če se je že darovalo,aja daleč stran je vse skup manj se ve,ampak tudi ta svinjarija njegova bo prišla enkrat ven,kelko se že čuje ni tak vse čisto,malo bi to lehko doli v Makedoniji raziskal kak raziskovalni novinar,pa šel vprašat na to GD v Makedoniji.

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Zanikovalec vojnih zločinov Roman Leljak je Titu ukradel ulico - toda po svetu jih je še ogromno.

Županu Radencev Romanu Leljaku se je končno uresničila njegova velika želja – spremenil je ime ulice Josipa Broza Tita v tem mestu. Poslej naj bi nosila bolj politično všečno ime »slovenske osamosvojitve.«
Tako je torej Roman Leljak pokojnemu Josipu Brozu Titu v osamosvojeni Sloveniji vendarle ukradel ulico. Toda brez skrbi, Josip Broz jih ima po vsem svetu še veliko. Tudi tam, do koder tatinski prsti Romana Leljaka ne sežejo - in nikoli ne bodo segli.
"Ulice, ki so poimenovane po Josipu Brozu Titu se nahajajo na štirih kontinentih sveta. Država v Evropi z največ površinami, poimenovanimi po Titu, je Italija."

To seveda ni nič nepričakovanega.

Da je Roman Leljak, nekdanji špicelj tajne vojaške obveščevalne službe, ki je nekoč kradel denar iz pisem vojakov JLA, bil nato obsojen zaradi najrazličnejših kaznivih dejanj tudi v samostojni Sloveniji (in ki je nedavno napisal celo lažnivi knjižni pamflet ter objavil lažen »dokumentarni film«, v katerem zanikuje ustaške zločine v Jasenovcu), sedaj v Radencih »odpravil« ulico Josipa Broza Tita - ni bilo povsem nepričakovano.

Ni nenavadno, da se ljudje takšnega kova spravljajo celo na mrtve, trn v peti pa so jim seveda prav vsi borci proti nacifašizmu in imperializmu.
S svojimi neresničnimi navedbami o polpretekli zgodovini je Roman Leljak slovenski in mednarodni javnosti že prej velikokrat kradel zgodovinsko resnico, preimenovanje ulice pa je samo še en korak v isti smeri.

Toda to je kvečjemu korak nazaj za vse bolj provincialne Radence.
Roman Leljak je namreč pokojnemu Josipu Brozu Titu res brez težav ukradel ulico.

Toda Josip Broz jih ima po vsem svetu še veliko. Tudi tam, do koder tatinski prsti Romana Leljaka ne sežejo in nikoli ne bodo segli.

Tito ima po vsem svetu še veliko ulic, ki ne bodo tako zlahka preimenovane tudi zato, ker je zgodovina svojo sodbo o Josipu Brozu že izrekla.
In tega preimenovanje v Radencih ne more spremeniti.

Josip Broz Tito je namreč oseba, ki ima v tujini največ ulic in spomenikov med vsemi znanimi osebnostmi na področju nekdanje SFRJ.

Na drugem mestu je genialni znanstvenik srbskih korenin – Nikola Tesla.
Ulice, ki so poimenovane po Josipu Brozu Titu se nahajajo na štirih kontinentih sveta. Država v Evropi z največ površinami, poimenovanimi po Titu je Italija.

Njegove ulice še naprej obstajajo v mestih Quattro Castella, Parma, Cornaredo, Parete, Scampitella, Verzino, na Sardiniji v Ussani in Nuoru ter na Siciliji v mestih Aci Sant’Antonio in Palma di Montechiaro.

V ostalih evropskih mestih je Titova ulica v Limassolu na Cipru, v Moskvi pa je po Titu imenovan trg.
V Franciji je avenija maršala Tita v mestu Chalons-de Campagne.
Titove ulice se pogosto nahajajo v glavnih mestih in na prestižnih lokacijah, kar ni nenavadno, glede na velik ugled, ki ga je Josip Broz užival.

Tito Lane je tudi v Connectitutu v ZDA in v mestu Okaiawa na Novi Zelandiji.

Avenija Tita je v mestu Alice v Teksasu, Titova pot (Tito's track) je tudi v Tamboonu v Avstraliji.

Titove ulice se pogosto nahajajo v glavnih mestih in na prestižnih lokacijah, kar ni nenavadno, glede na velik ugled, ki ga je Josip Broz užival zaradi svoje vloge v drugi svetovni vojni in po njej, ko je bil eden od vodilnih politikov neuvrščenih držav.

V diplomatskem središču Afrike, etiopski prestolnici Adis Abebi se ulica Josipa Broza Tita nahaja neposredno poleg ulice ustanovitelja mesta Menelika II.

Avenija Tita je tudi v Agadirju v Maroku.

V zambijski Lusaki se Tito Road nahaja v samem centru mesta. Tito Avenue v središču glavnega mesta Gane pa je del mesta, kjer se nahajajo tuja veleposlaništva.

V tuniškem mestu Sousse se na Bulevaru maršala Tita nahaja nacionalna Vojaška akademija.

Javne površine imenovane po Titu se nahajajo tudi v glavnih mestih Angole in Egipta, v Aziji in Rusiji so Titove ulice tudi v New Delhiju, Goji in Omsku, od koder je bila Titova prva soproga Pelagija Belousova in kjer je Tito nekaj časa živel.
Titova ulica je obstajala tudi v Pragi med leti 1946 in 1948, po konfliktu s Stalinom pa je bila preimenovana v Ulico jugoslovanskih partizanov in se tako imenuje še danes.

Pred tem se je imenovala Ulica kralja Aleksandra, tako da je celo po preimenovanju obdržala »jugoslovansko« kontinuiteto.

Današnji Park 5. julija v mestu Alžir je bil tudi pred tem poimenovan po Titu, in po datumu, ko je Alžirija pridobila neodvisnost, Jugoslavija pa je bila prva država na svetu, ki je to državo priznala kot neodvisno državo.

V parku se nahaja tudi Titov kip, delo Luje Lozice.
Titov lik se je ob tem nahajal tudi na bankovcu Republike Gvineje.

To je edini primer, da se je nek Evropejec pojavil na bankovcu kakšne od neodvisnih afriških držav.

Titov spomenik se nahaja tudi na spomeniku ustanoviteljev neuvrščenih v glavnem mestu Gvajane, njegov spomenik pa se nahaja tudi v parku imenovanem po njem v Ciudad de Méxicu.
Ante Pavelić, Adolf Hitler in podobni liki so se s podobnimi uspehi lahko pohvalili le v času trajanja njihovih krvavih režimov, katerih zločine brani in vztrajno zmanjšuje prav župan Radencev.

V Južni Ameriki pa se Avenija maršala Tita nahaja tudi v največjem mestu na kontinentu, v brazilskem Sao Paulu.

Številne Titove ulice se še danes nahajajo v vseh naslednicah nekdanje SFRJ, v nekaterih pa tudi po razglasitvah neodvisnosti (in ne osamosvojitvah, kar je povsem nestrokoven pojem) postavljajo tudi nove spomenike in imenujejo tudi nove ulice Titu v čast.

Preimenovanje ulice v Radencih zato več pove o samem klavrnem stanju tega mesta, kot pa o Titu.
In prav zanimivo bi bilo izvedeti, kateri od junakov tistih, ki se zavzemajo za odstranitev Titovih ulic, bo dočakal, da se po njem imenujejo ulice in trgi ali natisnejo bankovci z njihovimi liki.

Res je, to se je pravzaprav že zgodilo, ampak Ante Pavelić, Adolf Hitler in podobni liki so se s tem lahko pohvalili le v kratkotrajnem času trajanja njihovih krvavih režimov, katerih zločine brani in vztrajno zmanjšuje prav župan Radencev.

čarni vrag (nepreverjen)

čakaj da zumboti pridejo k pameti
bodo takoj skinuli table sa onim sranjem kjer piše maršal tito

Goričanec13 (nepreverjen)

Kak ovaj Gospodin Leljak jebe
u glavo smrdljive komunajzerje

icnedar (nepreverjen)

Še malo pa bo nam Leljak prepovedal kolesariti po občini, čeprav tudi njemu ne bi škodilo, da bi šel kdaj na kolo. Veš Roman, včasih pride svež zrak tudi v glavo in potem se možgančki ( če jih seveda imaš ) malo zbistrijo.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice