Epidemija koronavirusa v aprilu 2020 povsem ohromila turizem.

Zaradi posledic epidemije koronavirusa v aprilu v Sloveniji ni bilo zabeleženih turističnih prihodov, prenočitev v turističnih nastanitvenih obratih pa je bilo po začasnih podatkih le okrog 11.000, kar je 99 odstotkov manj kot v aprilu 2019, kažejo podatki Statističnega urada republike Slovenije (SURS).
 

Vir: SURS
Vir: SURS

Večina turističnih prenočitev znotraj vzgojno-izobraževalnih programov

Turistični nastanitveni obrati, ki so v aprilu 2020 zabeležili prenočitve, so v večini gostili osebe v okviru mednarodnih študijskih izmenjav, ki v Sloveniji ostajajo dalj časa.

S 16. marcem 2020 je namreč stopil v veljavo vladni Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji. Turistični nastanitveni obrati po tem datumu niso smeli več sprejemati novih gostov vse do 18. maja 2020, ko so se ukrepi za zajezitev epidemije koronavirusa začeli sproščati tudi za del dejavnosti v turizmu. 

V prvem četrtletju 47 odstotkov manj prenočitev turistov 
 

Od januarja do konca aprila 2020 je bilo v Sloveniji zabeleženih nekaj več kot 660.000 prihodov turistov (52 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani) in nekaj več kot 1,8 milijona njihovih prenočitev (47 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani), kažejo podatki Sursa.

Prihodov domačih turistov je bilo v prvem četrtletju 2020 skoraj 259.000 (44 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani), njihovih prenočitev pa 777.000 (39 odstotkov manj). Prihodov tujih turistov je bilo v prvem četrtletju 2020 skoraj 402.000 (56 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani), njihovih prenočitev pa skoraj 1,1 milijona (51 odstotkov manj).

Vir: SURS
Vir: SURS
Vir: SURS
Vir: SURS

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost23232 (nepreverjen)

99? Torej nekdo ni upošteval karantene.

olginfan (nepreverjen)

Ja ges san bil tej.

In reply to by Gost23232 (nepreverjen)

opjikn (nepreverjen)

Manjka ŠOKANTNO.

Sobočanec123 (nepreverjen)

Turizem niso samo prenočitve. To je kvečjemu četrtina do 1/3 vse turistične ponudbe. Škoda je veliko večja.

Jugo (nepreverjen)

Ka pa mutite, saj sa je pa že eno leto govorilo ka bo kriza

KAJ JOČETE ? (nepreverjen)

Kaj jokate non stop hudiči ferdamani, saj je situacija ista po celem svetu ne samo v Sloveniji pa nikjer toliko ne jokajo kot slovenski tajkuni. Prinesite denar nazaj iz tujine, kjer ga skrivate, pa jahte pa vikende. Bokibogme nobenga lastnika turističnih objektov nisem videl, da bi bil siromak, čakate samo na državno pomoč, pa jebenti država smo vsi davkoplačevalci in mi ki smo bolj v dreku naj bi zdaj vam pomagali.

stric feri (nepreverjen)

ZANIMIVO !!! V turizmu je zadnjih 6 let bila rast več kot 10 % na leto. Predvsem na račun tujih gostov. Številke so bile več kot dobre. Podjetja so beležila nadpovprečne dobičke. Zaposlovali in dvigali plače so MANJ, kot je bila rast in dobiček.
In sedaj, ko še sploh ni sezone in je bil izpad 2 meseca pa večina že " bije plat zvona " in najprej grozi od odpuščanji in se na vsa usta derejo, kako bodo propadli.

Čudno res čudno!!! Vedno so obdobja "debelih krav" in obdobja "suhih krav". Ko so bili veliki dobički je bilo vse tiho. Sedaj pa vik in krik in jok.

Poslovanje VSEH podjetij je prosto javno dostopno. Za leto 2019 še ni podatkov, ker so se sedaj komaj urejali podatki.

Za leto 2018 in nazaj so podatki na AJPES dostopni. Sem pogledal za znano Pomursko podjetje, ki se ukvarja s turizmom. Zadnii dve leti so številke nadpovprečne. Marsikateri podjetnik bi bil presrečen takih številk.
Dobiček v 6 mestnih številkah. Preneseni čisto dobiček 7 mestne številke.

In potem vidiš tipa nekaj dni nazaj v medijih, da jamra in stoka. Ko se stanje normalizira bo vse po starem.

No, dobiček bo za kakšen stotak ali dva tisoč manjši kot so bili navajeni.

Če bi pohlep gorel bi svet že zgorel !!!!!!

Cort (nepreverjen)

Glej ce ne stonjas nika ne dobis, je pa istina ka je turizem vec kak samo prenocitev, dosta ljudi je odvisna od njega, vecinoma majo delavci tak minimalca, zdaj pa naj ti strokovnjaki namesto da nas strasijo o drugem valu tega nkv, pripravijo ukrepe s katerimi ne bo potrebnoga taksnoga zaprtja. Zdaj ce kak v ide da je ta virus ogrozal najbolj starejse obcane pac naj le te nekako osamijo v casu pandemije.

In reply to by stric feri (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

pomeni tudi 99 procenti manj kurbarije

vragi v belem (nepreverjen)

oe24 at/oesterreich/chronik/niederoesterreich/Arzt-unter-Verdacht-Gift-Kuchen-fuer-seine-Kollegen/431191866

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Starejše novice