Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec se je odzvala na situacijo v Kapeli, kjer je radenski župan Roman Leljak zaradi suma na okužbo s koronavirusom pri enemu od staršev otrok zaprl tamkajšnji vrtec in šolo.

Župan občine Radenci Roman Leljak je včeraj zvečer sporočil, da je zaradi suma na okužb s koronavirusom pri enemu od staršev otrok sklenil zapreti vrtec Grozdek na Kapelskem vrhu v Slovenskih goricah in Osnovno šolo Kapela. Po Leljakovi odločitvi je sledil odziv direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milana Kreka, ki je ocenil, da je bil takšen ukrep preuranjen, Leljak pa je sklep sicer že umaknil, a šola in vrtec sta kljub temu danes ostala zaprta. 
 

Potrebna je strokovna ocena, odloča pa vlada

Rezultati testa so dane pokazali, da okužbe s koronavirusom ni, na celotno dogajanje pa se je danes odzvala tudi šolska ministrica Simona Kustec. Ministrica je izrazila veselje, da je test negativen in razumevanje nad težko situacijo, a pozvala k odgovornem ravnanju v takšnih primerih. Kot je dejala, je glede delovanja vrtcev in šol potrebno dobiti strokovno oceno s strani zdravstveno-epidemiološke stroke, zadnjo besedo pa ima vlada.

"Ko dobimo strokovno oceno jo prenesemo na raven ravnatelja, ki nato to prenese na pristojno ministrstvo. Mi pa potem v sodelovanju z NIJZ prenesemo informacijo na vlado in se na tej ravni odločimo," pojasnjuje Kustečeva in dodaja, da je vlada v teh primerih edina, ki lahko presodi in odloči o zapiranju vzgojno-izobraževalnih ustanov.

Podobno mnenje je delil vladni govorec Jelko Kacin, ki je na današnji tiskovni konferenci dejal: "Želeli bi si, da župani, ki se znajdejo v taki zagati, vsekakor najprej to svojo zagato, zadrego in strah, komunicirajo z lokalnim epidemiologom. NIJZ ima epidemiologe po celi Sloveniji, zato bi si želeli, da bi najprej opravili konzultacije. Če pa župan ne najde epidemiologa, je še vedno tam zdravstveni dom, posvetovanje z medicinskim osebjem bi bilo vsekakor dobrodošlo."
 

S spleta

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
AAAAAAAAA (nepreverjen)

Vej pa ravnatel ali ravnateljica šoule nema kaj poslušati župana, za zapejranje šol je odgovorno ministrstvo. Šoula je nej županova tak ka nema un kaj zapejrati.

priokolp (nepreverjen)

odkar se je locila, izgleda veliko boljse in lepse.

, (nepreverjen)

Vsaka lejpse zgledne brez deda

In reply to by priokolp (nepreverjen)

Gzhzg (nepreverjen)

ni brez deda, ampak brez moža. Kako pa veš da nima ljubimca.

In reply to by , (nepreverjen)

black panter

saka ka ,je prišla na funkcijo se je ločila,to pomeni ka je..........s cucov prišla....

In reply to by priokolp (nepreverjen)

p3p (nepreverjen)

Za ustašijo ne veljajo nobeni zakoni oni lahko kradejo lažejo in ponarejajo zakone in zgodovino in njim bo pel Tupson in njegovi koljači tako da nič novega in neznanega izbrali ste župana in ga imate isto kot imamo predsednika vlade zdaj pa ovce v hlev in tihoo.

lepabeseda

Ah, dajte no, če pa bi bila dotična oseba pozitivna, bi Leljaka kovali v zvezde. Saj se poznamo, a ne?

KermitMS (nepreverjen)

Banana župan

stric feri (nepreverjen)

Odlično povedano gospa ministrica. Upam, da na vladi predlagate sankcije proti župani, ki si drzne na svojo roko izdajati neke sklepe okrog šole in vrtca.

VSEM ravnateljem pa strogo navodilo, da nimajo kaj poslušat nekih županov !!!!!!!!!

Zakaj imamo potem ministrstvo za šolstvo?????

Ustaska baraba (nepreverjen)

Sredi devetdesetih let je tako Leljak že lastnik treh podjetij:
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️
Avto ideala, tabloida As in podjetja za finance in inženiring ZAT. Mimogrede, tedaj je bil tudi pokrovitelj izbora za mis Slovenije. Na roki rolex, v rokah pa volan rumenega lamborghinija diabla. Jeseni leta 1996 se je Leljakov poslovni imperij začel rušiti.
Še danes v Mariboru in okolici blizu 500 opeharjenih kupcev čaka, da bodo videli za svoje naročene in nikoli izročene fiate vplačani denar. No, malo kasneje je Leljaku uspelo zlorabiti kartice Diners Club in naplahtati še dve avstrijski banki. Zato je moral leta 1999 sesti na zatožno klop. Po dveletnem sojenju je Leljak dobil tri leta in osem mesecev zapora. Sodbo je leta 2005 potrdilo višje sodišče. Po izmikanju je kazen v zaporu na Dobu začel služiti šele februarja 2008. Leljak je pristal v osebnem stečaju in je danes skupaj z obrestmi še zmeraj dolžan okoli osem milijonov evrov. Za nameček je prah že pred izvolitvijo v Radencih znova dvignil s svojo novo knjigo in filmom o ustaškem taborišču Jasenovcu. Tam govori o bistveno nižjem številu žrtev, kot so jih zgodovinarji našteli doslej. Knjigo je želel predstaviti tudi hrvaškim imigrantom v Avstraliji, vendar so ga avstralske oblasti ustavile že na letališču in poslale na levo krog nazaj, ker ni imel s seboj potrdila, da ni v kakšnih kazenskih postopkih.

Nekoč je baraba lažljiva tudi izjavil...
Za začetek, zakaj ne bo profesionalni župan: "Izvoljeni župan se lahko po svoji volji odloči za zaposlitev ali pa zgolj za nagrado. Neprofesionalni župan bom, ker nočem, da bi s plačo reševal svoje probleme iz preteklosti. Nagrada pa je večja od povprečne plače v Sloveniji. Z lahkoto bi jo podaril osnovnim šolam v občini. Ostal bom torej kulturni delavec, kjer sem v razvidu pisateljev, in se bom še naprej preživljal tako kot zadnjih 15 let, s pisanjem knjig in režiranjem filmov."

Ne sme se pozabit tudi tega,v osemdesetih letih je namreč
služboval v organih varnosti bivše JLA, pri zloglasni kontraobveščevalni službi KOS. Pa so
ga aretirali nekaj dni prej kot znamenito četverico, Janšo, Borštnerja, Tasića, Zavrla. Uradno
je 14 mesecev zaporne kazni dobil, ker naj bi bil zlorabil metode in sredstva v vojaški
varnostni službi oziroma ker naj bi bil, kako preprosto, vojakom iz pisem jemal denar.

Radenčani ne se pustit barabi.

majmunx (nepreverjen)

Polanskega šerifa tudi ravnateljica kuje v zvezde.

Starejše novice