S problematiko platan se stanovalci na Lendavski ulici soočajo že nekaj let, zdaj jih bodo nadomestila nova drevesa.

Kot so zapisali na soboški Komunali, problem tiči v tem, ker je prostor v katerega so platane zasajene med cestiščem, pločnikom in stavbami postal premajhen za tako mogočna dreva kot so platane. Obenem so platane v zadnjih letih napadene s platanino čipkarko, ki je severno ameriška mrežasta stenica. Njene hranilne rastline so namreč platane, ki so pri nas tujerodne, sajene v parkih in mestnih drevoredih. Z določenimi ukrepi se sicer lahko zmanjšajo populacije tega škodljiva, ampak popolnoma jih ni možno uničiti in je škodljivec nadležen za stanovalce, ker jim v poletnih mesecih zaide v stanovanja in ga je povsod polno.

Platane na Lendavski ulici (Google Maps)

"Ker platanine čipkarice ni možno popolnoma uničiti in ker so platane že prevelike za ta prostor, se bodo platane odstranile in se bodo zasadila nova drevesa ostrolistnega javorja, ki ima bolj ozko valjasto krošnjo, ki zrase v širino 4-6 metrov in bo drevo imelo dovolj prostra za normalno razrast krošnje," pojasnjujejo na komunali in še dodajajo, da se bo vmes zasadila živa meja iz medvejke, kar je za drevo bolj ugodno, kot če bi bila na površini le trava.

Drevo za nadomestno sadnjo. Stebrasti ostrolistni javor-Acer platanoides 'Columnare'. VIR: Komunala Murska Sobota

Danes so pričeli z odstranjevanjem problematičnih dreves in jih tudi uspešno odstranili. Kot so nam potrdili na Komunali Murska Sobota, bodo zaenkrat samo na tem delu zasadili nova drevesa, medtem ko v nadaljevanju Lendavske ulice to za zdaj ni v načrtih.

Komentarji (11)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
cezar (nepreverjen)

ob platanaj bi mogli podrejti še tej grde bloke pa zazidati druge ka majo formo, ne ven što dovoli v soboti ka se kakoli zida

AAAAAAAAA (nepreverjen)

cezar Pa tvojo kučo podrejti, si pameten.

In reply to by cezar (nepreverjen)

JOJ, JOJ, JOJ....... (nepreverjen)

SAJ NI PROBLEM SOBOTA, PROBLEM JE DA V SOBOTI ŽIVIJO BUTLI, KI MISLIJO DA JE NAD NJIMI SAMO PLAVO NEBO. NE RAZUMEM, DA TA MANJŠINA V RIT POTISKA VSE OSTALE POŠTENE PREBIVALCE SOBOTE

NARAVOVARSTVEN… (nepreverjen)

KJE STE SEDAJ NARAVOVARSTVENIKI ? TAK GLASNI ZA VSAKO DREVO. Dvoličneži sram naj vas bo. A na oblasti v Soboti je vaša opcija (rdeča) PA NE SMETE ker vam zaprejo pipico bankomata. Naj se mi še samo eden oglasi v kakih drugih primerih. Drevesa, ki so se komaj najlepše razrasla so morala pasti, samo ne zavajajte ljudstvo z boleznijo teh dreves saj nas je kar nekaj, ki se na to razumemo dosti bolj kak vsi občinari pa komunalci skupaj. Prosim če kdo ve čigava ideja je to bila, kdo je to odobril in ali je občane sploh kdo kaj vprašal.

sd-samo denar (nepreverjen)

Vse si točno zapisal ;-) se spomnim kakšen vik in krik so napravili,kda je Štihec dal podrejti topole.Rejsan dvoličneži na kvadrat ;-) sedaj se je pokazalo kakšni so te naravovarstveniki ;-)

In reply to by NARAVOVARSTVEN… (nepreverjen)

Gost lipa (nepreverjen)

Sramota in žalostno kaj se dela, cel svet sadi drevesa mi pa v Murski Soboti podiramo najlepša drevesa, okoli Mure, Btc in zdaj še tukaj,

Gost lipa (nepreverjen)

Nekdo je za to prejel lep denar

heh... (nepreverjen)

Vse zeleno treba skrčti...
Samo, da bo beton...

Vipko
Truplo

Škoda, kakor piše v zadnjem stavku, da v nadaljevanju ulice ni predvideno, da se posadijo drevesa. Menim, da bi morali vsepovsod, kjer je nekaj prostora zasaditi drevesa. Mestu to lahko da lep izgled... ne samo tlakovana in zabetonirana glavna ulica.

Sobočanec z bakše (nepreverjen)

Opet se nepismeni narod gor vužiga....

realnost (nepreverjen)

Realno do v Soboti vse stare dreve porusili. Pa to nemres vrvati.

Starejše novice