Foto: Bobo
Predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije je ob mednarodnem dnevu Romov izpostavil problematiko, s katero se sooča romska skupnost.

Ob današnjem prazniku Romov, ki sega v leto 1971, ko so ta datum izbrali na prvem svetovnem kongresu predstavniki Romov iz štirinajstih držav, osrednje kulturne prireditve zaradi epidemije koronavirusa ne bo. 

Jožek Horvat Muc poziva pripadnike romske skupnosti, da naj ostanejo doma in upoštevajo stroko ter ukrepe vlade pri preprečevanju širjenja virusa in ohranitvi zdravja. 

Njegovo sporočilo objavljamo v nadaljevanju v celoti.

Po širitvi Evropske unije leta 2004, romske skupnosti danes predstavljajo eno največjih etničnih manjšin v EU: ta naj bi štela do 15 milijonov prebivalstva. Romske skupnosti v Evropi se še vedno soočajo z diskriminacijo, nestrpnostjo, rasizmom in segregacijo.                                  

Širjenje bogastva Evropske unije škodujejo stereotipi in predsodki, tudi v obliki gospodarske, socialne in politične diskriminacije. Nekateri dogodki in aktivnosti nekaterih političnih in državnih veljakov ter institucij namerno s političnimi in medijskimi mehanizmi povzročajo zaskrbljeno povečano stopnjo diskriminacije, rasizma, sovražnega govora ter širjenja nestrpnosti do Romov.                                                

V nekaterih primerih se izvajajo oboroženi napadi nad Romi s strani policije in drugih oboroženih skupin. Romska naselja se rušijo in požigajo, Rome se preganja ter se jim kršijo osnovne človekove pravice.

Romi pričakujemo od Evropske unije in njenih inštitucij večjo pozornost pri odpravljanju kršenja človekovih pravic, diskriminacije, segregacije ter sovražnega govora. Prav tako si želimo večje politične odgovornosti vlad držav članic EU in hkrati uveljavljanje sankcij proti tistim, ki s svojimi dejanji kršijo človekove pravice, diskriminirajo ter segregirajo romsko skupnost in širijo sovražni govor.
Prav tako si Romi  želimo večjega sodelovanja z Evropsko Unijo, Svetom Evrope in njenim inštitucijam pri izboljšanju položaja romske skupnosti.

Romi se tudi danes borimo za iste cilje, kot smo se pred več kot 30 leti , to je izboljšanje položaja skupnosti. Romi smo del evropske in slovenske skupnosti, na žalost pa smo še vedno diskriminirana skupnost, ki doživlja sovražni govor, rasizem, segregacijo in različne pritiske. Menimo, da je treba aktivnosti romske skupnosti razvijati tako, da bomo takšne pojave v slovenskem prostoru odpravili, predvsem pa, da bo oblast, pripravljena z nami sodelovati, pomagati, predvsem pa upoštevati naša mnenja in predloge . Za razvoj in izboljšanje položaja romske skupnosti je potrebno razumevanje ter veliko politične volje, predvsem na področjih, s katerimi imamo težave, to pa so bivalne razmere, infrastruktura, izobraževanje in zaposlovanje.

Država Slovenije je v 65. členu Ustave RS zapisala, da položaj in posebne pravice romske skupnosti, ki živi v Sloveniji, ureja zakon. Leta 2007 je Državni zbor RS sprejel Zakon o romski skupnosti v Sloveniji (uradni list št.:33/07, ZromS- 1). Od leta 1995 Vlada RS pripravlja Programe ukrepov za izboljšanje položaja Romov v Sloveniji.

Dejstvo je, da se v vseh teh programih navaja, da je eno izmed prednostnih področjih programa urejevanje bivalnih razmer romske skupnosti. Temeljni problemi pa so predvsem legalizacija romskih naselij in neurejeno lastništvo parcel znotraj naselij. Od leta 2014 so se zvrstile, tudi zaradi nedostopnosti do pitne vode pripadnikom romske skupnosti, različne tožbe proti Sloveniji na različnih mednarodnih sodiščih. Komisar za človekove pravice pri Svetu Evrope je celo Slovenijo opozoril, da krši človekove pravice Romom glede pitne vode. Prav tako so svoje nezadovoljstvo Sloveniji v zvezi s tem izrekle mnoge mednarodne organizacije in inštitucije.

Kljub prizadevanju Sveta Romske Skupnosti in Zveze Romov Slovenije za reševanje tovrstnih težav se romska skupnost v Sloveniji še vedno sooča z različnimi težavami, od diskriminiranosti do pomanjkanja osnovnih življenjskih potreb kot so pitna voda in elektrika.
Mnogokrat smo izrazili prošnjo za pospešitev sprejemanja ukrepov, ki so v pripravi v okviru pristojnih služb in ministrstev vlade. Sami smo mnenja, da je potrebno za reševanje romske problematike sprejeti sistemske rešitve, ki bi se uresničevale in okrepile med drugim tudi z različnimi programi in razpisi.

Romska problematika se v Sloveniji rešuje zgolj na osnovi programov in razpisov, kar pa ni učinkovito in velikokrat ni uravnavano uresničevanju ciljem.

Zato je predlog Sveta romske skupnosti Republike Slovenije ter Zveze Romov Slovenije: "Z sistemskimi rešitvami ter programi za integracijo Romov bi se problematika reševala konstantno in z zagotovljenimi sredstvi".

Spoštovane pripadnice in pripadniki romske skupnost,    
v imenu Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije, čestitam vsem pripadnikom romske skupnosti za naš praznik, dan Romov.

Jožek Horvat Muc, predsednik Sveta romske skupnosti Republike Slovenije in Zveze Romov Slovenije

S spleta

Komentarji (41)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Ja 43355 (nepreverjen)

Ja gospod Muc pa Rudas, nej se samo vo metati, pa nositi kravate ka se neven ja delate, ka mislite ka ste nekaj, trbej tudi rihtat pa gucat za Rome po celi Sloveniji. Nej ka samo kaserate seje pa Cao!! Pa glavno ka ste na TV.

Ka pa te (nepreverjen)

Ka de pa drugo pravo, saj ne vej.

rote Mütze (nepreverjen)

Še vedno smo diskriminirana skupnost -obnašajte se kak ostali pa nete več !

In reply to by Ka pa te (nepreverjen)

Jansa pusiiiiiii (nepreverjen)

Cigoje so cigoje,vigoje do ostale,ce van kaj nepase spizdete mrs lenuhe

purd-i (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Kda to prešten včasih vidin namen komentarja njima ka sta Roma ne pripada ka nosita kravato ka je to rezerverano za Janšo in Pahora pa direktore pa sodnike in poslance po tv nesmi nastopati ka je to rezervirano za Kacina in tiste ka tej določijo zakoj drugi lejko kaserajo sejnine Romi to morajo delati pro-bono, kelko što zna bi pa obdržo vsaki za sebe , pa samo še eno lep praznik pa borte se naprej za pravice, ka do van pomali še tej odvzeli?

inokss (nepreverjen)

in vecno te, ker se nescete prilagoditi!

inokks1 (nepreverjen)

ne morem, verjeti, da sem ti dal plus :) se le v necem strinjamo.

In reply to by inokss (nepreverjen)

Gost4123 (nepreverjen)

Kak da je ta cirkus z koronavirusom nej zadosta, se še zaj tej oglašajo...

Beli Strojan (nepreverjen)

Ki tu je pravica? Kolegi je držaf fkradnula 2,5 tone bakra, šteri bi naj bil od enega privatnika. Ejni je ovado, ka ne ve či to njegovo ge, odnosno neje najbrž njegof baker. Kolegi pa bakra nehčejo nazaj dati. Držaf tatinska!!!

Beli Strojan (nepreverjen)

Država Roma ogoljufala za 2,5 tone bakra (24ur.com)
Ljubljana, 24.03.2014

Tožilstvo je Sebastjana Ferhatoviča ovadilo, ker naj bi imel v lasti ukradeni baker. Tega so vrnili domnevnemu lastniku, čeprav ta ni bil prepričan, da gre za njegov baker, nato pa je tožilstvo umaknilo obtožnico. A bakra zdaj ni več in Ferhatoviču ne preostane drugega kot tožiti državo.

In reply to by Beli Strojan (nepreverjen)

asrtiop (nepreverjen)

Ne, seri.

Bodoči Vardist (nepreverjen)

Ubogi mucek! Ti in tvoji pajdaši ste najbolj diskriminirani z delom (drugi vam vstran jemljejo)!

Oooj (nepreverjen)

Daj ne serte pizde ene telko proti ciganjon lenuhi pa tou lenuh je tisti keri tou pise vecina ciganov dela pa tou tesko dela .....ge koli se pa najdejo taksi ka nescejo delat pa prosin komi je nej za tou naj ne odpira clanka telko samo ka de ciganje ponizavo ....glij taksi ka jebejo tu ciganje z komentarami te se v rit vlacijo ciganjon ...lep.dan

goostt (nepreverjen)

Še vedno smo diskriminirana skupnost, res ste zelo ubogi, niti motiko in lopato vam nočejo dati !!

Tinka13 (nepreverjen)

Romi rabijo delo in izobrazbo! Ne rabijo “kvazi” magistre in strokovnjake,razna društva,ki jih je malo morje,ki na račun raznih projektov,ki so sami sebi namen lagodno živijo. Romi rabijo poleg pravic tudi dolžnosti,ki se jih morajo držati!
Večinski narod pa rabi več objav in možnosti spoznat življenje in delo Romov,ki so uspeli z lastno pametjo in delom!
Žal pa tudi večinskemu narodu paše, da so med Romi tudi Cigani, saj tako lahko zdravijo svoje manjvrednostne komplekse in so veseli, da lahko koga krivijo za svoj lastni neuspeh in bedo

Ajta (nepreverjen)

Romi rabijo delo in izobrazbo? Jim bo padlo z neba? Rabijo vodo in elektriko? Jim bo padlo z neba? Za to se je treba potruditi! Tako, kot se je morala večina nas. Za mene noben novinar ni pisal članka da mi morajo dati izobrazbo, vodo, elektriko, cesto..... Pa nimam nič proti njim. Ko se bodo začeli zavedati dolžnosti tako, kot se zavedajo pravic, jim bo šlo dobro. Vsaj večini, tako kot nam ostalim "kao privilegiranim".

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Bdjjejdjd (nepreverjen)

Ka ste vij diskriminirani cigani smrdljivi! Spravite se delaz golazen smrdljiva

Jansa pusiiiiiii (nepreverjen)

Lenuhe,kradljivce str cigane nic drugegea

Vili76 (nepreverjen)

Malo o diskriminaciji Romof... pred leti san bil na sestanki z direktorcof enega od pomurskih CSD-jof... in je prišla rejč na Rome... znate ka je pravla:''V Ljubljani so mi pravli, ka naj se ne bockamo z njimi, naj jin damo vse ka štejo''. Tolko o diskriminaciji...

matejja (nepreverjen)

Vili76, za to so pa krivi levičarji in lewe vlade! Pod desno vlado bo malo bolj strogo.

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Lagati pa znaš bole kak Cigani

In reply to by Vili76 (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Zdaj pa tako,vsepovsod so črne ovce in tudi med Romi jih je veliko,ampak vseeno med njimi ne bo nikoli in nikdar toliko barab in lopovov,kradljivcev in mučkarošov,kot med avtohtonimi Slovenci po lopovščinah,pa vi lahko pišete kaj hočete o Romih.Človek,ki piše in govori o skupinah tako grdo kot so Romi je zame navaden gnoj.
Pa lepe bližajoče praznike in ostanite zdravi.

Žbunek (nepreverjen)

Ne seri lolek. Če bi skup vzel vsa kazniva dejanja, štera je policija obravnavala na območju Pomurja, san siguren ka so storilci najmenje v 70% pripadniki romske populacije.

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

"Dva roma sta pretepla 92 letno babico in jima je mogla izročiti 180 eur."

In reply to by Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Tinka13 (nepreverjen)

Matejja .dva čistokrvna Slovenca sta do smrti pretepla mladoletnega fanta za prazen nič!
Fant je odžagal svoji punci roko, samo, da bi dobil zavarovalnino. Oba slovenca!
A čem še naštevat?

In reply to by matejja (nepreverjen)

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Nej so vsi diskriminirani, eni se obnašajo normalno in hodijo v službe. Diskriminirani so v bistvu VSI ljudje keri nemajo služb, zato ta gospod diskriminira posledično tudi nerome in govori samo v njihovo korist! Vsi smo v isti državi, zato se tudi obnašajte temu primerno in se več ne bomo delili na "vaše" in "naše".

in... (nepreverjen)

In to napiše nešče, keri se v sakši temi o politiki oglaša z vašimi in našimi in deli in žali in diskreditira in ne ven ka še vse nej. Zdaj pa na ednouk največji človekoljub. Mrš majmun eden.

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

hhhg (nepreverjen)

Delite vi komunisti. Genocid nad Cigani, Sinti so v Sloveniji delali ravno komunisti PO 2. svetovni vojni IN MED NJO!

In reply to by in... (nepreverjen)

hhhg (nepreverjen)

Ste pokazali svoj pravi obraz tuj leta 1991, kda ste se bratili z Milo Ševićem, ka ste pozivali naj pokolje Slovence... ste vabili jugoviće, vabite jih še gnesden! MARŠ TIJ GNOJ BALKANSKI

In reply to by in... (nepreverjen)

srgregerg (nepreverjen)

Zakoj trbej pri 16 deco meti? Zakoj ne motiverate ka napravijo osnovno šaulo pa kakšno 3 letno poklicno? Zakoj sami sebej ponižuvlete pa davlete mlajši generaciji občutek, ka so cigani pa nikole nika z nijh nede? Vse je privas.

Meni je zagnja briga na tun svejti če bi prodajalka bijla ciganica. Če bi avtomehanik bil cigan. Če bi doktor bil cigan, če bi učitel bil cigan. Absolutno nema vejze. Samo nej. Deco se že tak vzgaja ka v šolo ne odijo, deco majo pri lejtaj ka so sami deca. Te pa socialna + otroški.

Neje žmetno narejdite osnovno pa tri letno trgovsko pa negi delati. Dobiti 850€ plače pa se odseliti v 1,5 sobno stanovnaje v MS. Pa začati živeti kak "nej cigan". Vse je v van not.

Tinka13 (nepreverjen)

Pa to delajo soamo “cigani”?
Pa še to :pišeš, ka ti bi bilo vseeno če bi trgovka, učiteljica, doktorica bila ciganka! Pohvalno, če bi res tako bilo,a žal je daleč od tega.Romi se žal sodijo po svojem poreklu in ne po znanju , dobroti, srcu,... Rom je za vas Rom, pa naj dobi Nobelovo nagrado za fiziko! vedno boste nekaj našli, da ga boste lahko žalili oz degradirali

In reply to by srgregerg (nepreverjen)

srgregerg (nepreverjen)

Trenutno je debata od ciganov.. Marsi keri starši ne vzpodbujajo dicej ka bi vsaj 3 letno poklicno nekšno napravle pa mele v življenji slujžbo pa tak dale.

Tau pa je tudi brez vezen guč. Tak pač je tudi ges osebno man v sebi frustracije do romov iz osnovne šaule priznan jih man. Pa san jih preraso in bi bil veseli če bi mlajše generacije romov bijle dovzetne do šaule pa slujžbe.

Tak pač je. V osnovne šaule ste se cigani skup držali pa non stop nasilje izvajale nad drujgeme. Kradnole izsiljevale. Jebiga, dejstva. Še zdaj znan ka smo nikole nej šli na avtobusno postajo preden je nej prišo avtobus ka je na pujščo pelo, ker nas je bilau straj kak deco, ker je vedno nešče tan izvajo nasilje nad lidame. In tau lidan ostane. In tau bi lejko mlajše generacije spremenijle. Pa neje nika dosta naček. Hčerka prijde domov iz 5 razrejda pa mi palek povej ka jo je en vaš pošikno pa za taško doj potegno pa tak dale.

Vaša vzgoja. Vaša krivda. Vesejli bi bil za vse vas, nas našo deco vašo deco če bi se tej stvari spremenile. Ampak interesa nega. Doma jih pumpate ka so cigoje pa cigoje do ostali pa ka smo vsi praute njin in si deca tau zapaumnijo in nemajo volej niti nič spremenite ker so une cigani pa jih vsi sovražimo. Škoda.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

matejja (nepreverjen)

Tinka, najdi mi v vsej Sloveniji vsaj en "ograček" v romskem naselju, ki ga obdelujejo romi, da jim ne bi mi kupovali zelenjave.

In reply to by Tinka13 (nepreverjen)

Tropikano (nepreverjen)

Praviti samo znajo česa vsega nimajo in kaj vse pričakujejo od države to ,da bi pa se jih čim več zaposlilo pa njim ni mar.Nimajo vodo nimajo tega kdo pa je nam naredil vodovod sami smo financirali .Največ za vse to je krijv pokojni Drnovšek Čudno non stop ponavlja ,da so diskriminirani in ,da so zapostavljeni .Da bi pa se potrudili kaj za sebe to pa ne .

Tinka13 (nepreverjen)

Se poplnoma strinjam s tabo! Kje so sredstva oz kaj se je naredilo s sredstvi iz raznih projektov razen, da se je zrak mešal, pa rodbino na izlete peljalo?
Kar se tiče vodovoda in elektrike:Veliko romov si je vse to samo naredilo oz financiralo. V naseljih predvsem na Dolinskem, Dolenjskem, Beli krajini pa je tako,da se le zahteva. zdravi fantje, moški bi komot sami kopali jarke za cevi, žico, država bi pa pomagala z majstri! Vendar ne! vse samo čakat,da pade z neba!

In reply to by Tropikano (nepreverjen)

LELEk (nepreverjen)

Fčiti se, delati, pa živeti pošteno po drüjžbenih normah, pa bo,... Nej samo čakati ka kaj spadne z neba,...

Fonzekk (nepreverjen)

Za diskriminacijo so si največ krivi sami. Zelo so poučeni o svojih pravicah, za dolžnosti jih pa ne briga. Seveda pa niso vsi taki. In Rudaš in Muc nista ravno primer diskriminacije. Pa da ne bo pomote: nič nimam proti njim. Me pa zelo moti, ko kričijo, da hočejo vodo, da hočejo elektriko, da hočejo primerne življenjske pogoje.... Vse bi jim morala narediti država. Meni in mojim otrokom ( in večini neromov) ni država naredila nič od tega. Vse smo si morali narediti sami

Beli Strojan (nepreverjen)

Vodo in elektriko trbej plačuvati.. bo to držav plačuvala... civili morejo meti gradbena dovoleja plačati za papire... čemo biti enakopravni ... mi "čemo" tudi plačuvati :D

Vipko
Truplo

Težko bi rekel, da sem kdajkoli napisal kakšen strogo kritičen komentar naspram Romom. Tokrat bom!
Zaradi tega, ker to, kar je danes povedal po radiu Muc, presega vse meje dobrega okusa. V glavnem je namignil, da država ruši Romom domove, jih napada z orožjem in še več... žal pa sem zamudil in vsega nisem slišal. Ni pa to, kar sem napisal, izvzeto iz konteksta, da bo jasno!
Mislim, da bi na tem portalu lahko res pojasnil, kaj je mislil s tem? A to, da je policija "prevetrila" tisto romsko naselje na Dolenjskem, kjer so tako samo za šport veselo streljali naokrog? Lahko to samo tako mi počnemo? Počne to on in npr. prebivalci Pušče? Povedal je tudi, da država ruši Romom njihove domove. Je kje rušila kakšno nezakonito postavljeno barkarsko naselje? Verjetno je, tega ne vem, vendar samo tako levo, desno, pa malo naprej in nazaj ne moreš postavljati svojega doma? Mogoče celo na tuji zemlji. Kolikor vem stanuje Muc nekje v Soboti, Rudaš pa ima svojo hišo v Pušči. A imata vse tako... brez komunalne ureditve, postavljeno nekje na tuji zemlji in še se najde.
Muc, nalij si čistega vina in to pojasni na tem portalu? Kakor je že napisano, ne samo drezati v svoje pravice, ampak se zavedati tudi svojih dolžnosti in če se jih ti, je tvoja naloga predvsem, da o tem poučiš druge Rome...!

Tinka13 (nepreverjen)

Truplo kako pa veš,da ima Rudaš črnogradnjo?
Upam, da te prijavi za klevete

In reply to by Truplo

Viktor (nepreverjen)

Truplo, podpišem se ti pod komentar! (E)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice