Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo koronavirusa so podali ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, minister za javno upravo Boštjan Koritnik, vodja svetovalne skupine Bojana Beovič in vladni govorec Jelko Kacin.

Nadaljuje se razprava o sproščanju nekaterih ukrepov po velikonočnih praznikih, Vlada RS je tako včeraj ponovno zagnala izvajanje nenujnih zdravstvenih storitev. Premier Janez Janša je tudi naštel pogoje, ki so potrebni, da lahko začnemo sproščati ukrepe, to so:

1. stopnja reprodukcije okužbe: število oseb, ki jih okuži ena oseba, mora biti daljše obdobje manjše od 1;
2. zagotovljene morajo biti pravne in tehnične možnosti ter zadostne kapacitete za sledenje pozitivnim in možni širitvi virusa;
3. zdravstveni sistem, vključno z oddelki za intenzivno nego, ne sme biti več pod prevelikim pritiskom;
4. zagotovljene morajo biti zadostne kapacitete za testiranje;
5. vzpostavljeni morajo biti delujoči instrumenti za merjenje učinkov tranzicije.

Treba je zdržati še teden dni

Vodja svetovalne skupine Bojana Beovič je dejala, da smo lahko s potekom epidemije v Sloveniji zadovoljni, saj se nam ni zgodilo to, kar se je zgodilo v nekaterih drugih evropskih državah in je zdravstveni sistem vzdržal. Ob tem je opozorila, da se val epidemije še ni povsem končal in spomnila na prej navedene pogoje ter povedala, da je ključno upoštevanje ukrepov.

»Tisto, kar je nemogoče prepovedovati, pa so medsebojni obiski. Zato je ob teh velikonočnih praznikih zelo pomembno, da ta trenutek izkoristimo in zdržimo še kakšen teden,« je pozvala in svetovala razmislek pred vsakim obiskom. 

Ob tem je še dejala, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja natančno analizo umrlih, ki bo dostopna takoj, ko bo pripravljena. Povedala je, da je med umrlimi zaradi koronavirusne bolezni večinoma šlo za starostnike. 

»Če ne bomo kmalu dobili cepiva, je edino, kar nam ostane, da se tiste populacije, ki niso ranljive, prekužijo,« je še ocenila Beovičeva in hkrati izpostavila, da moramo sočasno zagotoviti tudi zaščito ranljivih populacij. Prekuževanje bo do neke mere potekalo, ko bomo odprli šole, vrtce in vse druge dejavnosti, je še dejala. 

Sezonski delavci bodo letos domači

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je poudarila pomen samooskrbe v času epidemije. Krizno obdobje po njegovih besedah namreč močno posega tudi v kmetijski in živilski sektor in to ravno, ko je sezona kmetovanja in del na polju v polnem zagonu. Zagotovila je, da so z nekaterimi ukrepi že pomagali temu sektorju, še več ukrepov pa bo del novega protikorona zakona.

Ob tem ugotavlja, da se kmetovalci soočajo z viški in izrazitim padcem cen določenih kmetijskih proizvodov in pridelkov. To skušajo reševati tako, da povečujejo blagovne rezerve in odkupujejo te viške. Najbolj prizadeti so tisti, ki na trgu delujejo sami in nimajo vzpostavljenih dolgoročnih pogodbenih odnosov, še ugotavlja Pivčeva.

»To izkazuje potrebo po boljši organiziranosti in povezavi v boljše agro-živilske verige. Pozivam vse člane znotraj vzpostavljenih verig, da skušajo ohraniti stabilnosti v pridelavi slovenske hrane in sočasno zasledujejo cilje, da se breme ne prenaša na posamezne deležnike v verigi, ampak da se enakomerno porazdeli,« je povedala ministrica. 

Zaradi zdravstveno-varnostnih zadržkov prihoda tujih delavcev za sezonsko pomoč na poljih letos ne bo oziroma bo močno omejeno, zato Pivčeva poziva državljane Slovenije, da kmetom priskočijo na pomoč.

»Pozivam študente, brezposelne delavce, delavce na čakanju, mlajše upokojence, vse, ki ste zdravi in se lahko gibate. Podajam apel, da vas slovenski kmetje tokrat zares potrebujejo,« je pozvala ministrica za kmetijstvo.

Dodatki k plačam že ta mesec

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je spregovoril o dodatku za nevarnost in posebne obremenitve v času epidemije, ki velja za vse v javnem sektorju, ki so v nadpovprečno izpostavljeni tveganju za svoje zdravje oziroma so prekomerno obremenjeni.  Dejal je, da je končna odločitev o tem, komu pripada dodatek v pristojnosti predstojnika. 

»Naredili bomo vse, da bo do izplačila dodatka prišlo čimprej, po možnosti še pred izplačilom naslednje plače,« je zagotovil Koritnik.

Dodatek bodo torej dobili vsi, ki v teh dneh tvegajo svoje zdravje in življenje, za to, da pomagajo tistim, ki jih je ta epidemija prizadela. Ob tem je minister naštel primere: medicinske sestre, policisti, zaposleni v Upravi RS za zaščito in reševanje, negovalke v domovih za starostnike in drugi.

S spleta

Komentarji (23)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
hhhg (nepreverjen)

Milijarde in milijarde gredo v te kvazi "laboratorije" vsako leto... Ne iznajdejo pa 0. Podobno kot zdravilo za raka ali aids. Že od 50 let prejšnjega stoletja se je vložilo stotine milijard eur, ampak vsako leto zboli vedno več ljudi z rakom in tudi posledično umre vedno več. Zdravilo? "So na tem, da se razvija"... Ali z drugimi besedami rečeno; če bi odkrili zdravilo za raka, več nebi bilo potrebnih tako velikih finančnih vložkov v "raziskave"... In bi se veliko laboratorijev razpustilo, ki so namenjeni samo temu, da torej najdejo zdravilo zoper raka... Na cepivo proti Covid19 pa itak pozabite, povprečna doba za odkritje cepiva (za vse populacije) traja približno 10-15 let.

kemik (nepreverjen)

In tij zaj misleš ka za COVID19 malo neka se skup vligej, eno tau bakterijo malo of virus tralala pump pump pump in evo zdravilo?

Preden se zdravilo spistij v javno uporabo, ka ma vse dovoljenja, testejrano na lidan in vse stranske učinke zabeležene mijne tudi do 12 mescov. Taka pred nauven leton zdravila nede.

In reply to by hhhg (nepreverjen)

A2A (nepreverjen)

A res ?
Kje pa je cepivo proti Sarsu ( leto 2002 ) ki je podoben Covidu - 19?
Španska gripa ? - 100 let je mimo in pred par leti so ugotovili (če sploh so ) kakšen virus je sploh bil.

Znanstvenice in znanstveniki so razvijali cepivo proti sarsu med letoma 2007 in 2008. Preden so prišli v fazo testiranja cepiva na ljudeh, so morali opraviti še testiranje na laboratorijskih živalih. Na samo cepivo laboratorijske žival niso imele negativnega odziva in so proizvajale primerna protitelesa, ko pa so virus vnesli med njih, se je razvila pretirana občutljivost. To pomeni, da je bil imunski odziv mišk še hujši, kot bi bil, če bi bile samo okužene z virusom.

In reply to by kemik (nepreverjen)

hhhg (nepreverjen)

Nej, vsaj krf bi jemali tistim keri so preboleli / plazmo oz imunoglobuline oz bi zdravili najhuje obolele za Covid19,

In reply to by kemik (nepreverjen)

Hmmmmmmm (nepreverjen)

Majster, ne razmiš se totalno nič v materijo in tudi v sistem, a si najbole glasen. Še posebej tej argument z milijardami ti je dober. Če ne iznajdejo zravila za rak, idejo milijarde za razvoj in nič nega dobička iz prodanih zdravil. Če se zdravilo za rak iznajde, več nede milijard za razvoj, do pa milijarde iz prodaje zdravila. Taka ne ven, ka ščeš povedati. Firme do vseeno mele milijarde, Če de se najšlo zdravilo za rak, se ga še vedno razvija naprej. Ker rak je fejst kompleksna zadeva in so si raki na iston organi lejko zelo različni. To je tudi eden izmed razlogov, zakoj nega nekšnoga enotnoga zdravila za vse. Če se pa nede razvijalo naprej, pa še gej puno puno bolezni, za štere se nuca zdravilo ali pa se le-to mora izboukšati. Te seveda dodajmo resistentne bakterije, na štere antibiotike ne delujejo. Tudi tu trbej raziskovati. Raziskovalne laboratorije v farmaciji in mikrobiologiji mo vedno nucali... AIDS pa se do zdaj nemre pozdraviti, ampak smo prišli do te točke, ka se ga, če gemleš zdravila, ne opazi več v tvojon telesi. Ti neje zadosta? Vmes malo pamet vklopiti v škodi...

In reply to by hhhg (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Zelo konkreten in fantastično razumljiv kontra odgovor nekomu, kateremu je bil namen več ali manj... da kritizira brez razmisleka. Kot neuk za te zadeve vseeno mislim, da: ni res, da ni zdravila za raka. Niti za aids? Dandanes marsikdo ne umre, ker je dobil raka... tudi aids se mislim da da pozdraviti? Vsaj za prvega velja, da je pravočasnost odkritja ključna... verjetno še kaj! Človeštvo bo v prihodnosti "proizvajalo" nove bolezni in na srečo tudi zdravila zanje! Vsaj upam!

In reply to by Hmmmmmmm (nepreverjen)

cezar (nepreverjen)

ge ti predlagan ka se zgrabiš za glavo pa v panično bežiš okoli trga zmage pa se za sakši kroug enouk nekan pejneš, pa vse skuper ponovi eno 50 krat ...

In reply to by hhhg (nepreverjen)

Ka te briga (nepreverjen)

Te pa ti napravi zdravilo či si tak čeden

In reply to by hhhg (nepreverjen)

Micki (nepreverjen)

koncno ka presten neka smiselnoga, ene dejavnosti so pripelali do unicenja, zato ka je te virus kak vsi drugi nevaren za obcutljivejse skupine,da je aids v prisel je tudi bila panika, samo niti priblizno ne taksa kak jo zdaj zganjajo mediji in politika

Konec.. (nepreverjen)

Zadnji čas je ka uničimo delovanje interneta in ponovno začnemo živeti zemeljsko življenje....

micikaaa (nepreverjen)

VSE KI SO NA SOCIALI PA SO ZDRAVI ...ZDRAVNIŠKO PREGLEDAT, PA DELAT...PIVČEVA IMA PRAV...KDOR NE DELA, PA UKINIT VSAKRŠNO POMOČ.....

xcxx... (nepreverjen)

Ja, pa pozabila si povedati ka trbej penzioniston še nekaj dodatka cuj dati ka je potrebno kupiti glasove za naslednje volitve.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

A2A (nepreverjen)

Pravilno!
Na Madžarskem so na sociali max. eno leto,te pa delat - ker delo je!
Ko se boste naslednjič peljali na Madžarsko kar dobro poglejte kdo čisti in ureja okolico!
Romi, sposobni za delo ne dobijo nič od sociale! Nič!
Pika.Zadeva je urejena.
Pri nas pa vete kakšno je stanje.

In reply to by micikaaa (nepreverjen)

pozorni (nepreverjen)

Se ščista strinjan z miciko. Preveč je manjakov na socialnoj podpore. Socialna podpora more biti za tiste, šteri so nej sposobne samostojno živete, pa tüdi za tiste šteri so ostale nej po svojoj krijvde brez sej denarne transefof, so pa neka prispevale našoj drüjžbi.

Indigo1 (nepreverjen)

Larifari virus! Še nihče ni umrl zaradi virusa!

someone1 (nepreverjen)

Javi se v Ljutomerski DSO pa tan pomagaj brez zaščite pa te pravi ka je virus larifari. Bedaki zavolo takšnih idiotov moremo biti vsi izolejrani.

In reply to by Indigo1 (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

O hudiča post ste mi zbrisali. Pa nič takšnega sem nej napisal, ka ne bi bilo smiselno vsebovano v vašem članku. Saj je Beovičeva radikalno spremenila svoje stališče in ne jaz. Moje stališče je še vedno isto. Ne vrtim se kak petelin na vetru.

rsae (nepreverjen)

niti pod razno se ne pustim cepiti. naj iznajdejo zdravilo za obolele, ne zdrave.

Gost lipa (nepreverjen)

Najbolj zdravo je delati na zemlji, ograček, njiva, pa nede virus nika mogo

V. I. R. U. S. (nepreverjen)

Treba se je prekužiti, se pravi ka so nas imeli za budale glavno ka negdo mafne.

Gost8916 (nepreverjen)

Zdaj kda so gospodarstvo zapravili, lidij pahnili v stisko večjo od tega virusa, zdaj je pa prekuženje vredu...

. (nepreverjen)

Naj se ona prekuži, mi smo se že.

levi komunist (nepreverjen)

najboljše zdravilo proti korona virusi je
znoj od malega murgeljskega prdca
samo težko ga je dobiti
i jako malo ga je

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice