FOTO: Bobo
Predsednik republike borut Pahor je obiskal Dom starejših občanov Tezno. Na obisku bi se mu moral pridružiti še minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, a je obisk zaradi drugi obveznosti odpovedal.

Direktorica Doma starejših občanov Tezno Jasna Cajnko je predsednika republike Boruta Pahorja ob današnjem obisku, ki se je zgodil le dan po prvi okužbi s koronavirusom v mariborskih domovih za starejše, znova seznanila s problematiko, ki jo v luči koronakrize doživljajo v domovih za starejše.

Opozorila je, da oskrba starejših postaja politično vprašanje: »Starejši okuženi s koronavirusom ostajajo v domovih za starejše, ki so socialno varstveni zavodi, ne zdravstveni zavodi, in nimamo ustreznega usposobljenega kadra niti druge opreme in pripomočkov, da bi lahko stanovalcem zagotavljali ustrezno zdravljenje.«

»Naloženo jim je breme, ki ga, tudi če bi želeli, ne morejo ali znajo nositi,« se je strinjal Pahor.

Ob vsem tem pa je prav pri starostnikih pričakovati zahtevnejši potek zdravljenja, če pride do okužbe s koronavirusom.

Pahor je le dan po prvi okužbi s koronavirusom v mariborskih domovih za starejše obiskal Dom starejših občanov Tezno (foto: Bobo).

Namestnik predsednice skupščine Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Zoran Hoblaj, sicer direktor Doma starejših občanov Rakičan, je ponovil besede direktorice, da v domovih za starejše »manjka kadrov, manjka zaščitne opreme, manjka prostorskih resursov«.

»Nismo zdravstvena ustanova, ampak socialno varstveni zavod. Upoštevamo vsa navodila, izvedli smo vse preventivne ukrepe, vendar v primeru obolelosti in okužbe s covid-19 vse to v domovih ne bo dovolj. V zadnjem času se pojavlja tudi stigma, da smo domovi žarišča in leglo okužb s covid-19, kar ne sprejemamo, nekdo je te okužbe prinesel v domove. Dejstvo pa je, da se ta virus v domovih širi hitreje,« je dejal Hoblaj.

Koronavirus se v domovih za starejše širi hitreje (foto: Bobo).

S spleta

Komentarji (7)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
maljutka (nepreverjen)

zdaj prijde Borut še v Pomurje po šunko...

Boblajkop (nepreverjen)

Stigma ima vedno nekje podlago.

sd-samo denar (nepreverjen)

opet radirate ? kak vas neje sram ? resnica boli ;-) če je človek povarjenec je pač pokvarjenec ;-) zakoj pa te ne radirate kda štoj šinfle židana,janšo....samo kda se šinfle soboški SD te je panika ;-)

. (nepreverjen)

što ti kaj radira klipan?

In reply to by sd-samo denar (nepreverjen)

komunistka Olga (nepreverjen)

Je rekre

vinkomegla (nepreverjen)

Da mi slucajno ne bi kakšen kominajzer za Veliko noč jedel zegna
Veste za svinje niso biseri

purd-i (nepreverjen)

v hiralnicah potrebuješ pametne direktorje ne pa kader ki kje drugje nikoli ne bi bil sprejet

Starejše novice