Glede obveznega razkuževanja večstanovanjskih stavb je kar nekaj polemik. Finančno breme stroškov je padlo na ramena stanovalcev, čeprav na Zvezi potrošnikov Slovenije pravijo, da razkuževanje stavb ne more bremeniti etažnih lastnikov.

Urad Republike Slovenije za kemikalije in Nacionalni inštitut za javno zdravje sta pripravila nekaj praktičnih napotkov v zvezi z obveznim razkuževanjem večstanovanjskih stavb, ki so namenjeni lastnikom, upravnikom in izvajalcem čiščenja oziroma razkuževanja.

Med napotki izstopa predvsem ta, da se razkuževanja lahko lotimo sami, saj bomo rokovali s sredstvi, ki niso nevarna. Ob tem pa bo strošek razkuževanja nizek. 

Več kot 70 odstotkov etanola ali natrijev hipoklorit

Za razkuževanje površin je v Sloveniji registriranih veliko biocidnih proizvodov, pa vendar vsi niso niti primerni za uporabo niti ne učinkujejo proti virusom. Pred nakupom tovrstnih proizvodov priporočajo, da preverite namen/učinek teh sredstev na etiketi ali na navodilu za uporabo. 

Za splošno uporabo pri razkuževanju površin so primerni proizvodi, ki vsebujejo več kot 70 odstotkov etanola ali natrijev hipoklorit (Varekina, Arekina).

Domače recepture niso primerne

Sredstva, ki se uporabljajo v času epidemije, morajo biti zanesljiva in učinkovita proti virusom. Zato posebej opozarjajo, da za razkuževanje nikakor niso primerne domače recepture (npr. soda bikarbona, kis …) ali različni alternativni pripravki.

Za razkuževanje opreme v večstanovanjskih stavbah je tako z vidika učinkovitosti kot z vidika stroškov najprimernejši natrijev hipoklorit (NaOCl oziroma njegova komercialna proizvoda Varekina in Arekina), saj niti koncentrat niti razredčena delovna raztopina nista nevarni kemikaliji.

Poleg tega delo z njima ne zahteva posebne usposobljenosti in zaščitne opreme, saj zadostujejo rokavice za zaščito rok in maska. Ob pripravljanju delovne raztopine, pa se se priporoča tudi zaščita oči. Prav tako je zaščita za oči potrebna, če raztopino pršimo po površinah.

Iz tega sledi, da posebni specializirani izvajalci za razkuževanje niso potrebni, saj to lahko naredijo stanovalci sami. 

Priprava in izvedba razkuževanja sta dovolj preprosti, da ju lahko z ustrezno organizacijo in sodelovanjem opravijo ali etažni lastniki ali njihovi pogodbeni čistilni servisi. Ob tem je strošek razkužila minimalen in ga je na voljo dovolj tudi za široko uporabo.

Kako pripravimo delovno raztopino iz Varikine

1 deciliter proizvoda razredčimo v 5 litrih vode. Če se odločimo za katerega od drugih proizvodov, ravnamo v skladu s priporočil NIJZ, ki so dostopna TUKAJ.

POZOR: s sredstvom je treba ravnati po navodilih proizvajalca, v nobenem primeru ga ne mešamo s čistili in detergenti, saj lahko pri tem nastajajo drugi nevarni produkti.

Za učinkovito razkuževanje raztopino po nanosu pustimo toliko časa, da se posuši. Priporočljivo je, da površino najprej očistimo z navadnimi čistili, s čimer dosežemo boljši dezinfekcijski učinek v krajšem času in z nižjimi koncentracijami.

Katere površine moramo obvezno razkuževati

Ključno je razkuževanje najbolj izpostavljenih površin, ki se jih stanovalci najpogosteje dotikajo, še zlasti kljuke, stikala, dvigala (gumbi v dvigalih), zunanji domofoni. Ograje v notranjih stopniščih je smiselno razkuževati predvsem na zgornji, oprijemalni letvi. Ob tem pa naj se stanovalci te letve čim manj dotikajo.

Prostojni poudarjajo, da se odlok o obveznem razkuževanju v večstanovanjskih stavbah ne nanaša na razkuževanje površin, ki pripadajo individualni etažni lastnini (zvonci, kljuke vhodnih vrat stanovanj). Te morajo, že zaradi odgovornosti in skrbi za lastno varnost in zdravje, razkuževati lastniki sami.

Po razkuževanju je v skupnih prostorih treba zagotoviti čim boljše prezračevanje.

S spleta

Komentarji (3)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
someone1 (nepreverjen)

Končno nekaj pozitivnega. Zdaj pa naj se upravljavci stavb žalijo na sončno upravo zaradi izgube dohodka . Barabe ene izkoriščevalske, vojni zaslužkarji.....

. (nepreverjen)

Stroka pravi da je to nepotrebno.

Rikardo (nepreverjen)

Razkuzila si naj stanovalci sami nabavijo, saj je blok njihov zato je tudi njihova dolznost da blok cistijo in razkuzujejo oz dolocijo distilko ki bo to pocela, ampak ko se pa gre za denar pa nihce noce meti nic pri tem, zalostno

Starejše novice