Foto: Bobo
Predsednik vlade Janez Janša je danes podal izjavo za medije o stanju v državi v času epidemije bolezni covid-19 in o postopnem aktiviranju gospodarskih panog.

V nagovoru državljanom republike Slovenije, je Janez Janša, predsednik vlade, sprva izrekel sožalje vsem najbližjim, ki so umrli za posledicami koronavirusa. Pravi, da se krivulja širjenja virusa ne vzpenja več strmo, je bolj vodoravna, vendar še ne pada. »To pomeni, da brez nadzora gibanja pozitivnih in brez testiranja njihovih stikov, sedanjih omejitev gibanja ni mogoče skrčiti le na nekaj območij,« pravi Janša. Omejitev gibanja in upoštevanja tega ukrepa bi naj bistveno zmanjšala število novih okužb. 

»Sprostitev nekaterih omejitvenih ukrepov bi se lahko ob predhodni izpolnitvi nekaterih nujnih pogojev, mogoče začela uveljavljati že od prihodnjega torka naprej,« dodaja Janša.

Gre za možnost ponovnega postopnega zagona vseh tistih dejavnosti proizvodnje, dela storitev trgovin in prometa, ki jih je mogoče uveljavljati z zadostnimi preventivnimi ukrepi. Ob dodatnem padcu krivulje okužb oziroma ob nenarašanju te, bi se lahko kmalu sprostili tudi nekateri izredni ukrepi gibanja državljanov. 

»Nekaterih ukrepov ne moremo sproščati tako hitro kot države, ki so na epidemijo ukrepale dneve ali celo tedne pred nami in so bile nanjo za razliko od nas tudi institucionalno pripravljene,« pravi Janša in hkrati poudarja, da so danes v državnem zboru sprejeli pomembno spremembo referendumske zakonodaje, zaradi katere bi lahko drugi protikoronski paket uveljavili še pred koncem meseca.

Ohranjanje potenciala slovenskega gospodarstva

»Zavedati se moramo, da bomo morali ves denar, ki smo si ga in smo si ga že izposodili za blažitev epidemije, nekoč tudi povrniti. Zato bomo naredili vse, kar je v naši moči, da v času epidemije ohranimo potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in preko tega vse vitalne elemente slovenske socialne države,« pravi predsednik vlade.

Dodaja, da se bodo po premagani epidemiji ponudile nove možnosti. »Kriza sama po sebi prinaša preveritve v naš zdravstveni sistem. Sedaj je postalo bolj jasno, da imamo težave, kakšne smo imeli že dolga leta, da potrebujemo dodatne investicije v naš zdravstveni sistem, da potrebujemo reformo plačnega dela, čiščenja korupcije iz dobaviteljskih verig in bistveno boljšo organizacijo,« zaključuje Janša.

S spleta

Komentarji (55)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
železobaker (nepreverjen)

ka pa te?
premalo mrtvih za takše "smrtonosen virus"?

sereevs (nepreverjen)

ni pomembno, ce kdo umre, pomemben je njegov ugled. uefa#press

In reply to by železobaker (nepreverjen)

ferincef (nepreverjen)

ceferomanija?? odgovor enak prejsnjemu.

In reply to by sereevs (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Dobro jutro!!
Aha, znamo, ka smo se zaleteli!!
Že nazaj vličemo tudi 200 procentne dodatke?
Ugotovili smo, ka mo nekda ipak mogli to sami plačati?
Se naj pripravimo na korona-ZUJF?
Ja, sledi korona-ZUJF - če mogoče komu ni jasno!
Bo 150 EUR-ski korona dodatek na volitvah pomagal?
*magla svuda, magla oko nas ----- samo, megla se razkadi in...... živi bili pa videli

VRANA (nepreverjen)

ZUJF rabimo, čimprej !!! Prevetritev rabimo !!!

In reply to by butalec (nepreverjen)

🐥 (nepreverjen)

Ti pa tiho, klerotalibanski sprevrženec!

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ne čivkaj, hibridni picek !! Tablet zmanjkalo???

In reply to by 🐥 (nepreverjen)

Nakladalka (nepreverjen)

Pa li de še dale naklado pa naklado pa naklado....

VRANA (nepreverjen)

Preklopi, če ti ne paše.
Kaj točno ti pa ne paše: cenejša elektrika, paketi pomoči, preprečitev scenarija Italije in Španije,... XY pozitivnih stvari... Končno nekdo, ki konkretno nekaj dela.

Drugače pa čudovit govor, odličen!

In reply to by Nakladalka (nepreverjen)

butalec (nepreverjen)

Vrana, meni ne paše to, ka je to le šminka, kozmetika - batine pa sledijo!!!
Samo, to trbej razmiti, za razmiti pa trbej ?????????

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Kda dobiš, je super. Seveda, geli? Ampak: Ne obstaja zastonj kosilo!!!

Ti si generacija, ka ima samo pravice, dolžnosti pa nobenih?

In reply to by butalec (nepreverjen)

TRR (nepreverjen)

Ti očitno dosta dobiš ka vse to tak slepo zagovarjaš.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

guest (nepreverjen)

Očitno si eden od lenuhov, in dobiš 150€ dodatka.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

VRANA (nepreverjen)

Ti najbole znaš, kak je tou, kda si nekoristnež :)) Jaz pa pozdravljam ukrepe, ki pomagajo gospodarstvu!! Gospodarstvo "gor drži" državo, nej JS, kulturniki, nevladniki, ostala gamad,...
Gospodarstvo pojge, gospodarstvo !!!

In reply to by guest (nepreverjen)

Korio (nepreverjen)

Tvojo glupo pamet

In reply to by butalec (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Ti si stvarno nej pri sebi. Kdo de tebi dal cenejšo elektriko, pakete pomoči, pa to je vse larifari in zavajanje. Največja svinjarija pa je uporaba popolnoma zanič testov in na tej podlagi uničevat gospodarstvo.

In reply to by VRANA (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Ne se nič sekirat vlada se je po 1,2 mrd eur danes zadolžila za novih2,25 mrd eur. ročnost 2045 leto opusti se i uživaj?

fe.nik (nepreverjen)

ti bos sel cez prehod za pesce, ko ti Bratuskova prizge zensko na semaforju, zelo pomembno za razvoj slvenije sprememba semaforjev. genialno levicarji. se malo pa smo v Svici.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

luc-ifer (nepreverjen)

Ka pa ma to veze z semaforon pa z Švico pišem o zadolžitvi katere do zdaj nej bilo gnes 2,25 mrd.

In reply to by fe.nik (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Zdaj se deli denar in vsi stojijo v vrsti in še trobijo, da so dobili premalo. Seveda vsi verjetno vedo, da denar ne pada z neba in da ga Janša ni prinesel v kufri, ko je nastopil mandat. Tudi državna blagajna je bila bolj prazna kot ne. In to ni zasluga ali krivda sedanje vlade. Nekaj podobnega delajo vse države, ker smo vsi v isti riti. Seveda bo vse to , kar se sedaj izposoja, nekoč treba vrniti. Ali vam bolj paše, da nihče ne dobi nič, pa kdor preživi pač preživi. In dolg se ne bo povečal. Najmočnejši (in najbogatejši) bodo pač ostali. Ostali pa bomo polnili kake rudnike.

In reply to by luc-ifer (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Voz smo prevrnili v jarek. Totalen tritedenski fijasko. Zavoljo 30 starostnikov, smo postavili na kocko usodo cele države in državljanov. Pa kdo pri zdravi pameti lahko govori o tem, da bomo takšno stanje imeli še tri mesce. Potem je bolje, da napravimo kolektivni samomor. Tudi ko so na Maribor padale bombe je industrija delala. Bombe so v Mariboru pobile skoraj tristo ljudi. Mariborčani so delali kljub bombardiranju, mi pa smo vse razpustili zaradi nekih virusov. Tudi ko je čez Evropo divjala kuga, so tisti ki so bili živi morali orati, sejati in žeti saj bi drugače vsi pomrli. To je strahopetno dezerterstvo. Kdor se boji ali ne zmore, naj pusti da tisti, ki se ne bojijo in zmorejo delajo.

fe.nik (nepreverjen)

upam, da si bolan, ker ce ne skoda, da imamo volitve, ker ni efekta. Ves, v evropi ni samo slovenija. potem obstaja se drzave po svetu. tam ni bilo corone virusa?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Mene drugi ne zanimajo. Jaz vidim kakšen kriminal in uničenje ekonomije se dogaja pri nas.

In reply to by fe.nik (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Kaj vam naj razložim? Ne spuščam se v vaše komentarje a Švedska 600 mrtvih brez ukrepov in narašča! Kaj bi povedali, da bi umrl nekdo iz vaše bližine! "Vrag naj zeme vlado"! Sedaj pa spet, da je premalo mrtvih, pa spet niste zadovoljni!
Kakor koli kaže nam dobro! Upam, da ne bomo spet kaj zacomprali!

luc-ifer (nepreverjen)

Enkrat more vsen kazati dobro, nej samo Vam te do ukrepi vredi, dokler samo ništernin kaže dobro je pa za druge slabo.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Radi bi ob enem še rešili pokojninsko blagajno.

In reply to by proizvodnja (nepreverjen)

boljsevik (nepreverjen)

hej, aktivisti slovenskih rdecih kmerov. naj vas razjezimo. volili bomo janso, samo da se pojeste od jeze :)

Domobran (nepreverjen)

Ta ne ve drugega kot državo zadolževat in potem uvajati "šparanje".Milijarde bodo spiskali! Naslednjih 20 let, ko bodo v opozociji pa bodo spet samo krčali, kako je treba "uravnovesiti javne finance". Pa to smo že vse videli!

Stole (nepreverjen)

Muški moje rime vole , kao kad su cure gole , cure su pak mokre dole , kad im repa Stole....aja , čarni vrag , ajde kaži molim , kdaj si bomo priznali , da , kdaj si bomo priznali , ne , nam bo povedal naš super moški - črni vrag , ki bo skuhal tudi posebno župco .

čarni vrag (nepreverjen)

Čarni vrag se nahaja v Ljubljani od koder prihajajo uničujoči ukrepi ki nas bodo vse spravili na kolena.

icterus (nepreverjen)

o glej, levičarji so prilezli iz jam, v katerih so se skrivali vse dokler niso zaslišali besede "Janša" (vzame kokice*)

čarni vrag (nepreverjen)

Čuj ko do ti prišli odklopit elektriko, ker de tvoja firma propadla, pa ne boš mogel plačati se ne boš pito što ti odklaplja levi ali desni. Si ti kda v življenji prešto kakšen članek o tem kak deluje ekonomija? In naša de na ta način crknola.

tuncika

Izredno zanimiva debata na govor PV...……...Od tega 6 pozitivnih misli (vrana 2) in 19 negativnih. Zdaj pa rejs ne vem : ali ste komentatori Sobočanci pozitivni in dobromisleči lüdje, ali pa ste Sobočanci (predvsem plačana mladina )…………..fuknjeni zombiji, in se ne zavedate CO - VI 19 - ????????????

čarni vrag (nepreverjen)

Koji COVID-19? Pa to je izmišljeni bavbav. Kelko teh ka zdaj sedi v Dugovaškoj karanteni pa je betežnih? A pozabo san, COVD-19 deluje samo v Lombardiji, pa Španiji.

Jansa pusiiiiiii (nepreverjen)

Jansa potegne me ga z jajce vred,pusi kurec

Dob69 (nepreverjen)

Tip bi mogo v zatvori sideti nej ka glumi frajera. Resno smo zavozena drava glede na to ka nan jo vodi svercer, ponarejevalec uradnih dokumentov, notoricni laznivec in pravnomocno obsojeni kriminalec... ob enem pa se bivsi komunisticni funkcionar. Ka resno v nasi drzavi nega vec normalnih in postenih lidij za to delo???

Bonge (nepreverjen)

Bil je Marjan Šarac ,semo da je zagustelo te je spijzdo.Naslednje poštene de pa prej Matjaž Nemec zvani NITKO 😂

In reply to by Dob69 (nepreverjen)

Dob69 (nepreverjen)

Že to ka Marjana Šarca štejš med normlane in poštene ljudi pove dosta o tebi. Bole si se zdaj zblamejrati nej mogo. In takši zdaj zagovarjate in podpejrate toga kriminalca janeza.

In reply to by Bonge (nepreverjen)

Donšekmarkaste (nepreverjen)

ta Janez Mi deluje zelo simpatično mislim da bo slovenijo popeljal do majne švice

. (nepreverjen)

Če ne tja pa fsaj do volitev.

In reply to by Donšekmarkaste (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Koliko procentov državljanov je že odpornih na ta virus?

smrkci (nepreverjen)

Ta vlada dela dobro glede sedanje situacije,če bi bila kakšna druga vlada bi isto morala delati,ker je po celem svetu tako,če pa ljudje ne spremljajo poročil je pa to njihova stvar,kritizirati je lahko ampak je težje je narediti.

čarni vrag (nepreverjen)

Tudi lani so poročali, ka je v Italiji huda epidemija gripe, 25.000 mrtvih, pa smo mi včasi zaprli šole pa trgovine. Kljub temu smo meli pri nas lani v trej mejscaj 160 mrtvih. Če ne bi zaprli pa bi bilo mrtvih 16.000. Mogoče se mi je pa samo sanjalo. Očitno so letošnji mrtvi brez dokumentov, tak ne vemo kelko so stari.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

kk (nepreverjen)

Ge si pa tou prešto?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Dob69 (nepreverjen)

Če spremljaš samo poročila na nova24tv te reslo lejko tak misliš ka ti.

In reply to by smrkci (nepreverjen)

Vipko
Truplo

Kako pa potem ti misliš? A misliš, da Šarec ne bi sprejemal podobnih ukrepov? Le, da z dvotedensko do mesečno zamudo, kar bi imelo srhljive posledice, kar se vidi v nekaterih drugih državah! Se ti ne zdi, da bereš samo Mladino in gledaš Hanzi TV ter POP, da bom kontra zajedljiv?
S to dokaj neznano NovaTV24... ste že več kot dolgočasni.
Sam sem mnenja, da morajo ukrepi držati vsaj do sredine maja... Če zdaj sprostijo marsikaj, bo razširitev epidemije ponovno pred vrati.

In reply to by Dob69 (nepreverjen)

Dob69 (nepreverjen)

Hvala truplo ka si pokazo kak si omejeni. Šarec je biu sploh nesposoben in neprimeren človek za politiko, ne ven zakoj cejli čas njega naprej vlačite in nan ga v oči mečete tistin keri slepo ne podpejramo janše. Omejeni si tudi za to ka mi zdaj še v oči mečeš nekše Mladine pa podobne medije keri so na iston nivoji ka nova24tv. Ti si tipičen predstavnik opranoglavcev, kerih mrgoli tak na desni kak na levi. Ne razmiš tujih jezikov zato misliš ka je svetovna resnica samo tista ka ti povejo naši domači mediji in domači politiki in domači kvazistrokovnjaki. Gda čitaš stvari iz celoga sveta si lejko napraviš približno sliko, seveda je tudi tisto nej 100% ali maš vsaj več informacij kere lejko zložiš. Naši ti pa vse kažejo samo črno ali belo. Nega nikše sive vmejs, niti ste omejenci nej več sposobni kritično sprejemati stvari ampak vse vzemete zdravo za gotovo. In če se što z vami ne strinja je ali komunist ali janšefrenik ali ne ven ka še vse nej. In te še slepo zagovarjate totalitarne ukrepe. Vsi ste proti komuniston, zdaj pa van pride sakšič gda van janša iz dneva v den predstavlja nove ukrepe za kratenje vaših osnovnih človekovih pravic in svoboščin. Ti se lejko san not zaprej v stanovanje zaradi mejne do decmbra, če se tik opranoglavi glede toga virusa, pusti normalnih ka že enkrat normlno zaživimo. Idi zdaj Kacina poslušaj, mogoče boš pa kaj nouvoga zvedo oziroma de se ti na debelo zlago.

In reply to by Truplo

Vipko
Truplo

Nisem ti očital, da si omejeni. Ti in tebi podobni izvlečete, ko ne veste kaj pisati tole Novo24 tv. Jaz jo redko omenjam... ker je niti ne gledam. Ostalo pa tako, tako... ni treba, da se strinjaš, a vedi: če sedaj popustimo v ukrepih se lahko hitro zgodi, da bomo imeli na jesen veliko bolj drastične ukrepe.
Forumaš "smrkci" je napisal čisto enostaven in resničen komentar, pa ste se takoj spravili nanj. A nimate sposobnosti normalnega komuniciranja? Omejenim... je to navadno problem?
Kar se tiče Šareca: on enostavno ni bil dorasel situaciji: kot prvo ni imel nobenega reda v koaliciji (tudi Levico nekako štejem zraven), potem je tik pred dvanajsto še dal rep med noge, kakor se temu pravi. A to nista dva res čisto tehtniva razloga da se trdi, da je nesposoben? Kakšen torej mora biti "prvi vladar", da boš še ti podobnega mnenja?
Nisem omenjal niti komunistov, če pa jih že ti pa tudi vedi, da so zapravili vsako državo, v kateri so prevzeli oblast. Kitajske še ne... ampak... Še enkrat, toliko o omejenosti: ko ne veš, kaj bi pisal, je na tapeti tista televizija, potem zakonsko izvoljeni predsenik vlade, nato njegovo govornik. Pa zakaj ti ne greš vladat, pa da vidimo? Pa da vidimo, kako bodo tebi očitali kratenje človekovih pravic? Katerih? Takih, katerih se poslužuje malodane ves svet? Pri nas niti ni tako hudo... pojdi v Španijo, Italijo, tja, ker so že trenutno policijske ure... pa da te vidimo, kako dolg jezik boš imel potem?
Toliko od mene, napisal sem čisto korektno mišlenje, na kateri sem dobil, kar sem in dal nazaj... nekoliko manj korekten, še vedno pa čisto normalen odgovor. Drži se tega tudi ti!

In reply to by Dob69 (nepreverjen)

Labdopojo (nepreverjen)

Šuti Truplo nišče te nema rad

In reply to by Truplo

čarni vrag (nepreverjen)

Da vas maloinformiram, saj v naših medijaj ne najdeš drugo kak enostransko propagando. Pred 10 leti je bila pandemija svinjske gripe. Firma GlaxoSmithKline je izdelala cepivo Pandremix. Who je silila države k cepljenju. Tudi mi smo kupili cepivo za težke milijone in začnoli cepiti. Cepljenje je šlo bole slabo, te pa je pandemija prenehala. Na Svedskon so cepili precejšen del prebivalstva. Na žalost so se kmalu pokazali težki stranski učinki cepiva

Scenarij "epidemije prašičje gripe", ki je nikoli ni bilo, je razkril postopek: cepivo Pandemrix iz podjetja GlaxoSmithKline je bilo po razglasitvi epidemije prodano vladam po vsem svetu za več milijard, veliko cepljenih ljudi je imelo resne stranske učinke, poleg paralize obraza in vnetja možganov se je pojavila narkolepsija "Resne avtoimunske motnje ritma spanja-budnosti", ki pogosto vodijo v invalidnost in jih je še danes težko zdraviti. Maja 2016 se je švedska vlada odločila, da bo prizadetim v višini do enega milijona evrov, morda je to eden od razlogov, da Švedska dela po svoje.

. (nepreverjen)

Eni umrejo samo enkrat, zato experiment ni dober.

STRK69 (nepreverjen)

(ex-)desničari, ala Vrana pa Truplo, podperajo levičarske ukrepe intervencije države! Čestitan pojge, dobrodošli na levi strani! :))

Vipko
Truplo

Malo to obrazloži? In že vnaprej vedi: vse, kar je v korist države mene ne moti, če pride od levih, ali desnih. Žal je tako, da tudi v tej krizi ne vemo stopiti skupaj. V tem je point.
Kaj je desna stran in kaj leva? Če gledamo na vero, je verjetno bolj jasno. Če gledamo na socialo... uh, pa ja ne boš rekel, da desne stranke nimajo dobrih socialnih programov? Pa še se najde.
Če mi že ne priznate, da sem za malega človeka, potem vsaj, da sem "desni socialist"... Kam pa spadam, saj niti nimam neke omembe vrednega premoženja, da bi zagovarjal velikorat dokaj nepopularne poteze teh naših "kvazi" kapitalistov in se štel mednje.
Pa... saj so to levi kapitalisti, tu smo itak Slovenci unikum verjetno v svetu!

In reply to by STRK69 (nepreverjen)

Rdeča Zvezda (nepreverjen)

Lopovska vlada.

Afera maske: Počivalškovi ujeti na laži
Zakaj se ministrstvo za gospodarstvo pri poslih z zaščitno opremo sklicuje na zakonodajo, ki ne obstaja? Ker želi vanje na vsak način vključiti slovenske posrednike? In kdo vse je v zadnjih dneh še dobil pogodbe za dobavo?

"Republika Slovenija oziroma zavod za blagovne rezerve ne more izvajati neposrednih finančnih transakcij na Kitajsko, saj lahko posluje zgolj s slovenskimi dobavitelji. To ni odločitev te vlade, temveč je stvar veljavne zakonodaje."

Tako so nam na ministrstvu za gospodarstvo, ki ga vodi Zdravko Počivalšek, v petek odgovorili na vprašanje, zakaj državni zavod za blagovne rezerve zaščitnih mask in druge opreme ne kupuje neposredno od kitajskih proizvajalcev, ampak za posrednike v poslih najema različna podjetja iz Slovenije. Ta zaščitno opremo kupujejo po precej višjih cenah, v večini primerov pa je sploh ne uspejo dobaviti v državo.

Toda pojasnila računskega sodišča, ki smo jih prejeli, navedbe pristojnih na ministrstvu postavlja na laž. Zakonska omejitev, ki bi državnemu zavodu za blagovne rezerve preprečevala dogovore s kitajskimi podjetji, v resnici ne obstaja. To pomeni:

1) Da ni nobene zakonske ovire, ki bi državnemu zavodu preprečevala nakupe neposredno iz tujine.

2) Da zavodu, ki spada pod okrilje Počivalškovega ministrstva, zaščitnih mask in druge opreme ne bi bilo treba uvažati prek slovenskih posrednikov.

3) Da na zavodu in ministrstvu niso storili vsega, da bi v Slovenijo v času epidemije COVID-19 prišlo dovolj mask in zaščitne opreme. Ali so se na zakonske omejitve, ki jih v resnici ni, sklicevali iz neznanja ali drugih razlogov, za zdaj ni jasno. V zadnjih treh tednih je zavod z različnimi slovenskimi podjetji sklenil za več kot 130 milijonov evrov pogodb. Med njimi prevladujejo podjetja, ki se pred tem nikoli niso ukvarjala z dobavo zaščitne opreme.
Kaj pravi računsko sodišče

Delo in poslovanje zavoda ureja zakon o blagovnih rezervah. Ta določa, da mora zavod pri nakupu in prodaji blaga uporabljati določbe predpisov, ki urejajo oddajo javnih naročil. V Sloveniji javno naročanje urejata zakon o javnem naročanju in zakon o javnem naročanju na področju obrambe in varnosti.
Na računskem sodišču, ki ga vodi Tomaž Vesel, so poudarili, da "oba predpisa izrecno prepovedujeta krajevno diskriminacijo ponudnikov". "Ker je Slovenija članica Evropske unije, je dolžna spoštovati tudi pravila enotnega trga EU. Predpisi o javnem naročanju pa podlage za omejitev oddaje javnih naročil zgolj na slovenske ponudnike ne dajejo," so pojasnili.

Zavod za blagovne rezerve bi lahko torej zaščitne maske in drugo opremo kupoval kjerkoli po svetu. Zakaj jih ne kupuje na Kitajskem?
Več ponudb s Kitajske

Ko smo na ministrstvo poslali dodatno vprašanje, kateri predpis jim preprečuje nakupe v tujini, smo dobili odgovor, da bi "poslovanje s tujimi subjekti v izrednih razmerah, ki trenutno vladajo na svetovnem trgu zaščitnih sredstev in opreme, predstavlja preveliko tveganje". Tuji proizvajalci namreč velikokrat zahtevajo predplačilo, zavod pa v tujini nima predstavnikov, ki bi preverjali ustreznost in zanesljivost ponudb.

Konkretnega predpisa, ki bi jim omejeval nakupe v tujini, niso navedli. Že v ponedeljek smo na necenzurirano.si razkrili, da ima zavod že od 23. marca na mizi neposredno ponudbo kitajskega proizvajalca zaščitne opreme. Prek kitajskih kolegov jo je poslala skupina slovenskih akademikov, ki je stike z neodzivno državo navezovala tudi prek Janševega kabineta, tehnično specifikacijo opreme pa je usklajevala z Alešem Cantaruttijem, desno roko Počivalška.

Toda akademiki dokončnega odgovora ministrstva niso dobili. Po naših informacijah ne gre za osamljeni primer, saj naj bi bilo neposrednih ponudb še več. Eno je recimo poslalo kitajsko državno podjetje Sinofarm. Na ministrstvu so nam še pred dnevi pojasnili, da imajo zaradi zakonodaje zvezane roke. Te so si očitno zvezali kar sami.
Novi "bianco" posli z maskami

Ravno zato, ker gre za izredne razmere, bi lahko država v neposredni stik s kitajskimi proizvajalci stopila prek diplomatskega aparata. Po naših informacijah naj bi Alenka Suhadolnik, veleposlanica Slovenije na Kitajskem, že navezala stike z več kitajskimi proizvajalci opreme v državni lasti. Predstavniki države bi lahko že tam preverili kakovost opreme in dobili dodatne zaveze o dobavi na diplomatski ravni. V posle bi lahko vključili večja državna podjetja in državno SID banko.

V tem času je zavod raje sklenili vrsto "bianco" podjetij s slovenskimi podjetji, ki obljubljajo zaščitne maske in drugo opremo v zameno za plačilo ob dobavi. Po naših informacijah je direktor zavoda Anton Zakrajšek, sicer član SDS, prejšnji petek podpisal 12,3 milijona evrov vredno pogodbo s podjetjem Hmezad TMT. To je v lasti vplivnega ljubljanskega poslovneža Miloša Prešerna in njegovega sina Domna Prešerna. Kaj bosta dobavila državi, do kdaj in po kakšnih cenah, ni znano.

Hmezad TMT se ne ukvarja z uvozom zdravstvene in medicinske opreme, ampak s prevozi in nizkimi gradbenimi deli. Podjetja v lasti družine Prešeren so v zadnjih letih izpeljala tudi več velikih nepremičninskih in gradbenih projektov. V začetku leta 2018 je Miloš Prešeren vzbudil pozornost javnosti, ko je na eni od najbolj prestižnih lokacij v Ljubljani, na grajskem griču, začel prenavljati stanovanjsko hišo.
Maske iščejo prevozniki, gradbinci ...

Zadnji dan marca pa je 7,3 milijona evrov vredno pogodbo z zavodom podpisal še Zlatan Ranđelović, trener borilnih veščin in predsednik športnega društva Gaiana. Leta 2018 je postal prvi mož WTF Taekwondo zveze Slovenije.

Pogodbo z državo je dobilo njegovo podjetje Cross Continental, ki je uradno registrirano za dejavnost gradnje cest. Ustanovljeno je bilo šele decembra lani, poslovni sedež pa ima v stanovanju enega od blokov na Celovški cesti v Ljubljani. Ali je v teh štirih mesecih že dobilo kakšen posel, ni znano.

Po naših informacijah pa je Ranđelović v istem dnevu, ko je ustanovil Cross Continental, sklenil še en velik posel. Podpisal je okoli 1,5 milijona evrov vredno pogodbo o nakupu vile v Rožni dolini, ki je bila dolga leta v lasti predsednika nadzornega sveta Luke Koper Rada Antolovića, dokler je ni z darilno pogodbo prenesel na ženo. Nepremičnino je sicer kupilo Ranđelovićevo podjetje Bayspace, novi lastnik pa na njej do danes ni vpisal nobene hipoteke.

Bo računsko sodišče preverjalo nakupe zaščitne opreme?

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zaradi ugotovljenih sumov nepravilnosti pri enem od večjih poslov z maskami že pozvala računsko sodišče, naj se po zaključku izrednih razmer loti pregleda poslov zavoda za blagovne rezerve, s poudarkom na pogodbah za nakup zaščitnih sredstev.

Na KPK so pri poslu zavoda s podjetjem Labena, ki bi moralo do konca marca prek bosanskega posrednika dobaviti tri milijone zaščitnih mask, a so te izginile, zaznalo določena korupcijska tveganja. Po mnenju KPK je zavod kršil zakon o javnem naročanju, zato naj Državna revizijska komisija začne prekrškovni postopek proti odgovornim.

čarni vrag (nepreverjen)

Pa človek božji kje si ti vidi, ka bi v Butalaj što kaj znao. Znajo samo kak brez mazanja mašin ne ide. Pa to je katastrofa! Na ministrstvi ne vejo nabavlati. Še hujša katastrofa so pa slovenski doktori. Tej ne vejo do kda trajajo sezonska prehladna obolenja. Sedi cvek! O politikih pa je škoda vsake reči! Butale kak Butale!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice