Ker je vlada sprejela stroge ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, se je ustaljeni način izobraževanja čez noč zamenjal za pouk na daljavo. Za mnoge starše je to pomenilo, da so se prelevili v vlogo učiteljev.

Preverili smo, kakšno je mnenje staršev o pouku od doma, kako se znajdejo v vlogi razlagateljev snovi in ali med učenjem s svojimi najmlajšimi kdaj izgubljajo živce. 

Šolanje na daljavo poteka tako, da učitelji objavijo navodila za obravnavo učne snovi v spletnih učilnicah, učenci pa morajo nato doma opraviti delo, ki bi ga drugače opravili v šoli.

»Tako kot so predmeti po urniku, imajo otroci za tisti dan v mapah naloženo snov. Objavljena imajo navodila, kaj naj preberejo, kaj rešijo v delovnem zvezku. Potem imajo priložene še predstavitve, uporablja se interaktivno gradivo, nekateri učitelji se tudi posnamejo. Tako da je pouk kar različen in pester,« je za Sobotainfo pouk na daljavo opisala Nataša, ki ima dve hčeri. Ti obiskujeta 4. in 8. razred ene izmed štajerskih osnovnih šol. 

Kjer je več otrok, se je treba znajti

Ker imajo doma le en računalnik, se znajdejo tako, da najmlajši hčeri navodila natisnejo, računalnik pa uporablja starejša hči. Ob tem pravi Nataša, da mlajši otroci natisnjenim navodilo lažje sledijo.

»Starejša hči dela popolnoma samostojno, medtem ko mlajša naredi sama, kar zna, ostalo pa pusti in popoldan predelamo skupaj, ker sem dopoldan jaz v službi,« je še dodala Nataša. 

Starejši hčeri vzame delanje nalog toliko časa, kot v sklopu šole. Pri mlajši se delanje nalog včasih raztegne čez cel dan, pravi Nataša, ampak predvsem zato, ker si med delom jemlje daljše odmore: »Razvleče se, ker mlajši otroci nimajo občutka, da je to šola in da je obvezno. Bolj to jemljejo, kot da morajo skozi delati neko domačo nalogo, ker so v domačem okolju.«

Otroci so včasih trmasti

Na vprašanje, ali z učenjem doma izgublja živce, Nataša odgovarja pritrdilno. Pravi, da predvsem zato, ker so otroci trmasti, sami starši pa jih ne znajo tako motivirati za učenje, kot to obvladajo učitelji: »Ker smo v domačem okolju, nas ne jemljejo tako resno. Zato moramo biti starši bolj vztrajni in imeti veliko potrpljenja. Ker nismo pedagogi nimamo takega pristopa, kot ga imajo učitelji, ne znamo otrok tako motivirati.« 

Kako poteka pregledovanje nalog?

Rok, oče učenca, ki obiskuje 6. razred osnovne šole v Hočah, pravi, da morajo pri večini predmetov učenci slikati delovne liste ali zvezek in to poslati učiteljem, da ti vidijo, ali učenci res pridno delajo naloge. Starši lahko rešitve nalog v delovnih zvezkih najdejo na internetu, za delovne liste jim učiteljica posreduje rešitve. 

Rok še dodaja, da je njegov sin, kljub temu da manjka stik s sošolci, nad takšnim načinom dela navdušen. Vendar po mnenju Roka otroci naredijo manj, kot bi sicer. Rešijo namreč naloge, ki bi jih drugače v šoli, vendar pa odpadejo domače naloge in tisto utrjevanje snovi, ki bi ga otroci sicer opravili po pouku. 

Tudi Romina, mama 8-letnice, ki obiskuje 2. razred na eni izmed osnovnih šol v Murski Soboti, se s svojo šolarko pridno loteva šolanja na daljavo. Delovne liste za matematiko, slovenščino, angleščino in spoznavanje okolja dobiva na spletni strani šole, za športno vzgojo, umetnost in glasbo pa poteka šolanje preko grafičnih navodil in YouTuba.

Od doma tudi obšolske dejavnosti

Reševanje delovnih listov jima vzame približno dve uri na dan, potem pa so tu še spletne poučne naloge, igrice in pravljice, ki jih že od prej brezplačno ponuja založba, ki izdaja delovne zvezke.

Obenem sta s hčerko aktivni še pri obšolskih dejavnosti, saj se njena 8-letnica uči igranja violine. To sedaj poteka dvakrat na teden z učiteljico glasbe preko aplikacije Skype, s svojo nadebudno violinistko pa sta dobile tudi vprašanja za učenje teorije glasbe.

»Tako da je precej pestro, sem pa zadovoljna, saj bi drugače ves dan gledala zgolj televizijo,« razloži Romina in dodaja, da je odvisno tudi od zavzetosti posameznega starša, kako zelo bo zaposlil svojega otroka. Z učitelji komunicira vsakodnevno preko e-asistenta in elektronske pošte, pravi pa še, da lahko nastane problem pri tistih starših, ki nimajo tiskalnika, da bi delovne liste natisnili, saj morajo potem vse ročno prepisovati na papir.

Kot še pravi, pa pri šolarjih, ki obiskujejo višje razrede, poteka pouk na daljavo dejansko ves dan, torej od 9. do 14. ure.

S spleta

Komentarji (25)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
ateistkult (nepreverjen)

kako pa kaj avtisticna Greta? ki ne hodi v solo. kaj jo sedaj skrbi.

Hmmmmmmmm (nepreverjen)

Šolanje od doma: Starši moramo imeti veliko potrpljenja, saj nas otroci ne jemljejo resno

Ja... Najbole ironično pa je to, ker ta isti starši te po šolaj lečejo in se spravlajo na učitele, šinflejo njihovo delo in ščitijo svojo deco kak da bi bili mali bogovi... Je pa evidenten problem v njih in njihovoj nevzgojenoj deci...

Ena oseba (nepreverjen)

To so zdaj njihovi otroci, ki jih ne jemljejo resno. Naj se vprašajo, kdaj in kje jih potem "jemljejo resno". Ko pa so v šoli, je potrebno pri učiteljih urgirati za njihove "sončke"!

In reply to by Hmmmmmmmm (nepreverjen)

No, kako zdaj … (nepreverjen)

ce so bili ugrabljeni nikoli ne bodo njihovi

In reply to by Ena oseba (nepreverjen)

Da niso kje (nepreverjen)

ukradeni otroci ... kr prijavi Interpolu

In reply to by Hmmmmmmmm (nepreverjen)

gasilec lojz (nepreverjen)

Kaj pa si napravite otrocaje če vas ne jebejo

Djkdkdkd (nepreverjen)

Zato pa eni molijo, ka se šola naj začne, ka doma več ne ladajo z deco

šokantno. (nepreverjen)

Zadnjič san poslušo v trgovini v vrsti eno mamico kak je cejla šokejrana razlagala drugoj kak se je učitelon že čista zmejšalo kelko nalog davlejo deci. Ka njeno dejte nemre 5 ur na dan tou zdržati, pa ka ona nema živcov tak dugo z njin sediti pa njemi pomagati. Pa še enih pet krepkih je ob enon zletelo prek učitelov. Te pa jo je ova druga, kera je očitno mejla nekaj v glavi pitala, kak pa te njeno dejte zdrži normlano v šoli 6,7,8 šolskih ur in še vsaj 2 uri dodatno za učenje in naloge doma. Zdaj si pa predstavlajte enoga učitela, keri ma 25 takšnih otrok v razredi in njemi 25 takših starišov odi nonstop srat po glavi. In te majo ljidje še vedno jajca bruhati po školnikaj kak nikaj ne delajo.

eeeeee (nepreverjen)

Ena je doma cele dneva, ka se ji ne da delati, zaj pa živčne zlome doživlja ka mali kere je star 1 leto nemre v vrtec. Bouga mora deco pazite :)

Goričanec 2 (nepreverjen)

Kaj pa tisti starši, ki normalno hodijo delat? Nismo vsi doma!

koricevs (nepreverjen)

tisti imajo bolje vzgojene otroke in so samostojni. Na teh se bo gradila slovenija.

In reply to by Goričanec 2 (nepreverjen)

. (nepreverjen)

Nede slovenije.

In reply to by koricevs (nepreverjen)

Pantera (nepreverjen)

Nekaj se šuška ka bi lehko starši zaprosli za pomoč, prvi hitri dobijo platforme (ŠKOLNIK V 7 DNEH) vsi ostali pa nekaj šoldijov ali pa bone za dopust.

12 (nepreverjen)

Zanimivo.zakaj pa ne

In reply to by Pantera (nepreverjen)

Plavalec (nepreverjen)

Zaj do si tisti keri majo "sončke" doma vidli ka je nej tak enostavno biti školnik.

. (nepreverjen)

Zlata moja deca, on je nikaj nej kriv.

In reply to by Plavalec (nepreverjen)

logert (nepreverjen)

saj nas otroci ne jemljejo resno? Karma.
koncno vidijo kaksne otroke imajo, in da niso krivi ucitelji, ce njihov razvajen otrok nima samih petic in razgraja po soli.
Predlagam, da pridejo z odvetnikom domov, da jih bo otrok jemal resno.

Majja (nepreverjen)

Vseeno boljše tak, kot da bi zboleli....tudi če se ne naučijo fizike, kemije, matematike...se z zgledom naučijo hišnih opravil, vztrajnosti, potrpežljivosti, solidarnosti...in to bodo v prihajajočih časih zelo potrebovali.

BB

Gda san ges bio mali je bila leskova šiba, lederni pas...

...nobena trma me neje dugo držala ;)

Cugi (nepreverjen)

Probleme ma tiste,što ma nevzgojeno deco.Naj se starši zaj zamislijo,da se hodijo v šoulo gor proset za svojo uboge ničkrive otroke..Što ma zaj probleme z osnovnošolcame,ka de te šele da do stare 18 let pa več.Vzgoja , včasih tudi malo bole trda saj si drugače staršì delate medvedjo uslugo.

Tinka13 (nepreverjen)

Ja dragi starši zdaj boste pa mogoče doumeli, da nimate doma same genije, sončke,ki jim ti grdi učitelji vedno delajo škodo,jih ne marajo,jih zafrkavajo, ker oni so doma tako pridni in vse znajo. Ne trdim, da so vsi učitelji super, pravični,..ampak zdaj se prav vidi, koliko dela so imeli predvsem z otroci, katerih starši bili zdraharji in kar naprej pretili z odvetniki,prijavami,... .

Piconjo349 (nepreverjen)

Saj pa starši se pehajo samo za pejnezame, za deco jih bole malo briga... kaj pa te lejko čakaš.

Czd (nepreverjen)

Priporočam... Če sta dva, da se prime vsakega za eno uho in nato vujzges toti dve glavi vkup... Pomaga za pozornost 100%

S-LOVE-NIJA (nepreverjen)

DOBRO TO TAK! KA NAJ ZNAJO KA SO VZGOJILI ZA MANGUPOV!

. (nepreverjen)

Fse spletne tehnologije moremo starši naštudirat in hrošče v programih, učitelji pošiljajo navodila po vseh mogočih kanalih. Pošiljamo slike, govor, krčimo, ker ne gre poslati po mejlu... Ne vem zakaj nimajo predmeta računalništvo v šoli. Učili bi se tisto, kaj so se morali naučiti zaj v enem tednu.

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice