Izjavo glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19 sta podala Mojca Matičič z Infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in Jelko Kacin, vladni govorec.

Jelko Kacin pravi, da vladni ukrepi delujejo in da se jih dobro držimo, kar potrjujejo tudi številke, saj te ne naraščajo več tako strmo kot prejšnji teden. Še vedno nismo v trendu padanja števila okužb in nismo v fazi, ko okužbe ne bi bilo. »Dajmo vsi skupaj potrpeti še teh nekaj tednov, da to epidemijo skupaj premagamo,« pravi Kacin.

Kacin se je med drugim dotaknil sledenja lokacije posameznika preko mobilnih naprav kot ukrep zajezitve koronavirusa. Pravi, da osem evropskih evropskih držav pripravlja skupno storitev, ki jo bo ponudila vsem članicam Evropske unije in ki jamči nedotakljivost telefona, hkrati pa omogoča spremljanja gibanja mobilnih naprav. Gre za evropsko rešitev, ki bo predstavljena v dnevu ali dveh. »Ko bodo stvari tako usklajene, da bodo vse evropske države predstavile to možnost, bomo to storili tudi mi,« dodaja Kacin.

Na tiskovni konferenci je bilo tudi dejano, da bi lahko vlada Republike Slovenije še ta teden preučevala ukrepe, ki bi omogočili zagon nekaterih panog gospodarstva in to takoj po velikonočnih praznikih, seveda, v kolikor se ta pozitivni trend nadaljuje. »Vlada bo opcijsko, pod pogojem, da ta vikend teče, tako kot vsi želimo, da se število obolelih ne poveča, ampak se zmanjšuje, že ta teden sprejela ukrepe, ki bi jih lahko aktivirali takoj po velikonočnih praznikih,« pravi Kacin, čeprav dodaja, da se še zaenkrat ne ve, kateri ukrepi to bodo, saj se vlada o njih še usklajuje.

Klicni center za informacije o koronavirusu

Na tiskovni konferenci je bil predstavljen tudi kontaktni oziroma klicni center koronavirus, ki ga vodi Mojca Matičič, od katerega vzpostavitve mineva natanko štiri tedne. Klicni center deluje na brezplačni telefonski številki 080 1404, vse dni v tednu, od osme do dvajsete ure zvečer.

Osnovni namen je pomoč prebivalkam in prebivalcem pri pridobivanju zanesljivih informacij v povezavi s koronavirusom. Na klice odgovarjajo študentke in študenti višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani, kjer jim pomagajo mentorji, psihologi in infektologi.

Ljudje prijavljajo kršitelje karantene

Matičičeva poudarja, da je zelo zanimivo, da se vsebina klicev, ki jih dobivajo, izjemno spreminja glede na trenutno stanje in dogajanje v državi. Začeli so z vrsto zdravstvenih vprašanj, o tem, kako se virus prenaša, kakšni so znaki koronavirusa, veliko pa je bilo tudi vprašanj o samem zdravstvenem sistemu, med drugim, katere ambulante obratujejo, kakšen je delovni čas ... Sedaj je veliko vprašanj državljanov o nošenju mask, socialni distanci, prepovedi gibanja in prehajanju občinskih mej.

»Ljudje vse bolj delujejo samozaščitno, saj kličejo in prijavljajo kršitelje karantene, samoosame oziroma samoizolacije,« pove Matičičeva.

Do danes prejeli že 21.000 klicev

V klicnem centru so začeli s 436 klici na dan, do danes so prejeli več kot 21.000 klicev, njihov rekord pa predstavlja 1.200 klicev v enem dnevu, kar se je zgodilo na dan zaprtja šol in univerz. »Je najboljša presejalna metoa za ugotavljanje dogajanja v populaciji. Nismo samo za ljudi, ampak smo glas ljudi. Obdobje po epidemiji ne bo nikoli več takšno, kot je bilo tisto pred epidemijo,« dodaja Matičičeva. 

Poudarja tudi pomen razbremenilnih pogovorov, ki jih je mogoče dobiti širom Slovenije, regijsko, v posameznih zdravstvenih domovih, saj so se tam centri za krepitev zdravja prelevili v centre za razbremenilne pogovore. Pomoč je po telefonu možno dobiti tudi ponoči, saj so ravno v ta namen epidemije, psihiatri v Združenju za psihiatrijo zato namenili posebno številko.

S spleta

Komentarji (14)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Čengiz (nepreverjen)

V čem je poanta sledenja mobilnika? Ga pač pustiš doma, če nočeš da ti veliki brat Jelko "sledi"!

gugaš (nepreverjen)

Itak. Že pa ena od cvetk našoga kriznoga menađmenta.

In reply to by Čengiz (nepreverjen)

Fonzekk (nepreverjen)

Da te pozovejo, ga pa zdigne babica? Ali pa deca. Če si v karanteni, moreš biti doma pa gotovo. Zavolo takši je ta varianta. Pa san podpijšeš, če ščejš biti v karanteni ali do te pa nekan zaprli, ge do te lejko kontrolejrali. ali pa ideš neka

In reply to by Čengiz (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

»Ljudje vse bolj delujejo samozaščitno, saj kličejo in prijavljajo kršitelje karantene, samoosame oziroma samoizolacije,« pove Matičičeva.Stari udbaši in udbašice nemrejo iz svoje kože.

Anti Komunist/… (nepreverjen)

Čarni vrag, lucifer in ostala golazen vas, ki tu dežurate 24ur na dan očitno nekdo dobro plačuje za teorije zarote; od tega, da kitajski doktor, ki je opozarjal na virus, da "ne obstaja", do virusa, ki ne obstaja in na koncu do teorij zarote, da je Zemlja ravna plošča. Vam bi bilo potrebno tintaro dati v mikrovalovno pečico!

ccc.... (nepreverjen)

Anti Komunist = Anti Janša

In reply to by Anti Komunist/… (nepreverjen)

Cigo Migo (nepreverjen)

Ja , čarni vrag je tak specialist , pa on sploh ne verjame v obstoj tega virusa , on pač ne .

Sumič (nepreverjen)

Mene pa resno zanima kje je naš župan,o njemu ne duha ne sluha.Cele dneve poslušam kako se župani borijo za svoje krajane,samo našega ni od nikoder,ko bo čas volitev bo pa na vsaki pasji procesiji. G. ŽUPAN PREPOZNO BO.

ledavski (nepreverjen)

In ka bi zdaj tij rad? Ka ti župan domov pride pa te za roukico drži ga te vorus ne pogej?

In reply to by Sumič (nepreverjen)

Indigo1 (nepreverjen)

Udba na delu

Toti glih (nepreverjen)

Gostilne odpreti, pa bo manj stresa, pa še gostilničarji do si opomogli. Keri pa je betežen, pa naj bo duma. Fertig.

balounar (nepreverjen)

Ja tak pomalem mo zdaj odpejrali, kak se komi k.... zdigne, gnjes cvetličarne, ka njin nedo rože povejnole, drugi keden slačičarne ka de bole toplo, tretji keden vulkanizere pa tak dale mo meli lidij za norca. Odprite vse, če je v bunti lejko 100 lidij, te jih je vseposejdi lejko puno, pa šče eden baotoš je nej virus fasivo.

. (nepreverjen)

pametno janša. stroko so izrinili, ka ostanejo samo politnične rešitve. edino bog nam lahko pomaga in nove volitve

Srmakkkk (nepreverjen)

NORO: Poglejte kakšno kazen boste dobili, če boste na prostem pili pivo!
2. April 2020. 7207

Ob uživanju alkohola na javnih krajih, ki niso določeni za točenje alkoholnih pijač, vas lahko doleti velika kazen.
Po vzoru Makarske, Reke in še kar nekaj drugih občin so se tudi v Šibeniku odločili prepovedati alkohol na javnih površinah, ki niso določena za točenje alkoholnih pijač.

Vsem, ki boste to prepoved kršili, grozi visoka kazen v višini 2000 kun, kar znaša 270 evrov.
V Šibeniku so se za prepoved odločili zaradi uriniranja na javnih površinah in nastalih smeti. Željko Burić, župan Šibenika, je povedal, da želi mesto biti urejeno, najprej za svoje občane in nato za turiste.
Podobne ukrepe pa poznamo tudi že v Sloveniji. Podoben odlok so sprejeli že občine Kranjska Gora, Vransko, Veržej, Šenčur, Ptuj, Velenje, Jesenice, Poljčane, Krško, Kranj in Ivančna Gorica.
Na nacionalnem inštitutu za javno zdravje so navedli, da ukrep jasno sporoča, da popivanje ni splošno sprejemljivo, vplival pa naj bi tudi na zmanjšanje posledic škodljive rabe alkohola. Opozorili so predvsem na zmanjševanje števila prometnih in drugih nesreč, ki se zgodijo pod vplivom a

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice