FOTO: gov.si
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec je včeraj obiskala podjetje Ocean Orhids, kjer so začeli poskusno pridelovati zelenjavo.

Osnovna dejavnost podjetja je seveda vzgoja orhidej, toda v času epidemije koronavirusa so se morali prilagoditi razmeram, zato so začeli dejavnost dopolnjevati s tistim, kar je v tem času zelo iskano – pridelavo zelenjave pridelane doma s preiskušeno tehnologijo.

Njihovo poskusno pridelavo si je včeraj ogledala tudi ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec. Po besedah ministrice je ta hitra prilagoditev razmeram lahko zgled tudi drugim, kako v kriznih časih in sicer povečati samooskrbo v državi. 

To bo po njenih besedah z ukrepi pospeševala tudi vlada. Ministrica je po ogledu povedala, da je to uspešna praksa, ki se uveljavlja kot posledica krize, in da morajo biti naložbe v Sloveniji usmerjene predvsem na področja za večjo samooskrbo s hrano, so zapisali na uradni spletni strani ministrstva.

Ministrstvo pripravlja akcijski načrt

Ministrica je glede administrativnih težav, ki se pojavljajo ob tovrstnih poslovnih idejah dejala, da če gre za objekte, ki so namenjeni drugi pridelavi in jih lahko v najkrajšem času preusmerijo na pridelavo hrane, morajo prilagoditi vse postopke za postavitev tovrstnih kmetijskih objektov. 

Napovedala je še, da bo ministrstvo pripravilo akcijski načrt, s katerim bi v najkrajšem času pridelovalce spodbudili za čim večjo pridelavo, temu pa bodo prilagojeni tudi črpanje evropskih sredstev in postopke, ki morajo teči čim hitreje in brez administrativnih težav. Zato z ministrom za okolje in prostor že potekajo dogovori in aktivnosti, da se težave rešijo.

S spleta

Komentarji (38)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Andrejka 1890 (nepreverjen)

Pohvalno!

čista resnica (nepreverjen)

Spoštovani vsakdo ,ki se vsaj malo spozna na pridelavo v rastlinjakih ta čas nikoli ne bo sadil solate v rastlinjak saj je to ekonomsko nevzdržno. Solata se sedaj sadi strojno direktno na njivo.
V rastlinjak pa sedaj sadimo kulture ki dosegajo dobro ceno na tržišču ob zgodnji pridelavi .
Se pravi ali to pomeni ,da se gospodu gre samo da pokasira velike subvencije in za nič drugega...

In reply to by Andrejka 1890 (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Verjetno se strokovno spoznas in je res.
Marketing in p r delata....neksj pa bo tud moral pokazat in prodat.

In reply to by čista resnica (nepreverjen)

vprašaj (nepreverjen)

Koliko "subvencij" bodo tokrat pokasirali?

Medtem ko tradicionalni prekmurski kmetje životarijo že desetletja zaradi (pre)nizkih odkupnih cen.

Pikanogavička (nepreverjen)

Preusmerite se še vi na pridelavo sadja in zelenjave in črpajte subvencije. Sebi, okolju in živalim boste naredili veliko uslugo.

In reply to by vprašaj (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

jaz bom se kar ostal v ribogojništvu
imam dve ribi
( dve stari odsluženi ribi) pa izgleda
da bi moral ribji kader pomladiti,
kajti dobiček pada
Vprašanje kje bi lahko nabavil
za mojo ribogojnico v murgljah
mlade neoslužene ribe

In reply to by Pikanogavička (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Letos bo še slabše, odkup živine se je dobesedno ustavil, cene padajo. Vprašanje koliko bo sploh od pridelkov ker nas že pol leta pesti suša. Dežja ni, ali pa ga je samo za vzorec, zime ni bilo, ...

In reply to by vprašaj (nepreverjen)

dr.A (nepreverjen)

sploh ne nosi dobro masko, ker pri tej vrsti maske se z eno vrvico zaveže zgoraj na glavi-temenu. in zaradi tega ji niti ne pokriva dobro brado, kar se razločno vidi. toliko o tem oz. njej.

šalabajzeri (nepreverjen)

Evo zaj kelko je tou vse resno iz strani politike.... obvezne maske, obvezno doma biti, nej iz občine.... te pa se ena ministrca, pa še tou kmetijska, slika med flancami šalate brez maske na goubci.

tuncika

ČESTITKE !!!!!!!!!!!!Nova vlada, nov red. Tokrat ni pomembno kdo si, kaj si ????????? Pomembna je nova samooskrba za narodov blagor !!!!!! Pa jo vzemite s skepso, ničvredjem, ipd………..NEW DEAL prihaja z novo vlado. Amen.

Kageste (nepreverjen)

Edino čedno. To bi lejko mele že prle, nej ka zelenjavo rajši uvažamo iz italije pa španije.

Vipko
Truplo

To so stvari, katere mini niso jasne. V vsaki vladi imamo ministra za kmetijstvo... ta vedno povdarja, da je potrebno državno samooskrbo povečati, pa od tega več ali manj nič. Se res nikjer v Sloveniji ne splača na veliko gojiti zelenjavo, sadje in je vsa predelava poslovno izguba, ali je težava kje drugje?

In reply to by Kageste (nepreverjen)

Majkelnajt1 (nepreverjen)

Meni pa ni jasno, kak to, ka smo nucali en virus, ka se zača domače pa lokalno promovejrati.... Kmetje pridelovalci plačujejo za prmocijo slovenskoga.... In nejde nika, vse predrago... Zdaj pa prijde virus pa ministrica glijtelko ka ne kampejra pri panorganici pa zdaj vidin ka že pri orhidejaj tudi. Zaradi virusa mo postali mogoče tudi mij tak kak avstrijci, ka nede tujega kujpo pa če de enkrat ceneje, dokeč vse domače ne odajo...

In reply to by Truplo

. (nepreverjen)

Kje lahko kupiš prekmursko zelenjavo?

In reply to by Majkelnajt1 (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

Pogrebnik slovenskoga kmetijstva je Židan. Za časa njegovoga vodenja kmetijstva je šlo vse p.m.

In reply to by Truplo

Gost 5 (nepreverjen)

Svinjski minister se je skril, glavno da je svojemu botru polaniču zriktal kar si je ded zaželel.

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

napačno si napisl kunta kinte
šlo je v 3PM

In reply to by Gost 5 (nepreverjen)

PREKLETA PROTEKCIJA (nepreverjen)

Evo že se grebe za državne pejneze, v rit naj se potegne, preklete protekcije. Objavite javno kelko je že dobil nepovratnih pejnez do sedaj, ni mu zadosti, hoče še. Pijtan se samo što de kujpo to njegovo drago šalato, izvoza ne bo, Slovenci če smo le malo pametni si to pridelamo doma. Ni potrebno ležati malo se je potrebno gibati. Vsi ostali pa kupujte drago solato pa podpirajte mafijo. Ko so bile meje odprte je ta mafija služila z uvozom, zdaj do pa morali domači zavodi in bolnice kupuvati od takšnih tipov ne glede na ceno. SRAMOTNO IN ŽALOSTNO.

doblokar (nepreverjen)

Odpri firmo, postavi rastljinjake, pa do te domači zavodi in bolnice kupovali od tejbe. Delaj to brez subvencij pa jin prodajaj pod svojo proizvodno cejno ka boš lejko konkurenčen tujin proizvajalcon. Gda to napraviš se javi, ka te preverimo, te prvo rejdno doj poseremo po interneti in te označimo za prevaranta, in mo na konci skakali od sreče gda boš propadno.

In reply to by PREKLETA PROTEKCIJA (nepreverjen)

ZA doblokar (nepreverjen)

EVO SE TI JAVIM in ti povem samo naslednje ZDAJ V TEM LETNEM ČASU SE NIKJER NE SADI SOLATA V RASTLINJAK, AMPAK NA NJIVO. Torej kaj je to če ne samo pobiranje subvencij, in nič drugo. Primerjaj stroškovno gojenje solate na njivi in v rastlinjaku, zdaj v teh mesecih pa ti bo vse jasno. Jaz imam pripravljeno njivo 0,5 ha za solato, ki jo bom v kratkem posadil in njegova solata, če si hoče pokriti samo stroške ni in ne more biti konkurenčna moji solati. Torej je zadaj samo lahko mučkanje oziroma državna pomoč, ki jo jaz ne dobim. Tak da ne goflaj več če se ne razumeš v biznis.

In reply to by doblokar (nepreverjen)

Gloguc (nepreverjen)

Ti si verjetno niti bilice ne vejs ocvrejti glede na to kak si zabiti, nej pa ka bi ti uspelo njivo salate spouvati. Biznis ja, ti glih mas pojma o biznisi.... neje zivljenje spilanje monopolija. Neka ze mores meti v glavi ka ti neka grata, samo tebi nede gratalo.

In reply to by ZA doblokar (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

leko bi pa tam naredil javno hišo v rastlinjaki
bi se vse skozi videlo
to bi bil biznis

In reply to by Gloguc (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

Tak kak praviš. 80% investicij pri Ferenčaki so evropski eli pa državni pejnezi. Tou ka je telko pejnez pokasejrao, sam pa jako malo vložo, san njemi nej fouš. Mouti pa me tou na kakši način je prišel do tej silnij pejnez. Drüjgi šteri so tudi meli dobre projekte so se pa obrisali pod nouson. Zdaj pa pa v prvoj rendi kda de se talalo.

In reply to by PREKLETA PROTEKCIJA (nepreverjen)

12 (nepreverjen)

Super.pohvale

Adijostevi (nepreverjen)

To pa je zdaj konkurenca živa solata panorganic iz Ljutomera. Zakaj ste taki packi. Solata zdaj ne bo šla v promet, ker jo bo vsaka hiša imela. Solata se prodaja od oktobra do maja. Mimo ste brsnili. Edino subvencije ste verjetno potegnili. Vse drugo pesek v oči.!!

smrkci (nepreverjen)

Evo pivec je v maski,sedaj pa bodo nosile ženske maske itak se z njo primerjajo.

Cigo Migo (nepreverjen)

Ah , ka pa te , kdo je bil že dva mandata kmetijski minister , pa ka naj vam naštejem njegove rezultate oz.dosežke , rajši ne , bo manj bolelo .

st (nepreverjen)

bravo Roman vsa čast .

čarni vrag (nepreverjen)

Na rit san spadno od sreče. Pred osamosvojitvijo so eni trdili da bomo jedli travo. Zdaj pa vidim ka de to celo šalata. Bog blagoslovi ministrico!

. (nepreverjen)

Se kdo v premnurju bavi z dostavo delenjave na dom ali prodajo?

Jebiveter (nepreverjen)

de te navin... maka it jan prlepan...?

In reply to by . (nepreverjen)

Kapitalist (nepreverjen)

Zenska ka na volitvaj dobila malo vec kak 300 glasov je ministrica.... Only in Slovenija

DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

tvoja mama bi jih dobila sigurno več

In reply to by Kapitalist (nepreverjen)

zvodnik milan (nepreverjen)

na tovornjakarskem parkingu

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

kečiga (nepreverjen)

Tij si pa levi Nacionalist?

In reply to by DESNI KOMUNIST (nepreverjen)

kuntakinte (nepreverjen)

... šče boukši posel bi nejmi b"l ... či bi začno marihuano pouvati ... cena je v porasti

zvodnik milan (nepreverjen)

moral bi gojiti rdečo marihuano da bi te ta rdeči pustili pri miru

In reply to by kuntakinte (nepreverjen)

Jožeffff (nepreverjen)

Ta ženska ima v malem prstu več kak KORL v glavi!

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice