*Fotografija je simbolična
Ameriški gigant Google se je odločil, da bo pri boju zoper epidemijo koronavirusa delil poročila o gibanju svojih uporabnikov, ki prikazujejo obiskanost posameznih lokacij v določenem kraju. Na voljo so tudi podatki za Mursko Soboto.

Google je pripravil poročilo, s katerim je predstavil, kako so se zaradi epidemije koronavirusa in prepovedi zadrževanja na javnih mestih spremenili trendi mobilnosti prebivalcev v posameznih mestih. 

Prikazani so trendi gibanja prebivalstva v šestih kategorijah: nakupovanje in rekreacija, trgovina z živili in lekarna, park, tranzit, delovna mesta, stanovanjsko naselje.

Podatke o gibanju pridobiva Google s strani svojih uporabnikov, ki imajo na mobilnih napravah vključeno "Zgodovino lokacij". To omogoča Googlu prikazovanje uporabnih informacij glede na to, kje ste bili z napravami, v katerih ste prijavljeni. Na podlagi podatkov o preteklih lokacijah na primer prikaže Google v svojih zemljevidih obvestila o razmerah na cestah za pot v službo in domov, tako da si zapomni vašo pot v službo.

Podatke so primerjali glede na povprečno gibanje prebivalcev v obdobju med 3. januarjem in 6. februarjem 2020, torej s časom, ko smo se po mestih še gibali brez omejitev.

V Murski Soboti je obisk trgovin padel za 90 odstotkov

Kar 90 odstotkov manj časa preživijo prebivalci Murske Sobote v trgovinah, kot so še pred dvema mesecema. Obisk lekarn in trgovin z živili se je zmanjšal za 39 odstotkov. Točno polovica zaposlenih je v tem času nehala hoditi na delovno mesto. 

Vir: Google
Vir: Google
Vir: Google

Možnost zlorabe?

Tovrstni podatki so sicer pri preprečevanju širjenja epidemije lahko zelo koristni, saj omogočajo državnim in zdravstvenim službam, da se pravilno odzovejo ob pojavu morebitnega novega žarišča koronavirusa, ali ga celo preprečijo, če te zaznajo preveliko gnečo prebivalcev in kršenje državnih ukrepov omejevanja socialnih stikov.

Po drugi strani pa vzbujajo tudi pomisleke glede pretiranega vdora v posameznikovo zasebnost in porajajo vprašanje, kako dejansko Google vse te podatke uporablja. Ameriška družba sicer zagotavlja, da uporablja zgolj združene in anonimne podatke, ki so predstavljeni v odstotkih in ne v absolutnih številkah.

Odstotki predstavljeni v poročilu so izračunani glede na primerjavo z izhodiščno vrednostjo, ki zajema podatke izpred petih tednov. Poročila bo Google posodabljal na vsake 2-3 dni, kolikor tudi traja da se poročilo izdela. Zadnje poročilo, ki je na voljo, je za 29. marec 2020.

Tuja družba lahko, naši možje v modrem pa ne

Spomnimo, pred dnevi je veliko razburjenja v javnosti povzročil sporni 104. člen včeraj sprejetega 'protikorona zakona', ki bi policiji omogočal možnost lokacijskega nadzora nad državljani v karanteni brez odredbe sodišča. Ta člen je po mnogih kritikah, tako opozicijskih strank, kakor informacijske pooblaščenke, bil črtan iz zakona celo na pobudo koalicijske SMC. Kljub temu pa se vse več držav odloča za tovrstne metode nadzora in uporabe tehnologije pri učinkovitem spopadu z epidemijo koronavirusa.

Tudi veliko slovenskih uporabnikov Googlovih storitev deli svoje podatke temu ameriškemu podjetju. Nad idejo, da bi takšne podatke lahko uporabljala slovenska policija, pa zagotovo niso preveč navdušeni.

S spleta

Komentarji (22)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Kaj pa zakonodaja (nepreverjen)

Zloraba podatkov bistveno bolj nevarna od covid-19 virusa. Drugace ne gre kot da Policiji, bolnicam, vladi, vojski ... enostavno izkljucimo elektriko. Potem bodo zaceli delat po Zakonodaji in ne mafijski politiki.

Beli Strojan (nepreverjen)

Viktorof vajenec Ivek se poserje na zlorabo podatkof :)

In reply to by Kaj pa zakonodaja (nepreverjen)

GE STE LIVIČARJI (nepreverjen)

Kje ste zdaj levičari in rdeči pa vaše človekove pravice, ti se poserejo na vaše zahteve.

čarni vrag (nepreverjen)

Kitajska vlada ni bila edina, ki je sprejela skrajne ukrepe za zaščito svojih državljanov pred tveganjem in izpostavljenostjo. Med pandemijo so nacionalni voditelji po vsem svetu razširili svoja pooblastila in postavili nepropustne predpise in omejitve, od obveznega nošenja mask za obraz do preverjanja telesne temperature na vstopih v komunalne prostore, kot so železniške postaje in supermarketi. Tudi po tem, ko je pandemija zbledela, se je ta bolj avtoritarni nadzor in nadzor nad državljani in njihovimi dejavnostmi zataknil in še okrepil. Da bi se zaščitili pred širjenjem vedno bolj globalnih problemov - od pandemije in nadnacionalnega terorizma do okoljskih kriz in naraščajoče revščine - so voditelji po vsem svetu močneje oprijeli oblast. Prvič, pojem bolj nadzorovanega sveta je dobil široko sprejetje in odobritev. Državljani so se odrekli del svoje suverenosti - in svoje zasebnosti - večjim paternalističnim državam v zameno za večjo varnost in stabilnost. Državljani so bili bolj strpni in celo željni usmerjanja in nadzora od vrha navzdol, nacionalni voditelji pa so imeli več možnosti, da bi nalagali red tako, kot se jim zdijo ustrezni. V razvitih državah je bil ta okrepljen nadzor različnih oblik: na primer biometrične identifikacijske številke za vse državljane in strožja ureditev ključnih panog, katerih stabilnost se je štela kot ključna za nacionalne interese. V mnogih razvitih državah je uveljavljeno sodelovanje z nizom novih uredb in sporazumov počasi, a vztrajno obnavljalo red in, kar je pomembno, tudi gospodarsko rast.

To vam piše v publikacij, ki jo je izdal Rokfeller Fondation daljnoga leta 2010. Zanimivo branje. Tisti ka znate angleški si lejko tekst oglednete na: http://www.nommeraadio.ee/meedia/pdf/RRS/Rockefeller%20Foundation.pdf
Se vam zdi normalno, ka so že pred desetimi leti predvideli, ka do ovce nosile maske, pa ka do ovcam merili temperaturo. Avtoritarni nadzor, bo tudi po koncu pandemije ostal in okrepil. Ovce do zaprejte v še menjšo štalo. Ovćja čreda de še prosila za strožji nadzor. Točno to se dogaja pri nas. Ata Rokfeller hvala, ka si mislo na nas, grešnike!

kak nas.... (nepreverjen)

Do včeraj so Janša pa njegovi lakaji cvili v parlamenti kak se morejo vojski podeliti policijska pooblastila, ker policija več ne zmore sama braniti naših mej pred navalom migrantov, gnes pa tej isti Janša umika policiste keri so do zdaj kontrolirali in branili mejo v notranjost nad lastne državljane, da bodo vršili represijo na nami, če se bomo gibali izven naše občine. Što de pa zdaj mejo pazo in brano? Ka mamo mi to za imbecilov lopovskih na oblasti? Čim prlej tou bando pokvarjeno natirati, dokler se še kaj da rejšiti.... sledi de prekesno. Janša go home!

Beli Strojan (nepreverjen)

Ivek de južno granico sprazna pa prosa hrčeke, ka mu polejo migrante na mejo., ka de dejansko meja razlog za podelitev pooblastil tabornikon... Že od vsega začetka je plan več štrunfof meti v notranjosti ... hebe ga, ka migrantskega vala nega kak bi si ga želeja... treba 60 posrancof prepricati ka do taco zdignili za podelitev pooblastil...

In reply to by kak nas.... (nepreverjen)

xbxbvxbf (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

samo ne bluzi nekaj brezveze. ka so pa kaj napravili šarec pa vsi ka so bili prlej ? verjetno niti sam ne veš ka bi napiso.

In reply to by kak nas.... (nepreverjen)

kak nas.... (nepreverjen)

Koji kuurac ma zaj Šarec s ten veze? Kak dugo te se majmuni vö zgučavali na toga drugoga majmuna? Ajde ne bluzi seronja. Očitno ti je super ka so te za brezveze not zaprli, ti omejili gibanje, te kontrolejrajo, nemreš nikan, pa še dugo neboš mogo. Jeebem van mater zarukano desničarsko pa vsen tistin keri to podpejrate. Ali gda si primitivec si pač primitivec in ne vidiš meter pred sebov. Gda do te čistak doj zatukli boš verjetno še iz grabe cvilo , glente kak nan je super, malo me še bole doj zabijte ka mi je še nej zadosta pa prokleti šarec je za vse kriv, daj me še malo zatuči....

In reply to by xbxbvxbf (nepreverjen)

Krouna (nepreverjen)

Mater ste eni glupi..

In reply to by kak nas.... (nepreverjen)

Bbb12345 (nepreverjen)

Ci bi sprejeli tej kurcev clen pa nebi trbelo premestitve policajif. Tak ka....fala lejvi kekeci.

In reply to by kak nas.... (nepreverjen)

ajta (nepreverjen)

Do včeraj ste troubili, ka nej trbej južne granice s pomočjouf vojske čuvati, zdaj te pa troubili, ka je nej zavarovana. Odloučite se. Menej ne mouti vojska na meje. Ne mouti me tudi, ka v Italiji mrtvece v konvojaj vojska prevaža. Pa ka v Španiji pomaga, pa ka je v Avstriji na meji. Tüdi zatou jo mamo.

In reply to by kak nas.... (nepreverjen)

xbxbvxbf (nepreverjen)

ce googla ali kogarkoli zanima kje se gibljen lahko ima in deli te podatke z komerkoli če to googla velikana res zanima moje gibanje si sam sebi moram čestitati

Beli Strojan (nepreverjen)

Si še komej zaj preštima kak si pomemben, celo Velikan Goole ve za TEBE... poklon do tal :) To je ziher Ivek ekspresno ze zrihta :) Treba njemi hitro en Hejneken poslati.. samo z edikson pret tisto rdečo preštrihaj, ka ga šlag ne trufi.. zaj nema cajta za take pizdarije :)

In reply to by xbxbvxbf (nepreverjen)

proizvodnja (nepreverjen)

Tukaj in v parlamentu se eni grejo politiko, in človekove pravice. Na žalost se vsak koristnik sam odpove svoji privatnosti, ko klikne na pogoje, ki jih zahtevajo ponudniki, da dostopajo do njihovih aplikacij! Eni poslanci pa pametujejo, da država ne sme slediti telefonu oseb v izolaciji, google pa lahko! Razumi kdo more, jaz ne! Vsak se prostovoljno odloči, in potrdi pogoje!
Podpiram napotitev vojakov na mejo, in povečanje njihovih pooblastil! To je naša vojska!
Ostanite doma in zdravi!

Ne laži (nepreverjen)

Ka me pa briga či znajo ge se gijblen, kradnen nej tak ka mi je seeno. Za lopove je pa problem.

xyz123 (nepreverjen)

"Those who would give up Essential Liberty to purchase a little Temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
Benjamin Franklin

NE "Benedikt B… (nepreverjen)

Ampak Katolicanske vrednote, ki so pravica, mir, pokornost in spostovanje.

čarni vrag (nepreverjen)

Prišli so podatki za smrtnost v večini EU držav. https://www.euromomo.eu/outputs/zscore_country_total.html
Krivulje kažejo da je smrtnost v večini držav podpovprečna. V Italiji in Španiji je sicer nadpovprečna, ampak še vedno nižja kot v močni epidemiji gripe pozimi 2017. Zadnji podatki so za 13. teden 2020 (23.3. do 30.3.). Očitno gre za ustvarjanje doslej še nevidene histerije, panike in zavajanja javnosti.

Gost 5 (nepreverjen)

Točno tako, lobiji delajo svoje, samo da dobijo svoje. Nikoli več ne bo kot je bilo pred tem.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

VojkoZMajolko (nepreverjen)

Zanimiv je še en podatek. Pred dnevi sem govoril z zdravnikom, ki je pogosto dežuren v enem od zdravstvenih domov. Pravi, da med dežurstvom praktično nimajo skoraj nič dela (glede na obdobje pred koronavirusom). Kar naenkrat ljudje "ozdraveli" in ne potrebujejo več dežurne službe. Zanimivo. Verjetno je že prej niso, ampak so izkoriščali, da času dežurstva ni take gužve.

Landini

Ne vem kaj je to takšnega. Izven EU je čisto normalno, da pokličeš google in pri njih kupiš podatke o tvojem bodočem poslovnem partnerju, ženi in njeni družini, zaposlenemu ipd. Gre za normalen model, ki ga je poskušala EU preprečiti s svojim GDPRjem. Še vedno pa lahko kupiš te iste podatke pri partnerjih na drugih kontinentih.

čarni vrag (nepreverjen)

Takšno ravnanje s strani Googleja je kriminalno. Pokojni romunski diktator Caučesku je v vse telefone dal vgraditi možnost prisluškovanja. Se je Google zgledoval po njem?

In reply to by Landini

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice