Danes bo potekala izredna seja državnega zbora, na kateri bodo obravnavali predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, s katerim želi vlada pomagati prebivalstvu in gospodarstvu.

Predlog zakona vsebuje ukrepe, ki izboljšujejo socialni položaj ljudi, tako predvideva pomoč delavcem, samozaposlenim, študentom, upokojencem in prejemnikom socialne pomoči. 

Samozaposleni in kmetje, ki se soočajo s težavami zaradi epidemije, bodo upravičeni do temeljnega dohodka v višini 350 evrov za mesec marec in 700 evrov za april ter maj. Dodatek za delavce v javnem sektorju naj bi se gibal med 10 in 100 odstotki urne postavke osnovne plače, v zasebnem sektorju pa bo država poravnala prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanja, delodajalci pa bodo na ta račun delavcem, ki delajo, izplačali 200 evrov dodatka.

Zakon predvideva še pomoč podjetjem na način, da bo država v času epidemije nadomestila plače in prispevke zaposlenih na čakanju, zdravstvena zavarovalnica pa bo krila vse bolniške odsotnosti. 

Upokojenci z najnižjimi pokojninami bodo dobili krizni dodatek, ki je predviden v treh različnih višinah glede na višino pokojnine, od 130 do 300 evrov, vsem študentom pa bo izplačan enkraten dodatek v višini 150 evrov. Enak znesek je predviden tudi za najbolj ogrožene prejemnike socialne pomoči. Ukrepi naj bi veljali od dneva razglasitve epidemije in najmanj do konca meseca maja z možnostjo podaljšanja.

Vojska brez izjemnih pooblastil na meji

'Protikorona zakon' je na Odboru za finance dobil podporo, iz zakona je bil tudi črtan sporni 104. člen o policijskih pooblastilih. Slabo pa kaže uveljavitvi 37a člena zakona o obrambi, ki bi vojski na meji podelil idodatna pooblastila, saj ta ni dobil podpore na Odboru za obrambo. Proti so glasovali v poslanskih skupinah SD, LMŠ in Levica.

S spleta

Komentarji (10)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Debil mmm (nepreverjen)

Mene pa zanima ali naša poslanska menza še obratuje?
Ali ima v tem primeru kuharsko osebje zadosti zaščitne opreme, da ne okuži "cvetoberja vladajočih"? Jim lahko kdo pomaga z donacijo? Se kdo loči od 1€ - manj kot za kavico?
Hvala za odgovor, resno mmm...
#idemovrit
#ostanimotam

Posranska menza (nepreverjen)

npr. v Italiji razmislja o Italexit ... v Lj. bi pa lahko o Si.exit

In reply to by Debil mmm (nepreverjen)

aabbcc (nepreverjen)

najbolj ogroženi, na soc. podpori pa dobijo najmanj. stramota!

Hehe1234 (nepreverjen)

To je sarkazem 🤣👌

In reply to by aabbcc (nepreverjen)

Gost 5 (nepreverjen)

Socialci, ki so sposobni za delati pa se jim to ne ljubi, bodo šli k kmetom pomagat delat, da se naučijo kaj je to delo.

In reply to by aabbcc (nepreverjen)

grobar (nepreverjen)

Zanima me,kakšen izpad majo upokojenci.Mogouče tou,ka več nemrejo po cejle dnejve po bautaj šetati.Pa neman nika prouti njin.

butalec (nepreverjen)

grobar,
pa tu se gre za naslednje volitve!!

In reply to by grobar (nepreverjen)

inokss (nepreverjen)

predlog vladi, dajte meni te pejneze...

huda teta (nepreverjen)

V ton članki je nič nej razvidno ka točno do napravili. Ite malo podrobno poglednot na kakšen bole resen medij pa te vidli kakšen nateg je pa tou vse skupaj. 3 milijarde do si med sebov raztalali, oziroma do dobili tisti ka že zdaj dosta majo, tisti ka bi pa najbole zdaj rabili pomouč za preživetje pa do do konca pogoreli. Katastrofa je te predlog. In resno zakoj morejo zdaj upokojenci dobiti nekši dodatek? Prokleta politična kuhinja. Sramota od sramote je vse tou. San podpejro tou novo vlado ali zdaj vidin ka je vse skupaj še večja somarija kak je biu ov komedijant. Boug pomagaj ka nas čaka s temi majmunami.

Ehhdudus (nepreverjen)

Če bi pa prejsna vlada bila pa bi 400e dobili socialne cuj.. za te pejnaze bi ge tudi bil doma

In reply to by huda teta (nepreverjen)

Starejše novice