V zgolj nekaj dneh je skokovito naraslo število okuženih oseb s koronavirusom v Pomurju, žarišče okužb je Ljutomer, kjer okužbe izvirajo predvsem iz tamkajšnjega doma starejših občanov.

Domovi za ostarele so kritične točke, kjer lahko najhitreje pride do širjenja okužb, poleg tega pa tam bivajo najbolj ranljive skupine, starostniki. Žal, pa je do takšnih "mikro-epidemij", kot so jih poimenovali pristojni, prišlo tudi v slovenskih domovih. Največje izbruhe beležimo v Šmarju pri Jelšah in Metliki, v zadnjih dneh pa je zaznati tudi izredno zaskrbljujoč trend v Domu starejših občanov v Ljutomeru.

Minuli petek so zabeležili prva dva pozitivna primera, do danes jih je že skupno 33, od tega sta najmanj dve okužbi potrjeni pri dveh zaposlenih. Ljutomerska županja Olga Karba je minuli ponedeljek ,30. marca,  z namenom preprečitve nadaljnjega širjenja virusa v mestu zaprla oba parka in javne površine v okolici doma. 
 

Zdrave bodo premestili

Kot nam je povedal direktor doma Tomislav Nemec, so tudi v domu sprejeli številne ukrepe, med drugim so dom razdelili na 3 dele, na zdrav del, na del, kjer obstaja sum okužbe in na del, kjer so okužbe potrjene. Zadnja dva dela sta ločena v pritličju objekta in v karanteni za steklenimi vrati. Tak protokol je na zadnji tiskovni konferenci predvidel tudi minister za zdravje Tomaž Gantar. Poleg tega, vsi zaposleni večino časa ostajajo v domu in se ne vračajo domov, oziroma jim je to dovoljeno le izjemoma in v posebnem režimu. Zaposlenim so omogočili tudi prenočevanje v bližnjem turističnem objektu. Govora je tudi o možni premestitvi zdravih oskrbovancev v drug objekt, ki bi se naj zgodila že danes.

Vodstvo doma se je sicer znašlo pod plazom kritik sodeč po zahtevah svojcev oskrbovancev in občanov, ki jih je objavila ljutomerska županja na družbenem omrežju. Vodstvu očitajo, da niso storili vse, kar bi morali, zahtevajo premestitev oskrbovancev in izpostavljajo tvegano ravnanje ob izvajanju storitve malic za zunanje uporabnike. Obenem se sprašujejo, ali se je vodstvo, ki naj bi bilo v stiku z virusom, testiralo na morebitno okužbo. Zaskrbljeni so tudi nad poročanjem, da so se oskrbovanci še nedavno sprehajali izven doma, videni pa naj bi bili celo v mestu.  
 

Vodstvo ves fokus v reševanje situacije

Nemec te očitke vseskozi zavrača, saj pravi, da od vsega začetka ravnajo po priporočilih in navodilih NIJZ ter pristojnih institucij, obiske so prepovedali že 6. marca, gibanje pa omejili 16. marca v skladu z vladnim odlokom. Tudi prevzem malic za zunanje uporabnike ni možen že od konca prejšnjega tedna. Drži pa, da so vozili malico svojim zunanjim naročnikom do ponedeljka, po predhodni odobritvi pristojnih institucij, ampak so tudi s to storitvijo sedaj prekinili.

Kot nam je povedal v telefonskem pogovoru, so se napovedi strokovnjakov žal uresničile in je prišlo do rasti okužb.

“To so okužbe, ki so se začele sedaj pojavljati po nekaj dneh, kot so predvideli epidemiologi, večina pozitivnih in tistih, ki jih testiramo niti nima nobenih simptomov,” je razložil in dodal, da s testiranji nadaljujejo tudi naprej.

Testirali so že 120 stanovalcev, pa tudi zaposlene, ki so v stiku z njimi, na koncu pa bodo testirani vsi v domu.

“Testiranja ne določimo mi, ampak epidemiologi po ključu, za koga je smiselno, da se opravi testiranje. Mi v upravi že tri tedne nimamo stikov s stanovalci, zato se testiranje prioritetno izvaja najprej pri tistih, ki so bili v stikih z okuženimi” pravi Nemec. 

Ugotovili so, da so bili prvi simptomi opaženi pri oskrbovancu, ki je bil aktiven, ampak stigmatizirati kogarkoli, po njegovem, ni primerno.

 “Stvar je zdaj tukaj, zdaj moramo reševati in si pomagati,” poudarja direktor doma in zagotavlja, da vse potrebne ukrepe izvajajo.
 

Okužba dijaka se ni razširila dalje

V javnosti je sicer pred izbruhom koronavirusa v ljutomerskem domu močno odmeval primer okužbe dijaka Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Skupina 24 dijakov se je namreč 4. marca odpravila na Erasmus izmenjavo v nizozemsko univerzitetno mesto Nijmegen, kljub temu, da se je koronavirus takrat že začel širi po Evropi, 38 potrjenih primerov so imeli tudi na Nizozemskem. Dijaki so se vrnili v Slovenijo 13. marca, okužbo pri enem izmed dijakov pa so potrdili pet dni po prihodu dijakov v domovino.

Kot nam je povedal ravnatelj ljutomerske gimnazije Zvonko Kustec, so dobili zagotovilo koordinatorke Erasmus projekta na Nizozemskem, da pri njih ni okuženih. 

"Iz Nizozemske je se vrnil en naš okuženi dijak in od njega se potem virus ni razširil nikamor dalje," je zatrdil Kustec, ki je še dodal, da so vsem staršem in dijakom takoj svetovali 14-dnevno karanteno.

Potrebe po predčasni vrnitvi domov ni videl, saj so Nizozemci, ki so bili nosilca projekta, zagotavljali varnost, prekinitev pa bi povzročila tudi finančne posledice za gimnazijo. Kot je razvidno iz dopisa, je 2. marca zeleno luč izmenjavi podalo tudi vodstvo nizozemske šole in koordinator projekta. 
 

Ključni bodo naslednji dnevi

Ob naglem naraščanju števila okuženih v Domu starejših občanov Ljutomer lahko le upamo, da se virus ni razširil na način, da ga sploh ni mogoče več zajeziti, in je vse, kar se lahko stori to, da se prepreči njegov nadaljnji iznos v Ljutomer, od koder je sicer zagotovo tudi prišel v dom.

Le nadaljnja testiranja bodo pokazala, kako razširjen je virus med več kot 150 oskrbovanci in 90 zaposlenimi v Domu starejših občanov Ljutomer.
 

S spleta

Komentarji (37)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.
Gost3025 (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

ali že sprejemajo nove goste v dom
moj kolega ima taščo,

pejtek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

jaz bi pa tja poslal očeta,, doma že težko skrbimo za njega

In reply to by Gost3025 (nepreverjen)

Svetlana Maka… (nepreverjen)

tele

In reply to by pejtek (nepreverjen)

pejtek (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

si ti

In reply to by Svetlana Maka… (nepreverjen)

BenjaminKapela23 (nepreverjen)

Ka ta KUSTEC dela. Vsak z malo zdrave pameti bi odpovedal šolski izlet............ On pa samo na denar gleda.

LotmercanB (nepreverjen)

Gdaj pa ni gledal samo na peneze? Ta se šlepa na dediščini našega velkega Prleka Ozvalda Tučiča. Malo ite preverit kam vse tečejo vaši penezi

In reply to by BenjaminKapela23 (nepreverjen)

6881 (nepreverjen)

Večino stroškov potovanja je poravnala šola, starši so mogli plačate samo 50€ (od 500€) tak ka dvomin ka je tak na peneze gledo fejst

In reply to by BenjaminKapela23 (nepreverjen)

DarkoJošar (nepreverjen)

Peneze so nazaj dobili od ministrstva ali EU

In reply to by 6881 (nepreverjen)

Cigo Migo (nepreverjen)

Zdrave bodo premestili ; oprostite , tu več verjetno ni zdravih , živi bog ne ve kdo je vse okužen , kasno stiže Marko , oz .Tomi na Kosovo polje , držite se , naj bo sila z vami.

Lotmerzanar (nepreverjen)

Tak je Cigo Migo! Tüdi v Biotermah bo stala. Gnes negativ zütra pozitiv.

In reply to by Cigo Migo (nepreverjen)

Roberttino (nepreverjen)

Problem v DSO Ljutomer je izključno v vodstvu doma. Direktor, ki je najpametnejši in se razume na vse je najbolj odgovoren za nastalo situacijo. Vmešavanje v strokovne zadeve in zasledovanje dobička se je vrnilo kot bumerang. Zastonj ima dom osebo, ki je zadolžena za okužbe ( še pred korona virusem) in ostale zadeve glede higienskega režima (razna vzorčenja), če se potem v to vmešava direktor, češ to in to ni potrebno, to so samo stroški.

Pravični (nepreverjen)
Komentar je zaradi velikega števila negativnih odzivov skrit.

Roberttino, verjetno imaš kakšne dokaze za svoje trditve če ne ti priporočam, da si prebereš malo kazenski zakonik (osemnajsto poglavje Kazniva dejanja zoper čast in dobro ime, začni kar od 158. člena naprej), ker ko nekdo vložil tožbo bo vrag vzel šalo.

In reply to by Roberttino (nepreverjen)

GA. MARJETA (nepreverjen)

MENE LJUTOMER VEČ NE VIDI NIKOLI. ŽAL. SEM RAJE PREVIDNA.

Debil mmm (nepreverjen)

https://youtu.be/Xl0Lab6UAgk
Naj me koklja brcne mmm...

fss (nepreverjen)

Samo še v Sloveniji skorajda eksponentno (že nekaj dni) raste št. obolelih, ne več linearno in v ZDA. Neodgovorno osebje v Ljutomerju mora iti v ČUZO!

čarni vrag (nepreverjen)

Znaš ti kakšna je exponentna funkcija?

In reply to by fss (nepreverjen)

fss (nepreverjen)

No pa matematično definiraj rast v nekaj dnevih. Linearna ni, torej je...

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

Prlešky (nepreverjen)

Med gimnazijci naj bi bil tudi družinski član direktorja DSO. Se je direktor po navodilu za 14 dni izoliral? Ni se!

tutu (nepreverjen)

No ja, dokeč pri gimnazijci neje potrjena okužba, se njegovoj okolici nej trbej izolejrati. Tak pač je... So se pa verjetno mogli zaradi toga enoga gimnazijca, šteri je bil pozitiven na virus, izolejrati vsi njegovi sošolci...

In reply to by Prlešky (nepreverjen)

6881 (nepreverjen)

In zakoj to zaj pravla na taksen nacin? Gimnazijec si neje san kriv ka se je okuzo, kriv je samo kustec keri je poslo dijake ta

In reply to by tutu (nepreverjen)

tutu (nepreverjen)

Ja, saj, krivec je zato, ker je v časi, kda je življenje povsod po Evropi, razen mogoče v Italiji, bilo normalno, deco pusto na ekskurzijo... Ne čuje se malo glupo???.

In reply to by 6881 (nepreverjen)

gesaprin (nepreverjen)

V domi küjajo tudi obroke za zunanje abonente

lotmerk mesto … (nepreverjen)

TRAGIKOMEDIJA ! Tragično je to, da se sedaj iz tega kujejo politične točke in se županja gre populizem. Komedija pa zato, ker vsak, ki vsaj malo misli s svojo glavo vidi, da občina z županjo dela nekaj, kar nima nobene veze s tem.
Pozorno branje in branje med vrsticami nam pove, da si županja tega besedila ni napisala sama in tudi zahteve ni pisal kar tako nekdo. Je premišljeno sestavljeno in uperjeno proti vodstvu DSO Ljutomer. Smešno in komično je, ko pove število prebivalcev mesta in potem še občine. In navaja, da bi virus prišel ven do teh ljudi.

Čisto NATOLCEVANJE in ZAVAJANJE ljudi. In očitno so zato potegnili rdeč trak in postavili redarja, da virus ne bi "POBEGNIL" iz doma in šel najprej okužit ljudi po mestu in potem še nadaljeval po vsej občini. Ne veš, če bi se zjokal ali smejal nad tem pisanjem.

Potem nadaljuje v takem tonu, kot bi zaposleni in vodstvo doma sami nosili virus v dom. Se še kdo kaj spomni 2 tedna nazaj, ko so zboleli prvi oskrbovanci v Metliki? Kdo je tja prinesel virus? Virusa ne vidimo in ne vemo, kdo ga je prinesel.

Dejstvo je, da zaposleni, ki jih je kar 90 gredo dnevno v službo in iz službe in noben ne ve, če je mogoče okužen, ker ni bil testiran.

Tudi zdravstveno osebje pride na obisk k nekaterim oskrbovancem. In teoretično je lahko, kot v Metliki nekdo prinesel, ki tudi sam ne ve, da je okužen. Dom se tudi oskrbuje z prehrambenimi izdelki. 160 ljudi mora imeti 5 obrokov hrane in zaposleni malico.
V bistvu gre za tokove, ki jih je nemogoče vse presekati. Potem vemo dobro, da po vsej državi primanjkuje zaščitnih sredstev. Tudi DSO jih ne more vzeti iz zraka, če jih ni za dobiti.
Vsa čast in spoštovanje zaposlenim, ki delajo v teh razmerah in so v teh trenutkih daleč preobremenjeni.
Zato sedaj kogarkoli obtoževati, da je prinesel virus v dom je nizkotno početje.
Populistično in neodgovorno pa potem potegniti rdeč trak okoli in postaviti redarja, češ sedaj pa bo občina in županja uredila zadeve.

Če bi ta trak bil ali ne je vseeno. Psihološko dela ta trak več škode, kot koristi. Desetine zaposlenih še vedno gre dnevno iz doma in v dom.
Nadalje županja navaja, kot bi sedaj ona iskala rešitev in namestitev za neokužene. In hoče prikazati, kot da vodstvo ne bi delalo na tem. Županja in občina lahko najdejo prostore ampak samo vodstvo doma je tisto ki bo skupaj s strokovnjaki in odgovornimi na državni ravni odločalo, kdo in kam lahko gre. Nobena županja, nobena občina in noben redar.

V Ljutomeru je županja že od vsega začetka nastrojena proti Nemcu in tudi v teh kriznih časih tako reagira. Že prej tudi ni pokazala nobenega sodelovanja in tako tudi sodelovanja med DSO in občino ni bilo, ker ga županja ni hotela. Seveda gre vse skupaj na škodo varovancem in ostalim občanom.
Še vedno niso testirani vsi varovanci. In tudi tukaj je odgovornost, če se jo že išče na državnih institucijah, ki teste izvajajo, ker DSO sam tega ne more in tudi občina ne in ne ZD.
Zato je brezpredmetno, ko županja nekaj piše, da bodo neokužene selili. Saj pa sploh ne vedo, kdo je še neokužen. Tudi nekdo, ki je še včeraj veljal za neokuženega je lahko jutri okužen. Zato bi morali VSE razseliti, da bi bili EN sam v sobi. Sedaj to ni možno.

Verjamem, da DSO dela vse, da bodo zadeve uredili, kot so jih v Metliki in Šmarju, čeprav se je tudi tam okužilo veliko ljudi. Dejstvo je, da ko enkrat pride virus na tako majhno območje in med take ljudi je množična okužba neizbežna.
Zato je najhuje NAGAJANJE županje in nabiranje političnih točk na ta račun.
Če bi za kaj bila bi sodelovala z vodstvom doma in ne bi nagajala. Ampak ona pač ne more iz svoje kože in nadaljuje politiko, ki si jo je zastavila že davno. Saj je tudi, ko je bil Nemec še direktor ZD nagajala, kolikor je mogla. Seveda škodo potem trpijo občani.

Olga, nehaj že enkrat nagajat in pusti ljudem, da naredijo kar lahko. Ti pa pomagaj, če lahko. Če pa ne moreš pomagat pa tudi ne nagajaj.

Pusti redarje, da gredo k svojim družinam, ker ko stojijo tam na cesti so prav smešni, ker vsak dobro ve, da tam ne koristijo ničemur. Bo več koristi, če bodo doma s svojimi družinami.

" Lotmerk - mesto starodavno! Tü živijo dobrih src lidje! "

Katarina_M (nepreverjen)

Se strinjam z vsem napisanim. En dan prej napada vodstvo, drugi dan pa hvali ukrepe (selitve zdravih)!? Saj pa tu se je že s prvo potrjeno okužbo vpletel Nijz in od takrat mora dom ravnati strogo po njihovih navodilih. Vse ukrepe pa jim sigurno kontrolira zdravstveni inšpektorat. In vse to bi gospa županja vedela, če bi kot drugi župani po Sloveniji, sodelovala z vodstvom, ne pa kuhala stare zamere.

In reply to by lotmerk mesto … (nepreverjen)

lotmerk mesto … (nepreverjen)

Tak, kot si povedala. Saj, če bi sodelovala, ampak te besede ona ne pozna. V Lotmerki bi že lahko imeli tudi prizidek k DSO, ker je že nekaj let nazaj bil denar in podpora iz Ljubljane.
Ampak občina je lastnik zemljišč okrog DSO in ona sploh ne sodeluje z domom, ker pač direktor ni po njenem okusu.
Pa vsi dobro vemo, kako zelo primanjkuje domov in koliko tisoč ljudi čaka na vrsto. Tudi nova delovna mesta bi se odprla.
Ampak to njej sploh ni mar. Glavno, da nagaja. Ko imaš tako županjo ne rabiš več nobenega virusa. Je škoda dovolj velika.

In reply to by Katarina_M (nepreverjen)

Viroos (nepreverjen)

V Lotmerki je 5-krat več okuženih kak v celi Lombardiji?

Svinja bradavičarka (nepreverjen)

Pravični , zdaj mislim , da ima vsak pravico povedati svoje mnenje , tak , da ne rabiš takoj mahati z KZ-jem , ker mogoče bo res kdo vložil kazensko ovadbo samo takrat bodo podlaga eni drugi členi , telko za gnes .

huda teta (nepreverjen)

Aj, kak si plitva. Kaj ne ločiš med mnenjem in kaznivim dejanjem? Seveda ima vsak pravico povedati svoje mnenje. Če pa nekoga obdolžiš za nekaj, česar ni odgovoren pa je druga zgodba.

In reply to by Svinja bradavičarka (nepreverjen)

Kar se da (nepreverjen)

Najbolje pri vsem je, da bo direktor zdaj reševal zadevo, ki jo je povzročil s podcenjevanjem situacije!

vsiprotivirusi (nepreverjen)

medicinarji, u boj, za narod svoj!

ajajajajjjjj (nepreverjen)

Ka je nikomi nej čudno ka obolevajo samo lidje v bolnicaj in teh domovih za stare? Isto je v Italiji, isto je v Španiji.... v kon je fora? Nej san še čuo ka bi nešče betežen grato v vseh velkih tovarnaj pa bautaj kere so cejli čas odprejte. Zna što kaj o ton?

6881 (nepreverjen)

Tan je dosti starejših lidi na kupi, eni napol pokretni pa tak dale. Majo kakšne kronične bolezni pa slabši imunski sistem ker so starejši. Samo takšen nebi smeli pripisati vzrok smrti korono, ker bi jih nažalost tuj navaden prehlad lejko bujo. San pa tuj znaš kak so nekateri starejši ka si ne dajo valati 5 posto

In reply to by ajajajajjjjj (nepreverjen)

huda teta (nepreverjen)

Odlično si povedal. In sedaj ti to dopovej vladi, Kacinu, županom, Hojsu in ostalim umotvorom. Švedi že vedo zakaj vse mirno teče dalje.
Trgovke so vsak dan v stiku s stotinami ljudi in so še zdrave. Tudi drugi, ki delajo noč in dan v proizvodnji, da imamo kaj za pod zob.
Težko je ljudem razumeti logične stvari.

In reply to by ajajajajjjjj (nepreverjen)

čarni vrag (nepreverjen)

Trgovke so vsak dan v stiku s stotinami ljudi in so še zdrave.

Trgovke partneri redno cepijo, pa jim nikšni virus ne pride živoga.

100-100 (nepreverjen)

Evo, specjalist se je pa oglaso ! Fse pa li znaš. Znaš ge je tou ovseni mlin ?

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

bingelj (nepreverjen)

Tak kak si pravo. Trgovke so dobro precepljene.

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

pejtek (nepreverjen)

na samo partnerji tudi šefi imajo prste zraven

In reply to by čarni vrag (nepreverjen)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Starejše novice